galaretka - 14130 przepisów (strona:472/942)

Chatka Baby Jagi 129

wiaderka) 25 dag masła 82% 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły) 1 łyżka ciemnego kakao 36 sztuk maślanych   herbatników  Kilka kropel ekstraktu migdałowego Dr.Oetker 1 galaretka-cytrynowa lub  bananowa Dr.Oetker Polewa: 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody(...)Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki) Na to położyć kolejną warstwę herbatników. Następnie posmarować masą białą na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej, powciskać paski galaretki. Całość złożyć w   trójkąt (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, i sprowadzić do środka a ciasto samo się złoży. Delikatnie wygładzić i wstawić do lodówki. Polewa: Żelatynę

Wanilia i Kardamon
JABŁKOWY SERNIK NA ZIMNO Z ORZECHAMI 142

zima to okres szarlotkowy ! Ciast z jabłkami jest z blogu pod dostatkiem, ale tego przepisu nigdzie nie znajdziecie! Mam dla Was dziś przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką jabłkową na orzechowym spodzie. Połączenie tych jesiennych smaków zawsze świetnie się komponuje. Sernik jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Do popołudniowej kawki, na rodzinną imprezę albo urodzinowe przyjęcie. Robi się(...)pełna łyżka MASA SEROWA: * mascarpone – 500 g * śmietana gęsta – 300 g * cukier puder – do smaku * sok jabłkowy – 1/4 szkl * żelatyna – 1,5 łyżki GALARETKA JABŁKOWA: * jabłko – 3-4 szt * sok jabłkowy – 350 ml * cukier – 3 lyżki * żelatyna – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Podprażone orzechy mielimy

Ostra na Słodko
ciasto babie lato 180

delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) Pieczemy przez ok. 15-20 min. w 170 st. C. składniki na masę jabłkową: 1500 g jabłek, obranych 1 galaretka pomarańczowa 1 łyżka masła 1 łyżka żelatyny wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na dużą patelnię, dodajemy masło. Mieszamy i podsmażamy. Gdy będą gorące dodajemy suchą galaretkę oraz(...)żelatynę. Zastawiamy z ognia i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i lekkiego tężenia. składniki na krem a la bawarski: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru kryształu (mniej lub więcej, do smaku) 1 łyżka żelatyny 60 ml gorącej wody 400 g śmietanki kremówki 2-3 łyżki cukru pudru wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Kakaowe ciasto z kisielem wiśniowym i masą śmietanowo-galaretkową 180

oleju 1łyżka przegotowanej letniej wody 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy: 900 ml kremówki 30% 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 galaretki bezbarwne o smaku winogron Winiary 2 szklanki przegotowanej wody Składniki na kisiel wiśniowy:     700 ml kompotu z wiśniami 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru(...)wiśniami, dodajemy cukier i zagotowujemy, w 1/2 szklance wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego kompotu, gotujemy tak długo aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie masy śmietanowej: Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.   Śmietanę ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy galaretkę, chwilkę mieszamy do połączenia składników. Warstwy ciasta: Biszkopt

Sama słodycz i szczypta chili
Ptasie Mleczko 122

dodatkiem słomki ptysiowej Brześć, raz dwa i gotowy pyszny deserek :P jest to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa :) Szerokość blachy: 25cmx25cm Szerokość Paska z ptasim mleczkiem 6cm SKŁADNIKI: 2 galaretki wiśniowe 2 szkl gorącej wody 2 szkl mleka 2 śnieżki około 80-100g słomki ptysiowej firmy brześć WYKONANIE: 1. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Śnieżkę(...)wsypać do mleka, ubijać do czasu aż zgęstnieje, dodać galaretkę, dokładnie wymieszać. 3. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, na papier ułożyć słomkę ptysiową, na słomkę wylać ptasie mleczko, na wierzch ponownie ułożyć słomkę ptysiową firmy Brześć. 4. Ciasto wkładamy do lodówki, pozostawiamy do całkowitego stężenia

Dziś Ja gotuje
8 prostych przepisów na ciasta z owocami – desery, którym nie można się oprzeć! 425

samo dodajemy mascarpone), cukier waniliowy , zmiksowane blenderem truskawki oraz żelatyna , która nada odpowiedniej konsystencji. Aby ciasto smakowało jeszcze lepiej i prezentowało się okazalej, na jego wierzchniej części warto rozprowadzić galaretkę i  pokrojone truskawki . Jogurtowiec z jagodami Deser ten będzie kapitalnym wyborem dla tych, którzy przepadają za wypiekami, ale jednocześnie bardzo uważnie przeliczają zawarte w nich kalorie. Głównym składnikiem ciasta(...)opakowań budyniu śmietankowego i  połowy szklanki oleju . Następnie dodajemy pianę z białek i cukru ubitą na sztywno. Po upieczeniu i wystudzeniu, na powierzchni ciasta układamy jagody oraz galaretkę . Sernik na zimno z truskawkami To wyśmienite ciasto będzie doskonałym pomysłem na deser w ciepły, letni dzień. Wygląda efektownie, ma niezrównany smak, a dodatkowo nie jest czasochłonny. Głównym elementem ciasta jest

Moja smaczna kuchnia
Ciasto budyniowe na herbatnikach 138

budyniowe na herbatnikach przepis na tortownicę o średnicy 24 cm 2 opakowania herbatników, tj. ok. 400 g 3 budynie waniliowe 3 łyżki miodu 0,75 l mleka winogrona 2 galaretki, u mnie o smaku cytrynowym Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jej dno przykryj herbatnikami, układając je bardzo ściśle przy sobie. Do rondla przelej mleko, dodaj miód i gotuj do czasu(...)przykryj ją drugą warstwą ciastek. Na drugą warstwę herbatników wyłóż drugą warstwę masy budyniowej, ją również przykryj herbatnikami. Na wierzch ciasta połóż winogrona, tak aby pokryły całą powierzchnię tortownicy. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie odstaw ją w chłodne miejsce, aby zaczęła tężeć. Tężejącą galaretkę przelej do tortownicy, aby zakryła winogrona. Gotowe ciasto wstaw do lodówki, najlepiej

365 dni dookoła kuchni
milky way z malinami ( bez pieczenia) 245

Składniki: 2 paczki herbatników kakaowych 180 g masła 125 ml mleka + szklanka do nasączenia 2 szklanki mleka w proszku (pełnego) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki malin 1 opakowanie galaretki malinowej  3-4 kostki czekolady mlecznej Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić aż wystygnie i zacznie tężeć.  Pół szklanki mleka i cukier zagotować i wystudzić. Miękkie masło(...)cukrem.  Foremkę wyścielić papierem do pieczenia. Herbatniki zamaczać w mleku i ułożyć warstwę w foremce. Rozsmarować połowę masy Przykryć kolejną warstwą nasączonych herbatników. Ułożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Przykryć herbatnikami i rozsmarować pozostałym kremem. Kilka herbatników pokruszyć, czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z  herbatnikami. Posypać wierzch ciasta. Foremkę nakryć folią lub zamknąć w pojemniku i wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza :) 831

szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia  -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -2 kg jabłek najlepiej szara reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników(...)stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy.  Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Słoikówka z łopatki wieprzowej - domowa wędlina na kanapki 261

wędlinę, którą przygotujecie bez użycia szynkowara. Słoikówka z łopatki wieprzowej to przepis na domową konserwę, która należy przechowywać w chłodnym miejscu. Słoikówka od razu po przygotowaniu będzie miała płynną galaretkę, ale po bardzo mocnym schłodzeniu  (co najmniej 2 tygodniowym) - utworzy się galaretka, która jest rewelacyjna w smaku. Składniki na 3 słoiki o pojemności 0,5 l: 1 kg łopatki(...)grzanie i słoiki pozostawić w wodzie, aż do ostygnięcia. Po drugim gotowaniu, mięso jest gotowe do spożycia. Najlepiej przed spożyciem - słoiki z mięsem bardzo mocno schłodzić w lodówce, aby galaretka mogła stężeć.  Marynowanie mięsa Układanie mięsa i dodatków do słoików Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Dyniowy sernik na zimno na piernikowym spodzie 140

spodzie. Na wierzchu znajduje się warstwa kajmaku i chrupiące płatki migdałowe. Wszystkie warstwy ciasta wspaniale razem smakują. #appetytnakopernika Składniki: 2 op. pierników lukrowanych Kopernik (240g) 100 g masła 2 galaretki cytrynowe 300 ml wrzątku 1 szkl puree z dyni 150 g serka śmietankowego 360 g serka homogenizowanego waniliowego 1 puszka kajmaku 50 g płatków migdałowych oraz: tortownica o śred(...)Następnie mieszamy masło z pierniczkami, aż zrobimy "mokry piasek". Przesypujemy masę piernikową do tortownicy wyłożonej folią aluminiową i rozprowadzamy równą warstwę, lekko ugniatamy do dna. Wstawiamy blaszkę do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy puree z dyni, serek śmietankowy i serek homogenizowany, mieszamy. Następnie wlewamy przestudzome galaretki i przez chwilę miksujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Gruszkowa fantazja 329

Składniki: ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia mus gruszkowy: ok 1 kilogram gruszek 2 galaretki gruszkowe pół szklanki wody warstwa śmietankowa 500ml śmietanki kremówki 2 śmietan -fixy 2 łyżki cukru pudru 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1/4 szklanki mleka       *** Ciasto: białka ubijamy(...)suchego patyczka *** *** Mus gruszkowy: gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy *** *** Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną *** *** Gruszki zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Całość studzimy i odkładamy do momentu, aż galaretka zacznie tężeć (po wystudzeniu umieściłam gruszki w lodówce na kilka minut co przyspieszyło proces tężenia) *** *** Ciasto przekrawamy na dwa blaty

Blog z Apetytem
CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO. STRACCIATELLA 191

łyżki cykru pudru. Dla mnie jednak te 2 łyżki są w zupełności wystarczające. Skadniki: 800 g serka homogenizowanego waniliowego 600 ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 cukier waniliowy 16g 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 sparzonej cytryny` posypka czekoladowa (nie cukrowa kakaowa tylko prawdziwa czekolada), kropelki czekoladowe,  bądź starta na drobnych oczkach gorzka czekolada Wykonanie(...)Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce serka homo. To otrzymaj masy wlewamy tężejącą galaretkę. Mieszamy wszystko delikatnie przy użyciu trzepaczki. Wsypujemy czekoladowe wiórki, mieszamy i wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki w celu stężenia

Walijskie Pichcenie
TORCIK POMARAŃCZOWE TIRAMISU 135

płynną żelatynę mieszamy ostrożnie z ubitą śmietanką. Delikatnie mieszamy masę jajeczną ze śmietanką z żelatyną. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Rada: Żelatynę i sok z pomarańczy możemy zastąpić galaretką pomarańczową. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę delikatnie łączymy ze sztywną ubitą śmietanką. Poncz: Kawę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy kardamon. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania