osobnej misce, dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy na gładko. Dodatkowo: 1 puszka kajmaku kakaowego 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 słoika konfitury wiśniowej łyżka galaretki wiśniowej 1 szklanka mocnej, słodkiej kawy do nasączenia biszkoptów i biszkopta kakaowego 1 paczka biszkoptów - okrągłych Czekolada deserowa - 4 kostki, do starcia na wierzch ciasta. Wykonanie: Konfiturę rozpuszczamy w rondelku(...)galaretką, odstawiamy na chwilę do lodówki, by zaczęła tężeć. Miękkie masło ucieramy w misce mikserem, z całą puszką kajmaku. Ścinamy wierzch biszkopta ( cieniutką warstwę, by później zetrzeć ją na wierzch ciasta ). Ciasto nasączamy obficie zaparzoną kawą. WAŻNE - tort składamy przy założonej obręczy tortownicy. Masy ścinają się do właściwej konsystencji dopiero po schłodzeniu w lodówce. W czasie wykładania na biszkopcie
Kronika Piekarnikaszklanki przegotowanej, letniej wody - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżka wódki ( opcjonalnie ) Tym razem nie dodajemy cukru, masy są wystarczająco słodkie. Żelka malinowa: - 1 słoik konfitury malinowej - 2 łyżki galaretki malinowej Zalecam przetarcie konfitury przez sitko, jeśli czujecie dyskomfort rozgryzając pesteczki. Jeśli Wam to nie przeszkadza, pozostawcie pestki na swoim miejscu. Trzy łyżki konfitury odkładamy, wykorzystamy ją do masy(...)mascarpone. Resztę przekładamy do rondelka, podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dzielimy ciepłą masę na pól. J edna cześć zostawiamy w temp. pokojowej, drugą połowę wkładamy do lodówki by zaczęła tężec. Masa krówkowo - bezowa z wkładką malinową : - 70 gram miękkiego masła - 150 gram masy krówkowej - o smaku waniliowym lub adwokatowym - 50 gram mlecznej czekolady
Kronika Piekarnikaczterech jaj z waszego sprawdzonego przepisu lub z polecanej już przeze mnie nie raz gotowej mieszanki do wypieku biszkopta firmy Delecta. Masa jabłkowa: 3 duże jabłka 1 1/2 paczki galaretki cytrynowej lub agrestowej Masa serowa: 500 gram twarogu sernikowego wiaderkowego 3 jajka "L" 2/3 szklanki cukru 1 tabliczka białej czekolady 1 1/2 paczki budyniu waniliowego 1 szklanka mleka Wykonanie: Obrane(...)jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondla i gotujemy przez 5 - 10 minut, aż zmiękną. Ściągamy z palnika, wsypujemy galaretki, mieszamy dokładnie do ich rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Ser wkładamy do większego garnka, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką na gładko, możemy posłużyć się mikserem. Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej
Kronika PiekarnikaKawowy biszkopt, mocny akcent kawy w czekoladowej masie śmietanowej. Kruszonka z domieszką chałwy, a we wnętrzu.. skromna ale intensywnie wyczuwalna, warstwa agrestu w galaretce. Nie dla kontrastu. Dla stworzenia całości idealnie zgranej. Miękki, rozpływający się w ustach, delikatny torcik. Połączenie smaków niezwykle ciekawe i trafione, w czym utwierdza nas każdy kolejny kawałeczek na widelczyk nadziany. Pomimo niemałej zawartości czekolady(...)biało - kawowej ( zawsze na półce w sklepach Aldi ) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 śmietan - fix Składniki masy z agrestu: 1 szklanka agrestu 1 łyżka cukru 2 łyżki galaretki agrestowej Wykonanie: Etap pierwszy - proponuję rozpocząć od masy śmietanowej. Najlepiej kilka godzin wcześniej, lub poprzedniego dnia śmietanę podgrzewamy w małym rondelku, prawie do wrzenia. Do gorącej wrzucamy połamane na kosteczki
Kronika Piekarnikaszczypta soli Składniki masy budyniowo - serowej: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 i 1/3 szklanki mleka 100 gram drobno posiekanej białej czekolady 250 gram sera mascarpone 1 opakowanie galaretki krystalicznej cytrynowej lub truskawkowej 30 dag owoców: według uznania - maliny, truskawki, czereśnie, jagody ( :( ) opcjonalnie cukier puder Wykonanie: Ciasto - zimne masło wkładamy do miski i siekamy nożem na drobną kostkę(...)lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wyciągamy tartę z lodówki i nakłuwamy widelcem wylepione dno. Pieczemy na rumiano około 20 minut. Wyciągamy i chłodzimy. Przygotowujemy krem - galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i studzimy. W 1/3 szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy, do rondelka wlewamy pozostałe mleko, zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy z palnika
Kronika Piekarnikapush({}); Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej tortowej 200g masła 0,5szkl cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: 4szkl. musu jabłkowego ze słoika 1 galaretka np. o smaku pomarańczowym Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier i wymieszałam. Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka (białka można zamrozić(...)ciasta miałam upieczone przystąpiłam do przygotowania nadzienia jabłkowego. Cztery szklanki musu jabłkowego przełożyłam do garnka i zaczęłam podgrzewać. Gdy mus zaczął bulgotać wyłączyłam gaz i wsypałam do niego galaretkę. Jabłka dokładnie wymieszałam, żeby galaretka się rozpuściła i odstawiłam do wystygnięcia. Do blachy włożyłam z powrotem jeden blat ciasta kruchego, wyłożyłam połowę nadzienia jabłkowego, równo je rozsmarowałam i ułożyłam drugi blat
Waniliowe Improwizacjeśmietany 30 % · 500 g mascarpone · 200 g czekolady białej · 1 galaretka niebieska Składniki na polewę: · 200 g czekolady mlecznej ciemnej · ½ szk. śmietany 30 % Sposób przygotowania: 1. Połowę ciastek(...)mascarpone. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, rozpuścić można w kąpieli wodnej lub na 2 minutki do mikrofali. 4. Sześć łyżek masy przekładamy do osobnego naczynia. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i studzimy. Masę łączymy z galaretkę, miksując mikserem i na chwilę chowamy do lodówki żeby lekko stężała. 5. Drugą połowę ciastek kruszymy
Kulinarna Chwilałyżki oleju 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej po szczypcie: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu Krem: 300 ml śmietanki kremówki 30-36% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka gorącej wody 3-4 mandarynki *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą masę(...)upieczeniu ciasto przekładamy „do góry nogami” na posypaną cukrem pudrem ściereczkę kuchenną i delikatnie ściągamy papier *** *** Roladę zwijamy w ściereczkę i odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy krem: galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odkładamy do wystudzenia *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i pomału wlewamy zimną galaretkę *** *** Krem odkładamy na chwilę, a jak zacznie gęstnieć wykładamy
Blog z Apetytemteraz, już po fakcie mogę stwierdzić, że pasuje do całości znakomicie. Do jego nakładania przyda się worek cukierniczy. Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 1 łyżeczka masła 1 op. galaretki cytrynowej Ciasto: 5 jajek 90 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mielonych migdałów 3 łyżki ciepłej wody szczypta soli Lukier karmelowy: 50 g cukru(...)cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. W naczyniu umieszczamy masło oraz jabłka i dusimy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Dodajemy suchą galaretkę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia (wytworzony sok musi wyraźnie połączyć się z jabłkami) Żółtka ucieramy z dwoma łyżkami cukru, wodą oraz szczyptą soli na jasną, puszystą
Smaki Na TalerzuKtóre dziecko nie lubi galaretek? To chyba rzadko spotykane zjawisko. Dlatego dzisiaj przychodzę z pomysłem na deser dla milusińskich. Jest prosty a zarazem efektowny i idealny np. na zabawę urodzinową . Galaretki ładnie prezentują się na stole i są Artykuł Galaretki pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 6 dużych jabłek · 2 galaretki agrestowe · 8 łyżek cukru · 200 g margaryny · 360 g herbatników · 2 opakowania(...)wody Sposób przygotowania: 1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 5 minut. 2. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i wlewamy do jabłek, 2 minuty gotujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia. 3. Dwie szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy
Kulinarna Chwilapisałam na blogu bo przechodziłam totalny remont mieszkania.Jeszcze nie koniec ale kuchnia już działa więc mogłam coś upichcić :). Zapraszam po przepis!! SKŁADNIKI biszkopty okrągłe ok.200g 400ml śmietanki 30% 2 galaretki malinowe lub truskawkowe maliny na polewę 2 łyżki mleka pół tabliczki gorzkiej czekolady WYKONANIE Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy biszkopty. Następnie dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej(...)wody i odstawiamy do wystudzenia.Galaretki mają być płynne.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dolewamy wystudzone galaretki cały czas mieszając do połączenia się składników.Masę wstawiamy na kilka minut do lodówki aby trochę stężała. Tężejącą masę wyjmujemy z lodówki i połowę wykładamy na biszkopty.Maliny myjemy i układamy na różowej masie ;). Następnie kładziemy drugą połowę masy.na wierzchu układamy biszkopty.Całość wstawiamy
Mała w garnku mieszaobłędne w smaku nadzienie. Ciasto jest słodkie, a nadzienie kwaśne. Wszystko do siebie doskonale pasuje. Tarta pachnie obłędnie cytrynowo. Z soku które puściły jabłka po zastygnięciu zrobiła się galaretka. Smakuje na ciepło jak i na zimno. I do tego pięknie wygląda. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 jajko 12,5 dag masła(...)margaryny 1 cukier waniliowy na czubek łyżeczki proszku do pieczenia Na nadzienie: kilka małych jabłek 2 łyżki sypkiej galaretki cytrynowej 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dodatkowo: mąka pszenna do oprószenia stolnicy kasza manna do oprószenia ciasta Wykonanie pysznej tarty z jabłkami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Do pieczenia: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką
Izabelawkuchnikardamonu, masło i bułka tarta do wysypania formy krem : 1 l śmietany 30%, 500 g serka mascarpone, 3 – 5 łyżek cukru pudru, 5 – 6 łyżeczek do herbaty kawy mielonej, galaretka różana (zamiast róży może być wiśniowa, mirabelkowa...): 200 ml konfitury z róży (wiśni, mirabelek), 7 g żelatyny, 100 ml wody, do nasączenia : 120 ml mocnego naparu z herbaty(...)Wsypać kawę, wymieszać. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Przecedzić. Serek mascarpone lekko rozbić dodając kawową śmietanę. Pozostałą śmietanę (800 ml) ubić z cukrem. Następnie dodać serek i dokładnie wymieszać. Galaretka różana : ż elatynę wsypać do miseczki, wlać 100 ml letniej wody i dokładnie wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści
królestwo garówłyżki żelatyny -175 ml gorącej wody -2 łyżki kakao -50g zblendowanych jagód *opcjonalnie MASA JOGURTOWO-BORÓWKOWA -150g jagód -jogurt naturalny 400g -3 łyżki cukru pudru -1 galaretka jagodowa lub owoce leśne -2 łyżeczki żelatyny -3/4 szkl wrzątku Ciasteczka kruszymy w blenderze, dodajemy do nich rozpuszczone masło, mieszamy. Wysypujemy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)dokładnie miksujemy chwilę na najwyższych obrotach. ***do masy serowej można dodać łyżkę zblendowanych jagód. Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki do stężenia. WARSTWA JAGODOWA Galaretkę jagodową lub owoce leśne rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody wraz z żelatyną. Studzimy Jagody blendujemy blenderem. Następnie w misce ucieramy jogurt z cukrem pudrem, następnie dodajemy jagody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku