galaretka - 14130 przepisów (strona:459/942)

Sernik na zimno 187

zimno na biszkoptach z sezonowymi owocami.   Składniki (duża tortownica): 2 op. sernika na zimno dr Oetkera 1 l mleka 0,5 kg serka mascarpone 2 śmietan-fix 2 galaretki truskawkowe maliny, jagody 1 op. biszkoptów Zawartość z opakowania miksujemy z mlekiem. Dodajemy serek mascarpone i śmietan-fix. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem  na opakowaniu. Tortownicę wykładamy biszkoptami(...)biszkopty wykładamy przygotowaną masę. Wstawiamy na godzinę do lodówki.  Na masie serowej układamy owocowe  i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasto z jabłkami i masą budyniową 122

jajek - 1/2 szklanki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa - 1 i 1/2 kg jabłek - 4 łyżki cukru waniliowego - 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa budyniowa - 8 łyżek cukru - 2 budynie śmietankowe - 3/4 litra mleka - 200 g masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Nie przestając ubijać(...)formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy 30 minut w 180 C. o upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować mase jabłkową. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, wsypujemy cukier waniliowy i dusimy na małym ogniu 30 minut. Pod koniec

Zainspirowana w kuchni
jogurtowiec z truflami 163

oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę: 150 g cukierków trufle w czekoladzie 350 g jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki galaretka krystaliczna 50 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka dodatkowo: 3 łyżki konfitury malinowej Stovit maliny borówki amerykańskie łyżeczka kakao Przygotować biszkopt:  białka ubić na pianę, następnie dodać cukier(...)Biszkopt wyjąć z formy, ułożyć na paterze, zapiąć wokół niego rant lub obręcz tortownicy (obręcz owinąć folią lub od środka zabezpieczyć paskiem papieru do pieczenia). Ciasto posmarować konfiturą. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Cukierki posiekać. Połowę odłożyć, pozostałe wsypać do miski, dodać połamaną czekoladę i mleko. Miskę z cukierkami ustawić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z masą budyniową i owocami bez pieczenia 227

Mleko 600 ml Budyń śmietankowy 2 opakowania. ( użyłam słodzonych, jeśli użyjecie bez cukru należy dosłodzić 3 pełne łyżki cukru) Biszkopty podłużne 120 g Masło 50 g ( w temperaturze pokojowej) Galaretka czerwona 2 opakowania ( użyłam wiśniowej) Czereśnie 750 g Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)lekkiego przestudzenia. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masę budyniową przelać do tortownicy, równomiernie rozsmarować i odstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min. W tym czasie galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Czereśnie wypestkować. Na lekko schłodzoną masę budyniową wyłożyć czereśnie i wylać przestudzoną galaretkę. Całość schłodzić w lodówce przez kilka

Kulinarne przygody
Ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami 196

Ilość porcji: 24 Krem cytrynowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru szklanka cukru sok z 2 cytryn 1 1/2 szklanki wody 200 g masła Pianka: 600 ml śmietany 30% (schłodzić) galaretka cytrynowa 4 łyżki cukru pudru Frużelina z malin: 500 g malin 8 - 10 łyżek cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo(...)dopasować do stopnia kwaśności malin. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i gdy napęcznieje rozpuścić w gorącej masie z malin (nie gotować). Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pod koniec zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Miksować tylko do połączenia się składników

Kuchcik gotuje
Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii 166

roku czerwonych porzeczek jest mnóstwo! Moje krzaczki, aż się uginają od tych czerwonych kwaskowych kuleczek. Jak co roku robię z nich nalewkę, galaretkę i dżem, no i oczywiście sernik na zimno! Tym razem postanowiłam nieco zmienić jego recepturę i podzieliłam masę na dwie części, do jednej dodałam zmistyfikowaną świeżą bazylię. Wyszło przepysznie, zachęcam Was do wypróbowania! Parę słów o czerwonej(...)kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z agrestem 326

Bardzo orzeźwiający i pachnący latem przepis na sernik na zimno z galaretką i agrestem . To jeden z szybszych i prostszych do zrobienia serników na zimno. Na biszkoptach, z galaretkami i świeżymi owocami.  Polecam Ci również sernik na zimno z galaretką i truskawkami - pyszny

AniaGotuje.pl
Ciasto imieninowe 2 172

Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta Masa 1 kg serka twarogowego, 4 niebieskie galaretki 2 szklanki gorącej wody Galaretki rozpuść w 2 szklankach gorącej wody i odstaw do przestygnięcia. Serek twarogowy zmiksuj z zimną galaretką i ubijaj aż do uzyskania jednolitego koloru. Wykończenie: Dżem

365 dni dookoła kuchni
MUSS TRUSKAWKOWY 130

Składniki: 1/2 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżki żelatyny 500 ml wrzącej wody Przygotowanie: 2 opakowania galaretek rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, następnie dodać 2 łyżki żelatyny i dokładnie rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Truskawki wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed zmiksowaniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku(...)koniec połączyć rozpuszczona galaretkę z musem z truskawek i przelać do pucharków. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Ciastka - domowe słodkości
Porzeczkowiec z owocami lata 174

cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej masa porzeczkowa: 500 ml śmietany kremówki 30 % 500 g porzeczek czerwonych 1/2 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny pozostałe: 2 galaretki czerwone 1/2 szklanki jagód 200 g malin 100 g porzeczek czerwonych Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo(...)nich sok. Żelatynę namaczam w 1/3 szklance wody zimnej, dodaję do gorącego soku porzeczkowego i rozpuszczam. Odstawiam do lekkie stężenia. Śmietanę kremówek schłodzoną ubijam mikserem. Dodaję galaretkę porzeczkową i miksuję aż się połączą.  Biszkopt  przekrawam na pół, na jego spód wylewam masę porzeczkową, wciskam w nią odłożone 100 g porzeczek i wkładam do lodówki

wesoła kuchnia
Truskawkowa Charlotte 198

cukru. Do tego ciasto cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy dlatego z pewnością zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. składniki: 300 g biszkoptów lady fingers 800 g truskawek 1 galaretka truskawkowa cukier puder 250 g mascarpone 400 g śmietanki kremówki 36% żelatyna w proszku – 1 łyżka dowolne owoce do dekoracji ( np. czerwona porzeczka, truskawki, czereśnie itp.) Przygotowujemy tortownicę o średnicy(...)przygotowanie musu, który będzie na samym wierzchu ciasta. Miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym 400 g truskawek tak żeby powstał mus.  W 150 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę truskawkową. Następnie wlewamy ją do musu i dokładnie mieszamy. Studzimy i wkładamy do lodówki od czasu do czasu mieszając, aż powstanie nam gęsta konsystencja.   Zabieramy się za krem truskawkowy

noteskulinarnyfiga
Tort malinowy 252

mascarpone 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukuru waniliowego 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki galaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa) Jak zrobić tort malinowy? Biszkopty(...)czasie, kiedy tort chłodzi się w lodówce/zamrażarce możemy przygotować polewę malinową. Pozostały mus malinowy przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się wszystkich pestek. Zagotowujemy, wyłączamy ogień i dodajemy galaretkę, mieszamy, aż galaretka zupełnie się rozpuści. Odstawiamy całość do przestudzenia. Schłodzony tort dekorujemy zostawionym wcześniej kremem, polewą malinową, świeżymi malinami i kostkami gorzkiej czekolady. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam

Ciastkozercy
Truskawkowy sernik na zimno 274

oczywiście możecie dosłodzić masę serową wedle upodobań ) opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pół opakowania cukru wanilinowego ( jeśli używacie zwykłego twarogu ) 450 g truskawek + 3 łyżki cukru Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Spód: Masło roztopić. Ciastka lub herbatniki zmielić w blenderze/malakserze. Dodać masło i dokładnie wymieszać; powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę(...)dodać to do pozostałej masy serowej, zmiksować do połączenia. Masę truskawkowo - serową wylać na schłodzoną pierwszą masę i wstawić do lodówki na około 2 godziny, do całkowitego stężenia. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody, odstawić do wystygnięcia. Pozostałe truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Wymieszać z przestudzoną galaretką i włożyć do lodówki do momentu, aż mus truskawkowy zacznie

Opowieści z piekarnika
Rolada biszkoptowa z masą śnieżkową i truskawkami 177

jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej (Mąka Szymanowska Uniwersalna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 3 opakowania śnieżki 1/2 litra zimnego mleka 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody 1 szklanka truskawek Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, miksujemy, potem żółtka, a na końcu(...)st.C przez 12 - do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier po czym zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Całkowicie ostudzić. 2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Zimne mleko ubić ze śnieżkami, wlać tężącą galaretkę. 3. Roladę rozwinąć, rozłożyć masę (trochę zostawić do dekoracji), posypać pokrojonymi

Kuchnia domowa Ani