galaretka - 14130 przepisów (strona:458/942)

Torcik serowo – porzeczkowy 448

białego sera w wiaderku 0,5 litra śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru pudru Mus porzeczkowy: 4 szklanki czarnych porzeczek 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1/2 szklanki wrzątku Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 2-3 kieliszki likieru amaretto Dodatkowo: 150ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 260g rurek(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 26 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut. 2. Mus porzeczkowy: Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3. 3. Masa serowa: Śmietanę ubić

Szalona Kuchnia Eweliny
Truskawkowa pianka 406

zisiaj postanowiłam przygotować truskawkową piankę, b ardzo prosty deser, wprost idealny na upały.   Składniki: 5 00 g truskawek, 2 00 ml śmietany 30 lub 36%, 1  galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. T ruskawki umyć, usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus. J eśli truskawki są mało słodkie dosłodzić(...)łyżką miodu. Ś mietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę,  m iksować chwilę razem, do połączenia składników. D odać mus truskawkowy, ponownie zmiksować. P rzelać do salaterek/szklaneczek. W stawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. P rzed zjedzeniem ozdobić kleksem bitej śmietany i truskawakmi. Smacznego

Moja kraina smaków
Prosty sernik wiśniowy 138

wraz z włoskim serkiem mascarpone. SERNIK WIŚNIOWY NA ZIMNO Składniki: spód: 200 g herbatników 70 g masła masa serowa: 230 g wiśni z pestkami 2 łyżki cukru kryształ 1 galaretka wiśniowa 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President  250 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny na wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru   Przygotowanie: spód: Herbatniki(...)szkl.wody i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy cukier kryształ , miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek.  Powinno wyjść ok. 100 ml. przecieru. Galaretkę rozrabiamy w 1 szkl. gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny, a po ostudzeniu dodajemy przecier wiśniowy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Twaróg sernikowy z mascarpone President miksujemy z ostudzoną galaretką z przecierem

Bon appetit mon amie
Kakaowe kruche babeczki z malinami, bitą śmietaną i galaretką 114

Witam Kochani, sezon na maliny w pełni więc zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu  babeczki kakaowe z bitą śmietaną, malinami i galaretką CIASTO -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia  -1 jajko -150g miękkiego  masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -3 łyżki śmietany kwaśnej(...)łyżka kakao NADZIENIE -500ml śmietany 36% -0,5 szkl cukru pudru DODATKOWO -1 galaretka malinowa -400ml wrzątku  -500g malin Składniki na ciasto dajemy do miski (masło powinno być miękkie)  Zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i odkładamy do lodówki na około 40 minut, Następnie podsypujemy blat mąką i wakujemy ciasto dość cienko. Wykrawamy kółka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI 151

Szybki i lekki sernik na zimno otulony owocami :) SKŁADNIKI: 35 dag zmielonego sera 330 ml śmietany 30 % dowolna galaretka, u mnie pomarańczowa maliny 250 g borówki 125 g opcjonalnie cukier puder do smaku WYKONANIE: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Foremkę keksową (10/20 cm) wykładamy folią spożywczą, aż po brzegi. Śmietankę 30 % ubijamy na sztywno, dodajemy(...)łyżce sera. Miksujemy tylko do połączenia. Wlewamy zimną galaretkę i miksujemy. Masę w tym momencie możemy dosłodzić wg. gustu. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Na spód foremki układamy połowę owoców. Wlewamy tężejącą masę i układamy resztę owoców. Wstawiamy na parę godzin lub całą noc do lodówki. Sernik delikatnie wyciągamy za folię i wykładamy na deskę, folię usuwamy. Smacznego

Pani na deser
Niebieski sernik z czekoladowymi muszelkami 120

ksylitol -2 saszetki niebieskiej spiruliny Blue Majik -sok z 1/2 cytryny -żelatyna (4 płaskie łyżeczki, które według opakowania są na ponad 0,5L płynu) -1/2 szkl. mleka Dodatkowo -galaretka bezbarwna (nasza niestety miała cukier w składzie) -czekoladki w kształcie muszelek -owoce typu borówki, czarna porzeczka BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę(...)cukierniczej i włożyć do lodówki. 13. Kiedy góra sernika zacznie już gęstnieć udekorować ją czekoladkami i owocami, następnie odczekać do całkowitego zgęstnienia sernika. 14. W tym czasie zrobić bezbarwną galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odczekać do całkowitego wystudzenia ale nadal   ma być płynna więc nie należy jej wkładać do lodówki. Galaretka nie może być bardzo ciepła

Candy Pandas
Truskawkowy kopiec kreta 234

pszennej 100g masła 120g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 140ml mleka 100g mlecznej czekolady masło do wysmarowania tortownicy Mus truskawkowy: 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Masa serowo-truskawkowa: 500g truskawek 400g serka homogenizowanego waniliowego 200g śmietany 30% 27g żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanka mleka Wykonanie: 1. Ciasto czekoladowe: Czekoladę(...)pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie ściąć górę ciasta i ją rozkruszyć (będzie potrzebna do wykończenia kopca). 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia. 3. Masa serowo-truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu. Żelatynę zalać połową ilości

Szalona Kuchnia Eweliny
Porzeczkowiec z musem cytrynowym 142

mąki 1/3 szkl wody 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo do musu cytrynowego: 150 ml śmietany 30% wierzch: mus porzeczkowy (pozostały po odjęciu z masy porzeczkowej) 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki porzeczkowe Przygotowanie: ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, studzimy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli oraz cukrem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić w białkach.  Ubite białka łączymy(...)ostudzony łączymy ze ubitą na sztywno śmietaną (150g) połączoną z rozpuszczoną w 1/3 szkl wody żelatyną (ostudzona przed dodaniem) Mus przelewamy na masę porzeczkową i odstawiamy do stężenia. wierzch: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie wg. przepisu na opakowaniu,dodajemy pozostały mus porzeczkowy, słodzimy i studzimy. Gęstniejącą galaretkę przekładamy na mus cytrynowy. Całość odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Sernik z czekoladą i jagodami bez pieczenia 140

bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 🤗🤗🤗🤗🤗🤗😘  Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm  100 g czekolady Pantagruel http://www.sklep.panegara.pl/pantagruel-czekolada-cukiernicza-43-kakao-200-gram.html  1 litr jagód  1 galaretka jagodowa lub truskawkowa,malinowa  80 g słomki ptysiowej 1 kg sera twarogowego z wiaderka 1/3 szklanki cukru  4 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody  2 łyżki wrzątku(...)Przygotowanie:  Tortownice(dno) wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy słomkę ptysiową. Czekoladę trę na tarce o grubych oczkach.  Galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku. Pozostawiam do wystygnięcia, lekko tężejącą. Jagody myjemy. Ser przekładam do wysokiego naczynia, dodaję czekoladę i cukier. Miksujemy ok 2 minut. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie,czekam aż napęcznieje następnie dodaję wrzątek.Mieszam,rozpuszczam. Dodajemy

Gotowanie Patki
3 bit z truskawkami – ciasto bez pieczenia! 216

Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 5 łyżek cukru 200g miękkiego masła Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietanki kremówki 2 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: duża paczka herbatników – ok 60 sztuk śmietana szczecinecka 18% lub inna kwaśna śmietana 180g(...)kolejną warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki miksujemy za pomocą blendera *** *** Zmiksowane truskawki przekładamy do garnka i zagotowujemy z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odlewamy 1/4 szklanki musu, który użyjemy do ozdoby wierzchu ciasta. Resztę musu odkładamy do wystudzenia, a później wkładamy na krótko do lodówki

Blog z Apetytem
Sernik z mascarpone i musem morelowym 141

serka mascarpone  * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1 śmietan - fix * 1 łyżeczka cukru wanilinowego ze skórką cytryny Mus: *700 ml zblendowanych moreli * 2 galaretki brzoskwiniowa i cytrynowa Upiekłam biszkopt.   Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawałam małymi porcjami cukier a następnie żółtka.   Mąkę, kakao(...)cukrem wanilinowym.   śmietanę razem ze śmietan - fixem ubiłam na sztywno i drewnianą łyżką wymieszałam z rozwierconym serkiem. Wyłożyłam na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiłam do lodówki.   Galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuściłam w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudziłam.   Morele umyłam, wyciągnęłam pestki i razem ze skórką zblendowałam.   Ostudzone galaretki wymieszałam z morelami i odstawiłam

Pieprzyć z Fantazją
Grysikowiec z truskawkami - ciasto z kaszy manny bez pieczenia i miksera 132

Składniki: Szklanka 250 ml Blaszka 25x35 cm Herbatniki kakaowe 250 g Mleko 1 l Kasza manna szklanka Masło 200 g Cukier 3/4 szklanki Cukier waniliowy łyżka truskawki 500 g Galaretka truskawkowa 2 Przygotowanie: W Garnku zagotować 750 ml mleka z cukrami oraz masłem. W pozostałych 250 ml mleka wymieszać kasze mannę i wlać do gotującego się mleka. Gotować przez(...)układamy warstwę herbatników. Wykładamy połowę ciepłej przygotowanej masy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników oraz pozostałą część masy i wyrównujemy łyżką. Ostawiamy na ok. 15 minut W 750 ml wrzątku rozpuścić galaretki i odstawić do przestudzenia.  Na ciasto układamy połówki truskawek ( można lekko poodciskać do masy). Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego! Zapraszam

Kulinarne przygody
Delikatny sernik z mascarpone i truskawkami na biszkopcie 130

śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką cytryny albo starta skórka cytryny i 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wykończenie ciasta: * truskawki * 2 galaretki truskawkowe Upiekłam biszkopt. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej.  Delikatnie wymieszałam do uzyskania gładkiej(...)ubiłam na sztywno i połączyłam z serkiem. Mieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Taką masę wyłożyłam na ostudzony biszkopt. Wyłożyłam pokrojone truskawki. Wstawiłam ciasto do lodówki i w tym czasie rozpuściłam galaretki w 800 ml gorącej wody. Ostudzoną i tężejącą wylałam na ciasto. Wstawiłam ciasto do lodówki i kroiłam kiedy galaretka już stężała całkowicie. Notatki: * można użyć ulubionych owoców * zamiast cukru wanilinowego

Pieprzyć z Fantazją
BUDYNIOWY BISZKOPT Z MALINOWĄ PIANKĄ 105

szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” truskawkowy – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka malinowa – 1 op DODATKOWO: * male biszkopty do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką(...)Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: 2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, układamy biszkopciki. Odstawiamy na noc do lodówki. Pycha

Ostra na Słodko
Truskawkowy sernik na zimno 138

blaszka 23/33): spód: ciastka herbatniki 200 g, masło 120 g, masa serowa: ser biały twarogowy 750 g, śmietanka 30% 330 ml, cukier puder 1,5 szklanki, truskawki 500 g, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, żelatyna 1 łyżka, mus truskawkowy: truskawki 1 kg, cukier 5 łyżek, żelatyna 6 łyżeczek, bita śmietana: śmietana 30 % 330 ml, śnieżka w proszku(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Ser dwukrotnie mielimy. Można użyć gotowego serka z wiaderka.  Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody. Truskawki miksujemy na gładki mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser i zmiksowane truskawki, miksujemy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy na parze

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania