mnie Président) 500 g mrożonych owoców leśnych 3 łyżki cukru 350g schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 15g żelatyny 160 ml wrzątku 1 galaretka wiśniowa 250 ml wody DODATKOWO kilka śnieżynek z bezy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie SPÓD Ciasteczka zblendować. Do ciastek dodać roztopione masło i dokładanie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, docisnąć przy(...)Owoce leśne dodać do pozostałej masy serowej, wymieszać mikserem. Masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na godzinę. Pozostałe owoce zmiksować przy pomocy bendera. Galaretkę przygotować w 250 ml wrzącej wody i mieszać, aż się rozpuści, dodać zmiksowane owoce. Gdy galaretka będzie tężeć, należy ją wylać na masę serowo-owocową. Tort można przyozdobić śnieżynkami
Przepiski.plłyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1,5 kostki masła min 70% 120 g okrągłych biszkoptów 1 galaretka np. agrestowa pasuje idealnie! rodzynki Na polewę czekoladową: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki słodkiego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Robimy! CIASTO Białka ubijamy(...)było kożucha. Masło (koniecznie już miękkie) miksujemy na puch, stopniowo dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Ma nam postać dość gęsty krem. Masę wykładamy równo na ciasto. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy. W galaretce maczamy dobrze biszkopty i równiutko układamy na naszej masie na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce. W tym czasie szykujemy POLEWĘ: Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy
LatosiowydomSkładniki : 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 25 dkg masła 2 - 3 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki mleka w proszku 1 galaretka owocowa 1 opakowanie wafli ( 5 sztuk ) Sposób wykonania : D o rondla dajemy cukier, przesiane kakao ( mieszamy cukier z kakao ), mleko, pokrojone na kawałki masło. Rondel stawiamy na ogień, zagotowujemy, często mieszając. Gotujemy 20 minut(...)małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę do gorącej masy, dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Wsypujemy przesiane mleko w proszku, ponownie dokładnie mieszamy ( najlepiej rózgą cukierniczą ), aby nie było grudek. Letnią masą smarujemy wafle, dokładnie dociskamy je rękami. Przełożony wafel odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła. Następnie kroimy wafel na małe kawałki ( wafelki ) ostrym nożem. G alaretki
Przepisy i porady kulinarnesoli 250 g masła 200 ml pepsi/coca-coli 2 duże jajka 75 ml mleka Masa: 1 litr + 1 szkl. wody 4 łyżki cukru 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru 2 galaretki agrestowe 200 g masła Dodatkowo: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem 120 g czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy(...)Doprowadzamy do wrzenia. Proszek budyniowy rozrabiamy w 250 ml pozostałej wody. Wlewamy na gotującą się wodę. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Na jednym z nich rozprowadzamy mniej więcej
Smaki Na Talerzuśrednicy 25 cm) 1 kg zmielonego twarogu 1 op (250 g) serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru 1/2 op cukru waniliowego kilka kropli extraktu cytrynowego 3 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe ok 300 g truskawek Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mascarpone, cukier puder(...)koniec dodajemy część z naszych truskawek (drobno pokrojonych). Gotową masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Walijskie Pichcenieprosty w przygotowaniu deser idealny na świąteczny stół. Takie ciasto będzie świetną propozycją dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników, wystarczy przygotować szybki spód z biszkoptów, krótko podgrzć jabłka prażone z galaretką, ciasto wyłożyć delicjami i bitą śmietaną a na końcu posypać startą czekoladą, polecam do wypróbowania. składniki na tortownicę 26 cm 250 g biszkoptów 130 g rozpuszczonego masła(...)prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej 300 g ciastek typu delicje 500 ml śmietany 36 % 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 200 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej, po czym przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy łyżką
Smakowite Daniaprzełożenia 5 wafli 25 dkg masła lub margaryny 1 szklanka ( 250 ml ) cukru kryształu 1 szklanka ( 250 ml ) śmietany 18 % 1/2 szklanki mleka w proszku 1 galaretka owocowa Sposób wykonania : D o rondelka ( najlepiej z grubym dnem ) wsyp cukier, przesiane mleko w proszku, dodaj masło, śmietanę , wymieszaj. Postaw na ogniu zagotuj, często mieszając. Gotuj około25 minut na średnim ogniu(...)pamiętając o częstym mieszaniu łyżką , a najlepiej rózgą cukierniczą. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, wsyp galaretkę , dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masa przestygnie smaruj nią wafle. Masy wystarczy na posmarowanie 5 wafli. Do masy można dodać ciemnego kakao ( 1 łyżkę ), wtedy uzyskamy masę czekoladową. Masę można robić w różnych innych smakach np. dodając galaretkę wiśniową , trochę czerwonego
Przepisy i porady kulinarnedeser na zimno. Deser, który wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników i z rozmaitymi dodatkami czy owocami. Aby deser wyglądał ciekawiej możesz na dnie schłodzić 1/3 szklanki galaretki smakowej, np. wiśniowej, na nią wylać śmietankę, udekorować owocami i listkami mięty. Panna cotta z musem z mango SKŁADNIKI: 200 ml śmietanki 36 % 150 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny(...)jest wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby go dosładzać. Łyżeczkę soku z cytryny możesz zastąpić limonką lub pomarańczą. Do zmiksowanego mango z sokiem z cytryny możesz dodać 1 saszetkę galaretki cytrynowej lub pomarańczowej – chodzi o proszek. Wtedy postaw mus na małym ogniu i lekko podgrzewaj do rozpuszczenia się galaretki z cukrem. Wystudzony mus wylej na stężały deser. Nie musisz
Zasmakuj KuchniNajsmaczniejsze wafle według mnie to domowej roboty. Te są z mlekiem w proszku i galaretką, bardzo smaczne i banalne w wykonaniu. Jeśli nie mam pomysłu na jakieś ciasto pieczone lub na zimno to najczęściej podczas weekendu robię takie słodkie małe co nieco. Najbardziej je lubią oczywiście dzieci a starsi do kawki nie potrafią odmówić. Wafelki z [...] Artykuł Domowe wafle(...)galaretką i mlekiem w proszku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąłyżki kakao 50 ml mleka 75 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Mus bananowy: 4 banany 250 ml śmietanki 30 lub 36% 1 op. cytrynowej galaretki szczypta kwasku cytrynowego Pianka kakaowa: 400 ml śmietanki 36% 3-4 łyżki cukru pudru 1 pełna łyżka kakao 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: kilka kakaowych herbatników (około(...)turach. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną na dnie papierem do pieczenia tortownicę (24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Studzimy do temperatury pokojowej. Obrane banany rozgniatamy za pomocą widelca na mus. Oprószamy je 2-3 szczyptami kwasku cytrynowego. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno
Smaki Na Talerzujajko śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli Nadzienie : jabłka kwaskowe 900 g ( po obraniu ) dynia 900 g ( po obraniu ) 1 galaretka pomarańczowa ( 77 g ) sok z cytryny 1 łyżka ( opcjonalnie ) Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić(...)tłuczkiem do ziemniaków. W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając. Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić. Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny. Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm. Ciasto
Smaczne mojeSkładniki na ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia: Masa z jabłek: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 5 - 6 łyżek cukru trzcinowego 1 galaretka cytrynowa Masa z mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 5 - 6 łyżek cukru pudru Polewa: 100 g czekolady gorzkiej (u mnie 75% kakao) 50 g masła 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo(...)ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia? Jabłka obrać, drobno pokroić i gotować razem z cukrem i sokiem z cytryny, aż jabłka się rozpadną. Jabłka zdjąć z palnika, dodać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy galaretkę najpierw rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Masę z jabłek lekko wystudzić i przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami
Kuchcik gotujeCzekoladowe biszkopty z manadarynkami i bitą śmietaną to idealne połączenie. Potrzebujemy: biszkopty tortowe czekoladowe 3 szt.o śr.24 cm 2 puszki mandarynek w syropie 300 ml- jedna sztuka 2 galaretki pomarańczowe tabliczka czekolady mlecznej 500 ml smietany kremówki 36% dżem morelowy -5 łyżek pół szklanki wody przegotowanej 2 łyżki soku z cytryny opakowanie śmietan-fixu Wykonanie: Mandarynki osączamy na sitku(...)cytryny,nasączamy pierwszy biszkopt.Na biszkopcie rozkładamy mandarynki,około 15 sztuk odkładamy do dekoracji. Sok z mandarynek dopełniamy wodą,tak aby razem było 500 ml płynu. Mieszamy sok z galaretką,zagotowujemy,cały czas mieszając.Studzimy. Gdy galaretka zaczyna tężeć,wylewamy ją na biszkopt z mandarynkami.Przykrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy ciasto do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy śmietan -fix.Nasączamy
Przepisy mojej mamySezon na truskawki tuż,tuż..więc proponuję ciasto z galaretką truskawkową bez pieczenia! Przypomina popularnego 3-bita,tylko zamiast masy krówkowej użyłam truskawek.Przeglądając przepisy natknęłam się na zdjęcie takiego ciasta,nabrałam na nie ochoty i zrobiłam! Składniki i proporcje dobrałam sama i muszę przyznać że wyszło przepyszne!! Składniki na małą blaszkę: herbatniki-ja potrzebowałam 32 ciastka 2 budynie(...)waniliowe z cukrem 2 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru 300 ml śmietany krem ówki 36% czekolada mleczna do dekoracji Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka.Do wrzącego jeszcze budyniu dodajemy margarynę,wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia się margaryny. Gorącą masę wylewamy na rozłożone na blaszce herbatniki.Na
Przepisy mojej mamyCzereśniowa galaretka z nutą cynamonu i delikatną masą śmietankową tworzą naprawdę zgrany duet. Do tego biszkopt nasączony wiśni ówką-idealne połączenie. Deser tylko dla dorosłych! Nie zabierze nam wiele czasu a jest pyszny! Świetnie smakuje ze świeżych owoców,ale można użyć także czereśni mrożonych lub z kompotu. Jeden z najlepszych deserów,które robiłam(...)Składniki: 300 g czereśni mały cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 galaretka wiśniowa 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% 8 biszkoptów 100 ml wiśniówki migdały i starta czekolada do dekoracji Czereśnie myjemy,drylujemy,przecinamy na pół i wrzucamy do garnka.Dodajemy cukier waniliowy,cynamon i chwilę smażymy,aż czereśnie puszczą sok.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki
Przepisy mojej mamy