galaretka - 14130 przepisów (strona:466/942)

Kruche serce z orzeźwiającym musem agrestowym i bezowymi rozetkami 104

125g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania tortownicy Mus agrestowy: 250g konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska (1 słoik) 1 galaretka agrestowa 200ml wrzątku Włoska beza: 170g cukru 40ml wody 2 białka szczypta soli Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, masło i wszystko(...)mnie w kształcie serca. Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 2. Mus agrestowy: Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Po tym czasie tężejący

Szalona Kuchnia Eweliny
Mannowiec z konfiturą agrestową 100

ciemna: 250ml mleka 50g kaszy manny 3 łyżki cukru 60g masła 4 łyżeczki kakao 4 łyżki wody Mus agrestowy: 1 słoik 250g  konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska  1 galaretka agrestowa  1 łyżeczka żelatyny  1,5 szklanki wrzątku  Dodatkowo: około 30 sztuk herbatników 50g   białej czekolady kolorowa posypka Wykonanie: 1. Formę   o wymiarach(...)kakao i stopniowo wsypać kaszę mannę. Gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliła. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć trzecią warstwą herbatników.  4. Mus agrestowy: Galaretkę wymieszać z żelatyną, zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Wafle z galaretką 156

Składniki: 2 galaretki 700 ml gorącej wody 200 ml śmietany 150 g cukru 1 łyżka masła 100 g czekolady 4 wafle do przełożenia 1. Wafle dopasowujemy do formy (przycinamy), którą późnej wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia co chwilę mieszając by stygła równomiernie. 2. Śmietanę lekko podgrzewam. Na patelni (najlepiej(...)smarujemy przykrywamy drugim i odkładamy na bok, powtarzamy czynność z jeszcze jednym waflem odkładamy. 4. Do przygotowanej wcześniej formy wkładamy jeden zlepiony masą krówkową wafel wykładamy na niego tężejącą galaretkę przykrywamy drugim waflem i wkładamy na 10 minut do zamrażalki.  Po tym czasie wyciągamy z zamrażalki obciążamy wafel i wkładamy do lodówki ( na 2 godziny

NA MOIM TALERZU
Wafle z galaretką 168

Składniki: 2 galaretki 700 ml gorącej wody 200 ml śmietany 150 g cukru 1 łyżka masła 100 g czekolady 4 wafle do przełożenia 1. Wafle dopasowujemy do formy (przycinamy), którą późnej wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia co chwilę mieszając by stygła równomiernie. 2. Śmietanę lekko podgrzewam. Na patelni (najlepiej(...)smarujemy przykrywamy drugim i odkładamy na bok, powtarzamy czynność z jeszcze jednym waflem odkładamy. 4. Do przygotowanej wcześniej formy wkładamy jeden zlepiony masą krówkową wafel wykładamy na niego tężejącą galaretkę przykrywamy drugim waflem i wkładamy na 10 minut do zamrażalki.  Po tym czasie wyciągamy z zamrażalki obciążamy wafel i wkładamy do lodówki ( na 2 godziny

Na moim talerzu
Ciasto leśny mech z truskawkami 2350

150g świeżego szpinaku Baby 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka gorącej wody Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: Truskawki i grzybki czekoladowe (opcjonalnie(...)suchego patyczka, w funkcji góra-dół *** *** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty *** *** Przygotowujemy warstwę truskawkową: truskawki blendujemy na mus (jeśli używamy mrożonych truskawek to należy je rozmrozić) *** *** Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody *** *** Do galaretki dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy masę śmietankową: żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder

Blog z Apetytem
Sernik na zimno z serków homogenizowanych. 149

serową: 900 g. serka homogenizowanego jabłecznikowego. (miałam serek Darek z Mlekovity) 500 ml. śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 3 dowolne galaretki ( u mnie truskawkowe, na życzenie syna) Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli. Wsypać cukier, cały czas ubijać. Dodać żółtka. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować(...)chwilę na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 15-20 minut. Galaretki przygotować, według przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia. Ja zawsze, dodaję trochę mniej wody. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, ubijać jeszcze chwilę. Dodać serki i zmiksować

Agusiowe smakołyki
Patriotyczny deser 96

łyżki żelatyny Mleko ze śmietanką i laską wanilii  Sławek zagotował. Dodał rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszał. Przelał do foremek i wstawił do lodówki. Składniki na czerwoną warstwę: 2 galaretki truskawkowe 0,5 opakowania migdałów w płatkach   Galaretkę Małgorzata rozpuściła zgodnie z proporcjami zawartymi na opakowaniu. Po rozpuszczeniu włożyła do zlewu napełnionego zimną wodą. Sławek dodał płatki migdałowe(...)galaretka zaczęła się schodzić wyjęliśmy ją z wody.  W metalowych miseczkach wylaliśmy najpierw białą masę, a później czerwoną, schowaliśmy do lodówki.  Po kilku godzinach wyjęliśmy deser z miseczek odwracając  tak, aby czerwona warstwa była na dole. SMACZNEGO!   Pozdrawiamy, Sprawni w smaku

Sprawni w smaku
Biszkoptowy puszek dla leniwych 112

łyżka przegotowanej wody 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 650 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 3 płaskie łyżki cukru lub do smaku    2 galaretki brzoskwiniowe lub jakie macie 500 ml przegotowanej wody Blaszka tradycyjna duża Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)wodę również delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Mój piekł się około 25 minut. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do delikatnego stężenia.Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlewamy galaretkę i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy. Pamiętajcie jednak żeby tej śmietany

Sama słodycz i szczypta chili
CZEKOLADOWA PIERZYNKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z CYTRYNOWO-WANILIOWĄ PIANKĄ 185

cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” waniliowy- 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Przelewamy na blachę(...)pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: 2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, posypujemy „końcówką” pokruszonego biszkoptu. Odstawiamy na noc do lodówki. Pycha

Ostra na Słodko
jagodowy sernik na zimno 95

brakuje. Dlatego latem często pieczemy jagodzianki a poza sezonem wykorzystuję je do rozmaitych ciast.  Dziś zapraszam na sernik na zimno z jagodami w masie i w galaretce. Na ciasteczkowym spodzie, więc nie wymaga pieczenia. Będzie pysznym deserem na upalny dzień.  *foremka 23*23 cm Składniki: na spód: 150 g herbatników (użyłam maślanych i ciemnych) 50 g masła(...)masę serową: 1 kg sera z wiaderka szklanka jagód 200 ml śmietanki kremówki szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny  na wierzch: szklanka jagód galaretka krystaliczna   Masło rozpuścić i wystudzić. Herbatniki pokruszyć, wlać masło i wymieszać. Foremkę wyścielić wysoko dokładnie folią spożywczą. Na dno wysypać herbatniki z masłem i mocno ubić.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z masą z serków Danio 134

Biszkopt: 5 opakowań budyniów waniliowych/śmietankowych/malinowych 6 jajek 1 szk cukru 1 łyżeczka proszku. do pieczenia   Masa: 4 opakowania serków Danio 500 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa/brzoskwiniowa   Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,a następnie po jednym żółtku. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy budynie. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy(...)minut w 180˚C. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Do śmietany dodajemy serki – po jednym – a następnie wlewamy galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części Jeden blat ciasta układamy w formie której piekliśmy biszkopt, na pierwsze ciasto wylewamy masę, przykrywamy drugim blatem. Wkładamy do lodówki, a pózniej jeszcze

Moje Wyroby
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie 171

Zapraszam kochani na kolejną odsłonę sernika! Tym razem w zupełnie innej wersji. Orzechowy biszkopt, jabłka z  galaretką, gruba warstwa sera,znowu jabłka, a na wierzchu ciasteczka i polewa czekoladowa. Wesołych Świąt! Składniki: biszkopt: mąka pszenna 5 łyżek, jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, orzechy włoskie 200 g, warstwa jabłkowa: jabłka starte 2 słoiki (każdy(...)litra) galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt, masa serowa: ser 1 kg, budyń waniliowy 60 g, cukier puder 2 szklanki, masło 100 g, olejek pomarańczowy 1 łyżeczka, dodatkowo: herbatniki 20 szt, czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie

kulinarne odsłony pati
Sałatka ziemniaczana udekorowana przezroczystą galaretką 141

Dzisiaj pomysł na urozmaicenie tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Do sałatki dodałam ugotowaną pierś z kurczaka i pominęłam groszek oraz kukurydzę. Przed podaniem, całość udekorowałam przezroczystą galaretką, którą przygotowałam na bazie wywaru z gotowania się piersi kurczaka.  Składniki na 1 miskę o średnicy 17-20 cm: 0,5 kg młodych ziemniaków (waga wraz ze skórką) 2 średniej wielkości marchewki(...)tarce o dużych oczkach, - pokrojone mięso z kurczaka, - cebula przyprawiona solą oraz pieprzem, - 1/3 sosu, - starte jajka na tarce o dużych oczkach, - 1/3 sosu. Na sam koniec stężoną galaretkę pokroić w nie za dużą kostkę. Galaretką ozdobić wierzch oraz boki sałatki. Przed podaniem sałatkę mocno schłodzić i ozdobić rzeżuchą.  Od lewej strony: gotowanie mięsa, warzyw i wygląd wywaru przed

Ugotować
Schab z brzoskwinią w galarecie 184

brzoskwiniami udekorowany majonezem. Przekąska na zimno, która dość często pojawia się na świątecznym stole. Ponadto, schab w galarecie to pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości upieczonego schabu. Dzięki galaretce mięso jest soczyste i dłużej zachowuje świeżość.  Składniki na 2 półmiski: 1 kg schabu w jednym kawałku 3 szklanki wody sól, pieprz papryka słodka galaretka 1 l rosołu/wywaru(...)Majonez przełożyć do szprycy. Schab ułożyć na półmiskach, następnie ułożyć na nim brzoskwinie, a dla dekoracji wycisnąć majonez. Ewentualnie pomiędzy kawałkami schabu włożyć natkę pietruszkę. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Podawać po całkowitym stężeniu galarety.  Uwaga: - schab możecie również przygotować w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym (wcześniej też należy go obsmażyć i później zalać wodą

Ugotować

Proponowane wyszukiwania