galaretka - 14130 przepisów (strona:457/942)

Tort donica z kwiatami – przepis krok po kroku 132

szklanki cukru 2 pełne łyżki kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Przełożenie: 4-5 bananów 1 galaretka cytrynowa 1 szklanki gorącej wody 250ml śmietanki kremówki 1-2 łyżki cukru pudru Krem maślany do obłożenia tortu: 200g miękkiego masła 170g cukru pudru 2 łyżki mleka Dodatkowo: masa cukrowa(...)minut . Po upieczeniu biszkopt studzimy, wyjmujemy z tortownicy i ścinamy nierówny wierzch (odcięty wierzch odkładamy, będzie nam potrzebny) *** *** Pozostały biszkopt przecinamy na trzy blaty *** *** Przygotowujemy masę do przełożenia tortu: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy *** *** Pierwszy blat ciasta wkładamy ponownie do formy. Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, a później na mniejsze kawałki. Połowę bananów i układamy

Blog z Apetytem
Ciasto truskawkowe na gofrach 97

niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Takie ciasto możecie przygotować z innymi owocami, na przykład wiśniami, borówkami albo malinami. Wówczas musimy dobrać odpowiedni smak galaretek i dżemu. Ciasto truskawkowe na gofrach na pewno was zachwyci! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×28 cm. Składniki: 1 opakowanie (12 sztuk) gofrów 400 ml śmietanki(...)jogurtu typu greckiego 4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 250 g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 słoiczek dżemu truskawkowego (450 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Dodać dżem. Podgrzać i dokładnie rozmieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać gofry

Danka Pichci
Szarlotka z musem jabłkowym 141

użyć gotowego – uważajcie tylko aby kupiony mus nie był zbyt wodnisty. Jeśli jest rzadki podgrzewajcie go do momentu aż nieco odparuje a na koniec dodajcie do niego galaretkę cytrynową lub niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Składniki: 450 g mąki krupczatki – polecam Krupczatkę Pasja z Młynów Jelonki 1/3 szklanki cukru pudru 250 g masła 2 łyżki smalcu 5 żółtek(...)łyżeczka proszku do pieczenia Mus jabłkowy: ok. 1 i 1/2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru opakowanie galaretki cytrynowej Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od musu. Jabłka myjemy, obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy do momentu

Fascynacje Ani
Kretowisko 100

opakowani budyniu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody   Składniki na masę śmietanowo-galaretkową: 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe + 500 ml przegotowanej wody 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy około 6 dużych bananów blaszka o wym: 35/35 cm Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na gęsty(...)ponownie do blaszki.W koło biszkoptu zostawiamy 1 cm rant i z środka delikatnie wydrążamy ciasto spód ma mieć około 2 cm, resztę ciasta kruszymy tak jak w kopcu kreta. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsto, następnie dodajemy galaretkę jeszcze chwilę mieszając i posiekaną czekoladę. Na spód ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Cytrynowiec 168

być 1,5 szklanki / 375ml) 2 budynie śmietankowe 200 g cukru 1 kostka masła w temp. pokojowej Pianka cytrynowa: 500 ml śmietany 30-36% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niepełnej szklance wody Dodatkowo:  napar z herbaty słodzony z dodatkiem soku z cytryny do nasączenia biszkoptu woda + sok z cytryny do nasączenia herbatników prostokątne herbatniki Sposób(...)szklance wody. wlać do gotującego się soku z wodą, chwilkę gotować, by budyń zgęstniał. Następnie odstawić do wystudzenia. Wystudzony budyń utrzeć z masłem w temperaturze pokojowej. 3. Zrobić piankę. galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać tężącą galaretkę. Zmiksować. 4. Przełożyć ciasto: biszkopt nasączyć herbatą, masa cytrynowo-budyniowa, pianka

Kuchnia domowa Ani
Torcik walentynkowy 129

sera twarogowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru pudru, 50 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, 4 łyżeczki żelatyny,  1/3 szkl. wrzątku Mus malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Dodatkowo: podłużne i okrągłe biszkopty, sok malinowy  WYKONANIE Przygotowujemy blaszkę (u mnie forma w kształcie serca o średnicy 20 cm). Boki wykładamy przeciętymi na pół podłużnymi(...)kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem, dodajemy ostudzone czekolady, mieszamy. Na końcu dodajemy ostudzoną żelatynę. Masę serową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Tężejącym musem zalewamy masę sernikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

słodki bratek
DESERY NA WALENTYNKI 98

zakończenie walentynkowej kolacji. Poniżej znajdziecie propozycje słodkich deserów na Walentynki . Deser z czekoladą i bitą śmietaną Deser bezowy z porzeczkami Deser z bitą śmietaną i malinami Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną Deser z kaszy manny z owocami Deser jagodowy mrożony. Mrożona śmietana z jagodami Dietetyczny mus z malinami Galaretka jogurtowa z owocami granatu Galaretka z pianką i porzeczkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czeko-sernik z truskawkowym wieńcem 75

mielonego twarogu (może być z wiaderka) 3 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 150 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1 (100 g) czekolada Dodatkowo: Truskawki Przezroczysta galaretka 2 kostki białej czekolady Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka rozdrabniam na piasek i dodaję do przestygniętego masła razem z migdałami. Mieszam i masę wykładam do 20 cm tortownicy. Dobrze ugniatam, wyrównuję(...)dodaję do masy serowej. Na koniec dodaję ubitą śmietanę i delikatnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Sernik wykładam na spód ciasteczkowo-migdałowy i całość ponownie wstawiam do lodówki. Rozpuszczam galaretkę w 400 ml wody i odstawiam do wystygnięcia. Truskawki myję i kroję (dowolnie, ja pokroiłam na ćwiartki). Na zastygniętym serniku robię gałązki z rozpuszczonej białej czekolady, dookoła układam truskawki. Tężejącą

Słodki sentyment
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 81

roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło orzechowe i cukier puder ubijam na gładką masę. Krem odstawiam do lodówki. Składniki na warstwę truskawkową: 1 galaretka truskawkowa z agarem ¼ kg truskawek Truskawki kroję i wkładam do garnka. Zagotowuję, aż truskawki puszczą sok, a następnie zasypuję je galaretką z agarem i gotuję około 2 minut. Truskawki odstawiam(...)blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko tężejącą już galaretkę z truskawkami. Tort przykrywam trzecim blatem, nasączam i całość wstawiam do lodówki na około 1-2 godziny. W tym czasie mogę przygotować polewę. Składniki umieszczam w rondelku, gotuję, aż polewa

Słodki sentyment
Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef” 89

śmietany 30% 250 g mascarpone ½ łyżeczki wanilii 1 łyżka cukru pudru Składniki na warstwę śliwkową: 1 kg śliwek ½ łyżeczki cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 1 galaretka przezroczysta 200 ml wody Dodatkowo: 200 g wafelków gofrowych kakaowych (możecie zastąpić je ciastkami kakaowymi, wtedy spód będzie delikatniejszy i będzie lepiej się kroił – polecam ) 28 sztuk ciastek kakaowych Blaszka(...)gorsze do krojenia). Śliwki wraz z przyprawami wkładam do garnka i gotuję, aż puszczą sok, ale nie rozgotowuję ich całkowicie. Masę śliwkową ściągam z ognia i odstawiam. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody i dodaję do masy śliwkowej. Dobrze mieszam i całość odstawiam do wystygnięcia. Przygotowuję ostatnią warstwę z mascarpone. Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do niej po łyżce

Słodki sentyment
Ekspresowy deser 75

albo owoce wymienić na wiórki gorzkiej czekolady i suszone owoce. To już zależy od pomysłowości. SKŁADNIKI: 1 duży jogurt o ulubionym smaku(u mnie gruszkowy) 1 serek mascarpone 1 galaretka w ulubionym smaku 1 śmietana 30% żelatyna, bądź śmietanfix jak kto woli 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada,owoce... WYKONANIE: galaretkę rozpuścić w szkl. gorącej wody, pozostawić do wystudzenia(...)lekkiego ścięcia, mascarpone dokładnie wymieszać z jogurtem(najlepiej mikserem), nastepnie połączyć z galaretką, odstawić do lodówki, przygotować owoce, ubić śmietanę z cukrem, dodać  2 śmietanfiksy, na zgęstniałą masę kładziemy ubitą śmietanę, dokorujemy owocami i podajemy z pyszną kawą

Kuchnia Beaty
Śnieżny puch 144

dzień i od święta. Moi bliscy byli zachwyceni jego smakiem. Polecam :) 1 kg sera na serniki z wiaderka 250 ml śmietanki 30% 1/2 szkl cukru pudru 2 galaretki krystaliczne 1/2 l wody ok 120 g herbatników Posypka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Ostudzić. Posypka: Na patelni rozpuścić masło(...)krótko podgrzewać do zrumienienia. Przestudzić. Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać ser. Na koniec wlać galaretkę i krótko zmiksować. Wylać na herbatniki. Na masę sernikową wyłożyć uprażone wiórki kokosowe. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia

Smakołyki Asi
Panna cotta z galaretką z wina musującego i lime curdem 160

razem nietypowy przepis na panna cottę, mój eksperyment, który mogę uznać za bardzo udany. Lekko słodka galaretka z wina musującego, delikatna waniliowa panna cotta i kwaśny curd limonkowy tworzą razem bardzo ciekawe połączenie, które na pewno zachwyci waszych domowników. Panna cotta z galaretką z wina musującego i lime curdem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Panna cotta z galaretką z wina musującego i lime curdem 162

razem nietypowy przepis na panna cottę, mój eksperyment, który mogę uznać za bardzo udany. Lekko słodka galaretka z wina musującego, delikatna waniliowa panna cotta i kwaśny curd limonkowy tworzą razem bardzo ciekawe połączenie, które na pewno zachwyci waszych domowników. Panna cotta z galaretką z wina musującego i lime curdem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Krówka jabłkowa, bez pieczenia 106

masą krówkową, wzorki z rozpuszczonej czekolady, posypać tartą czekoladą itp. Szczerze polecam u mnie to ciasto gościło już kilka razy. Składniki jabłka prażone 1 kg lub 1l gotowych 1 galaretka cytrynowa 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 600 ml śmietany kremówki 30 % masa krówkowa puszka 500 g duża paczka herbatników typ Petit kakaowe lub zwykłe Blaszka lub tortownica 24/24(...)sami prażymy należy je obrać, wydrążyć, pokroić na cząstki, zalać 1/2 szklanki wody, dodać 1/2 szklanki cukru i smażyć na wolnym ogniu aż się rozpadną. Następnie rozpuścić w nich galaretkę. Jeżeli mamy gotowe włożyć do rondelka chwilę podgrzać i rozpuścić w nich galaretkę. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, w rondelku aby można było podgrzać. Śmietanę ubić na sztywno

gotuj ze mną