galaretka - 14130 przepisów (strona:467/942)

Ciasto serowo-orzechowe 170

ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe - 4 jajka - 100 g cukru kryształu - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz - galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: Na początek zabieramy się za przygotowanie sernika. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, ser oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie studzimy. Miękkie masło miksujemy i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę a następnie wrzucamy do masy. Delikatnie mieszamy. Galaretkę rozpuszczamy i studzimy. Gdy już mamy wszystko gotowe, możemy zabrać się za składanie ciasta. Na spód kładziemy sernik, na to masę, następnie ciasto orzechowe a na wierzch tężejącą galaretkę. Źródło

Zainspirowana w kuchni
Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach 329

kremu czekoladowo-orzechowego Masa serowo-waniliowa: 800g serka homogenizowanego waniliowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 70ml mleka 6 łyżeczek żelatyny Mus mango: 450g mango (około 2sztuki) 1 pomarańczowa galaretka 1 łyżeczka żelatyny 125ml wrzątku Dekoracja: 200g śmietany 30% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru kawałki mango płatki czekoladowe Wykonanie: 1. Spód: sucharki zmiksować do postaci piasku, dodać krem(...)rozpuszczenia żelatyny. Serki homogenizowane zmiksować, dodać partiami ser mascarpone i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 3. Mus mango: Mango pokroić w kostkę i zmiksować blenderem do postaci musu. Galaretkę wsypać do wrzątku, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i pozostawić do wystudzenia. Następnie wymieszać z musem i odstawić do lekkiego stężenia. 4. Bita śmietana: schłodzoną śmietanę ubić

Szalona Kuchnia Eweliny
CIASTO JAGÓDKA 148

Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Krem 0,75 litra śmietany 36 % 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¾ szklanki gorącej wody cukier waniliowy Galaretka jagodowa Dżem jagodowy około 250 g + szklanka wody + 0,5 łyżki żelatyny zalać 5 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić(...)jagodowego i dokładnie wymieszać. Z obu części śmietany odłożyć po 4 łyżki do dekoracji. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć jagodową bitą śmietanę, przykryć drugim blatem i posmarować go śmietaną. Galaretka jagodowa Pozostały dżem jagodowy wraz z wodą zagotować,   zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę wymieszać i pozostawić aby zaczęła tężeć. Dekoracja Na wierzchu ciasta   na przemian

RAROSSA
Truskawkowa chmurka 200

serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ponadto: 500 g truskawek 3 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 20x30 cm. Nakłuć widelcem i piec(...)minut w temp.180 stopni. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z truskawkami.Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać

Cukiernia Pychotki
Kopciuszek 186

Wsypać mak i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka malinowa :  2 galaretki o smaku malinowym 400 ml śmietanki 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru Galaretki rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder(...)Ubić na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlać galaretkę.  Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 1 kostka margaryny Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie.Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo

Moje domowe kucharzenie
Mazurek różany 142

NONE X-NONE Składniki na ciasto: 120g masła 200g mąki tortowej 1 żółtko 1 łyżka śmietany 50g cukru pudru 1 łyżka sypkiego cukru różanego Żelka malinowa: 150g malin 1 galaretka malinowa 250 ml wody Krem różany: 120ml śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka różanego cukru pudru 125g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru różanego Dodatkowo: Świeże owoce lub kwiaty(...)fasolą wyłożoną na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Po 15 minutach ściągamy obciążenie i dopiekamy kolejne 15 minut (do zrumienienia). Studzimy. Żelka malinowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody, dodajemy mrożone maliny i od razu miksujemy. Przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek i studzimy. Jeśli na wierzchu utworzyła się piana, to ją ściągamy

Kuchnia w czekoladzie
Babka kakaowa z dżemem przełożona kremem malinowym 139

mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ szklanki mleka, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, Krem malinowy: 300g malin świeżych lub mrożonych, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki malinowej, 300 ml śmietany 30%, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, czekoladowe jajka do dekoracji, Nektar z czarnej porzeczki Hortex.  PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Masło razem z cukrem(...)temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu babkę przekrawam na trzy blaty. 2. Krem malinowy: Maliny miksuję blenderem na jednolity mus. Przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki malinowe. Mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Kremem przekładam upieczoną babkę. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek z zieloną herbatą 167

żółtko 1 łyżka śmietany 80g masła 35g cukru pudru Szczypta soli Krem: 120ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka oryginalnej zielonej herbaty matcha 125g serka mascarpone 1 galaretka agrestowa Ewentualnie szczypta zielonego barwnika w proszku Dodatkowo: Świeże truskawki, pestki granatu i białe pokruszone bezy do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy gładkie(...)papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 15 minut, ostrożnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 10-12 minut (do zrumienienia). Studzimy. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w 180ml gorącej wody i studzimy. Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do gorącej wkładamy białą czekoladę, łyżkę herbaty i przykrywamy. Po ok 3 minutach intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej

Kuchnia w czekoladzie
Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem 1189

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem Mięsno warzywna galaretka to bardzo smaczna i efektowna przekąska, która pięknie przyozdobi nam zarówno świąteczny jak i imprezowy stół. Danie możemy wykonać w specjalnej plastikowej foremce z kominem lub w foremce do babki albo zwykłej misce. Galart zazwyczaj podawany jest z sokiem z cytryny (lub octem) oraz świeżym pieczywem.     Składniki(...)możemy również wyłożyć trochę pokrojonych gotowanych warzyw). Całość zalewamy ostudzonym wywarem z żelatyną. Wlewamy taką ilość wywaru aby był on 2 milimetry ponad składnikami. Foremkę wkładamy do lodówki aby galaretka stężała *** *** Gdy pierwsza warstwa zastygnie wykładamy połowę pokrojonego mięsa, zalewamy żelatyną (także 2 milimetry powyżej składników) i ponownie wkładamy do lodówki aby stężało *** *** Następnie układamy kolejną warstwę warzyw (warzywa

Blog z Apetytem
Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym 977

Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g miękkiego masła 70g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3kg jabłek sok z pół cytryny 1 galaretka brzoskwiniowa Krem orzechowy: 250g orzechów włoskich 250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 150g cukru pudru Polewa: 7 łyżek cukru 7 łyżek wody 80g masła 2 łyżki kakao(...)Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Jabłka przełożyć na patelnię lub do garnka i smażyć, mieszając, aż jabłka się zagotują oraz zmiękną. Miękkie, gorące jabłka ściągnąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem orzechowy: 5. Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder

Mała Cukierenka
MALINOWY SERNIK NA ZIMNO 143

sera białego z wiaderka 2,5 szkl malin 4 łyżki cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. gorącej wody Dodatkowo bita śmietana do dekoracji 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 3¾  szklanki gorącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasteczkowy spód: Rozgniecione ciastka wymieszać z roztopionym masłem oraz kakao, rozłożyć je na dnie tortownicy i dociskamy ręką, tak by powstałą(...)malinowo-serowej masy, i miksować przez kilka sekund. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawić na około 30 minut do lodówki aby sernik stężała, następnie wylać na sernik tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Śmietanę ubić na sztywno i udekorować nią sernik. Do środka sernika dodałam około ¾  szklanki stężałej galaretki pokrojoną w kostkę oraz

RAROSSA
Fit kokosowo daktylowy sernik na zimno 120

mleczka kokosowego (1 puszka) 250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki żelatyny 1/3 gorącej wody Wierzch: 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody. Masło roztapiamy. Daktyle, mąkę kokosową oraz masło blendujemy na gładką masę. W razi(...)wsypujemy cukier kokosowy lub trzcinowy. Całość miksujemy na gładką masę. Wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Całość przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia i delikatnego stężenia. Gotową galaretkę przelewamy na stężałe ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce. Smacznego

VioletoweKucharzenie
BUDYNIOWY BISZKOPT Z KREMEM Z SERKÓW HOMO 257

cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * male biszkopty do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia(...)mieszamy szpatułką. Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: 2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, układamy biszkopciki. Odstawiamy na noc do lodówki. Pycha

Ostra na Słodko
CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE 168

Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami , przełożone delikatnym kremem śmietankowym i galaretką z prawdziwych truskawek.  Ciasto jest łatwe w wykonaniu, pięknie i wiosennie się prezentuje oraz wyśmienicie smakuje.   Polecam gorąco. Jak wykonać ten przepis pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative i bądź na bieżąco z nowymi przepisami. CIASTO  SZPINAKOWO(...)świeży bez łodyżek (120 g)  Krem śmietankowy: śmietanka kremówka 30 % (500 ml) cukier puder (4 łyżki) żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl) Mus truskawkowy: truskawki (500 g) galaretka truskawkowa sypka (2 opakowania) Dodatkowo: truskawki do ozdoby (dowolna ilość) listki mięty do ozdoby (dowolna ilość) Potrzebne gadżety: Rant okrągły Tortownica 24 cm. Szklanka o pojemności 250 ml. Miarka

RITA food channel
Tort biszkoptowy z malinami - Motylek 91

pieczenia Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Maliny: 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych 1 galaretka malinowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć(...)miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać. 3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami. 4. Przełożyć ciasto: biszkopt + nasączenie - nasączyłam herbatą 1/3 kremu śmietankowego tężąca galaretka z malinami 1/3 kremu śmietankowego nasączony biszkopt Pozostałym kremem posmarować ciasto. Udekorować wedle fantazji - użyłam posypki cukrowej oraz kwiatków opłatkowych. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania