albo owoce wymienić na wiórki gorzkiej czekolady i suszone owoce. To już zależy od pomysłowości. SKŁADNIKI: 1 duży jogurt o ulubionym smaku(u mnie gruszkowy) 1 serek mascarpone 1 galaretka w ulubionym smaku 1 śmietana 30% żelatyna, bądź śmietanfix jak kto woli 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada,owoce... WYKONANIE: galaretkę rozpuścić w szkl. gorącej wody, pozostawić do wystudzenia(...)lekkiego ścięcia, mascarpone dokładnie wymieszać z jogurtem(najlepiej mikserem), nastepnie połączyć z galaretką, odstawić do lodówki, przygotować owoce, ubić śmietanę z cukrem, dodać 2 śmietanfiksy, na zgęstniałą masę kładziemy ubitą śmietanę, dokorujemy owocami i podajemy z pyszną kawą
Kuchnia Beatydzień i od święta. Moi bliscy byli zachwyceni jego smakiem. Polecam :) 1 kg sera na serniki z wiaderka 250 ml śmietanki 30% 1/2 szkl cukru pudru 2 galaretki krystaliczne 1/2 l wody ok 120 g herbatników Posypka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Ostudzić. Posypka: Na patelni rozpuścić masło(...)krótko podgrzewać do zrumienienia. Przestudzić. Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać ser. Na koniec wlać galaretkę i krótko zmiksować. Wylać na herbatniki. Na masę sernikową wyłożyć uprażone wiórki kokosowe. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia
Smakołyki Asirazem nietypowy przepis na panna cottę, mój eksperyment, który mogę uznać za bardzo udany. Lekko słodka galaretka z wina musującego, delikatna waniliowa panna cotta i kwaśny curd limonkowy tworzą razem bardzo ciekawe połączenie, które na pewno zachwyci waszych domowników. Panna cotta z galaretką z wina musującego i lime curdem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikrazem nietypowy przepis na panna cottę, mój eksperyment, który mogę uznać za bardzo udany. Lekko słodka galaretka z wina musującego, delikatna waniliowa panna cotta i kwaśny curd limonkowy tworzą razem bardzo ciekawe połączenie, które na pewno zachwyci waszych domowników. Panna cotta z galaretką z wina musującego i lime curdem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikmasą krówkową, wzorki z rozpuszczonej czekolady, posypać tartą czekoladą itp. Szczerze polecam u mnie to ciasto gościło już kilka razy. Składniki jabłka prażone 1 kg lub 1l gotowych 1 galaretka cytrynowa 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 600 ml śmietany kremówki 30 % masa krówkowa puszka 500 g duża paczka herbatników typ Petit kakaowe lub zwykłe Blaszka lub tortownica 24/24(...)sami prażymy należy je obrać, wydrążyć, pokroić na cząstki, zalać 1/2 szklanki wody, dodać 1/2 szklanki cukru i smażyć na wolnym ogniu aż się rozpadną. Następnie rozpuścić w nich galaretkę. Jeżeli mamy gotowe włożyć do rondelka chwilę podgrzać i rozpuścić w nich galaretkę. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, w rondelku aby można było podgrzać. Śmietanę ubić na sztywno
gotuj ze mnąklasyczne i wbrew pozorom łatwe do zrobienia ciasto wprost rozpływa się w ustach. Puszysty biszkopt przełożony musem jabłkowym z galaretką. Całość wykończona bitą śmietaną. Biszkopt 5 jajek M pół szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół szklanki cukru 1 łyżka octu 1 kg obranych i pokrojonych jabłek 1 galaretka o smaku cytrynowym(...)garnka i prażymy na niedużym ogniu do momentu aż zmiękną, mieszamy co jakiś czas ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka to dodajemy odrobinę wody), opcjonalnie dodajemy cukier. Jabłka wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 300 ml. wrzątku również wystudzić i zimną ale nie stężałą dodajemy do wystudzonych jabłek, dokładnie mieszamy. Biszkopt przekroić na połowę, dolną część przekładamy ponownie do blaszki
Andzia Pichciszybko. SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 600 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 450 ml wrzątku, 2 śnieżki. 3 łyżki cukru pudru 350 ml mleka Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru Dodatkowo: brzoskwinie w puszce WYKONANIE Ciasto: Żółtka(...)blaszkę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor. Ciasto studzimy. Tą samą blaszkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą. Układamy w niej wystudzony biszkopt. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy twaróg oraz cukier. Na końcu dodajemy tężejące galaretki. Brzoskwinie z puszki osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na biszkopcie. Następnie
słodki bratekolej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 120 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op BISZKOPT SZPINAKOWY: Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej! Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko. Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka, Ubijamy(...)dodajemy szpinak. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 35-40 minut/160C. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: Jeśli chcemy możemy delikatnie nasączyć biszkoptowe blaty! Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy kremem
Ostra na Słodkomąki pszennej 170 g masła w temp. pokojowej 70 g cukru pudru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masła jabłkowa: 1,4 kg jabłek sok z 1/2 cytryny galaretka brzoskwiniowa Masa orzechowa: 250 g zmielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 150 g cukru 250 g masła w temp pokojowej Polewa: czekolada gorzka 2 łyżki oleju Ciasto: wszystkie składniki zagnieść(...)zarumienienia. Ostudzić. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dusić do miękkości. Zestawić z ognia, wymieszać z suchą galaretką i odstawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch
Smakołyki Asiopakowania po 140 g serków Danio · 500 ml śmietany 36 % · 2 po 75 g cytrynowe galaretki Dodatkowo: · Puszka ananasów · Słoik dżemu brzoskwiniowego · 75 g migdał Sposób przygotowania: 1. Galaretki(...)pieczemy 30 minut w 180°C. 5. W tym czasie, co pieczemy ciasto robimy masę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy serki Danio ( cały czas miksujemy) oraz schłodzoną galaretkę. 6. Ananasy kroimy w kostkę i łączymy z masą, zostawiając dwa krążki do dekoracji. 7. Biszkopt budyniowy po upieczeniu studzimy, następnie przekrawamy na dwa blaty. Jeden blat układamy
Kulinarna ChwilaKokosowo makowy biszkopt z kremem ananasowym, biszkoptami i galaretką. Składniki blaszka 23/33): ciasto: białka 6 szt, żółtka 3 szt, cukier 15 dag, wiórka kokosowe 15 dag, mak suchy 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: mleko 500 ml, cukier 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 szt, żółtka 3 szt, mąka pszenna 1 łyżka, masło(...)ananasy w puszce 1 szt, dodatkowo: biszkopty okrągłe 48 szt, marmolada wieloowocowa 0,5 małego słoika, galaretka wiśniowa 3 szt, woda gorąca 4 szklanki, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przygotować suche składniki i dodać je do piany, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
kulinarne odsłony patiBISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu KREM: szklanka zimnego mleka 2 śmietany ,,Śnieżki'' śmietana 18 % (330 ml) galaretka pomarańczowa ORAZ: 0,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (lub innego kwaśnego ) pierniczki w glazurze ok. 15-20 dag WYKONANIE: BISZKOPT: Jajka rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno(...)Wlewamy ciasto i pieczemy w 150 st. C termoobieg ok 20-25 minut (góra dół- 170 st. C) Po wystudzeniu z biszkoptu ściągamy skórkę i smarujemy dżemem porzeczkowym. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do wystudzenia. Mleko ubijamy ze Śnieżkami na sztywno, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Gdy masa zgęstnieje (można
Pani na deserSzampańska galaretka - deser tylko dla dorosłych, czyli pełnoletnich. Kir royal - koktajl alkoholowy składający się z szampana i likieru z czarnej porzeczki. Proponuję galaretkę o smaku kir royal. 1 butelka schłodzonego wina musującego, 4 – 5 łyżek likieru z czarnej porzeczki, 2 – 3 łyżki cukru, 27 g żelatyny, 100 ml letniej wody, Żelatynę wsypać do miseczki, wlać wodę, dokładnie wymieszać i poczekać(...)żelatyna napęcznieje. 350 ml wina musującego wlać do garnuszka, zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę, dodać likier z czarnej porzeczki i doprawić do smaku cukrem. Odstawić do schłodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć delikatnie wlać resztę wina i wymieszać. Wlać do formy wypłukanej zimną wodą. Odstawić do zastygnięcia
królestwo garówSkładniki: * 900 ml śmietany 18% * 700 – 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko. Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki(...)ostudziłam. Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki. Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki. Ciasto jest pyszne i lekkie. Notatki: * można użyć dowolnych owoców
Pieprzyć z Fantazjąszklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło 20 dkg * 2 budynie waniliowe lub śmietankowe * 1 szklanka cukru Bita śmietana: * 330 – 350 ml śmietanki 30 % * 1 galaretka cytrynowa Polewa: * 12 dkg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek cukru * 2 łyżki wody * 3 łyżki śmietany 30 % * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * herbatniki kakaowe ok. 15 dkg Białka oddzieliłam od żółtek(...)utarłam masło i po łyżce dodawałam cytrynowy budyń. Utarłam na puszystą masę. Wyłożyłam na biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany. Wymieszałam dokładnie i wylałam na masę cytrynową. Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią
Pieprzyć z Fantazją