swoich gości czymś innym niż zwykle, ciasto kamikaze będzie idealnym wyborem. Zapraszam na przepis! Składniki Masa śmietanowa 1/3 szklanki cukru pudru 800 ml śmietanki 30%-36% 2 galaretki pomarańczowe Masa piwna 1300 ml piwa niebieskiego izzy kamikaze 4 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru Biszkopt 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku(...)pozostałym płynie umieścić cukier, proszek budyniowy, wymieszać. Wlać do gotującego się piwa, wymieszać. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Ostygniętą masę rozsmarować na biszkopcie. Na masie umieścić marmoladę różaną. Masa śmietanowa Galaretki pomarańczową rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Śmietankę 30% ubić razem z cukrem. Przestygniętą galaretkę wlać do śmietanki, wymieszać. Masę odstawić do na kilka minut by zaczęła tężeć
Alle Dobre!duże jajko XL 3/4 łyżeczki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki budyniu w proszku bez cukru 1 i 1/2 łyżki Oleju 70 g cukru Polewa: 1/2 opakowania dowolnej galaretki kilka łyżek jogurtu naturalnego Spód ciasteczkowy 1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy blaszkę(...)Pieczemy w 180 stop. przez 40-45 minut. Upieczone ciasto całkowicie studzimy zanim polejemy je polewą. Uwaga, polewę możecie dać dowolną np. mleczną, polewę czekoladową, lub galaretkę z owocami. Polewa 3. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, odstawiamy do całkowite wystudzenia, następnie dodajemy jogurt i miksujemy, jeszcze w miarę płynną wylewamy na ciasto. Smacznego
Gotowanie...to proste !wiaderka. Jest super prosty w przygotowaniu i pięknie się prezentuje. Składniki 500 g sera w wiaderka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 300 ml kremówki 30% 2 galaretki przezroczyste maliny borówki czekolada Przygotowanie 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, następnie dodać ser, cukier puder, esencje waniliową i zmiksować do połączenia. Przestudzoną galaretkę wlać
Wasze Przepisyśmietanki kremówki 30% 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny + 30 ml wody Dodatkowo 1 opakowanie biszkoptów podłużnych ok. 800 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 400 ml gorącej wody Przygotowanie Formę (24×24 cm) wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć warstwę biszkoptów. Masa śmietankowa 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 60 ml gorącej wody. Odstawić(...)koniec do masy wrzucić drobno posiekaną czekoladę. Całość wymieszać delikatnie łyżką do połączenia. Masę przełożyć na ciasto i ułożyć kolejną warstwę truskawek. Ciasto wstawić do lodówki na godzinkę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i całość ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia. Artykuł
Alle Dobre!pewnością zrobią wrażenie na gościach. Takim pomysłem jest przepis na wuzetkę w pucharku, który znajdziesz powyżej. Do przygotowania deserów w pucharku idealnie nadają się różnego rodzaju kremy, musy i galaretki. Można je połączyć z kruszonkami, orzechami, owocami lub ciasteczkami, tworząc w ten sposób oryginalne i smaczne kompozycje. Wystarczy wybrać swoje ulubione smaki i zacząć eksperymentować. Ciekawym pomysłem na deser(...)owoce leśne, jabłka, brzoskwinie lub mango. Wystarczy je zmiksować na gładką masę i dodać do niej kruszonkę lub bitą śmietanę, aby uzyskać pyszny i orzeźwiający deser. Jeśli ktoś lubi galaretki, to również można je wykorzystać do stworzenia deseru w pucharku. Wystarczy połączyć galaretkę z bitej śmietaną lub serkiem mascarpone, a następnie dodać do niej owoce lub kruszonkę. Taki deser jest
Via GustoBiszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao Żelka wiśniowa słoik wiśni w syropie (700g) 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 łyżka żelatyny Mus waniliowy 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku Dodatkowo(...)zaś boki smarujemy masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Żelka wiśniowa - Owoce wraz z sokiem przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia. Mus waniliowy - Schłodzoną kremówkę
Ciastka - domowe słodkościchrzanowa, barszcz – choć można też je zawekować by nie zajmowały miejsca w zamrażarce bigos, kapusta z grochem, gulasz pieczywo ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie nadmiar czekoladowych zajączków pierogi, uszka śledzie surowe, śledzie w oleju pascha z twarogu Czego lepiej nie mrozić: galarety – ciasta z galaretką, mięso(...)galarecie, ryby w galarecie, nóżki, galaretki warzywne ciasta z kremem ugotowane jajka, faszerowane jajka pasztet z jajek śledzie w śmietanowych i jogurtowych sosach sałatki jarzynowej wymieszanej z jogurtem, inne sałatki dań, które wcześniej były mrożone Artykuł Jak uniknąć strat po świętach pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeschłodzoną masę miksujemy ze schłodzonym serkiem mascarpone. W rancie umieszczamy pierwszy blat biszkopta, na który wykładamy krem truflowy, przykrywamy drugim i wstawiamy do lodówki. składniki na warstwę wiśniową: 1 galaretka o smaku wiśniowym 300 ml wody 100 g wiśni z syropu lub dżemu wiśniowego 90 ml śmietanki kremówki 30% 6 g żelatyny +1 łyżka wody 1 łyżeczka cukru pudru(...)smaku wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i przelewamy do tortownicy (ok.18 cm średnicy) wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki aby stężała (najlepiej pozostawić na noc). Żelatynę mieszamy z gorącą wodą. Wiśnie lub dżem blendujemy na pure i podgrzewamy, do gorącego pure dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy letnie
Domowy Smak Jedzeniakarmel) 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka maki pszennej 200 g miękkiego masła Frużelina malinowa: 450-500 g malin (u mnie mrożone) 1 łyżeczka żelatyny 1 op. galaretki malinowej cukier do smaku Dodatkowo: biała czekolada Białka ubijamy. Gdy zmienią strukturę na bardziej białą i mocno pienistą, zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru (miksujemy po każdym dodaniu przez chwilę(...)przestudzeniu). Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na jednym biszkoptowym blacie rozprowadzamy 2/3 budyniowego kremu, dajemy drugi biszkopt, a na nim rozprowadzamy pozostały krem. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy 3 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka lub rondla dajemy mrożone maliny oraz około
Smaki Na TalerzuKolorowe i lekkie ciasto bez pieczenia, które pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje! Składniki 4 serki homogenizowane waniliowe 1 kostka margaryny 6 jajek 5 różnokolorowych galaretek 50 g żelatyny 1/2 szklanki cukru Przygotowanie Żelatynę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem. Stopniowo wbijamy po 1 jajku, uważając aby sie nie zważyło. Dodajemy serki i wlewamy żelatynę. Mieszając lekko(...)podgrzewamy aż masa bedzie rzadka. Gataretki osobno rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Na blache wyścieloną folią aluminiową wlewamy 1/5 masy serowej, odstawiamy do stężenia. Następnie wlewamy tężejacą galaretkę i wstawiamy do lodówki. Wlewamy kolejną warstwę sera, czynność powtarzamy aż uzyskamy 10 warstw. Ostatnia powinna być galaretka. Autor przepisu: Andżelika Artykuł Tęczowe ciasto pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisykomercjalizacji. Święto serc, serduszek i czerwonego koloru. Aby wpasować się w ten klimat, na moim blogu również nie może zabraknąć walentynkowego akcentu. Happy Valentines Day! Składniki: ? 3 białka ? 2 galaretki wiśniowe ? 1 szklanka wody ? 1/2 szklanki syropu z granatów – Grenadine ? 1 mały owoc granata Wykonanie: ? Przygotować foremki (4 mniejsze lub 2 większe), dno wyłożyć folią spożywczą, boki posmarować olejem(...)Rozpuścić galaretki w szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. ? Dodać syrop z granatów, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia, mieszając co jakiś czas. ? Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z tężejącą galaretką. ? Wlać do foremek i odstawić do lodówki na kilka godzin. ? Gdy pianka stężeje, cienkim nożem objechać boki foremki i uwolnić piankę. ? Granat przeciąć
To co kochamcukru ? cukier waniliowy ? 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego ? 2 plastry cytryny ? 2 gożdziki ? 1/2 laski cynamonu ? 400 g śmietanki 30% ? 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu ? 2 galaretki cytrynowe ? kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt ? Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. ? Dodać żółtka, lekko ubić. ? Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. ? Ciasto wlać(...)wysokości szklanki i wstawić na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Dokładnie wymieszać. ? Żelatynę wymieszać bardzo szybko ze śmietaną i wylać na biszkopt. ? Wstawić do lodówki na kilka godzin. Dekoracja ? Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do zastygnięcia. ? Winogrona umyć, osuszyć i położyć na wierzchu tortu. ? Zalewać po łyżce tężejącej galaretki. Należy uważać, aby nie była za sztywna
To co kochamprzeze mnie własnoręcznie uwarzony, a przepis pochodzi oczywiście z mojego starego zeszytu. Odkąd sięgam pamięcią, moja mama często na niedzielę przygotowywała taki sernik na biszkopcie, z sezonowymi owocami i galaretką, ale wtedy nie doceniałam jego smaku. Oczywiście można kupić gotowy ser, ale to nie to samo, nie ten smak i nie ta idea. Taki świeżo uwarzony ser pachnie w całym(...)masłem zachowuje swoją grudkowość, co dodaje mu charakteru. Niestandardowy spód z płatków kukurydzianych i migdałowych chrupie podczas jedzenia tworząc zdrową, bezglutenową kruszonkę. Kropka nad i to truskawki w winnej galaretce, a więc tylko dla dorosłych. Oczywiście można przygotować zwykłą, słodką galaretkę, ale miało być niestandardowo! Smaku nie da się opisać, należy więc przygotować sobie własny serniczek, do czego serdecznie namawiam
To co kochamczekolady białej 125 g mascarpone 400 g śmietanki 36 % krem malinowy: 100 g malin 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 125 mascarpone 250 ml śmietanki 36 % galaretka malinowa: 200 g malin 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru tynk: 4 białka 200 g cukru 210 g masła pozostałe: 150 g jeżyn 50 g malin 150 g czekolady białej(...)wykorzystania całego masła. W pewnym momencie masa zacznie się ważyć ale tak ma być. Cały czas ubijam mikserem i zrobi się piękny gładki krem.Do części kremu dodaję barwnik czerwony. Galaretka malinowa: Żelatynę namaczam w 20 ml wody. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Maliny 200 g i 100 g z kremu podgrzewam w garnku aż puszczą sok. Przecieram przez sitko. 1/3 soku
wesoła kuchnia