Kolorowe, przyciągające wzrok ciasto. Biszkopt nasyconą arakowym ponczem z puszystą śmietanką i uwielbianą przez dzieci galaretką. To propozycja na szybkie i bardzo proste ciasto. Składniki na biszkopt (średnica ok 20x30 cm): 5 dużych jaj 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy Cytryna Składniki(...)masę: 750ml śmietanki 30% 3 ulubione galaretki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką
Słodki Zakątektartar (lub 1 łyżeczka soku z cytryny) Krem do przełożenia tortu: - 500 g schłodzonego serka mascarpone - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 3 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 125 ml wrzątku - skórka starta z pomarańczy - opcjonalnie – 1 śmietan Fix - opcjonalnie, dla przełamania smaku, można dodać likier pomarańczowy (u mnie rum, którym zalana jest skórka(...)przekrojeniu na blaty moje „niezadowolenie” zmieniło się w zachwyt. Fantastyczna struktura wilgotnej gąbki, przetykanej nitkami skórki pomarańczowej i cudowny zapach świeżej pomarańczy. Zanim przystąpimy do przygotowania kremu rozpuszczamy galaretkę. Musi być zimna, ale płynna. Mascarpone przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder, wlewamy śmietankę. Ubijamy do chwili, aż masa zgęstnieje. Zmieniamy końcówkę z ubijającej na mieszadło i dodajemy skórkę startą
mojewypiekiinietylkowiaderka) 25 dag masła 82% 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły) 1 łyżka ciemnego kakao 36 sztuk maślanych herbatników Kilka kropel ekstraktu migdałowego Dr.Oetker 1 galaretka-cytrynowa lub bananowa Dr.Oetker Polewa: 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody(...)Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki) Na to położyć kolejną warstwę herbatników. Następnie posmarować masą białą na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej, powciskać paski galaretki. Całość złożyć w trójkąt (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, i sprowadzić do środka a ciasto samo się złoży. Delikatnie wygładzić i wstawić do lodówki. Polewa: Żelatynę
Wanilia i Kardamonzima to okres szarlotkowy ! Ciast z jabłkami jest z blogu pod dostatkiem, ale tego przepisu nigdzie nie znajdziecie! Mam dla Was dziś przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką jabłkową na orzechowym spodzie. Połączenie tych jesiennych smaków zawsze świetnie się komponuje. Sernik jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Do popołudniowej kawki, na rodzinną imprezę albo urodzinowe przyjęcie. Robi się(...)pełna łyżka MASA SEROWA: * mascarpone – 500 g * śmietana gęsta – 300 g * cukier puder – do smaku * sok jabłkowy – 1/4 szkl * żelatyna – 1,5 łyżki GALARETKA JABŁKOWA: * jabłko – 3-4 szt * sok jabłkowy – 350 ml * cukier – 3 lyżki * żelatyna – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Podprażone orzechy mielimy
Ostra na Słodkodelikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) Pieczemy przez ok. 15-20 min. w 170 st. C. składniki na masę jabłkową: 1500 g jabłek, obranych 1 galaretka pomarańczowa 1 łyżka masła 1 łyżka żelatyny wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na dużą patelnię, dodajemy masło. Mieszamy i podsmażamy. Gdy będą gorące dodajemy suchą galaretkę oraz(...)żelatynę. Zastawiamy z ognia i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i lekkiego tężenia. składniki na krem a la bawarski: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru kryształu (mniej lub więcej, do smaku) 1 łyżka żelatyny 60 ml gorącej wody 400 g śmietanki kremówki 2-3 łyżki cukru pudru wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy
Domowy Smak Jedzeniaoleju 1łyżka przegotowanej letniej wody 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy: 900 ml kremówki 30% 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 galaretki bezbarwne o smaku winogron Winiary 2 szklanki przegotowanej wody Składniki na kisiel wiśniowy: 700 ml kompotu z wiśniami 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru(...)wiśniami, dodajemy cukier i zagotowujemy, w 1/2 szklance wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego kompotu, gotujemy tak długo aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie masy śmietanowej: Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy galaretkę, chwilkę mieszamy do połączenia składników. Warstwy ciasta: Biszkopt
Sama słodycz i szczypta chilidodatkiem słomki ptysiowej Brześć, raz dwa i gotowy pyszny deserek :P jest to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa :) Szerokość blachy: 25cmx25cm Szerokość Paska z ptasim mleczkiem 6cm SKŁADNIKI: 2 galaretki wiśniowe 2 szkl gorącej wody 2 szkl mleka 2 śnieżki około 80-100g słomki ptysiowej firmy brześć WYKONANIE: 1. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Śnieżkę(...)wsypać do mleka, ubijać do czasu aż zgęstnieje, dodać galaretkę, dokładnie wymieszać. 3. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, na papier ułożyć słomkę ptysiową, na słomkę wylać ptasie mleczko, na wierzch ponownie ułożyć słomkę ptysiową firmy Brześć. 4. Ciasto wkładamy do lodówki, pozostawiamy do całkowitego stężenia
Dziś Ja gotujesamo dodajemy mascarpone), cukier waniliowy , zmiksowane blenderem truskawki oraz żelatyna , która nada odpowiedniej konsystencji. Aby ciasto smakowało jeszcze lepiej i prezentowało się okazalej, na jego wierzchniej części warto rozprowadzić galaretkę i pokrojone truskawki . Jogurtowiec z jagodami Deser ten będzie kapitalnym wyborem dla tych, którzy przepadają za wypiekami, ale jednocześnie bardzo uważnie przeliczają zawarte w nich kalorie. Głównym składnikiem ciasta(...)opakowań budyniu śmietankowego i połowy szklanki oleju . Następnie dodajemy pianę z białek i cukru ubitą na sztywno. Po upieczeniu i wystudzeniu, na powierzchni ciasta układamy jagody oraz galaretkę . Sernik na zimno z truskawkami To wyśmienite ciasto będzie doskonałym pomysłem na deser w ciepły, letni dzień. Wygląda efektownie, ma niezrównany smak, a dodatkowo nie jest czasochłonny. Głównym elementem ciasta jest
Moja smaczna kuchniabudyniowe na herbatnikach przepis na tortownicę o średnicy 24 cm 2 opakowania herbatników, tj. ok. 400 g 3 budynie waniliowe 3 łyżki miodu 0,75 l mleka winogrona 2 galaretki, u mnie o smaku cytrynowym Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jej dno przykryj herbatnikami, układając je bardzo ściśle przy sobie. Do rondla przelej mleko, dodaj miód i gotuj do czasu(...)przykryj ją drugą warstwą ciastek. Na drugą warstwę herbatników wyłóż drugą warstwę masy budyniowej, ją również przykryj herbatnikami. Na wierzch ciasta połóż winogrona, tak aby pokryły całą powierzchnię tortownicy. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie odstaw ją w chłodne miejsce, aby zaczęła tężeć. Tężejącą galaretkę przelej do tortownicy, aby zakryła winogrona. Gotowe ciasto wstaw do lodówki, najlepiej
365 dni dookoła kuchniSkładniki: 2 paczki herbatników kakaowych 180 g masła 125 ml mleka + szklanka do nasączenia 2 szklanki mleka w proszku (pełnego) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki malin 1 opakowanie galaretki malinowej 3-4 kostki czekolady mlecznej Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić aż wystygnie i zacznie tężeć. Pół szklanki mleka i cukier zagotować i wystudzić. Miękkie masło(...)cukrem. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia. Herbatniki zamaczać w mleku i ułożyć warstwę w foremce. Rozsmarować połowę masy Przykryć kolejną warstwą nasączonych herbatników. Ułożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Przykryć herbatnikami i rozsmarować pozostałym kremem. Kilka herbatników pokruszyć, czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z herbatnikami. Posypać wierzch ciasta. Foremkę nakryć folią lub zamknąć w pojemniku i wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -2 kg jabłek najlepiej szara reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników(...)stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwędlinę, którą przygotujecie bez użycia szynkowara. Słoikówka z łopatki wieprzowej to przepis na domową konserwę, która należy przechowywać w chłodnym miejscu. Słoikówka od razu po przygotowaniu będzie miała płynną galaretkę, ale po bardzo mocnym schłodzeniu (co najmniej 2 tygodniowym) - utworzy się galaretka, która jest rewelacyjna w smaku. Składniki na 3 słoiki o pojemności 0,5 l: 1 kg łopatki(...)grzanie i słoiki pozostawić w wodzie, aż do ostygnięcia. Po drugim gotowaniu, mięso jest gotowe do spożycia. Najlepiej przed spożyciem - słoiki z mięsem bardzo mocno schłodzić w lodówce, aby galaretka mogła stężeć. Marynowanie mięsa Układanie mięsa i dodatków do słoików Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćspodzie. Na wierzchu znajduje się warstwa kajmaku i chrupiące płatki migdałowe. Wszystkie warstwy ciasta wspaniale razem smakują. #appetytnakopernika Składniki: 2 op. pierników lukrowanych Kopernik (240g) 100 g masła 2 galaretki cytrynowe 300 ml wrzątku 1 szkl puree z dyni 150 g serka śmietankowego 360 g serka homogenizowanego waniliowego 1 puszka kajmaku 50 g płatków migdałowych oraz: tortownica o śred(...)Następnie mieszamy masło z pierniczkami, aż zrobimy "mokry piasek". Przesypujemy masę piernikową do tortownicy wyłożonej folią aluminiową i rozprowadzamy równą warstwę, lekko ugniatamy do dna. Wstawiamy blaszkę do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy puree z dyni, serek śmietankowy i serek homogenizowany, mieszamy. Następnie wlewamy przestudzome galaretki i przez chwilę miksujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarne