galaretka - 14130 przepisów (strona:474/942)

Rolada brzoskwiniowa 134

mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Nasączenie: 1 torebka białej herbaty Nadzienie: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 duża puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Dekoracja: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka oleju kokosowego cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika(...)łyżeczkę soku z cytryny i cukru. Nadzienie: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Wstawić do lodówki. Z brzoskwiń odlać do garnuszka 200 ml soku, zagotować, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę brzoskwiniową i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. 2-3 połówki brzoskwiń odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić w drobną kostkę. Lekko już tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany i dobrze zmiksować

Passions hobbies life
sernik cytrynowy bez pieczenia 198

rozpuszczamy w wodzie, przestygniętą wlewamy do masy serowej i chwilkę miksujemy. Całość przelewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy do lodówki do stężenia masy. składniki na wierzch ciasta: 1 galaretka cytrynowa 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy wystudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Domowy Smak Jedzenia
Śmietankowy sernik z musem truskawkowym 147

mielonego) 250g mascarpone 4 jajka 140g cukru 35g budyniu śmietankowego 60g mleka w proszku 200ml mleka 9ml aromatu śmietankowego Mus truskawkowy: 500g truskawek 2 łyżki cukru 125ml wody 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: kilka truskawek Wykonanie: 1. Spód: Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i jajko. Wszystkie składniki zagnieść(...)około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 3. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem do postaci musu, dodać wodę, cukier i zagotować. Następnie wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia. 4. Wystudzony sernik polać tężejącym musem truskawkowym i schłodzić w lodówce

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z daktylami i mascarpone bez pieczenia 197

wiórkami kokosowymi. Warstwa z malin: 400 g mrożonych lub świeżych malin 6 - 7 łyżek cukru trzcinowego (ilość dostosować do stopnia kwaśności malin) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka malinowa Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% (schłodzić) laska wanilii 2 - 3 łyżki cukru pudru Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)schłodziła. Warstwa z malin: Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż masa będzie jednolita bez surowych malin.  Zdjąć maliny z palnika i dodać proszek galaretki, mieszać do momentu, aż galaretka całkowicie się rozpuści.  Większą część masy z malin wystudzić i wyłożyć na spód z daktyli, pozostałą pozostawić do dekoracji wierzchu. Jeśli masa stężeje, należy

Kuchcik gotuje
Jabłkowy duet 159

pełne Cukier waniliowy 1 szt. Jajko 1 szt. Żółtka jajka 3 szt. Kwaśna śmietana 4 łyżki ocet 1 łyżka Smalec 1 łyżka Składniki na masę jabłkową: Jabłka 2 kg Galaretka cytrynowa 3 szt. Składniki na polewę orzechową: Orzechy włoskie posiekane 20 dag Cukier 15 dag Mleko 3 łyżki Miód 3 łyżki Masło 15 dag Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać, pokroić(...)cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe  placki (blaszka 24x34 cm). Każdy oddzielnie, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wykonanie polewy orzechowej: Wszystkie składniki na polewę zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Polewę rozprowadzić na placku, odstawić na dobę

Tradycyjna Kuchnia
Torcik 154

tego przepisu] 3 małe jogurty brzoskwiniowe [3 x 120 g] 1 mała śmietana 18 % [200 g] 1/4 szkl.cukru 3 łyżki  żelatyny +3/4 szkl.wody 3 różne  galaretki 1/4 szkl.cukru krem czekoladowy do tortów Cykoria Galaretki przygotować według przepisu,wylać na płaskie talerze (foremki) i odstawić do lodówki do zastygnięcia.Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
Pomarańczowa Panna Cotta z rumem. 132

cukru otarta skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki jasnego rumu III. Mus pomarańczowy 2 pomarańcze ( Te, z których otarliśmy skórkę do Panna Cotty.) cukier do smaku + 1 galaretka pomarańczowa i klej spożywczy Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy syrop cukrowy. W rondlu o grubym dnie umieszczamy cukier i wodę. Powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy raz na jakiś czas(...)ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy skórki pomarańczowe, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minuty. Studzimy. Możemy je przełożyć wraz z syropem do słoika i przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w niepełnej szklance wody. 1/2 rozlewamy na dno pucharków, w których będziemy podawać deser. Resztę wylewamy na płaski talerz. Odstawiamy w chłodne miejsce. W rondlu umieszczamy śmietankę

DominikaDolci
Torcik Gruszkowa finezja 168

cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier wanilinowy 30g 1 łyżka żelatyny Masa z bitej śmietany: 0,5 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: cynamon 260g rurek(...)pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia. Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia galaretek. Nie gotować ! 3. Poncz: Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać amaretto

Szalona Kuchnia Eweliny
Przepis na jabłecznik na biszkopcie 125

dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy surowe ciasto na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:  Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą

Jak u mamy
Przepis na placek tulipan - kolorowa fantazja 342

piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy cisto wystygnie przekroić je na pół i przełożyć poniższą masą.  Masa:  1 litr śmietany 30% 2 galaretki agrestowe 2 śmietanowe fixy (zagęszczające)  2 galaretki rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody, musi przestygnąć, ale nie może się ścinać. Ubijamy śmietanę z fixami, do tego dodajemy zimną, płynną galaretkę

Jak u mamy
Leśny tort urodzinowy 183

przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Do garnka przełóż owoce i dodaj trochę wody (ok. ½ szklanki). Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadź do ich wrzenia. Ściągnij z palnika i wsyp(...)galaretki, wymieszaj, zmiksuj na gładko i odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno z serkiem mascarpone (dosłódź jeśli uważasz za stosowne). Do ubitej masy powoli wlewaj tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę i miksuj na najniższych obrotach miksera. Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubij, a następnie dodaj cukier puder, mascarpone

Kulinarna (nie)codzienność
Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami 541

śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego 350g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 4-5 łyżek konfitury malinowej 1 łyżka galaretki truskawkowej lub malinowej w proszku około 1/4 szklanki gorącej wody około 350g malin cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło zetrzeć na tarce(...)Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 7. Schłodzoną tartę wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać maliny, ja ułożyłam je w kształcie serca. 8. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć smarujemy nią maliny ( patrz FILM ). Bok tarty posypujemy cukrem pudrem. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
Rolada biszkoptowa z mascarpone, truskawkami i miechunką 114

rulon. Chcę, żeby uzyskał kształt rolady i tak wystygł. W tym czasie robię masę. Składniki na masę: 1/2 szkl. śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 1 łyżka galaretki truskawkowej truskawki 1 opakowanie miechunki suszonej od HELIO Śmietanę miksuję, dodaję serek mascarpone, miksuję tylko chwileczkę. W kubku umieszczam 1 łyżkę galaretki, dodaję około 2 łyżeczek gorącej wody, tak, alby galaretka

MojaQchnia.pl
Czekoladowa karpatka z brzoskwiniowym musem 504

łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3łyżeczki cukru wanilinowego 4 żółtka 5 łyżek cukru Mus z brzoskwiń: 800g brzoskwiń z puszki po odsączeniu 1 szklanka wody 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym Dodatkowo: 120g mlecznej czekolady 4 łyżki mleka Wykonanie: 1.  Ciasto: Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość(...)cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. 3.  Mus z brzoskwiń: Odsączone brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać wodę, zagotować, zblendować blenderem. Następnie wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia. 4.  Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej. 5.  Składanie ciasta: Jedno

Szalona Kuchnia Eweliny
Kremówka z kremem marchewkowym 139

stopni. Upieczone ciasto francuskie studzimy. Sok marchewkowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się soku wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy sok z gazu i studzimy. Zimną galaretkę marchewkową wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy ją z lodówki. Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem(...)dodajemy partiami po łyżce mascarpone cały czas miksując. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę marchewkową i miksujemy razem, aż składniki kremu się połączą. Na dno blaszki wkładamy ciasto francuskie w dużym kawałku. Na ciasto wkładamy krem i wyrównujemy. Na kremie układamy w małej odległości od siebie poduszeczki z ciasta francuskiego. Lekko dociskamy do kremu. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania