Składniki: 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam jabłka) 1 kopiasta łyżeczka żelatyny (do jabłek) + 3 łyżeczki do śmietany cukier do smaku 2 opakowania herbatników (na 2 warstwy) 1/2 l. śmietany 30% 1/2 (albo trochę mniej) szklanki wrzącej wody 3-4 łyżki cukru(...)blaszki wykładamy grubą folią aluminiową, lub korzystamy z jednorazowej tacki aluminiowej. MASA JABŁKOWA : Jabłka obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dusić pod przykryciem, do rozgotowanych jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na herbatniki, kolejno przykryć warstwą herbatników i schłodzić w lodówce. Jeżeli mamy jabłka w słoiku. Włożyć do rondelka, dusić
Kocham Czekoladęmieszanka z firmy POLSKIE MŁYNY - biszkopt z mąki Szymanowskiej 4 jajka 4 łyżki wody SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ: 1,5 kg jabłek (waga przed obraniem) 1 łyżka cukru 2 galaretki truskawkowe SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 500ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 250g masła SKŁADNIKI NA POSYPANIE GÓRY: 100g kokosu 2 łyżki(...)blaszkę, wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180* około 35 minut. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, prażymy w garnku na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy suche galaretki, dokładnie mieszamy by galaretka się rozpuściła, odstawiamy do schłodzenia. 3. Na wystudzony biszkopt wykładamy zsiadające się jabłka, następnie odstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. 4. W garnku gotujemy połowę
Dziś Ja gotujeKruche blaty przełożone jabłkami z galaretką oraz kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą. Składniki(blaszka 23/33 cm): Ciasto: mąka pszenna 500 g, jajka 3 szt, śmietana 2 -3 łyżki, margaryna 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier kryształ 200 g, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, Warstwa jabłkowa: jabłka 1 kg, cukier 2 łyżki, galaretka pomarańczowa 1 szt, Krem: mleko(...)st.C przez 20 min. aż ciasto będzie złociste. Upieczone blaty odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy aż puszczą sok, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Masę jabłkową wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy kolejnym blatem. 1,5 szklanki, mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy
kulinarne odsłony patiwiórków kokosowych Składniki na masę: · 800 g śmietany 36% · Galaretka przezroczysta · 5 szt. batonów Zośka Składniki na polewę: · 100 g śmietany 36% · Czekolada mleczna Sposób przygotowania: 1. Na początku(...)upieczeniu studzimy i kroimy w poprzek na połowę i obręcz od tortownicy myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 6. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia 7. Następnie robimy bezę, białka ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sól, na koniec łączymy mieszając delikatnie łyżką wiórki kokosowe i wylewamy w środek
Kulinarna Chwilaszklanki cukru pudru 1 szklanka adwokatu przygotowanie Masło ucieramy na puszystą masę ,z cukrem pudrem miksując.Potem stopniowo wlewamy adwokat .Masę dajemy na sernik . Masa jabłkowa przygotowanie 3 opakowania galaretek kiwi, 1 kg jabłek może być więcej bo się przesmażą. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce i przesmażyć 1 łyżką wody .A na samym końcu wsypujemy galaretki i mieszamy(...)mieszamy. Masę wykładamy na masą jabłkową i na końcu posypać kokosem. Ciasto może wydawać się pracochłonne ale tak nie jest, bo wystarczy dzień wcześniej usmażyć same jabłka bez wsypywania galaretki, to by trzeba było na drugi dzień zrobić . I tak samo możemy dzień wcześniej przygotować masę adwokatową ,Polecam nie jest za słodkie a alkohol mało wyczuwalny
Moje Wyrobybudyniu firmy Delekta który się zalewa wrzącą wodą i trzeba tylko zamieszać, tu już wybór należy do was. Ja miałam budyń tej firmy karmelowy z solą . Kolejna czynność to galaretka, rozpuszczamy ja w przegotowanej wodzie, potrzebna jest pomarańczowa galaretka 1 sztuka. Przegotowana woda 3oo ml zalewamy galaretkę i czekamy aż stężeje ,wtedy zalewamy mandarynki .Wkładamy do lodówki .Po godzinie można
Moje Wyrobymój biszkopt miał kształt kwadratu. Tak wygląda przycięty biszkopt. Gładkie brzegi, ostre rogi, równe blaty. Przygotuj krem do wypełnienia i do tynkowania. Ja, jako wypełnienie, użyłam kremu śmietanowego z galaretką owocową. Jako tynk użyłam kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Przepis na Krem śmietankowy z galaretką owocową znajdziesz tutaj . A na krem maślany na bezie szwajcarskiej tutaj . Nasącz biszkopt. Ja nasączyłam(...)cytryną. Nie nasączaj zbyt dużo, ponieważ biszkopt może się łamać. Biszkopt Madeira jest na tyle wilgotny, że nie wymaga dodatkowego nasączania. Przełóż biszkopty kremem. Jeżeli przekładasz masą śmietanową z galaretką, zrób to zaraz po dodaniu galarety do śmietany. Inaczej możesz mieć problem, aby rozsmarować masę na biszkopcie. Otynkuj tort. Ja otynkowałam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Nałóż papier waflowy. Przytnij
SmartBake.plżurawiną. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl sprawdzone wypieki Course Deser Cuisine desery polskie Prep Time 40 minutes Cook Time 20 minutes Tężenie galaretki 1 hour Total Time 2 hours Servings 30 porcji Calories 234 kcal Ingredients Biszkopt makowo – kokosowy 150 g suchego maku 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów(...)masłem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia, gdy tylko się rozpuści. Odstaw na bok, aby lekko ostygły. Wykończenie/ Złożenie Tężejącą (gęstą ale ciągle płynną) galaretkę wylej na spód ciasta nasączony ponczem. Włóż do lodówki na 30 min. Gdy galaretka stężeje, pokryj ją równo schłodzoną masą śmietanową. Na masę śmietanową wylej polewę czekoladową. W razie potrzeby
SmartBake.plprzepisu na szybki kajmak - trochę oszukany, bo z dodatkiem białej czekolady, ale bardzo smaczny. Na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz do tego typu warstwowych ciast. Kwaskowate maliny i galaretka powodują, ze całość nie jest przesłodzona i ciężka. Biszkopt polecam upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się przekroi; dzień wcześniej można przygotować też kajmak. Bardzo polecam, również poza sezonem malinowym (wtedy(...)herbatników 350-400 g masy kajmakowej z puszki lub: 100 g cukru, 150 g kremówki 30 lub 36%, łyżka masła 100 g białej czekolady 2 malinowe galaretki (70 g każda), ok. 400 g malin Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posypać
Lekcje w kuchniSkładniki (na ok 20 pierogów): 150g mąki 1 żółtko 90ml wody 1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 porcji grzybów w galarecie ( KLIKnij po przepis ) śmietana natka pietruszki do posypania galaretkę pokrój na 20 sześcianów rozbełtaj żółtko z wodą i olejem wsyp mąkę do miski, zrób w niej zagłębienie i wlej do niego mokre składniki, dodaj szczyptę soli wymieszaj wszystko(...)zagnieć gładkie ciasto następnie rozwałkuj cienko i wytnij prostokąty o dłuższym boku ok 2,5x dłuższym od boku pokrojonej galaretki, a krótszym 1,5x lep pierożki z galaretką dobrze dociskając brzegi, by podczas gotowania rosół z nich nie wypłynął gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, następnie odcedź je dobrze – są gotowe
SandraFrej.comłyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO Puszka moreli 2 galaretki krystaliczne SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą(...)wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę. Biszkopt posmarować bitą śmietaną, ułożyć morele i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki
RAROSSAcukru trzcinowego Dodatkowo: konfitura z dzikiej róży (jak brak to inna owocowa) -250g opakowanie 200ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru opakowanie 200ml jogurtu greckiego tabliczka czekolady deserowej galaretka truskawkowa +50ml wrzątku bakalie: pestki z dyni, pestki słonecznika, orzechy włoskie, płatki migdałowe i inne jak macie ochotę (laskowe, żurawina, daktyle, brazylijskie itp) po 2 łyżki stołowe Robimy! Zagniatamy(...)składników i schładzamy w lodówce minimum pół godziny. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i formujemy prostokąt Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 25 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy Na ciasto wykładamy konfiturę z dzikiej róży Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Mieszamy z jogurtem greckim i rozpuszczoną galaretką. Odstawiamy na pół godziny do lodówki
Latosiowydomjogurtu naturalnego ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka czarnego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka jagodowa ¾ szklanki wrzątku Do dekoracji: Bezy Borówki Biszkopt brownie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C (funkcja góra-dół). Do garnka wlewamy sok pomarańczowy oraz wsypujemy kawę rozpuszczalną, mieszamy. Dokładamy połamaną(...)pieczemy przez 45-50 minut (do tzw. Suchego patyczka). Sprawdzając ciasto patyczkiem nie może się na nim nic oblepiać. Po upieczeniu brownie studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wlewamy przestudzoną galaretkę, miksujemy. Krem odstawiamy na jakiś czas do lodówki. W tortownicy układamy jeden blat ciasta. Wylewamy
VioletoweKucharzeniegóra- dół. Studzimy Kroimy na 2 równej grubości blaty. Składniki na masę z ananasem: 400 ml mleka budyń śmietankowy + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 puszka ananasów 200 g masła Proszek budyniowy z mąką ziemniaczana dokładnie roztrzepujemy w ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy masę budyniową. Gotujemy(...)zgęstnienia. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Ananasa kroimy w kostkę. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzony budyń, następnie tężejącą galaretkę stale miksując. Na końcu dodajemy ananasa i dokładnie miksujemy * masa szybko tężeje* Nasączenie: 2 kieliszki malibu ( lub wódki) + sok z ananasów ( lub nasączenie bezalkoholowe: sok z ananasów + pół szklanki przegotowanej wody + 2 łyżeczki cukru waniliowego
Domowe ciastaKochani, dzisiaj coś prostego i pysznego do przygotowania. Wafle z pyszną masą z galaretki. U nas w domu uwielbiane przez wszystkich. Polecam wypróbować. Składniki: opakowanie wafli 250 g margaryny jajko szklanka śmietany 18% szklanka cukru opakowanie galaretki(u mnie agrestowa) Margarynę, cukier i suchą galaretkę wrzucić do garnka, rozpuścić. Jajko lekko roztrzepać i razem ze śmietaną wrzucić do pozostałych
Anielskie wypieki