ciasto bez pieczenia. Z racji tego, że uwielbiamy serniki, tym razem padło na sernik stracciatella z truskawkami. Jest pyszny, delikatny, z lekkim posmakiem mleka w proszku i wykończony orzeźwiającą galaretką. Spód: 250g herbatników 120g masła tabliczka gorzkiej czekolady Sernik: 1 kg serka z wiaderka 330 ml śmietanki 30% 1 szkl mleka w proszku 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny(...)szkl wody łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 galaretki truskawkowe ok 400 g truskawek Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić, czekoladę rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce. Sernik: Żelatynę wymieszać z zimną wodą
Smakołyki Asiszklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem budyniowy: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 3-4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa 2 szt, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W osobnym naczyniu(...)powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostygnięty budyń i cały czas ucieramy. Masę wykładamy na biszkopt i układamy na masie truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy galaretkę na wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce
kulinarne odsłony patipiórko nadzieniem :) SKŁADNIKI: 25 dag mąki 12,5 dag zimnego masła 1 jajko (lub 2 żółtka) 3 łyżki cukru pudru PIANKA: mleczko skondensowane niesłodzone- 340 g (z lodówki) galaretka wiśniowa truskawki WYKONANIE: Mąkę i puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy i dodajemy jajko lub żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godzinę do lodówki(...)wykładamy papierem (wycinamy kółko z papieru) Ciasto wałkujemy, wylepiamy aż po same brzegi. Nakłuwamy i pieczemy w 190 st. C aż do zarumienienia ciasta (ok. 20-30 minut) PIANKA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, gdy przestygnie ubijamy mleczko aż się zapieni. Wlewamy galaretkę i chwilkę miksujemy. Na tarte układamy pokrojone na mniejsze części truskawki, zalewamy tężejącą pianką (troszkę
Pani na desermasę serową: 1 kg twarogu (użyłam domowego ) 200 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny składniki na mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem(...)ćwiartki, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 15 - 20 minut. Po tym czasie całość przecieram przez sitko, dopełniam wodą do 1 litra. Do gorących owoców wsypuję dwie galaretki truskawkowe i mieszam, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia
babka w formieszkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” truskawkowy – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka malinowa – 1 op DODATKOWO: * male biszkopty do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką(...)Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: 2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, układamy biszkopciki. Odstawiamy na noc do lodówki. Pycha
Ostra na Słodkodoskonała propozycja chłodnego deseru w upalne dni. Składniki: Masa serowo-truskawkowa: 1kg sera z wiaderka 600g świeżych truskawek 45g żelatyny 250ml wrzątku 150g cukru Dodatkowo: 100g biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 400g świeżych truskawek Wykonanie: 1. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, a boki tortownicy obłożyć truskawkami przekrojem do obręczy. 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody(...)tortownicy na biszkopty i wstawić do lodówki na około 40 minut. 5. Pozostałą ilość truskawek pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu masy serowo-truskawkowej. Następnie wylać tężejące galaretki i wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżek oleju, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa bananowa: ½ litra mleka, 2 opakowania budyniu bananowego, 150g masła, 4 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 6 bananów, 3 opakowania galaretki bananowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do ciasta dodaję olej, mąkę tortową oraz ocet i proszek(...)Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaje budyń i razem ucieram. Połową masy przekładam biszkopty. Drugą połowę wykładam na wierzchu ciasta. 3. Galaretki rozpuszczam w litrze wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w grubsze plasterki. Układam na masie bananowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasitakim klimacie spędzić resztę życia 😊 A tym czasem chodźcie do mnie się ochłodzić i osłodzić sobie popołudniową sjestę malinową pianką w mokrym schłodzonym biszkopcie, z malinowym lodowcem z galaretki na szczycie… Mlecznie i owocowe, chwilami lekko jogurtowo, rześko i lodowo. Składniki na biszkopt: 7 jaj ¾ szklanki cukru kopiasta szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dodatkowo : 2 galaretki malinowe rozrobione na 600 ml wody WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy malinowej blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy malinowej tężejąca galaretka Ciasto najlepiej schłodzić przez całą
Domowe ciastapszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Warstwa owocowa, nasączenie i krem: 1 duża puszka brzoskwiń 1 torebka herbaty białej lub zielonej 2 galaretki brzoskwiniowe 1 l śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego Dekoracja: opłatek z wydrukiem wiórki czekoladowe inne dekoracje wg uznania WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać(...)czym zostawić do ostudzenia. Brzoskwinie odsączyć z soku. 200 ml odlać do garnuszka, zaś pozostały sok wlać do herbaty i wymieszać. Sok w garnuszku zagotować, wyłączyć palnik, wsypać obie galaretki brzoskwiniowe i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Na koniec wlać ostudzoną galaretkę i zmiksować. Składanie tortu: Biszkopt przekroić
Passions hobbies lifełyżeczka proszku do pieczenia masa - 1 puszka brzoskwiń - 2 opakowania budyniu śmietankowego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 łyżki cukru kryształu - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 200 g masła - 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Przygotowanie: 8 białek ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do masy białkowej dodajemy 4 żółtka, cały czas mieszając. Dosypujemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy(...)ogień. Całość szybko mieszamy aż masa zgęstnieje, następnie ją studzimy. Miękkie masło miksujemy z przestudzoną masą budyniową a na koniec dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Galaretki rozpuszczamy w litrze wody i odstawiamy do wystudzenia. Jeden blat bakaliowy smarujemy połową masy, na to kładziemy drugi blat bakaliowy i drugą połowę masy. Wierzch ciasta polewamy tężejącą galaretką i schładzamy
Zainspirowana w kuchnibudyniu waniliowego 4 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 200g masła Sok z 3 cytryn Skórka otarta z 1 cytryny (sparzona!!) 2 żółtka Skladniki na piankę: 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody 500 ml śmietanki 30% Dodatkowo: Około 30 herbatników Lukier Sposób przygotowania: Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, dodając(...)mieszam do rozpuszczenia. Wlewam sok z cytryny i dodaję skórkę cytrynową. Wrzucam żółtka i miksuję szybko na jednolitą masę. Wylewam na biszkopt, studzę i wstawiam do lodówki. Galaretkę rozpuszczam we wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i mieszam. Wylewam na zimną masę cytrynową. Herbatniki można skropić sokiem z cytryny. Układam
W kuchni Karmel-itkiłyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem(...)gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę. Biszkopt posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki
RAROSSAmasy budyniowej dodałam jedną łyżeczkę żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody (gdy żelatyna nasiąknie wodą, należy ją podgrzać, by się rozpuściła). Masa truskawkowa: * 700 g świeżych truskawek * 2 galaretki truskawkowe * 200 ml wrzącej wody Wykonanie: Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę, dodać je do tężejącej galaretki, wymieszać. Masa śmietanowa
Zrób to smaczniepyszne! Składniki: * 900 ml śmietany 18% * 700 - 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko. Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki(...)ostudziłam. Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki. Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki. Ciasto jest pyszne i lekkie. Notatki: * można użyć dowolnych owoców
Pieprzyć z FantazjąFajny i bardzo smaczny deser , łatwy do zrobienia ,można go przygotować w pucharkach szklaneczkach lub kielichach. 1 galaretka czerwona 200 ml.śmietanki kremówki 100 gram serka mascarpone 1 cukier waniliowy 50 gram bezy 1łyżeczka cukru ok. 200 g malin ( u mnie mrożone ) 1 łyżka płatków migdałów Galaretkę rozpuścić w 300 ml. gorącej wody i schłodzić Śmietanę ubić ,gdy zacznie tężeć(...)dodajemy stopniowo serek mascarpone oraz cukry.Ubijamy na sztywną masę. Biały krem przełożyć do salaterek, schłodzić. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej rozmrożone maliny,i wyłożyć na białą masę. Przed podaniem posypać rozkruszonymi bezami i płatkami migdałów
Andzia Pichci