galaretka - 14130 przepisów (strona:471/942)

Ciasto jabłkowo-budyniowe z orzechami 502

drobnego cukru 3/4 szkl. mąki 2-3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (ok. 6-7 sztuk) 2 galaretki cytrynowe Masa budyniowa: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej (ok. 1/2 szkl.) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)biszkopt kroimy na dwa blaty. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze części. Dusimy do miękkości z niewielką ilością wody. Na koniec do musu jabłkowego dodajemy suche galaretki, mieszamy dokładnie. Na jeden z blatów wykładamy lekko przestudzony mus jabłkowy, przykrywamy drugim blatem. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Mieszamy dokładnie z obiema mąkami i jajkiem. Pozostałe mleko wraz

Smaki Na Talerzu
Cytrynowiec 162

budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny) 1 ½ szklanki wody 1 szklanka cukru (200g) 200g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru   Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder   Dodatkowo: około 140 g herbatników (20 sztuk)   Wykonanie(...)zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową

cucinare
Oczy carycy 120

Krem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate łyżki cukru 1 kostka masła (250 g) Poza tym : okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone około pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy Polewa :  1/3 kostki margaryny  1 łyżka wody  1 czubata łyżka kakao  4 łyżki cukru Wykonanie : Przygotować(...)temperaturze pokojowej budyń.  Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w garnuszku na małym

cucinare
Sernik na zimno III 155

szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów 700 gramów owoców (w moim przypadku borówki) 2 paczki galaretki każda na 0,5 l wody (użyłam o smaku owoców leśnych) bezy i listki mięty do dekoracji Wykonanie : Serek wyjąć z lodówki na około godzinę przed przystąpieniem(...)jednocześnie na najwyższych obrotach. Do masy można dodać garść borówek a potem rozprowadzić delikatnie na biszkoptach i wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce. Obie galaretki rozpuścić w około 800 ml gorącej wody, schłodzić. Na stężałej masie twarogowej poukładać owoce, a potem zalać je tężejącymi galaretkami, schłodzić porządnie w lodówce. Przepis pochodzi ze strony

cucinare
kajmakowiec ze śliwką 114

paczki herbatników 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru  150 g masła puszka kajmaku 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 150 suszonych śliwek nasączonych wcześniej w wódce lub rumie 2 łyżki cukru pudru 2-3 kostki mlecznej czekolady Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia.  Na dnie rozłożyć(...)mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Gorący wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić, żeby ostygło.  W tym czasie galaretkę rozrobić w połowie szklanki wrzątku.  Na herbatnikach rozsmarować kajmak i wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Jedną trzecią odłożyć. Resztę zmiksować z wystudzoną galaretką. Delikatnie wmieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 161

publikacja „Smaki Nowej Galicji”). Wyróżnia go sposób przygotowania, ponieważ warstwę ciasta piecze się razem z orzechami i masą serową, a potem łączy z górną warstwą ciasta duszonymi jabłkami usztywnionymi galaretką. To połączenie smaków jest bardzo tradycyjne, może dla niektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta. Domowe, sprawdzone, ale przede wszystkim smaczne. Polecam :) Placek orzechowo-serowo-jabłkowy(...)żółtek 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa) Jabłka: 1 kg jabłek 150 g cukru (cukier można pominąć, jeśli jabłka są słodkie) 1 galaretka cytrynowa (w proszku, z cukrem) Posiekane lub grubo zmielone orzechy zagotowujemy z mlekiem i cukrem, po czym studzimy. Przygotowujemy ciasto. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajka, żółtko, cukier puder, proszek

Trzeci talerz
Kora orzechowa z brzoskwiniami 210

Pyszne ciacho,z orzechami,wiórkami kokosowymi,rodzynkami i brzoskwiniami,do tego pyszna masa i galaretka-polecam do kawki na każdą okazję Składniki: Biszkopt bakaliowy: 8 białek 200g cukru 3 żółtka 200 g orzechów włoskich, zmielonych 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowo-brzoskwiniowy: sok z 1 puszki brzoskwiń(...)żółtek 300 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.) ¼ szkl mocnego naparu kawy naturalnej ¼ szkl rumu lub wódki osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie:  Wszystkie składniki  na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas

Swojskie jedzonko
BISZKOPT ZE ŚMIETANKĄ I KOSTKĄ Z GALARETKI 98

Kolorowe, przyciągające wzrok ciasto. Biszkopt nasyconą arakowym ponczem z puszystą śmietanką i uwielbianą przez dzieci galaretką. To propozycja na szybkie i bardzo proste ciasto.    Składniki na biszkopt (średnica ok 20x30 cm): 5 dużych jaj 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy Cytryna Składniki(...)masę: 750ml śmietanki 30% 3 ulubione galaretki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier.  Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką

Słodki Zakątek
Tort pomarańczowy z truflami 213

tartar (lub 1 łyżeczka soku z cytryny) Krem do przełożenia tortu: - 500 g schłodzonego serka mascarpone - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 3 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 125 ml wrzątku - skórka starta z pomarańczy - opcjonalnie – 1 śmietan Fix - opcjonalnie, dla przełamania smaku, można dodać likier pomarańczowy (u mnie rum, którym zalana jest skórka(...)przekrojeniu na blaty moje „niezadowolenie” zmieniło się w zachwyt. Fantastyczna struktura wilgotnej gąbki, przetykanej nitkami skórki pomarańczowej i cudowny zapach świeżej pomarańczy. Zanim przystąpimy do przygotowania kremu rozpuszczamy galaretkę. Musi być zimna, ale płynna. Mascarpone przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder, wlewamy śmietankę. Ubijamy do chwili, aż masa zgęstnieje. Zmieniamy końcówkę z ubijającej na mieszadło i dodajemy skórkę startą

mojewypiekiinietylko
Chatka Baby Jagi 132

wiaderka) 25 dag masła 82% 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły) 1 łyżka ciemnego kakao 36 sztuk maślanych   herbatników  Kilka kropel ekstraktu migdałowego Dr.Oetker 1 galaretka-cytrynowa lub  bananowa Dr.Oetker Polewa: 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody(...)Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki) Na to położyć kolejną warstwę herbatników. Następnie posmarować masą białą na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej, powciskać paski galaretki. Całość złożyć w   trójkąt (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, i sprowadzić do środka a ciasto samo się złoży. Delikatnie wygładzić i wstawić do lodówki. Polewa: Żelatynę

Wanilia i Kardamon
JABŁKOWY SERNIK NA ZIMNO Z ORZECHAMI 149

zima to okres szarlotkowy ! Ciast z jabłkami jest z blogu pod dostatkiem, ale tego przepisu nigdzie nie znajdziecie! Mam dla Was dziś przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką jabłkową na orzechowym spodzie. Połączenie tych jesiennych smaków zawsze świetnie się komponuje. Sernik jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Do popołudniowej kawki, na rodzinną imprezę albo urodzinowe przyjęcie. Robi się(...)pełna łyżka MASA SEROWA: * mascarpone – 500 g * śmietana gęsta – 300 g * cukier puder – do smaku * sok jabłkowy – 1/4 szkl * żelatyna – 1,5 łyżki GALARETKA JABŁKOWA: * jabłko – 3-4 szt * sok jabłkowy – 350 ml * cukier – 3 lyżki * żelatyna – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Podprażone orzechy mielimy

Ostra na Słodko
ciasto babie lato 185

delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) Pieczemy przez ok. 15-20 min. w 170 st. C. składniki na masę jabłkową: 1500 g jabłek, obranych 1 galaretka pomarańczowa 1 łyżka masła 1 łyżka żelatyny wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na dużą patelnię, dodajemy masło. Mieszamy i podsmażamy. Gdy będą gorące dodajemy suchą galaretkę oraz(...)żelatynę. Zastawiamy z ognia i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i lekkiego tężenia. składniki na krem a la bawarski: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru kryształu (mniej lub więcej, do smaku) 1 łyżka żelatyny 60 ml gorącej wody 400 g śmietanki kremówki 2-3 łyżki cukru pudru wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Kakaowe ciasto z kisielem wiśniowym i masą śmietanowo-galaretkową 186

oleju 1łyżka przegotowanej letniej wody 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy: 900 ml kremówki 30% 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 galaretki bezbarwne o smaku winogron Winiary 2 szklanki przegotowanej wody Składniki na kisiel wiśniowy:     700 ml kompotu z wiśniami 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru(...)wiśniami, dodajemy cukier i zagotowujemy, w 1/2 szklance wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego kompotu, gotujemy tak długo aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie masy śmietanowej: Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.   Śmietanę ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy galaretkę, chwilkę mieszamy do połączenia składników. Warstwy ciasta: Biszkopt

Sama słodycz i szczypta chili