serka mascarpone 150 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 limonki (opcjonalnie cytryny) sok z 1 limonki (opcjonalnie z 1/2 cytryny) masa lazurowa: 1 galaretka niebieska o smaku jeżynowo-jagodowym 150 ml śmietany (opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy) Przygotowanie: spód: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, a potem ciasto odkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki(...)dodajemy partiami serek mascarpone, a na końcu skórkę i sok z limonki. (Limonkę można zastąpić cytryną, jeśli ktoś woli) Masę przekładamy na upieczony i ostudzony spód. masa lazurowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody i studzimy. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć mieszamy ją z ubitą śmietaną. Całość przekładamy na masę limonkową i odstawiamy do lodówki do stężenia. Wierzch
Bon appetit mon amieczubate łyżki mąki ziemniaczanej -4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej -750ml mleka -250g masła MASA JABŁKOWA -2 łyżki masła -1,5 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe -łyżeczka żelatyny POLEWA -100g czekolady deserowej -50g masła -3 łyżki mleka Na początek zrobimy bazę kremu-do garnka dajmy 2 żółtka (białka odkładamy) 8g cukru waniliowego i 3/4 szkl(...)trzemy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Do garnka dajemy 2 łyżki masła, rozpuszczamy i dodajemy jabłka. Prażymy do miękkości około 10 minut. Następnie dodajemy 2 galaretki i 1 łyżeczkę żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretek i połączenia. Studzimy. Na pierwszy spód biszkopta dajemy zimną masę jabłkową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie do miski dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujogurtu kokosowego 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 łyżek erytrytolu 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 3 łyżki żelatyny w wersji wege zastąpić agarem 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa (w wersji wege na bazie agaru) 15 kropli stewii w płynie 1 szklanka wrzątku Sposób przygotowania Żółtka utrzeć na jasną masę z erytrytolem, dodać jogurty. Zagotować mleko kokosowe(...)żelatynę. Połączyć z masą jogurtowo - jajeczną oraz ekstraktem z wanilii. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Posłodzić 15 kroplami stewii w płynie. Gdy zacznie tężeć, zalać owoce galaretką. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 2 godziny). Podawać schłodzone. Pozostałe informacje Przybliżona
Modern Cave Girlubijamy z cukrem pudrem (proponuję spróbować w trakcie ubijania jaki poziom słodkości Wam odpowiada) Gdy otrzymamy gęsty krem dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy tylko do połączenia. Dodatkowo: 2 czerwone galaretki ok 1/2 kg ulubionych owoców (u mnie porzeczki i maliny) Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Złożenie: Ciasto przekrawamy na 3 równe części(...)rozsmarowujemy 1/2 kremu, przykrywamy 2 częścią i rozsmarowujemy resztę kremu. W 3 części wykrawamy kieliszkiem otwory i nakładamy ją na krem. W otworach umieszczamy owoce i zalewamy całość tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny
Cynamonowe szczęścieSkładniki: Wafle paczka u mnie 5 sztuk Cukier szklanka ( lub mniej ) Galaretka truskawkowa śmietanka 30 % 200 ml Masło 200 g Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, śmietankę. Gdy całość się zagotuje zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Garnek wkładamy do zimnej wody. Gdy krem będzie przestudzony rozsmarowujemy na waflach zostawiając wolne
Kulinarne przygodykostki masła KREM KARMELOWY: 100 g masła 400 g masy kajmakowej MASA ŚMIETANOWA: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania wafelków pryncypałków 2 przeźroczyste galaretki buteleczka do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy się dobrze rozpuści, wsypujemy kolejno żółtka i olej. Mąkę, proszek do pieczenia(...)kolejno warstwy: Biszkopt Połowa masy karmelowej Warstwa słonecznikowa Masa karmelowa Biszkopt Masa śmietanowa Po ułożeniu warstw wkładamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy galaretkę, według przepisu na opakowaniu. Po zastygnięciu kroimy nożem w dużą kostkę. Tort obkładamy wokół wafelkami, związujemy wstążką, a na górę wykładamy galaretkę a na nią buteleczkę do dekoracji, wedle uznania
Przepiski.plbrzoskwiń · 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: · 820 g brzoskwiń w puszce · 1 galaretka zielona Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier następnie dodajemy pojedynczo żółtka. 2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz(...)układamy biszkopty przełożone dżemem ( ciastko smarujemy dżemem i sklejamy po dwa), zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 ° C. 4. Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1 ½ szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia. 5. Szklankę mleka wlewamy do garnka i gotujemy, w drugiej szklance mleka rozrabiamy budynie z cukrem
Kulinarna Chwilałyżki cukru · 370 g herbatników kakaowych · 100 g margaryny · 1 galaretka zielona · 2 śnieżki na mleko · 1 czekolada mleczna Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej(...)mleku herbatniki i wylewamy pozostałą masę budyniową 8. Na wierzch masy układamy ostatnią warstwę z herbatników 9. Śnieżki miksujemy z dwiema szklankami mleka, stopniowo dodajemy galaretkę zieloną 10. Masę białą wylewamy na ciastka i dekorujemy startą na tarce o dużych oczach czekoladą 11. Chłodzimy w lodówce 2 godziny 12. Ciasto gotowe 13. Smacznego
Kulinarna Chwilaprzepysznie ;) Składniki na 12-15 rurek: 250 g mąki pszennej 125 g masła 125 g kwaśnej śmietany cukier na wierzch masa do rurek: 200 ml śmietany 30 % 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej 50 ml wrzątku 2 łyżeczki cukru pudru 1. Składniki na ciasto na rurki zagniatamy i chowamy do lodówki na około 40 minut lub dłużej. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy(...)Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Rurki pieczemy w 190-200 stop przez 15 minut do zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy rurki z foremek i odkładamy do całkowitego wystudzenia. 4. Galaretkę rozpuszczamy w bardzo gorącej wodzie i od razu studzimy, ostudzoną przekładamy do lodówki. 5. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej lekko tężejącą już galaretkę i miksujemy, jeśli jest
Gotowanie...to proste !opakowania herbatników typu petitki lub biszkoptów 700 g truskawek (podzielone na pół: 350 g zmiksowanych blenderem i 350 g pokrojonych) 1/2 - 3/4 szlanki ksylitolu (ilość do smaku) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 3 łyżki żelatyny w proszku + 100 wody 125 ml jogurtu naturalnego 500 g chudego twarogu Wykonanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć herbatniki. Galaretkę rozpuścć(...)otrzymania gładkiej masy. Następnie dodać żelatynę i zmiksować mikserem. Wstawić masę do lodówki, gdy zaczynie tężeć wylać na herbatniki, na wierzch ułożyć pozostałe truskawki, następnie wylać przestudzoną, tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do calkowitego stężenia. Po stężeniu pokroić w kostkę i podawać. Przechowywać w lodówce
Healthy food explorerDODATKOWO : 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzątku truskawki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy z odrobiną soli, następnie dodajemy żółtka, cukier i dalej ubijamy(...)Biszkopt pieczemy w blaszce wyłożonej papierem, 25/30 cm, około 35-40 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg. Masa - truskawki miksujemy blenderem, ( trochę zostawiamy do dekoracji ). Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i odkładamy do ostudzenia. Bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukry i miksujemy aż śmietana
Kulinarne Fantazje Mariolijajka -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -30g wody Warstwa serowa -400g serka homogenizowanego -50g ksylitolu -4 łyżeczki żelatyny + mniej niż 1/4 szkl. gorącej wody Galaretka budyniowa -250ml soku jabłkowego (pasteryzowany bez cukru) -150ml soku jabłkowego (lub cytrynowego) + 40g budyniu waniliowego (bez cukru) -sok z 1 cytryny + otarta skórka -ksylitol według uznania (zależy od poziomu(...)gorącą wodą i dokładnie ją mieszać do momentu rozpuszczenia. 9. Masę serową połączyć z żelatyną i wylać na kruchy spód. 10. Całość wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia sera. GALARETKA BUDYNIOWA 11. Sok z cytryny, skórkę oraz 250ml soku jabłkowego zagotować w garnuszku. 12. Żelatynę zalać 100ml gorącego soku i mieszać do rozpuszczenia. Gdy to nastąpi wlać ją do garnka
Candy Pandassernik (u mnie z wiaderka) 4 łyżki cukru pudru 5 łyżek cukru kryształu 16g cukru waniliowego 150g śmietany 30% 45g żelatyny 20 łyżek mleka 500g jagód amerykańskich 2 galaretki truskawkowe 2 szkl. gorącej wody WYKONANIE: 1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, układamy biszkopty. 2. Żelatynę zalewamy mlekiem, pozostawiamy do spęcznienia. Następnie delikatnie podgrzewamy na parze. 3. Ser dzielimy(...)Masa bardzo szybko gęstnieje, więc musimy ją szybko wykładać na biszkopty. Wykładamy na przemian raz jagodową, raz białą, wylewając na środek, delikatnie wyrównując. 7. Na wierzch wykładamy 250g jagód, galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, owoce zalewamy tężejącą galaretką
Dziś Ja gotujeUwielbiam sezon truskawkowy ❤ Niestety u mnie truskawki już się kończą:( Na szczęście na ciasto jeszcze wystarczyło :) Zapraszam na biszkopt z podwójnym kremem z truskawkami i galaretką. Składniki(blaszka 23/33): Biszkopt: mąka pszenna 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3,4 szklanki, jajka 7 szt, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, Krem: mleko 1 litr, budyń(...)waniliowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 0,5 szklanki, masło 200 g, kakao 2 łyżki, Dodatkowo: galaretka truskawkowa 3 szt, truskawki, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, cukier waniliowy 16 g, Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku
kulinarne odsłony patiktórych mam nadzieję będzie nie co więcej:)) Zapraszam do przepisu. Składniki 500 g śmietany kremówki 30% 400 g jogurtu naturalnego greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 500 g świeżych owoców, poziomek , truskawek duża paczka herbatników Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Dno tortownicy, u mnie 20 cm wykładamy(...)Kiedy zacznie tężeć wylać do formy, pokroić truskawki na połówki i powciskać w ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy masa zastygnie, posypać wierzch poziomkami i zalać tężejącą galaretką. Odstawić ponownie do lodówki. Proponuje robić takie ciasta na noc, wtedy rodzina się tak nie niecierpliwi, bo wygląda bardzo apetycznie. Smacznego:) Artykuł Ciasto truskawkowo – poziomkowe pochodzi z serwisu
gotuj ze mną