deser na zimno. Deser, który wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników i z rozmaitymi dodatkami czy owocami. Aby deser wyglądał ciekawiej możesz na dnie schłodzić 1/3 szklanki galaretki smakowej, np. wiśniowej, na nią wylać śmietankę, udekorować owocami i listkami mięty. Panna cotta z musem z mango SKŁADNIKI: 200 ml śmietanki 36 % 150 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny(...)jest wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby go dosładzać. Łyżeczkę soku z cytryny możesz zastąpić limonką lub pomarańczą. Do zmiksowanego mango z sokiem z cytryny możesz dodać 1 saszetkę galaretki cytrynowej lub pomarańczowej – chodzi o proszek. Wtedy postaw mus na małym ogniu i lekko podgrzewaj do rozpuszczenia się galaretki z cukrem. Wystudzony mus wylej na stężały deser. Nie musisz
Zasmakuj KuchniNajsmaczniejsze wafle według mnie to domowej roboty. Te są z mlekiem w proszku i galaretką, bardzo smaczne i banalne w wykonaniu. Jeśli nie mam pomysłu na jakieś ciasto pieczone lub na zimno to najczęściej podczas weekendu robię takie słodkie małe co nieco. Najbardziej je lubią oczywiście dzieci a starsi do kawki nie potrafią odmówić. Wafelki z [...] Artykuł Domowe wafle(...)galaretką i mlekiem w proszku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąłyżki kakao 50 ml mleka 75 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Mus bananowy: 4 banany 250 ml śmietanki 30 lub 36% 1 op. cytrynowej galaretki szczypta kwasku cytrynowego Pianka kakaowa: 400 ml śmietanki 36% 3-4 łyżki cukru pudru 1 pełna łyżka kakao 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: kilka kakaowych herbatników (około(...)turach. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną na dnie papierem do pieczenia tortownicę (24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Studzimy do temperatury pokojowej. Obrane banany rozgniatamy za pomocą widelca na mus. Oprószamy je 2-3 szczyptami kwasku cytrynowego. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno
Smaki Na Talerzujajko śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli Nadzienie : jabłka kwaskowe 900 g ( po obraniu ) dynia 900 g ( po obraniu ) 1 galaretka pomarańczowa ( 77 g ) sok z cytryny 1 łyżka ( opcjonalnie ) Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić(...)tłuczkiem do ziemniaków. W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając. Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić. Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny. Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm. Ciasto
Smaczne mojeSkładniki na ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia: Masa z jabłek: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 5 - 6 łyżek cukru trzcinowego 1 galaretka cytrynowa Masa z mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 5 - 6 łyżek cukru pudru Polewa: 100 g czekolady gorzkiej (u mnie 75% kakao) 50 g masła 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo(...)ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia? Jabłka obrać, drobno pokroić i gotować razem z cukrem i sokiem z cytryny, aż jabłka się rozpadną. Jabłka zdjąć z palnika, dodać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy galaretkę najpierw rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Masę z jabłek lekko wystudzić i przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami
Kuchcik gotujeCzekoladowe biszkopty z manadarynkami i bitą śmietaną to idealne połączenie. Potrzebujemy: biszkopty tortowe czekoladowe 3 szt.o śr.24 cm 2 puszki mandarynek w syropie 300 ml- jedna sztuka 2 galaretki pomarańczowe tabliczka czekolady mlecznej 500 ml smietany kremówki 36% dżem morelowy -5 łyżek pół szklanki wody przegotowanej 2 łyżki soku z cytryny opakowanie śmietan-fixu Wykonanie: Mandarynki osączamy na sitku(...)cytryny,nasączamy pierwszy biszkopt.Na biszkopcie rozkładamy mandarynki,około 15 sztuk odkładamy do dekoracji. Sok z mandarynek dopełniamy wodą,tak aby razem było 500 ml płynu. Mieszamy sok z galaretką,zagotowujemy,cały czas mieszając.Studzimy. Gdy galaretka zaczyna tężeć,wylewamy ją na biszkopt z mandarynkami.Przykrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy ciasto do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy śmietan -fix.Nasączamy
Przepisy mojej mamySezon na truskawki tuż,tuż..więc proponuję ciasto z galaretką truskawkową bez pieczenia! Przypomina popularnego 3-bita,tylko zamiast masy krówkowej użyłam truskawek.Przeglądając przepisy natknęłam się na zdjęcie takiego ciasta,nabrałam na nie ochoty i zrobiłam! Składniki i proporcje dobrałam sama i muszę przyznać że wyszło przepyszne!! Składniki na małą blaszkę: herbatniki-ja potrzebowałam 32 ciastka 2 budynie(...)waniliowe z cukrem 2 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru 300 ml śmietany krem ówki 36% czekolada mleczna do dekoracji Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka.Do wrzącego jeszcze budyniu dodajemy margarynę,wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia się margaryny. Gorącą masę wylewamy na rozłożone na blaszce herbatniki.Na
Przepisy mojej mamyCzereśniowa galaretka z nutą cynamonu i delikatną masą śmietankową tworzą naprawdę zgrany duet. Do tego biszkopt nasączony wiśni ówką-idealne połączenie. Deser tylko dla dorosłych! Nie zabierze nam wiele czasu a jest pyszny! Świetnie smakuje ze świeżych owoców,ale można użyć także czereśni mrożonych lub z kompotu. Jeden z najlepszych deserów,które robiłam(...)Składniki: 300 g czereśni mały cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 galaretka wiśniowa 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% 8 biszkoptów 100 ml wiśniówki migdały i starta czekolada do dekoracji Czereśnie myjemy,drylujemy,przecinamy na pół i wrzucamy do garnka.Dodajemy cukier waniliowy,cynamon i chwilę smażymy,aż czereśnie puszczą sok.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki
Przepisy mojej mamyPuszysty biszkopt,galaretka jabłkowa i bita śmietana z nutą cynamonu-idealne połączenie. Lekkie ciasto,proste do przygotowania.Przepis na każdą okazję. Składniki: biszkopt upieczony z 3 jajek 1 kg słodkich jabłek 2 galaretki pomarańczowe cukier wanilinowy 300 ml śmietany krem ówki 36% 2 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wrzucamy do garnka,dodajemy(...)cukier waniliowy i smażymy aż jabłka zmiękną.Wsypujemy galaretki,mieszamy aż do zagotowania.Wyłączamy i wylewamy na wystudzony biszkopt.Zostawiamy do ostygnięcia. .Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.Wykładamy na jabłka.Posypujemy cynamonem. Smacznego
Przepisy mojej mamyBabeczki z ciasta kruchego z kremem budyniowym i galaretką. Pamiętam jak mama robiła właśnie takie babeczki na każde święta, obowiązkowo w Wielkanoc i Boże Narodzenie. Dekorowała je kremem budyniowym,galaretkami w różnych kolorach,rodzynkami albo owocami. Babeczki rozkładała na tacach a my co chwila podbierałyśmy po jednej. Do kremu budyniowego można użyć budyniu czekoladowego. Z podanych składników wychodzi ok.30(...)mleka 100 g margaryny Budyń gotujemy tak jak na opakowaniu.Dajemy mniej mleka aby był gęściejszy.Studzimy. Zimny budyń miksujemy dokładnie z miękką margaryną. Krem można dosłodzić cukrem pudrem. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Wystudzone babeczki dekorujemy wedlug uznania
Przepisy mojej mamyCzasami nie mamy pomysłu na coś słodkiego do kawy. Proponuję szybki deser z ulubioną galaretką i bitą śmietaną 🥰🍨 Nie tylko dla dzieci ☺ Składniki: galaretka o ulubionym smaku ok.200 ml śmietany kremówki 36% Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy ostygnie podlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Śmietankę kremówkę ok.200 ml ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dekorujemy pucharki
Przepisy mojej mamyłyżka mielonej kawy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia poszatkowana drobno tabliczka gorzkiej czekolady garść pokrojonych drobno orzechów włoskich 1 słoik konfitury morelowej lub dżemu morelowego 2 łyżki galaretki morelowej lub brzoskwiniowej 1 tabliczka czekolady deserowej na polewę + 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: Białka ubijamy z solą. Gdy są już sztywne, dosypujemy powoli cukier, cały czas miksując. Dodajemy(...)orzechy. Wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu smarujemy wierzch konfiturą podgrzaną z dwoma łyżkami galaretki ( nie zagotować podgrzewając, bo galaretka się nie zetnie ). Gdy konfitura zastygnie, polewamy całość polewą czekoladową wykonaną z tabliczki czekolady deserowej rozpuszczonej z dwoma łyżkami śmietanki, lub skondensowanego mleczka do kawy
Kronika Piekarnikaponownie na gładką masę. Teraz dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i szybko miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy przygotowany w tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy galaretkę w dowolnym smaku i kolorze, na jego wierzch. Oczywiście można pod galaretkę wyłożyć owoce - brzoskwinie z puszki, winogrona. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto, ponownie umieszczamy je w lodówce. Niestety, kilka
Kronika Piekarnikaświąt, przeżyjmy je. Taki mam plan. Choć od rana już kilka wyrzutów sumienia się pojawiło. Wykorzystując czas pozostały do rozpoczęcia świątecznej pogoni za wypełnianiem tradycji, jeden przepis. Mak. Ser. Galaretka z powideł. I kruchy spód maślano - migdałowy. Lukier cytrynowy. Miękki biszkopt makowy, kremowy ser w nim zatopiony, chrupiące kruche ciasteczka. Ciasto pracochłonne, ale kiedy, jeśli nie teraz powinniśmy znaleźć motywację(...)użyłam kremowego śmietankowego i ricotty 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 1 łyżka cukru 20 gram miękkiego masła 2 łyżki śmietany kremówki 1 słoiczek powideł śliwkowych 2 pełne łyżki galaretki malinowej Kruche ciasteczka migdałowe upieczone z mojego przepisu na migdałowo - maślane gwiazdki, tylko w formie kwadratów, lub w zastępstwie - gotowe kakaowe herbatniki. Wykonanie: Ciasto z makiem : Mak w misce zalewamy
Kronika PiekarnikaMasa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 150 gram cukru pudru 1 łyżka żelatyny 200 ml śmietany 30 % Dodatkowo: mały słoiczek konfitury śliwkowej lub wiśniowej 2 łyżki galaretki wiśniowej Wykonanie ciasta: Oddzielamy żółtka od białek, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy na biały krem ze 100 gramami cukru pudru. Wlewamy stopniowo olej i ajerkoniak, miksujemy(...)Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Teraz czas na wykonanie żelki. Konfiturę podgrzewamy w rondelku, dodajemy do niej dwie łyżki galaretki i mieszamy do rozpuszczenia, ale nie do zagotowania! Odstawiamy na chwilkę. Galaretka zastyga, ciasto się studzi - czas na masę budyniową. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka. 150 ml mleka zagotowujemy
Kronika Piekarnika