galaretka - 14130 przepisów (strona:463/942)

CIASTO BRZOSKWINIOWO KAKAOWE 111

cukier puder ( 3 łyżki ) kakao (2 łyżki) żelatyna (3 łyżki) + gorąca woda ( pół szklanki ) łezki czekoladowe (120 g)  Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka) galaretka cytrynowa ( 1 opakowanie = 61 g ) + gorąca woda (1 szkl.) żelatyna (1 łyżka) Dodatkowo: herbatniki ciemne (40 szt.) wiórki gorzkiej czekolady do posypania ciasta ( wg. uznania 1- 2 garście) *foremka o wymiarach(...)szklanka = 250 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Przygotowanie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Galaretkę cytrynową lub brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, dodajemy 1 łyżkę żelatyny , dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. 2.) Mus brzoskwiniowy: Odsączone brzoskwinie blendujemy na gładką masę, stopniowo dolewamy ostudzoną

RITA food channel
Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem. 152

łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 8 lekko kopiastych łyżek ciemnego kakao 2 szklanki startej cukinii Krem: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 galaretka malinowa 250 ml gorącej wody pół szklanki jeżyn pół szklanki malin Dodatkowo do dekoracji: rożek waflowy maliny jeżyny mini pianki mini biszkopty mini herbatniki listki melisy Wykonanie pysznego torcika: 1. Ciasto(...)średnicy 16 cm i 18 cm. 3. Pieczenie: Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50- 55 minut. Upieczone dokładanie studzimy i każde przekrawamy na dwa krążki. 4. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy, następnie rozgniatamy widelcem. Śmietankę typu ,,Śnieżka '' ubijamy z mlekiem na puszystość, dodajemy rozgniecione owoce i miksujemy

Izabelawkuchni
Sernik oreo z borówkami 101

pudru 10 g cukru z wanilią lub 2 łyżki esencji waniliowej 250 g śmietany 30% 3 1/2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Składniki na wierzch: 500 g borówek 1 galaretka krystaliczna 200 ml gorącej wody Thermomix przepisy. Sernik oreo z borówkami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy masło i rozpuszczamy go. Czas 3 min/temp 60/obr.2. Dodajemy ciasteczka oreo i miksujemy(...)żelatynę i mieszamy do końca czasu. Masę serową przekładamy na schłodzony spód z ciasteczek oreo. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godzinę aby sernik stężał. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Zostawiamy do lekkiego stężenia Na wierzch sernika wsypujemy borówki. Zalewamy lekko tężejącą już galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przepis pochodzi

Themo przepisy
Sernik na zimno z borówkami na szpinakowym cieście 129

masą serową, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać wierzch. Sernik wstawić do lodówki, żeby masa stężała. na wierzch: 1 szklanka borówek 1 opakowanie przezroczystej galaretki Borówki wyłożyć na wierzch sernika. Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, gdy wystygnie zalać borówki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. Smacznego

Obiad gotowy
Serowy torcik charlotte z truskawkami 127

400g śmietany 30% 6 łyżek cukru 100ml mleka 6 łyżeczek żelatyny kilka kropel aromatu waniliowego Warstwa  serowo - truskawkowa: 300g twarogu sernikowego z mascarpone Président 600g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 4 łyżki cukru pudru 100ml wody 3 łyżeczek żelatyny 100g śmietany 30% Mus truskawkowy: 300g świeżych truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Dodatkowo(...)zalać połową ilości wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość wody, dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Truskawki zmiksować na purée, dodać cukier, zagotować, wsypać sypką galaretkę i napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie twaróg zmiksować mikserem, dodać ubitą na sztywno śmietanę, tężejące, zmiksowane truskawki i całość dokładnie wymieszać. Wylać

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik mojito czyli limonkowo-miętowe orzeźwienie 113

limonek około 20 sztuk listków mięty Poncz: 70ml ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżka cukru brązowego sok z połowy limonki 40ml białego rumu  (w wersji dla dzieci pominąć składnik) Galaretka limonkowa z miętą: 350ml wody 4 łyżki cukru 70ml soku z limonki otarta skórka z 2 limonek 5 łyżeczek żelatyny 50ml syropu miętowego 20 sztuk listków mięty Dodatkowo: bita śmietana(...)miski, dodać twaróg sernikowy i zmiksować mikserem do postaci jednolitej masy . Na samym końcu dodać ubitą na sztywno śmietanę, drobno posiekane listki mięty i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Galaretka limonkowa z miętą: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukier, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować

Szalona Kuchnia Eweliny
Torcik jogurtowy z malinami 143

mąki tortowej - 24 g skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 70 g drobnego cukru do wypieków Masa do przełożenia: - 600 g naturalnego jogurtu greckiego - 2 galaretki (smak do wyboru, u mnie – z owoców leśnych) - 240 ml wrzątku (do rozpuszczenia dwóch galaretek) Dodatkowo: - maliny (125 g lub więcej) Dno formy (tylko dno, boków nie) wykładamy papierem do pieczenia. Jeżeli forma(...)talerz, usuwamy papier do pieczenia, następnie odwracamy ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki na min. 2 – 3 godziny, a najlepiej na noc. Na masę rozpuszczamy 2 galaretki w 240 ml wrzątku. Ostudzone, ale jeszcze płynne wlewamy mieszając do miski z jogurtem. Ciasto przekrajamy na dwa blaty, które pokrywamy przygotowaną masą (wierzch i boki również) układając umyte

mojewypiekiinietylko
Ekstra-serniczki na zimno 116

będę musiała przetestować pomysł, który w pociągu na trasie Wrocław-Kraków wpadł mi do głowy. Tak oto powstały serniczki na zimno na spodzie z kruchych ciastek oraz migdałów i galaretką malinową na chorwackim słodkim winie pro š ek (czerwonym). Składniki (4 spore porcje): Spód: 15-20 kruchych ciasteczek 70 g masła 1 łyżka brązowego cukru 4 łyżki blanszowanych płatków migdałowych(...)białego półtłustego sera 1 duży kubek jogurtu naturalnego 4-6 łyżek brązowego cukru (w zależności od preferencji słodkości – ja lubię słodko) 2 laski wanilii 4 łyżeczki żelatyny Galaretka: 200 g malin 250 ml pro š ku (lub innego czerwonego słodkiego wina) 2 – 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku. Kruche ciastka wraz z cukrem i migdałami umieszczamy

Kate's Kitchen
Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami. 356

potrzeba piekarnika. Zrobicie go bardzo szybko i pozostanie tylko poczekać aż dobrze stężeje. Masę serową przełożyłam herbatnikami, a żeby nie było nudno na wierzch wylałam wiśnie w galaretce. Uwierzcie mi wyszło naprawdę pysznie. Sernik jest prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na masę serową: 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku(...)szklanka cukru  3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy pół szklanki mleka Wiśnie: 2 szklanki wydrylowanych wiśni cukier do smaku 1 galaretka wiśniowa Dodatkowo: około 40 dag herbatników Wykonanie pysznego sernika gotowanego: 1. Masa serowa:  Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo

Izabelawkuchni
Jabłecznik przekładany 167

otrzymamy jednolitą konsystencję zwartego ciasta. Dzielimy je na 3 części, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa jabłkowa: 2-3 kg jabłek 1 duża galaretka cytrynowa lub agrestowa (proszek) opcjonalnie: cukier oraz cynamon Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Wstawiamy na palnik i delikatnie podsmażamy. W tym czasie(...)żeby foremka ostygła, wykładamy ją papierem i pieczemy kolejny placek. Problem czekania znika, jeżeli macie dwie takie same foremki Gdy jabłka się podsmażą, ściągamy je z palnika i dodajemy galaretkę (w razie gdyby puściły bardzo dużo soku, należy go odlać). Mieszamy, aż galaretka się dokładnie rozpuści. Ostatni placek, lekko ostudzony, zostawiamy w foremce. Wylewamy na niego połowę jeszcze ciepłych jabłek

Relaxtime
Sernikobrownie z owocami i malinową pianką 154

mascarpone 2 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 pełna łyżka (z „kopką”) mąki ziemniaczanej+ łyżeczka do obtoczenia owoców Garść świeżych malin Garść świeżych borówek Pianka malinowa: 1 galaretka malinowa 150ml wrzątku 250g twarogu sernikowego President z mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Świeże owoce, listki mięty i białe perełki do dekoracji Sposób przygotowania Brownie: Czekoladę z masłem rozpuszczamy(...)Przelewamy na podpieczone brownie i pieczemy 45 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy najlepiej kilka godzin w piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Pianka malinowa: Gdy ciasto będzie zimne zabieramy się za piankę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Tężejącą galaretkę łączymy z serem twarogowym z mascarpone oraz cukrem pudrem. Wylewamy na wierzch sernika. Pozostawiamy do stężenia, a następnie dekorujemy

Kuchnia w czekoladzie
NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym 568

cytryny Masa wiśniowa: 1kg wiśni – umyć i wypestkować, można użyć mrożonych 1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy lub śmietankowy około 130ml wody do rozmieszania budyniu 2 czerwone galaretki (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych) 250ml wody do wiśni 150g cukru Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 450g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej(...)międzyczasie budyń wsypać do miseczki, dodać około 130ml wody i wymieszać. Tak rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować. Zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa wiśniowa ma delikatnie tężeć. Składanie ciasta: 6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć

Mała Cukierenka
Torcik serowo – porzeczkowy 437

białego sera w wiaderku 0,5 litra śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru pudru Mus porzeczkowy: 4 szklanki czarnych porzeczek 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1/2 szklanki wrzątku Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 2-3 kieliszki likieru amaretto Dodatkowo: 150ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 260g rurek(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 26 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut. 2. Mus porzeczkowy: Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3. 3. Masa serowa: Śmietanę ubić

Szalona Kuchnia Eweliny
Truskawkowa pianka 394

zisiaj postanowiłam przygotować truskawkową piankę, b ardzo prosty deser, wprost idealny na upały.   Składniki: 5 00 g truskawek, 2 00 ml śmietany 30 lub 36%, 1  galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. T ruskawki umyć, usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus. J eśli truskawki są mało słodkie dosłodzić(...)łyżką miodu. Ś mietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę,  m iksować chwilę razem, do połączenia składników. D odać mus truskawkowy, ponownie zmiksować. P rzelać do salaterek/szklaneczek. W stawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. P rzed zjedzeniem ozdobić kleksem bitej śmietany i truskawakmi. Smacznego

Moja kraina smaków
Prosty sernik wiśniowy 130

wraz z włoskim serkiem mascarpone. SERNIK WIŚNIOWY NA ZIMNO Składniki: spód: 200 g herbatników 70 g masła masa serowa: 230 g wiśni z pestkami 2 łyżki cukru kryształ 1 galaretka wiśniowa 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President  250 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny na wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru   Przygotowanie: spód: Herbatniki(...)szkl.wody i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy cukier kryształ , miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek.  Powinno wyjść ok. 100 ml. przecieru. Galaretkę rozrabiamy w 1 szkl. gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny, a po ostudzeniu dodajemy przecier wiśniowy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Twaróg sernikowy z mascarpone President miksujemy z ostudzoną galaretką z przecierem

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania