galaretka - 14130 przepisów (strona:434/942)

WIOSENNA KANAPKA 46

Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao Żelka wiśniowa słoik wiśni w syropie (700g) 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 łyżka żelatyny Mus waniliowy 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku Dodatkowo(...)zaś boki smarujemy masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Żelka wiśniowa -  Owoce wraz z sokiem przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia. Mus waniliowy -  Schłodzoną kremówkę

Ciastka - domowe słodkości
Jak uniknąć strat po świętach 56

chrzanowa, barszcz – choć można też je zawekować by nie zajmowały miejsca w zamrażarce bigos, kapusta z grochem, gulasz pieczywo ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie nadmiar czekoladowych zajączków pierogi, uszka śledzie surowe, śledzie w oleju pascha z twarogu Czego lepiej nie mrozić: galarety – ciasta z galaretką, mięso(...)galarecie, ryby w galarecie, nóżki, galaretki warzywne ciasta z kremem ugotowane jajka, faszerowane jajka pasztet z jajek śledzie w śmietanowych i jogurtowych sosach sałatki jarzynowej wymieszanej z jogurtem, inne sałatki dań, które wcześniej były mrożone Artykuł Jak uniknąć strat po świętach pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
tort o smaku białej czekolady wiśni oraz czekoladowych trufli 56

schłodzoną masę miksujemy ze schłodzonym serkiem mascarpone. W rancie umieszczamy pierwszy blat biszkopta, na który wykładamy krem truflowy, przykrywamy drugim i wstawiamy do lodówki. składniki na warstwę wiśniową: 1 galaretka o smaku wiśniowym 300 ml wody 100 g wiśni z syropu lub dżemu wiśniowego 90 ml śmietanki kremówki 30% 6 g żelatyny +1 łyżka wody 1 łyżeczka cukru pudru(...)smaku wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i przelewamy do tortownicy (ok.18 cm średnicy) wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki aby stężała (najlepiej pozostawić na noc). Żelatynę mieszamy z gorącą wodą. Wiśnie lub dżem blendujemy na pure i podgrzewamy, do gorącego pure dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy letnie

Domowy Smak Jedzenia
Kakaowy biszkopt z masą ajerkoniakową i malinami 52

karmel) 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka maki pszennej 200 g miękkiego masła Frużelina malinowa: 450-500 g malin (u mnie mrożone) 1 łyżeczka żelatyny 1 op. galaretki malinowej cukier do smaku Dodatkowo: biała czekolada Białka ubijamy. Gdy zmienią strukturę na bardziej białą i mocno pienistą, zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru (miksujemy po każdym dodaniu przez chwilę(...)przestudzeniu). Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na jednym biszkoptowym blacie rozprowadzamy 2/3 budyniowego kremu, dajemy drugi biszkopt, a na nim rozprowadzamy pozostały krem. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy 3 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka lub rondla dajemy mrożone maliny oraz około

Smaki Na Talerzu
Tęczowe ciasto 34

Kolorowe i lekkie ciasto bez pieczenia, które pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje! Składniki 4 serki homogenizowane waniliowe 1 kostka margaryny 6 jajek 5 różnokolorowych galaretek 50 g żelatyny 1/2 szklanki cukru Przygotowanie Żelatynę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem. Stopniowo wbijamy po 1 jajku, uważając aby sie nie zważyło. Dodajemy serki i wlewamy żelatynę. Mieszając lekko(...)podgrzewamy aż masa bedzie rzadka. Gataretki osobno rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Na blache wyścieloną folią aluminiową wlewamy 1/5 masy serowej, odstawiamy do stężenia. Następnie wlewamy tężejacą galaretkę i wstawiamy do lodówki. Wlewamy kolejną warstwę sera, czynność powtarzamy aż uzyskamy 10 warstw. Ostatnia powinna być galaretka. Autor przepisu: Andżelika Artykuł Tęczowe ciasto pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pianka z granatów 38

komercjalizacji. Święto serc, serduszek i czerwonego koloru. Aby wpasować się w ten klimat, na moim blogu również nie może zabraknąć walentynkowego akcentu. Happy Valentines Day! Składniki: ? 3 białka ? 2 galaretki wiśniowe ? 1 szklanka wody ? 1/2 szklanki syropu z granatów – Grenadine ? 1 mały owoc granata Wykonanie: ? Przygotować foremki (4 mniejsze lub 2 większe), dno wyłożyć folią spożywczą, boki posmarować olejem(...)Rozpuścić galaretki w szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. ? Dodać syrop z granatów, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia, mieszając co jakiś czas. ? Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z tężejącą galaretką. ? Wlać do foremek i odstawić do lodówki na kilka godzin. ? Gdy pianka stężeje, cienkim nożem objechać boki foremki i uwolnić piankę. ? Granat przeciąć

To co kocham
Torcik winogronowy 45

cukru ? cukier waniliowy ? 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego ? 2 plastry cytryny ? 2 gożdziki ? 1/2 laski cynamonu ? 400 g śmietanki 30% ? 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu ? 2 galaretki cytrynowe ? kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt ? Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. ? Dodać żółtka, lekko ubić. ? Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. ? Ciasto wlać(...)wysokości szklanki i wstawić na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Dokładnie wymieszać. ? Żelatynę wymieszać bardzo szybko ze śmietaną i wylać na biszkopt. ? Wstawić do lodówki na kilka godzin. Dekoracja ? Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do zastygnięcia. ? Winogrona umyć, osuszyć i położyć na wierzchu tortu. ? Zalewać po łyżce tężejącej galaretki. Należy uważać, aby nie była za sztywna

To co kocham
Sernik na zimno na kukurydzianym spodzie 34

przeze mnie własnoręcznie uwarzony, a przepis pochodzi oczywiście z mojego starego zeszytu. Odkąd sięgam pamięcią, moja mama często na niedzielę przygotowywała taki sernik na biszkopcie, z sezonowymi owocami i galaretką, ale wtedy nie doceniałam jego smaku. Oczywiście można kupić gotowy ser, ale to nie to samo, nie ten smak i nie ta idea. Taki świeżo uwarzony ser pachnie w całym(...)masłem zachowuje swoją grudkowość, co dodaje mu charakteru. Niestandardowy spód z płatków kukurydzianych i migdałowych chrupie podczas jedzenia tworząc zdrową, bezglutenową kruszonkę. Kropka nad i to truskawki w winnej galaretce, a więc tylko dla dorosłych. Oczywiście można przygotować zwykłą, słodką galaretkę, ale miało być niestandardowo! Smaku nie da się opisać, należy więc przygotować sobie własny serniczek, do czego serdecznie namawiam

To co kocham
Malinowy tort z żelką 151

czekolady białej 125 g mascarpone 400 g śmietanki 36 % krem malinowy: 100 g malin 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 125 mascarpone 250 ml śmietanki 36 % galaretka malinowa: 200 g malin 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru tynk: 4 białka 200 g cukru 210 g masła pozostałe: 150 g jeżyn 50 g malin 150 g czekolady białej(...)wykorzystania całego masła. W pewnym momencie masa zacznie się ważyć ale tak ma być. Cały czas ubijam mikserem i zrobi się piękny gładki krem.Do części kremu dodaję barwnik czerwony. Galaretka malinowa: Żelatynę namaczam w 20 ml wody. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Maliny 200 g i 100 g z kremu podgrzewam w garnku aż puszczą sok. Przecieram przez sitko. 1/3 soku

wesoła kuchnia
Sernik na zimno 145

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 250 g serka mascarpone 250 g sera sernikowego zmielonego 250 g śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 10 g żelatyny DODATKOWO: galaretka o smaku np. owoców leśnych lub inna ulubiona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Sery powinny mieć temperaturę pokojową. Natomiast śmietanka 30% dość mocno schłodzona. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody(...)sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy na ciemny spód. Przekładamy do lodówki, aby masa stężała. Na schłodzoną już masę serową wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki celem całkowitego stężenia. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sernik na zimno pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Pomarańczowiec 62

window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto pomarańczowiec wcale nie jest skomplikowany a do jego przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników. Do przygotowania tego deseru potrzeba soku pomarańczowego, budyniu, galaretki pomarańczowej oraz śmietanki kremówki. Niezbędne będą również herbatniki, którymi będziemy oddzielać poszczególne warstwy ciasta. Ciasto pomarańczowiec sprawdzi się na każdą okazję. Jest lekkie, orzeźwiające, idealne dla każdego! POMARAŃCZOWIEC(...)PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 45 herbatników maślanych 2 budynie waniliowe 2 galaretki pomarańczowe 1 l soku pomarańczowego 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru * składniki na blaszkę 20×20 cm. W przypadku dużej blaszki 24×35 cm należy podwoić ilość wszystkich składników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie 800 ml soku pomarańczowego przelewamy do rondelka, wstawiamy

Przepiski.pl
Ciasto ptasie mleczko 302

mąki pszennej 4 jajka (temp. pokojowa) 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe bez cukru Masa 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka przezroczysta 250 ml wody Polewa 100 ml śmietanki kremówki 30 g masła 30 g kakao 20 g cukru 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Białka jajek ubić(...)wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, funkcja grzania góra-dół. Masa: W 250 ml gorącej wody rozpuścić galaretkę przezroczystą i odstawić do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na puch. Pod koniec ubijania wlać małym strumykiem przestygniętą galaretkę. Masę śmietankową wyłożyć na upieczony biszkopt i wyrównać. Całość wstawić na chwilę do lodówki. Polewa

Przepiski.pl
Leśny sernik 100

wiaderka 250 ml śmietanki 30 % 6 jajek wielkość M 2 budynie śmietankowe /80 g/ 150 g czekolady karmelowej lub białej 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego  galaretka: 400 g jagód mrożonych 100 g malin mrożonych 100 g jeżyn mrożonych 2 łyżeczki żelatyny pełne Spód: Orzechy rozdrabniam blenderem. Dodaję mąkę owsianą, cukier, rozpuszczone masło i zagniatam rękoma(...)się zetnie i nie będzie luźny na środku. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki. Sernik będzie stygł w nim. Na noc wstawiam do lodówki. Na drugi dzień robię galaretkę. 200 g jagód miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej i rozpuszczam w 200 ml wody gorącej. Dodaję mus jagodowy. Wylewam na sernik. Na brzegu sernika układam maliny, jeżyny

wesoła kuchnia
Deser z musem malinowym 337

Zapraszam do zapoznania się z przepisem. DESER Z MUSEM MALINOWYM – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie herbatników maślanych 330 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 250 g malin 1 galaretka malinowa 250 ml gorącej wody Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka borówek 1 łyżka wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do 250 ml gorącej wody przesypujemy galaretkę malinową, odstawiamy(...)przestygnięcia. Maliny blendujemy na mus, do musu przelewamy przestygniętą galaretkę, całość odstawiamy do lekkiego stężenia. Herbatniki rozdrabniamy, najlepiej zrobić to za pomocą tłuczka do mięsa. Na spód 4 pucharków wykładamy porcję pokruszonych herbatników (połowę odkładamy na później). Na herbatniki wykładamy tężejący mus. Pucharki z musem odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru

Przepiski.pl