125g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania tortownicy Mus agrestowy: 250g konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska (1 słoik) 1 galaretka agrestowa 200ml wrzątku Włoska beza: 170g cukru 40ml wody 2 białka szczypta soli Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, masło i wszystko(...)mnie w kształcie serca. Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 2. Mus agrestowy: Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Po tym czasie tężejący
Szalona Kuchnia Ewelinyciemna: 250ml mleka 50g kaszy manny 3 łyżki cukru 60g masła 4 łyżeczki kakao 4 łyżki wody Mus agrestowy: 1 słoik 250g konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska 1 galaretka agrestowa 1 łyżeczka żelatyny 1,5 szklanki wrzątku Dodatkowo: około 30 sztuk herbatników 50g białej czekolady kolorowa posypka Wykonanie: 1. Formę o wymiarach(...)kakao i stopniowo wsypać kaszę mannę. Gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliła. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć trzecią warstwą herbatników. 4. Mus agrestowy: Galaretkę wymieszać z żelatyną, zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: 2 galaretki 700 ml gorącej wody 200 ml śmietany 150 g cukru 1 łyżka masła 100 g czekolady 4 wafle do przełożenia 1. Wafle dopasowujemy do formy (przycinamy), którą późnej wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia co chwilę mieszając by stygła równomiernie. 2. Śmietanę lekko podgrzewam. Na patelni (najlepiej(...)smarujemy przykrywamy drugim i odkładamy na bok, powtarzamy czynność z jeszcze jednym waflem odkładamy. 4. Do przygotowanej wcześniej formy wkładamy jeden zlepiony masą krówkową wafel wykładamy na niego tężejącą galaretkę przykrywamy drugim waflem i wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Po tym czasie wyciągamy z zamrażalki obciążamy wafel i wkładamy do lodówki ( na 2 godziny
NA MOIM TALERZUSkładniki: 2 galaretki 700 ml gorącej wody 200 ml śmietany 150 g cukru 1 łyżka masła 100 g czekolady 4 wafle do przełożenia 1. Wafle dopasowujemy do formy (przycinamy), którą późnej wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia co chwilę mieszając by stygła równomiernie. 2. Śmietanę lekko podgrzewam. Na patelni (najlepiej(...)smarujemy przykrywamy drugim i odkładamy na bok, powtarzamy czynność z jeszcze jednym waflem odkładamy. 4. Do przygotowanej wcześniej formy wkładamy jeden zlepiony masą krówkową wafel wykładamy na niego tężejącą galaretkę przykrywamy drugim waflem i wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Po tym czasie wyciągamy z zamrażalki obciążamy wafel i wkładamy do lodówki ( na 2 godziny
Na moim talerzu150g świeżego szpinaku Baby 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka gorącej wody Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: Truskawki i grzybki czekoladowe (opcjonalnie(...)suchego patyczka, w funkcji góra-dół *** *** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty *** *** Przygotowujemy warstwę truskawkową: truskawki blendujemy na mus (jeśli używamy mrożonych truskawek to należy je rozmrozić) *** *** Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody *** *** Do galaretki dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy masę śmietankową: żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder
Blog z Apetytemserową: 900 g. serka homogenizowanego jabłecznikowego. (miałam serek Darek z Mlekovity) 500 ml. śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 3 dowolne galaretki ( u mnie truskawkowe, na życzenie syna) Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli. Wsypać cukier, cały czas ubijać. Dodać żółtka. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować(...)chwilę na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 15-20 minut. Galaretki przygotować, według przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia. Ja zawsze, dodaję trochę mniej wody. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, ubijać jeszcze chwilę. Dodać serki i zmiksować
Agusiowe smakołykiłyżki żelatyny Mleko ze śmietanką i laską wanilii Sławek zagotował. Dodał rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszał. Przelał do foremek i wstawił do lodówki. Składniki na czerwoną warstwę: 2 galaretki truskawkowe 0,5 opakowania migdałów w płatkach Galaretkę Małgorzata rozpuściła zgodnie z proporcjami zawartymi na opakowaniu. Po rozpuszczeniu włożyła do zlewu napełnionego zimną wodą. Sławek dodał płatki migdałowe(...)galaretka zaczęła się schodzić wyjęliśmy ją z wody. W metalowych miseczkach wylaliśmy najpierw białą masę, a później czerwoną, schowaliśmy do lodówki. Po kilku godzinach wyjęliśmy deser z miseczek odwracając tak, aby czerwona warstwa była na dole. SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Sprawni w smaku
Sprawni w smakułyżka przegotowanej wody 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 650 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 3 płaskie łyżki cukru lub do smaku 2 galaretki brzoskwiniowe lub jakie macie 500 ml przegotowanej wody Blaszka tradycyjna duża Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)wodę również delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Mój piekł się około 25 minut. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do delikatnego stężenia.Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlewamy galaretkę i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy. Pamiętajcie jednak żeby tej śmietany
Sama słodycz i szczypta chilicukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” waniliowy- 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Przelewamy na blachę(...)pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: 2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, posypujemy „końcówką” pokruszonego biszkoptu. Odstawiamy na noc do lodówki. Pycha
Ostra na Słodkobrakuje. Dlatego latem często pieczemy jagodzianki a poza sezonem wykorzystuję je do rozmaitych ciast. Dziś zapraszam na sernik na zimno z jagodami w masie i w galaretce. Na ciasteczkowym spodzie, więc nie wymaga pieczenia. Będzie pysznym deserem na upalny dzień. *foremka 23*23 cm Składniki: na spód: 150 g herbatników (użyłam maślanych i ciemnych) 50 g masła(...)masę serową: 1 kg sera z wiaderka szklanka jagód 200 ml śmietanki kremówki szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny na wierzch: szklanka jagód galaretka krystaliczna Masło rozpuścić i wystudzić. Herbatniki pokruszyć, wlać masło i wymieszać. Foremkę wyścielić wysoko dokładnie folią spożywczą. Na dno wysypać herbatniki z masłem i mocno ubić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBiszkopt: 5 opakowań budyniów waniliowych/śmietankowych/malinowych 6 jajek 1 szk cukru 1 łyżeczka proszku. do pieczenia Masa: 4 opakowania serków Danio 500 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa/brzoskwiniowa Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,a następnie po jednym żółtku. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy budynie. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy(...)minut w 180˚C. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Do śmietany dodajemy serki – po jednym – a następnie wlewamy galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części Jeden blat ciasta układamy w formie której piekliśmy biszkopt, na pierwsze ciasto wylewamy masę, przykrywamy drugim blatem. Wkładamy do lodówki, a pózniej jeszcze
Moje WyrobyZapraszam kochani na kolejną odsłonę sernika! Tym razem w zupełnie innej wersji. Orzechowy biszkopt, jabłka z galaretką, gruba warstwa sera,znowu jabłka, a na wierzchu ciasteczka i polewa czekoladowa. Wesołych Świąt! Składniki: biszkopt: mąka pszenna 5 łyżek, jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, orzechy włoskie 200 g, warstwa jabłkowa: jabłka starte 2 słoiki (każdy(...)litra) galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt, masa serowa: ser 1 kg, budyń waniliowy 60 g, cukier puder 2 szklanki, masło 100 g, olejek pomarańczowy 1 łyżeczka, dodatkowo: herbatniki 20 szt, czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie
kulinarne odsłony patiDzisiaj pomysł na urozmaicenie tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Do sałatki dodałam ugotowaną pierś z kurczaka i pominęłam groszek oraz kukurydzę. Przed podaniem, całość udekorowałam przezroczystą galaretką, którą przygotowałam na bazie wywaru z gotowania się piersi kurczaka. Składniki na 1 miskę o średnicy 17-20 cm: 0,5 kg młodych ziemniaków (waga wraz ze skórką) 2 średniej wielkości marchewki(...)tarce o dużych oczkach, - pokrojone mięso z kurczaka, - cebula przyprawiona solą oraz pieprzem, - 1/3 sosu, - starte jajka na tarce o dużych oczkach, - 1/3 sosu. Na sam koniec stężoną galaretkę pokroić w nie za dużą kostkę. Galaretką ozdobić wierzch oraz boki sałatki. Przed podaniem sałatkę mocno schłodzić i ozdobić rzeżuchą. Od lewej strony: gotowanie mięsa, warzyw i wygląd wywaru przed
Ugotowaćbrzoskwiniami udekorowany majonezem. Przekąska na zimno, która dość często pojawia się na świątecznym stole. Ponadto, schab w galarecie to pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości upieczonego schabu. Dzięki galaretce mięso jest soczyste i dłużej zachowuje świeżość. Składniki na 2 półmiski: 1 kg schabu w jednym kawałku 3 szklanki wody sól, pieprz papryka słodka galaretka 1 l rosołu/wywaru(...)Majonez przełożyć do szprycy. Schab ułożyć na półmiskach, następnie ułożyć na nim brzoskwinie, a dla dekoracji wycisnąć majonez. Ewentualnie pomiędzy kawałkami schabu włożyć natkę pietruszkę. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Podawać po całkowitym stężeniu galarety. Uwaga: - schab możecie również przygotować w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym (wcześniej też należy go obsmażyć i później zalać wodą
Ugotować