galaretka - 14130 przepisów (strona:479/942)

SERNIK NA ZIMNO Z KAWOWYM WIERZCHEM 180

SPÓD: 200 g herbatników 100 g masła SER: 0,5 kg dobrze zmielonego twarogu 330 ml śmietany 30 % ok. 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny galaretka cytrynowa PIANKA KAWOWA: 4 łyżki kawy zbożowej lub cappuccino 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ok. 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny jogurt grecki 400 g 0,5 szklanki mleka ORAZ(...)rozkładamy i ugniatamy. Chowamy do lodówki. Boki tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy obok siebie herbatniki regionalne, na zmianę z polewą i bez. Na końcu jeśli trzeba ciastko docinamy. SER: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy do przestudzenia. Ser dokładnie mielimy, miksujemy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera. Ubijamy i wlewamy zimną

Pani na deser
FIT sernik na zimno 232

moja propozycja ciasta na weekend. Zrobimy go naprawdę szybko i będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbatki. Polecam Składniki: 100 g herbatników 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 galaretka truskawkowa w proszku 3/4 szkl gorącej wody 150 g serka śmietankowego (kanapkowego) 200 g serka wiejskiego 200 g twarogu półtłustego 2 łyżki krojonych orzechów arachidowych lub innych tortownica o średnicy(...)Przygotowanie: Herbatniki kruszymy ( powinny mieć konsystencję mąki) i łączymy z rozpuszczonym olejem kokosowym-powinny wyglądać jak mokry piasek. Wysypujemy na dno tortownicy i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Wszystkie serki przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilę blendujemy aż składniki dobrze się połączą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sernik z mleczka kokosowego i dyni (bez mąki, bez cukru, bez jajek) 169

Składniki: 2 puszki mleczka kokosowego (schłodzonego) - 800 ml 4 galaretki cytrynowe/pomarańczowe 500 ml wody 450 g mrożonej dyni Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku przelewamy do miski, w której będziemy rozrabiać masę na sernik, odstawiamy do wystygnięcia. Dynię wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy do momentu aż zacznie nam się rozpadać, następnie ją blendujemy i dodajemy wystudzoną, porcjami(...)galaretki cały czas miksując, dodajemy nasze mleczko kokosowe i miksujemy do momentu całkowitego połączenia się składników (masa będzie bardzo lejąca - tym się nie przejmujemy, po nocy w lodówce stężeje). Przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy (24 cm średnicy) i wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy z dżemem i płatkami migdałów lub ulubioną polewą. Smacznego

Moje-pitraszenie
Wafle przekładane konfiturą żurawinową i wiśniową masą galaretkową 132

Dawno nie robiliśmy andruta. Ten powstał przy wykorzystaniu przepisu na masę z galaretką wiśniową, autorstwa - Justitako, i naszej konfitury żurawinowej.   Składniki paczka wafli fit 2 galaretki wiśniowe 200 g margaryny 1 szklanka cukru 400 ml gęstej śmietany 12 % 2 duże pomarańcze 1 szklanka wody 1 szklanka białego cukru 8 goździków szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 700 g świeżej(...)figowego 150 ml Sherry     Przygotowanie Margarynę rozpuściłem, dodałem cukier, na dość dużym gazie roztopiłem cukier, czesto mieszałem. Wystudziłem, dodałem śmietanę, zagotowałem. Zdjąłem z ognia i dodałem dwie galaretki. Całość dokładnie wymieszałem i pozostawiłem do ostygnięcia. Kiedy masa zgęstniała, posmarowałem wafle konfiturą i masą. Wstawiłem do lodówki na noc, ( wafle warto obciążyć

R'n'G Kitchen
Galaretki z kurczaka - pomysł na wykorzystanie resztek rosołowych 265

Pomysł na wykorzystanie nadmiaru rosołu oraz gotowanych warzyw i mięsa – galaretki z kurczaka nadziane marchewką, pietruszką i zielonym groszkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne.  Warto dodać, że jest to idealna dietetyczna przekąska na słono, ponieważ w swoim składzie nie zawiera kalorycznych składników. Jeżeli szukacie jeszcze innych przepisów na wykorzystanie resztek rosołowych to zachęcam do przygotowania pasztetu(...)solą oraz pieprzem. Do szklanek/kokilek nakładać warzywa naprzemiennie z gotowanym mięsem. Całość stopniowo zalewać rosołem (tzn. wlać trochę rosołu i wstawić szklanki/kokilki do lodówki, aby stężała zalewa; czynność powtórzyć). Galaretki wyjąć z pojemników dopiero po całkowitym stężeniu. Podawać z niewielką ilością octu.  Suche składniki przed zalaniem galaretką

Ugotować
Migdałowo-makowy biszkopt z masą śmietanową - low carb 202

łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietany kremówki (36%) 1 galaretka cytrynowa bez cukru (np. celiko) 2 łyżki erytrytolu opcjonalnie można dodać owoce - ja dałam borówki na polewę czekoladową: olej kokosowy - ok. 5 czubatych łyżek 2 łyżki kakao erytrytol do dosłodzenia(...)Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni ok.40 minut. Podczas gdy ciasto się piecze przystępujemy do wykonania masy. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i dosłodzić do smaku ubić kremówkę i stopniowo cały czas ubijając dodawać przestudzoną galaretkę Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 placki. Na dolną

Marta próbuje
Ciasto jabłkowo serowe z polewą czekoladową 442

Duża porcja dobrego ciasta. Kruche blaty, gotowany sernik, warstwa biszkoptowa i prażone jabłka z galaretką-ciasto choć czasochłonne nie jest trudne do wykonania, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy kruche blaty zmiękną i smaki się połączą.  Idealny wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Jest pyszne, gorąco polecam, dla wielbicieli przekładanych ciast(...)czubate łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 sztuk dużych jabłek winnych 2-3 łyżki cukru 1 łyżka masła ½ szklanki wody 2 galaretki agrestowe Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny  Do posypania: czekoladowe kreacje Dr.Oetker Przygotowanie: Ciasto kruche

Wanilia i Kardamon
ciasto "adwokatek" 147

ciasto: 650 g mąki 4 jajka 200 g cukru pudru 100 g miodu 100 g masła  łyżeczka sody na warstwę jabłkową: 1 kg jabłek 3 opakowania galaretki zielonej sok z połowy cytryny wrzątek na piankę advocatową: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 250 ml likieru jajecznego  2 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wrzątku 3 łyżki startych(...)jabłka. Obrać je, wydrążyć i pokroić na niewielkie cząstki. Wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wrzątku, wlać sok z cytryny i podgotować chwilę (żeby zmiękły ale się nie rozpaćkały). Galaretki wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Wlać do jabłek, wymieszać. Odstawić do momentu aż będzie dość gęste.  Przygotować blaty miodowe: jajka ubić z cukrem pudrem. Masło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta mocno malinowa 197

250ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 duża łyżka masła - 1 żółtko - kilka kropli olejku waniliowego Mus malinowy - 200g mrożonych malin - 1 galaretka malinowa - 300ml wrzątku Dodatkowo - 300g mrożonych lub świeżych malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto szybko zagniatamy aby masło się za bardzo ni rozpuściło, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)koniec jeszcze 5 minut z górną grzałką. Studzimy ciasto. Maliny na mus miksujemy i przecieramy przez sitko, powinno być 200ml tak aby wrzątku było 300ml wg przepisu na galaretce, galaretkę mieszamy z wrzątkiem po czym dodajemy mus z malin, studzimy. Jak mus malinowy zacznie tężeć wylewamy go na masę budyniową, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Wypieki Rene
Biszkoptowy uśmiech 166

mąki pszennej 3 łyżki kakao 1  łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 mały słoiczek powideł śliwkowych lub inne 1 puszka ananasa w plasterkach 3 galaretki cytrynowe Biszkopty smarujemy powidłami i składamy po dwa razem Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując. Mąkę(...)budynie waniliowe Budynie wymieszać z mlekiem i zagotować, stale mieszając do momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu Składanie ciasta Upieczony biszkopt z ciasteczkami Masa budyniowa Ananas, środku każdego nakładamy powidła Galaretka biszkoptowy uśmiech

O kuchni z uczuciem
Jabłecznik z galaretką i śmietaną bez pieczenia 226

Składniki: 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam jabłka) 1 kopiasta łyżeczka żelatyny (do jabłek) + 3 łyżeczki do śmietany cukier do smaku 2 opakowania herbatników (na 2 warstwy) 1/2 l. śmietany 30% 1/2 (albo trochę mniej) szklanki wrzącej wody 3-4 łyżki cukru(...)blaszki wykładamy grubą folią aluminiową, lub korzystamy z jednorazowej tacki aluminiowej. MASA JABŁKOWA : Jabłka obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dusić pod przykryciem, do rozgotowanych jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na herbatniki, kolejno przykryć warstwą herbatników i schłodzić w lodówce. Jeżeli mamy jabłka w słoiku. Włożyć do rondelka, dusić

Kocham Czekoladę
CIASTO KREMOWE- CZEKOLADOWO- KAWOWE 199

czekolada deserowa lub gorzka 0,5 szklanki mąki pszennej masło lub margaryna PIANKA : szklanka mleka 0,5 szklanki kawy cappuccino 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 śmietany śnieżki cytrynowa galaretka DODATKOWO : kawa lub herbata do nasączenia WYKONANIE BISZKOPTA : Białka ubijamy na sztywno, partiami dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy razem z proszkiem i octem. Powoli wlewamy do białek ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy(...)następnie przelewamy z powrotem do garnka i chwilę gotujemy. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Budyń wylewamy na biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce.  PIANKA KAWOWA : Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, odstawiamy do przestudzenia. Mleko z lodówki ubijamy razem ze śnieżkami na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynna galaretkę. Wylewamy na zimny

Pani na deser
CIASTO Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ BEZ PIECZENIA 176

pszennej 3/4 szklanki cukru 2 całe jajka cukier waniliowy kostka masła 200 g KREM CZEKOLADOWY: gorzka czekolada  1 łyżka kakao 2 łyżki cukru szklanka mleka 2 śmietany śnieżki galaretka cytrynowa GOTUJEMY BUDYŃ : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W drugiej części mieszamy mąkę, budynie oraz roztrzepane jajka. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy go do mąki(...)połamaną czekoladę oraz kakao i cukier. Mieszamy i wyłączamy ogień. Mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Studzimy, a następnie chowamy do lodówki. Mleko ma być mocno schłodzone. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do schłodzenia. Do czekoladowego mleka wsypujemy śnieżki i ubijamy na szybkich obrotach aż będzie gęste. Powoli wlewamy galaretkę i ciągle ubijamy. Wykładamy na herbatniki (ciasto

Pani na deser
LEŚNY MECH 160

szklanki mleka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku MASA 1: 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżek cukru masło MASA 2: kubek jogurtu greckiego 400 g galaretka wiśniowa 3-4 łyżki cukru pudru WYKONANIE : Szpinak wyciągamy, żeby się rozmroził, następnie porządnie odciskamy i blendujemy. Jaja ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Mąki przesiewamy razem z proszkiem(...)mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. MASA 2: Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Jogurt miksujemy razem z cukrem, wlewamy powoli zimną galaretkę. Chwilę miksujemy.  SKŁADANIE CIASTA: Na pierwszy blat wylewamy masę 2 - trzeba robić to szybko

Pani na deser
CIASTO OBŁOCZEK 238

biszkoptach czyli bardzo proste i szybkie :) SKŁADNIKI: PIANKA CYTRYNOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2 łyżki cukru pudru galaretka cytrynowa PIANKA KAWOWA: kubek śmietany 30 % (330 ml) kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2-3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki kawy zbożowej typu Inka(...)wymiarach 21/25 (lub o podobnych wymiarach) wykładamy folią spożywczą lub aluminiową, łącznie z bokami. Biszkopty układamy obok siebie, przycinamy i za pomocą pędzelka nasączamy mlekiem. Odstawiamy. PIANKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą żeby szybciej ostygła. W tym czasie śnieżki ubijamy na sztywno ze szklanką zimnego mleka. Dodajemy cukier puder, kubeczek śmietany

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania