Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka

Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka

Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka

Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka W naszym regionie od pokoleń królują dwa typy ciast. Pierwszym z nich są ciasta drożdżowe w przeróżnych postaciach – bułki, kukiełki, warstwowe, zawijane, słodkie i wytrawne. Drugim typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki piecze się z ciasta kruchego, ciasta z dodatkiem amoniaku, lub też... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Autor

Trzeci Talerz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, placki, jabłka, mielone, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, galaretka, warstwowa, placki z jabłkami, ciasta z jabłkami, sernik, placek z serem, ciasto drożdżowe, drożdżowe, bułki, ciasta z masa, ciasto z orzechami, sernik pieczony, roladki, ciasto z galaretka, mleko w proszku, masło orzechowe, ciasto ucierane , ciasto cytrynowe, placki ziemniaczane, najlepszy sernik, rolada serowa

Inne przepisy z Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.