galaretka - 14130 przepisów (strona:448/942)

Budyniowiec z kajmakiem 64

pyszne ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 litry mleka kostka masła 10 budyni 5 łyżek cukru Herbatniki u mnie 3 paczki Puszka kajmaku 2 galaretki Przygotowanie: Do garnka wlewam 1 i pół l mleka dodaje kostkę masła i cukier czekam aż się rozpuści. Pół mleka które zostało rozrabiam z budyniami i dodaje do garnka z gotującym(...)warstwę herbatników. Jak masa będzie gotowa to daje pół na herbatniki później kładę na nią herbatniki, masę kajmakową, herbatniki i znowu masę budyniową, a jak stężeje to 2 galaretki na wierzch z tym że 2 galaretki w 600 ml wody żeby była bardziej sztywna. Autor przepisu: Karolina Wójcik – Kołodziej Artykuł Budyniowiec z kajmakiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem 207

waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150g wiórków kokosowych 250g masła w temperaturze pokojowej 300ml likieru advocaat w temperaturze pokojowej Krem truskawkowy: 200g mrożonych truskawek 2-3 łyżki wody 1 galaretka truskawkowa 330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: trochę startej, gorzkiej czekolady do posypania ciasta Przygotujemy budyń do kremu: 1. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać(...)odstawić. Przygotujemy truskawkowy krem: 11. Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 2-3 łyżki wody, postawić na ogniu i od czasu do czasu, mieszając, zagotować. 12. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i zmiksować ręcznym blenderem na mus, galaretka ma się rozpuścić. Mus truskawkowy odstawić do ostudzenia. 13. Gdy mus będzie ostudzony, ale nie będzie jeszcze tężał, należy ubić śmietankę (Uwaga

Mała Cukierenka
Ciasto "Kora orzechowa" 126

wrzącej wody z sokiem. Gotujemy budyń, często mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy do niego wystudzony budyń. DODATKOWO: 2 paczki ciastek Delicje pomarańczowe 2 galaretki pomarańczowe 3 szklanki wody Odsączone brzoskwinie z 1 puszki 1/4 szkl. mocnego naparu z kawy 3 łyżki alkoholu, np. spirytusu ZŁOŻENIE CIASTA: Na biszkopt kokosowo-orzechowy wykładamy połowę kremu budyniowego(...)alkoholem i nasączamy delikatnie ciastka Delicje. Ciastka układamy na masę budyniową czekoladą do dołu (lekko wciskamy je w krem). Na ciastka wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy plackiem kokosowo-orzechowym. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki. Układamy je na wierzchu placka. Zalewamy całość tężejąca galaretką i wkładamy do lodówki

psgotujemy
Kremowy sernik z musem pomarańczowym 115

jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus pomarańczowy: ok 300g obranych pomarańczy 200ml soku z pomarańczy 1 galaretka pomarańczowa       *** Blaszkę o wymiarach 26x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka(...)lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus pomarańczowy: pomarańcze obieramy ze skórki, pozbawiamy błonek i kroimy w kostkę. Sok pomarańczowy zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Do galaretki przekładamy pomarańcza i wszystko razem blendujemy na gładki mus *** *** Mus odkładamy do wystudzenia, a gdy zacznie tężeć wylewamy go równomiernie na sernik. Całość wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka 185

Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche placki miodowe, a pomiędzy nimi biszkopt, masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy (gmina Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala(...)pieczenia Masa budyniowa: 150 g cukru 2 cukry wanilinowe 500 ml mleka 125 g masła lub margaryny Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek (np. szara reneta) 2 galaretki o różnych kolorach Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i po kilku minutach zaczynamy dodawać cukier – łyżka po łyżce – cały czas miksując. Kiedy cukier

Trzeci talerz
Owocowy Tort z Ciasteczkami Oreo 63

mnie Président) 500 g mrożonych owoców leśnych 3 łyżki cukru 350g schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 15g żelatyny 160 ml wrzątku 1 galaretka wiśniowa 250 ml wody DODATKOWO kilka śnieżynek z bezy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie SPÓD Ciasteczka zblendować. Do ciastek dodać roztopione masło i dokładanie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, docisnąć przy(...)Owoce leśne dodać do pozostałej masy serowej, wymieszać mikserem. Masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na godzinę. Pozostałe owoce zmiksować przy pomocy bendera. Galaretkę przygotować w 250 ml wrzącej wody i mieszać, aż się rozpuści, dodać zmiksowane owoce. Gdy galaretka będzie tężeć, należy ją wylać na masę serowo-owocową. Tort można przyozdobić śnieżynkami

Przepiski.pl
Cycki murzynki 150

łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1,5 kostki masła min 70% 120 g okrągłych biszkoptów 1 galaretka np. agrestowa pasuje idealnie! rodzynki Na polewę czekoladową: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki słodkiego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Robimy! CIASTO Białka ubijamy(...)było kożucha. Masło (koniecznie już miękkie) miksujemy na puch, stopniowo dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Ma nam postać dość gęsty krem. Masę wykładamy równo na ciasto. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy. W galaretce maczamy dobrze biszkopty i równiutko układamy na naszej masie na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce. W tym czasie szykujemy POLEWĘ: Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy

Latosiowydom
Wafle z masą czekoladową. 80

Składniki : 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 25 dkg masła 2 - 3 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki mleka w proszku 1 galaretka owocowa 1 opakowanie wafli ( 5 sztuk )   Sposób wykonania :   D o rondla dajemy cukier, przesiane kakao (  mieszamy cukier z kakao ), mleko, pokrojone na kawałki masło. Rondel stawiamy na ogień, zagotowujemy, często mieszając. Gotujemy 20 minut(...)małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę do gorącej masy, dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Wsypujemy przesiane mleko w proszku, ponownie dokładnie mieszamy ( najlepiej rózgą cukierniczą ), aby nie było grudek. Letnią masą smarujemy wafle, dokładnie dociskamy je rękami. Przełożony wafel odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła. Następnie kroimy wafel na małe kawałki ( wafelki ) ostrym nożem.   G alaretki

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto na coca-coli z masą budyniową i pierniczkami 125

soli 250 g masła 200 ml pepsi/coca-coli 2 duże jajka 75 ml mleka Masa: 1 litr + 1 szkl. wody 4 łyżki cukru 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru 2 galaretki agrestowe 200 g masła Dodatkowo: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem 120 g czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy(...)Doprowadzamy do wrzenia. Proszek budyniowy rozrabiamy w 250 ml pozostałej wody. Wlewamy na gotującą się wodę. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Na jednym z nich rozprowadzamy mniej więcej

Smaki Na Talerzu
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO. NA TWAROGU I MASCARPONE. 194

średnicy 25 cm) 1 kg zmielonego twarogu 1 op (250 g) serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru 1/2 op cukru waniliowego kilka kropli extraktu cytrynowego 3 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe ok 300 g truskawek Wykonanie:  Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mascarpone, cukier puder(...)koniec dodajemy część z naszych truskawek (drobno pokrojonych).  Gotową masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin

Walijskie Pichcenie
Szarlotka królewska bez pieczenia + film 91

prosty w przygotowaniu deser idealny na świąteczny stół. Takie ciasto będzie świetną propozycją dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników, wystarczy przygotować szybki spód z biszkoptów, krótko podgrzć jabłka prażone z galaretką, ciasto wyłożyć delicjami i bitą śmietaną a na końcu posypać startą czekoladą, polecam do wypróbowania.     składniki na tortownicę 26 cm 250 g biszkoptów 130 g rozpuszczonego masła(...)prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej 300 g ciastek typu delicje 500 ml śmietany 36 % 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 200 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej, po czym przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy łyżką

Smakowite Dania
Masa do wafli z galaretką. 82

przełożenia 5 wafli 25 dkg masła lub margaryny 1 szklanka ( 250 ml ) cukru kryształu 1 szklanka ( 250 ml ) śmietany 18 % 1/2 szklanki mleka w proszku 1 galaretka owocowa Sposób wykonania :   D o rondelka ( najlepiej z grubym dnem ) wsyp cukier, przesiane mleko w proszku, dodaj masło, śmietanę , wymieszaj. Postaw na ogniu zagotuj, często mieszając. Gotuj około25 minut na średnim ogniu(...)pamiętając o częstym mieszaniu łyżką , a najlepiej rózgą cukierniczą. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, wsyp galaretkę , dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masa przestygnie smaruj nią wafle. Masy wystarczy na posmarowanie 5 wafli. Do masy można dodać ciemnego kakao ( 1 łyżkę ), wtedy uzyskamy masę czekoladową. Masę można robić w różnych innych smakach np. dodając galaretkę wiśniową , trochę czerwonego

Przepisy i porady kulinarne
Panna cotta z mango 75

deser na zimno. Deser, który wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników i z rozmaitymi dodatkami czy owocami. Aby deser wyglądał ciekawiej możesz na dnie schłodzić 1/3 szklanki galaretki smakowej, np. wiśniowej, na nią wylać śmietankę, udekorować owocami i listkami mięty. Panna cotta z musem z mango SKŁADNIKI: 200 ml śmietanki 36 % 150 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny(...)jest wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby go dosładzać. Łyżeczkę soku z cytryny możesz zastąpić limonką lub pomarańczą. Do zmiksowanego mango z sokiem z cytryny możesz dodać 1 saszetkę galaretki cytrynowej lub pomarańczowej – chodzi o proszek. Wtedy postaw mus na małym ogniu i lekko podgrzewaj do rozpuszczenia się galaretki z cukrem. Wystudzony mus wylej na stężały deser. Nie musisz

Zasmakuj Kuchni
Domowe wafle z galaretką i mlekiem w proszku 80

Najsmaczniejsze wafle według mnie to domowej roboty. Te są z mlekiem w proszku i galaretką, bardzo smaczne i banalne w wykonaniu. Jeśli nie mam pomysłu na jakieś ciasto pieczone lub na zimno to najczęściej podczas weekendu robię takie słodkie małe co nieco. Najbardziej je lubią oczywiście dzieci a starsi do kawki nie potrafią odmówić. Wafelki z [...] Artykuł Domowe wafle(...)galaretką i mlekiem w proszku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto murzynkowe z musem bananowym i kakaową pianką 123

łyżki kakao 50 ml mleka 75 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Mus bananowy: 4 banany 250 ml śmietanki 30 lub 36% 1 op. cytrynowej galaretki szczypta kwasku cytrynowego Pianka kakaowa: 400 ml śmietanki 36% 3-4 łyżki cukru pudru 1 pełna łyżka kakao 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: kilka kakaowych herbatników (około(...)turach. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną na dnie papierem do pieczenia tortownicę (24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Studzimy do temperatury pokojowej. Obrane banany rozgniatamy za pomocą widelca na mus. Oprószamy je 2-3 szczyptami kwasku cytrynowego. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania