Witam Kochani, sezon na maliny w pełni więc zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu babeczki kakaowe z bitą śmietaną, malinami i galaretką CIASTO -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -150g miękkiego masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -3 łyżki śmietany kwaśnej(...)łyżka kakao NADZIENIE -500ml śmietany 36% -0,5 szkl cukru pudru DODATKOWO -1 galaretka malinowa -400ml wrzątku -500g malin Składniki na ciasto dajemy do miski (masło powinno być miękkie) Zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i odkładamy do lodówki na około 40 minut, Następnie podsypujemy blat mąką i wakujemy ciasto dość cienko. Wykrawamy kółka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzybki i lekki sernik na zimno otulony owocami :) SKŁADNIKI: 35 dag zmielonego sera 330 ml śmietany 30 % dowolna galaretka, u mnie pomarańczowa maliny 250 g borówki 125 g opcjonalnie cukier puder do smaku WYKONANIE: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Foremkę keksową (10/20 cm) wykładamy folią spożywczą, aż po brzegi. Śmietankę 30 % ubijamy na sztywno, dodajemy(...)łyżce sera. Miksujemy tylko do połączenia. Wlewamy zimną galaretkę i miksujemy. Masę w tym momencie możemy dosłodzić wg. gustu. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Na spód foremki układamy połowę owoców. Wlewamy tężejącą masę i układamy resztę owoców. Wstawiamy na parę godzin lub całą noc do lodówki. Sernik delikatnie wyciągamy za folię i wykładamy na deskę, folię usuwamy. Smacznego
Pani na deserksylitol -2 saszetki niebieskiej spiruliny Blue Majik -sok z 1/2 cytryny -żelatyna (4 płaskie łyżeczki, które według opakowania są na ponad 0,5L płynu) -1/2 szkl. mleka Dodatkowo -galaretka bezbarwna (nasza niestety miała cukier w składzie) -czekoladki w kształcie muszelek -owoce typu borówki, czarna porzeczka BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę(...)cukierniczej i włożyć do lodówki. 13. Kiedy góra sernika zacznie już gęstnieć udekorować ją czekoladkami i owocami, następnie odczekać do całkowitego zgęstnienia sernika. 14. W tym czasie zrobić bezbarwną galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odczekać do całkowitego wystudzenia ale nadal ma być płynna więc nie należy jej wkładać do lodówki. Galaretka nie może być bardzo ciepła
Candy Pandaspszennej 100g masła 120g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 140ml mleka 100g mlecznej czekolady masło do wysmarowania tortownicy Mus truskawkowy: 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Masa serowo-truskawkowa: 500g truskawek 400g serka homogenizowanego waniliowego 200g śmietany 30% 27g żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanka mleka Wykonanie: 1. Ciasto czekoladowe: Czekoladę(...)pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie ściąć górę ciasta i ją rozkruszyć (będzie potrzebna do wykończenia kopca). 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia. 3. Masa serowo-truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu. Żelatynę zalać połową ilości
Szalona Kuchnia Ewelinymąki 1/3 szkl wody 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo do musu cytrynowego: 150 ml śmietany 30% wierzch: mus porzeczkowy (pozostały po odjęciu z masy porzeczkowej) 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki porzeczkowe Przygotowanie: ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, studzimy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli oraz cukrem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić w białkach. Ubite białka łączymy(...)ostudzony łączymy ze ubitą na sztywno śmietaną (150g) połączoną z rozpuszczoną w 1/3 szkl wody żelatyną (ostudzona przed dodaniem) Mus przelewamy na masę porzeczkową i odstawiamy do stężenia. wierzch: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie wg. przepisu na opakowaniu,dodajemy pozostały mus porzeczkowy, słodzimy i studzimy. Gęstniejącą galaretkę przekładamy na mus cytrynowy. Całość odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amiebardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 🤗🤗🤗🤗🤗🤗😘 Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm 100 g czekolady Pantagruel http://www.sklep.panegara.pl/pantagruel-czekolada-cukiernicza-43-kakao-200-gram.html 1 litr jagód 1 galaretka jagodowa lub truskawkowa,malinowa 80 g słomki ptysiowej 1 kg sera twarogowego z wiaderka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody 2 łyżki wrzątku(...)Przygotowanie: Tortownice(dno) wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy słomkę ptysiową. Czekoladę trę na tarce o grubych oczkach. Galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku. Pozostawiam do wystygnięcia, lekko tężejącą. Jagody myjemy. Ser przekładam do wysokiego naczynia, dodaję czekoladę i cukier. Miksujemy ok 2 minut. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie,czekam aż napęcznieje następnie dodaję wrzątek.Mieszam,rozpuszczam. Dodajemy
Gotowanie PatkiSkładniki: Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 5 łyżek cukru 200g miękkiego masła Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietanki kremówki 2 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: duża paczka herbatników – ok 60 sztuk śmietana szczecinecka 18% lub inna kwaśna śmietana 180g(...)kolejną warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki miksujemy za pomocą blendera *** *** Zmiksowane truskawki przekładamy do garnka i zagotowujemy z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odlewamy 1/4 szklanki musu, który użyjemy do ozdoby wierzchu ciasta. Resztę musu odkładamy do wystudzenia, a później wkładamy na krótko do lodówki
Blog z Apetytemserka mascarpone * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1 śmietan - fix * 1 łyżeczka cukru wanilinowego ze skórką cytryny Mus: *700 ml zblendowanych moreli * 2 galaretki brzoskwiniowa i cytrynowa Upiekłam biszkopt. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawałam małymi porcjami cukier a następnie żółtka. Mąkę, kakao(...)cukrem wanilinowym. śmietanę razem ze śmietan - fixem ubiłam na sztywno i drewnianą łyżką wymieszałam z rozwierconym serkiem. Wyłożyłam na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiłam do lodówki. Galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuściłam w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudziłam. Morele umyłam, wyciągnęłam pestki i razem ze skórką zblendowałam. Ostudzone galaretki wymieszałam z morelami i odstawiłam
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: Szklanka 250 ml Blaszka 25x35 cm Herbatniki kakaowe 250 g Mleko 1 l Kasza manna szklanka Masło 200 g Cukier 3/4 szklanki Cukier waniliowy łyżka truskawki 500 g Galaretka truskawkowa 2 Przygotowanie: W Garnku zagotować 750 ml mleka z cukrami oraz masłem. W pozostałych 250 ml mleka wymieszać kasze mannę i wlać do gotującego się mleka. Gotować przez(...)układamy warstwę herbatników. Wykładamy połowę ciepłej przygotowanej masy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników oraz pozostałą część masy i wyrównujemy łyżką. Ostawiamy na ok. 15 minut W 750 ml wrzątku rozpuścić galaretki i odstawić do przestudzenia. Na ciasto układamy połówki truskawek ( można lekko poodciskać do masy). Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodyśmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką cytryny albo starta skórka cytryny i 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wykończenie ciasta: * truskawki * 2 galaretki truskawkowe Upiekłam biszkopt. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Delikatnie wymieszałam do uzyskania gładkiej(...)ubiłam na sztywno i połączyłam z serkiem. Mieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Taką masę wyłożyłam na ostudzony biszkopt. Wyłożyłam pokrojone truskawki. Wstawiłam ciasto do lodówki i w tym czasie rozpuściłam galaretki w 800 ml gorącej wody. Ostudzoną i tężejącą wylałam na ciasto. Wstawiłam ciasto do lodówki i kroiłam kiedy galaretka już stężała całkowicie. Notatki: * można użyć ulubionych owoców * zamiast cukru wanilinowego
Pieprzyć z Fantazjąszkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” truskawkowy – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka malinowa – 1 op DODATKOWO: * male biszkopty do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką(...)Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: 2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, układamy biszkopciki. Odstawiamy na noc do lodówki. Pycha
Ostra na Słodkoblaszka 23/33): spód: ciastka herbatniki 200 g, masło 120 g, masa serowa: ser biały twarogowy 750 g, śmietanka 30% 330 ml, cukier puder 1,5 szklanki, truskawki 500 g, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, żelatyna 1 łyżka, mus truskawkowy: truskawki 1 kg, cukier 5 łyżek, żelatyna 6 łyżeczek, bita śmietana: śmietana 30 % 330 ml, śnieżka w proszku(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Ser dwukrotnie mielimy. Można użyć gotowego serka z wiaderka. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody. Truskawki miksujemy na gładki mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser i zmiksowane truskawki, miksujemy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy na parze
kulinarne odsłony paticiasto bez pieczenia. Z racji tego, że uwielbiamy serniki, tym razem padło na sernik stracciatella z truskawkami. Jest pyszny, delikatny, z lekkim posmakiem mleka w proszku i wykończony orzeźwiającą galaretką. Spód: 250g herbatników 120g masła tabliczka gorzkiej czekolady Sernik: 1 kg serka z wiaderka 330 ml śmietanki 30% 1 szkl mleka w proszku 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny(...)szkl wody łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 galaretki truskawkowe ok 400 g truskawek Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić, czekoladę rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce. Sernik: Żelatynę wymieszać z zimną wodą
Smakołyki Asiszklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem budyniowy: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 3-4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa 2 szt, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W osobnym naczyniu(...)powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostygnięty budyń i cały czas ucieramy. Masę wykładamy na biszkopt i układamy na masie truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy galaretkę na wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce
kulinarne odsłony patipiórko nadzieniem :) SKŁADNIKI: 25 dag mąki 12,5 dag zimnego masła 1 jajko (lub 2 żółtka) 3 łyżki cukru pudru PIANKA: mleczko skondensowane niesłodzone- 340 g (z lodówki) galaretka wiśniowa truskawki WYKONANIE: Mąkę i puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy i dodajemy jajko lub żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godzinę do lodówki(...)wykładamy papierem (wycinamy kółko z papieru) Ciasto wałkujemy, wylepiamy aż po same brzegi. Nakłuwamy i pieczemy w 190 st. C aż do zarumienienia ciasta (ok. 20-30 minut) PIANKA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, gdy przestygnie ubijamy mleczko aż się zapieni. Wlewamy galaretkę i chwilkę miksujemy. Na tarte układamy pokrojone na mniejsze części truskawki, zalewamy tężejącą pianką (troszkę
Pani na deser