galaretka - 14130 przepisów (strona:485/942)

ciasto "adwokatek" 143

ciasto: 650 g mąki 4 jajka 200 g cukru pudru 100 g miodu 100 g masła  łyżeczka sody na warstwę jabłkową: 1 kg jabłek 3 opakowania galaretki zielonej sok z połowy cytryny wrzątek na piankę advocatową: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 250 ml likieru jajecznego  2 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wrzątku 3 łyżki startych(...)jabłka. Obrać je, wydrążyć i pokroić na niewielkie cząstki. Wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wrzątku, wlać sok z cytryny i podgotować chwilę (żeby zmiękły ale się nie rozpaćkały). Galaretki wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Wlać do jabłek, wymieszać. Odstawić do momentu aż będzie dość gęste.  Przygotować blaty miodowe: jajka ubić z cukrem pudrem. Masło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta mocno malinowa 189

250ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 duża łyżka masła - 1 żółtko - kilka kropli olejku waniliowego Mus malinowy - 200g mrożonych malin - 1 galaretka malinowa - 300ml wrzątku Dodatkowo - 300g mrożonych lub świeżych malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto szybko zagniatamy aby masło się za bardzo ni rozpuściło, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)koniec jeszcze 5 minut z górną grzałką. Studzimy ciasto. Maliny na mus miksujemy i przecieramy przez sitko, powinno być 200ml tak aby wrzątku było 300ml wg przepisu na galaretce, galaretkę mieszamy z wrzątkiem po czym dodajemy mus z malin, studzimy. Jak mus malinowy zacznie tężeć wylewamy go na masę budyniową, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Wypieki Rene
Biszkoptowy uśmiech 162

mąki pszennej 3 łyżki kakao 1  łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 mały słoiczek powideł śliwkowych lub inne 1 puszka ananasa w plasterkach 3 galaretki cytrynowe Biszkopty smarujemy powidłami i składamy po dwa razem Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując. Mąkę(...)budynie waniliowe Budynie wymieszać z mlekiem i zagotować, stale mieszając do momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu Składanie ciasta Upieczony biszkopt z ciasteczkami Masa budyniowa Ananas, środku każdego nakładamy powidła Galaretka biszkoptowy uśmiech

O kuchni z uczuciem
Jabłecznik z galaretką i śmietaną bez pieczenia 212

Składniki: 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam jabłka) 1 kopiasta łyżeczka żelatyny (do jabłek) + 3 łyżeczki do śmietany cukier do smaku 2 opakowania herbatników (na 2 warstwy) 1/2 l. śmietany 30% 1/2 (albo trochę mniej) szklanki wrzącej wody 3-4 łyżki cukru(...)blaszki wykładamy grubą folią aluminiową, lub korzystamy z jednorazowej tacki aluminiowej. MASA JABŁKOWA : Jabłka obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dusić pod przykryciem, do rozgotowanych jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na herbatniki, kolejno przykryć warstwą herbatników i schłodzić w lodówce. Jeżeli mamy jabłka w słoiku. Włożyć do rondelka, dusić

Kocham Czekoladę
CIASTO KREMOWE- CZEKOLADOWO- KAWOWE 192

czekolada deserowa lub gorzka 0,5 szklanki mąki pszennej masło lub margaryna PIANKA : szklanka mleka 0,5 szklanki kawy cappuccino 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 śmietany śnieżki cytrynowa galaretka DODATKOWO : kawa lub herbata do nasączenia WYKONANIE BISZKOPTA : Białka ubijamy na sztywno, partiami dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy razem z proszkiem i octem. Powoli wlewamy do białek ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy(...)następnie przelewamy z powrotem do garnka i chwilę gotujemy. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Budyń wylewamy na biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce.  PIANKA KAWOWA : Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, odstawiamy do przestudzenia. Mleko z lodówki ubijamy razem ze śnieżkami na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynna galaretkę. Wylewamy na zimny

Pani na deser
CIASTO Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ BEZ PIECZENIA 173

pszennej 3/4 szklanki cukru 2 całe jajka cukier waniliowy kostka masła 200 g KREM CZEKOLADOWY: gorzka czekolada  1 łyżka kakao 2 łyżki cukru szklanka mleka 2 śmietany śnieżki galaretka cytrynowa GOTUJEMY BUDYŃ : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W drugiej części mieszamy mąkę, budynie oraz roztrzepane jajka. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy go do mąki(...)połamaną czekoladę oraz kakao i cukier. Mieszamy i wyłączamy ogień. Mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Studzimy, a następnie chowamy do lodówki. Mleko ma być mocno schłodzone. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do schłodzenia. Do czekoladowego mleka wsypujemy śnieżki i ubijamy na szybkich obrotach aż będzie gęste. Powoli wlewamy galaretkę i ciągle ubijamy. Wykładamy na herbatniki (ciasto

Pani na deser
LEŚNY MECH 155

szklanki mleka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku MASA 1: 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżek cukru masło MASA 2: kubek jogurtu greckiego 400 g galaretka wiśniowa 3-4 łyżki cukru pudru WYKONANIE : Szpinak wyciągamy, żeby się rozmroził, następnie porządnie odciskamy i blendujemy. Jaja ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Mąki przesiewamy razem z proszkiem(...)mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. MASA 2: Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Jogurt miksujemy razem z cukrem, wlewamy powoli zimną galaretkę. Chwilę miksujemy.  SKŁADANIE CIASTA: Na pierwszy blat wylewamy masę 2 - trzeba robić to szybko

Pani na deser
CIASTO OBŁOCZEK 229

biszkoptach czyli bardzo proste i szybkie :) SKŁADNIKI: PIANKA CYTRYNOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2 łyżki cukru pudru galaretka cytrynowa PIANKA KAWOWA: kubek śmietany 30 % (330 ml) kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2-3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki kawy zbożowej typu Inka(...)wymiarach 21/25 (lub o podobnych wymiarach) wykładamy folią spożywczą lub aluminiową, łącznie z bokami. Biszkopty układamy obok siebie, przycinamy i za pomocą pędzelka nasączamy mlekiem. Odstawiamy. PIANKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą żeby szybciej ostygła. W tym czasie śnieżki ubijamy na sztywno ze szklanką zimnego mleka. Dodajemy cukier puder, kubeczek śmietany

Pani na deser
SERNIK Z WIŚNIOWĄ PIERZYNKĄ 170

masła lub margaryny 2 całe jajka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny PIANKA: 400 g jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru galaretka wiśniowa ORAZ: owoce do dekoracji opakowanie ciastek regionalnych w czekoladzie liście mięty lub melisy WYKONANIE: Herbatniki mielimy, mieszamy z zimnym masłem. Dno  wykładamy papierem do pieczenia.  Spód(...)minut w temperaturze 170-180 stopni C ustawienie góra dół. Sernik po upieczeniu studzimy w piekarniku. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia (zimny schowałam na noc do lodówki) PIANKA: Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą. Jogurt ubijamy z cukrem pudrem oraz zimną galaretką. Chwilę miksujemy i chowamy do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć

Pani na deser
Szarlotka przekładana z orzechami 322

szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -1,5-2 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -200g orzechów włoskich posiekanych  -3 łyżki cukru -3 łyżki miodu -3 łyżki mleka -80g masła  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników(...)MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu  aż przybiorą kształt masy. Jeśli puszczą dużo soku trzeba go trochę odlać. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek.  Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Ciasto pzykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia. MASA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Placek Słodka Nuta 550

włożyć masło, na małych obrotach ucierać, stopniowo dodawać budyń. MASA KRÓWKOWA: Duże opakowanie herbatników 400g masy krówkowej (kajmak) MASA ŚMIETANOWA: składniki: 400g śmietany 30% 1 szkl gorącej wody 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodajemy galaretkę która zaczyna gęstnieć. PRZEŁOŻENIE: biszkopt kakaowy - masa budyniowa - herbatniki - kajmak - herbatniki - masa śmietanowa - kakao

Dziś Ja gotuje
Ciasto marchewkowe 191

śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5 l soku z marchwi 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.  Stopniowo dodawć do masy olej i mąkę. Marchewkę odsączyć(...)serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem. Budyń ugotować na soku z marchwi.Kiedy budyń będzie gotowy, zdjąć go z ognia. Następnie dodać do niego galaretkę w proszku i mieszać, aż galaretka się rozpuści.Tak przygotowaną polewę odstawić do przestygnięcia na około 15 minut. Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką. 116

zimnego mleka 200 ml mleczka kokosowego ( biała część ) 1 łyżka żelatyny 50 ml gorącej wody Pianka cytrynowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 1 cytrynowa galaretka 125 ml gorącej wody Dodatkowo: cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy(...)gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę i dokładnie ubijamy. 3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy lekko tężejącym kremem. 4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy, ważne, żeby nie było grudek, ponieważ źle się

Izabelawkuchni
Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką. 120

łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  pół łyżeczki proszku do pieczenia Pianka cytrynowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego dowolna cukrowa posypka 5 dag białej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia(...)Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy. 3. Przekładanie: Kilka łyżek pianki przekładamy

Izabelawkuchni
Półfrancuskie ciastka z budyniem. 176

podwieczorek. Warstwowe ciasto, galaretkowy budyń i mnóstwo pachnących borówek prosto z krzaczka. Biegnijcie do kuchni jeszcze zdążycie zrobić, zamiast borówek mogą być inne owoce np. maliny i malinowa galaretka do budyniu. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Ciastko podałam na talerzyku, który otrzymałam  w ramach współpracy od  GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła(...)margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem: 1 galaretka o smaku owoce leśne 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia ciastek dowolna ilość borówek amerykańskich Wykonanie:  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej

Izabelawkuchni