opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Jabłka: 6 średnich jabłek 2 opakowania galaretki o smaku agrestu 0,5 szklanki cukru Dodatkowo: 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt brownie - mąkę pszenną z kakao przesiać. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, następnie dodać pokrojoną(...)oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w średnią kostkę. Pokrojone owoce przełożyć do rondelka i poddusić z 0,5 szklanka cukru na małym ogniu. Następnie wsypać 2 opakowania galaretki agrestowej i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia. Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować
Ciastka - domowe słodkościgram nutelli ½ paczki sucharów 0,25 litra śmietany kremówki 36% 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 75 gram płatków migdałowych 2 garście borówki amerykańskiej 1 opakowanie galaretki jagodowej I warstwa Suchary zmielić. Nutellę podgrzać, wsypać suchary i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę. Uklepać. II warstwa Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać cukier puder i wymieszać. Schłodzony serek mascarpone wyłożyć(...)miski. Dodawać po 2 łyżki ubitej śmietany i mieszać. Masę wyłożyć na zimną I warstwę. Posypać płatkami migdałowymi. III warstwa Galaretkę rozpuścić w 1 ½ szklanki gotowanej wody. Płatki migdałowe posypać borówką. Na to wyłożyć tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki. Forma do ciasta 23,5cm x 23,5cm Smacznego
Przepisy BabciDziś zapraszam na bardzo proste, lekkie ciasto na zimno z brzoskwiniami i galaretką. Można użyć dowolnych ulubionych owoców. Ciasto jest pyszne, idealne na deser w ciepłe dni. Nie zawiera dużo kalorii, zamiast piec biszkopt, można użyć gotowych biszkoptów lub herbatników, wtedy przygotowanie będzie jeszcze szybsze i prostsze. Tort zrobiłam w małej tortownicy, więc jeśli chcemy zrobić większy polecam podowoić ilość(...)kopiata łyżka ciemnego kakao Masa serowa: 250 g chudego twarogu 350 g jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody 3/4 szklanki ksylitolu 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej
Healthy food explorermasła Nadzienie: 1) ok. 1,5 kg obranej i wydrążonej dyni 2) galaretka pomarańczowa 3) łyżka cynamonu 4) pół łyżeczki mielonych goździków 5) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)nadzienie: Dynię ścieramy na tarce, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 8 godzin. Następnie gotujemy ją razem z cukrem przez półtorej godziny. Po godzinie gotowania dodajemy pozostałe składniki oprócz galaretki. Galaretkę dodajemy pod koniec gotowania i mieszamy. 2. Na stolnicę wysypujemy wszystkie sypkie składniki i dodajemy do nich pokrojone na małe kawałki masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajko
Na kulinarnym poligoniemascarpone 2) 200 g śmietany 36 % 3) łyżka cukru pudru 4) galaretka truskawkowa (taką na 500 ml wody) 5) truskawki (według uznania) 6) borówki i listki mięty do dekoracji Sposób(...)przygotowania: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć. 2. Truskawki kroimy na małe kawałki. 3. Serek mascarpone i śmietankę oraz łyżkę cukru pudru przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy
Na kulinarnym poligoniecytryny Składniki na ciasto makowe: mak przygotowany dzień wcześniej 150 g miękkiego masła 5 jajek 1 szklanka cukru pudru duża garść rodzynek olejek migdałowy Dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe Instrukcje Dzień wcześniej przygotowujemy sobie mak. Do 300 g suchego maku dodajemy 1,5 szklanki mleka. Gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu, odstawiamy na kilka godzin żeby mak wchłonął(...)ubitą pianą, delikatnie mieszając. Przekładamy do tortownicy na wcześniej przygotowaną cytrynową masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Galaretkę rozpuszczamy w litrze gorącej wody, brzoskwinie osączamy na sitku. Kroimy na plasterki i układamy na wystudzonym cieście, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. Smacznego. Artykuł Ciasto makowe
To co lubię - gotuję i polecamcukru 2 łyżki cukru lub cukier wanilinowy 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 600 g truskawek (świeże lub mrożone) 2 opakowania galaretki truskawkowej Instrukcje Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy o średnicy(...)studzimy. Masło ucieramy i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Pod koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i blendujemy. Podgrzewamy w garnku i dodajemy galaretki, uwaga żeby ich nie zagotować. Odstawiamy do wystudzenia. Całość: Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie równe części. Spód wkładamy do blaszki w której piekliśmy ciasto i na wierzch rozsmarowujemy krem budyniowy
To co lubię - gotuję i polecampszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 500 g serka śmietankowego lub twarogu trzykrotnie zmielonego (np. z wiaderka) 700 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36 % cukier puder do smaku około 4-5 łyżek 3 czubate łyżeczki żelatyny Instrukcje Biszkopt: Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy(...)chcemy wersję szybszą dno formy wykładamy biszkoptami lub ciasteczkami. Masa serowa: 350 g truskawek, serek i cukier puder blendujemy na gładką masę. Pozostałe 350 g truskawek kroimy na kawałki. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Do masy truskawkowej dodajemy rozpuszczone galaretki cały czas miksując
To co lubię - gotuję i polecamŁączny czas 3 godz Składniki 4 jajka 150 g mąki 60 g rozpuszczonego masła 100 g cukru 800 g owoców (maliny, truskawki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 galaretki owocowe Instrukcje Blachę o wymiarach 24X30 wykładamy papierem do pieczenia tak żeby papier wystawał poza krawędzie formy około 10 cm z każdej strony. Masło rozpuszczamy, studzimy. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy(...)formy i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu jeszcze gorące przekładamy (razem z papierem) do podłużnej keksówki o wymiarach 8×30 cm. Galaretki rozpuszczamy w 1 i ¼ szklanki gorącej wody, studzimy. Owoce myjemy, osuszamy, układamy na upieczony biszkopt. Pozostałe owoce blendujemy i dodajemy do galaretki. Lekko tężejący owocowo-galaretkowy mus przelewamy na owoce
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki na masę serową: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (lub z wiaderka) 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 100 g cukru pudru 36 g żelatyny Dodatkowo: 2 wiśniowe galaretki 300 g wydrylowanych wiśni (świeże lub mrożone) Instrukcje Ciastka rozkruszamy blenderem, dodajemy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasteczka(...)dokładnie mieszamy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki, aż masa zastygnie. Na masę serową wykładamy wiśnie (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) i całość zalewamy tężejącą galaretką. Galaretkę przygotowujemy z połowy porcji wody, dla dwóch torebek 500 ml. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego. Artykuł Sernik z wiśniami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecampudru płaska 1 łyżka śmietany 22%, 18% lub jogurtu Składniki na masę pomarańczową: 2 duże pomarańcze ½ szklanki cukru sok z połówki cytryny 1 łyżka skórki pomarańczowej opcjonalnie 1 łyżka galaretki pomarańczowej 40 g białej czekolady Dodatkowo: płatki migdałowe rodzynki lub żurawina Instrukcje Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli nie macie miksera składniki umieszczany(...)przelewamy do garnka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczową skórkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy galaretkę pomarańczową i dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Przestudzoną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód mazurka. Ozdabiamy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Uwagi Przepis na mazurka z daktylami znajdziecie tutaj
To co lubię - gotuję i polecamcierpkiego smaku białej porzeczki. KORALIKI W MIODZIE Składniki: (3 porcje) masa miodowa: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki miodu galaretka miodowa: 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody do rozpuszczenia żelatyny (ok.70-80 ml) 1/3 szkl miodu 1/2 szkl gorącej wody do miodu dodatkowo: garść białej porzeczki Przygotowanie: masa miodowa: Śmietanę ubijamy(...)sztywno. Mascarpone ubijamy z miodem i sokiem z cytryny, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Przekładamy do pucharków do 1/2 wysokości. Na masie układamy umyte i osuszone białe porzeczki. galaretka miodowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl gorącej wody i lekko studzimy. Miód rozpuszczamy w 1/2 szkl ciepłej wody, a następnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Kiedy miodowo galaretka zacznie gęstnieć przelewamy
Bon appetit mon amiejajka 120 g cukru 60 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Żelka malinowa: 800 g malin 2 galaretki malinowe 4 - 5 łyżek cukru lub więcej/mniej - do smaku Krem cappuccino: 700 ml śmietanki kremówki 30% 10 g żelatyny + 100 ml wody lub mleka 5 łyżek cukru pudru(...)całkowicie się rozpadną. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pesteczek. Przetarte maliny umieścić z powrotem w garnuszku i mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać obie galaretki oraz cukier ( zaczynając od mniejszej ilości, w razie potrzeby dodać więcej ) i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia galaretek oraz cukru. Malinową mieszankę przelać do formy o wymiarach takich samych jak forma
Opowieści z piekarnikaszkl cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jagodowa: 800 g serka homogenizowanego naturalnego 2 galaretki przezroczyste 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie(...)20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty. Masa jagodowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. 1 szkl jagód podgrzać w garnuszku z cukrem aż się rozpadną, przetrzeć przez sito. Serek utrzeć z musem jagodowym, cały czas miksując wlewać
Smakołyki AsiLekka galaretka z zsiadłego mleka z owocami. 400 ml zsiadłego mleka, 50 ml śmietanki 18% UHT, 12 g żelatyny, 50 ml wody, 2 – 4 łyżki cukru pudru, 200 – 250 g owoców (borówki amerykańskiej, morele, maliny, jagody...) Do mleka wlać śmietanę, wymieszać. Dosłodzić do smaku. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka(...)gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę wlać do mleka zsiadłego i energicznie wymieszać, można lekko zmiksować i odstawić, aż zacznie lekko tężeć. Dodać owoce, wymieszać. Naczynka do galaretki wypłukać zimną wodą, wlać galaretkę. Odstawić do zastygnięcia
królestwo garów