Musu zrobiłam dwa razy więcej niż rzeczywiście wykorzystałam do ciasta. Resztę rozlałam więc do miseczek i dwie porcje zjadła córka. Nie mówiłam, co je, poza tym, że jest to galaretka. A potem odbierałam pustą miseczkę :) Ciasto zniknęło równie szybko. Zuzia też bardzo chętnie je jadła. Nie tylko ona. :) Nie dawałam zbyt wiele cukru, można dać go więcej i do biszkoptu(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 40 g domowego cukru waniliowego 40-50 g cukru Mus marchewkowo-jabłkowy: 350 g marchewek (przed obraniem) 500 g jabłek (przed obraniem) 1 galaretka cytrynowa 3/4 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody sok z połowy dużej cytryny opcjonalnie kilka łyżek cukru Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao ciemnego
Anioszek w kuchniczarnej porzeczki) 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów przyprawa do piernika Krem: 1 kostka masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób przygotowania: 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, a później partiami następne składniki. Na koniec dodać pianę ubitą(...)białek i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 st.C przez ok 50 minut. 2. Zrobić krem, we wrzątku rozpuścić galaretkę i odstawić do lekkiego stężenia. 3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, potem dodać tężącą galaretkę i dokładnie zmiksować całość. Masę odstawić, by trochę stężała. 4. Wierzch dobrze wystudzonego ciasta posmarować
Kuchnia domowa Aniserowa: 700 g waniliowego serka homogenizowanego Danio 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 4 łyżki cukru Ksylitolu z mielonego 7 łyżeczek żelatyny 400 g zamrożonych poziomek galaretka truskawkowa 2 szt na 700 ml wody Herbatniki fit&free o smaku cytrynowym Herbatniki fit&free o smaku waniliowym Wykonanie: Najpierw do garnuszka wsypuje żelatynę(...)zalewamy ja wodą aby napęczniała(10-15 minut starczy).Kiedy nam napęcznieje podgrzewamy na gazie aby się rozpuściła i zostawiamy ja do ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy z ksylitolem i dodajemy danio cały czas mieszając.Z cztery łyżki masy serowej wkładamy do garnuszka z żelatyną i delikatnie mieszamy
Różowa kuchniaserduszek i czerwonego koloru. Aby wpasować się w ten klimat, na moim blogu również nie może zabraknąć walentynkowego akcentu. Happy Valentines Day! Składniki: • 3 białka • 2 galaretki wiśniowe • 1 szklanka wody • 1/2 szklanki syropu z granatów – Grenadine • 1 mały owoc granata Wykonanie: • Przygotować foremki (4 mniejsze lub 2 większe), dno wyłożyć folią spożywczą, boki posmarować(...)olejem. • Rozpuścić galaretki w szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. • Dodać syrop z granatów, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia, mieszając co jakiś czas. • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z tężejącą galaretką. • Wlać do foremek i odstawić do lodówki na kilka godzin
To co kochamcukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki • 1/2 laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu • 2 galaretki cytrynowe • kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt • Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. • Dodać żółtka, lekko ubić. • Wsypać przesianą mąkę i delikatnie(...)sekund do kuchenki mikrofalowej. Dokładnie wymieszać. • Żelatynę wymieszać bardzo szybko ze śmietaną i wylać na biszkopt. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. Dekoracja • Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do zastygnięcia. • Winogrona umyć, osuszyć i położyć na wierzchu tortu. • Zalewać po łyżce tężejącej galaretki. Należy uważać
To co kochamprzepis pochodzi oczywiście z mojego starego zeszytu. Odkąd sięgam pamięcią, moja mama często na niedzielę przygotowywała taki sernik na biszkopcie, z sezonowymi owocami i galaretką, ale wtedy nie doceniałam jego smaku. Oczywiście można kupić gotowy ser, ale to nie to samo, nie ten smak i nie ta idea. Taki świeżo uwarzony(...)charakteru. Niestandardowy spód z płatków kukurydzianych i migdałowych chrupie podczas jedzenia tworząc zdrową, bezglutenową kruszonkę. Kropka nad i to truskawki w winnej galaretce, a więc tylko dla dorosłych. Oczywiście można przygotować zwykłą, słodką galaretkę, ale miało być niestandardowo! Smaku nie da się opisać, należy więc przygotować sobie własny serniczek, do czego
To co kochamłyżka mąki 680 g wiśni z kompotem Składniki na krem czekoladowy: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 200 g czekolady mlecznej Milka 1 galaretka wiśniowa Winiary tortownica o średnicy 26 cm 1 podłużna paczka herbatników Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem(...)tortownicy i wykładamy budyń, na wierzch układamy herbatniki. Odstawiamy do zastygnięcia. W małym garnku zagotowujemy wodę, stawiamy na nim szklaną miseczkę z połamaną czekoladą i mieszamy aż się rozpuści. Galaretkę wsypujemy do 250 ml szklanki i zalewamy przegotowaną wodą tak aby powstała cała szklanka, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy lekko tężejącą galaretkę
Sama słodycz i szczypta chiliTłusty czwartek... Niemal wszędzie dominują dzisiaj pączki, faworki czy chrust i inne tym podobne pyszności. A ja, na przekór, będę mieć dzisiaj na blogu galaretkę drobiową :) Podane składniki starczą na 4 szklaneczki po ok. 200 ml. Składniki: 6 skrzydełek z rosołu 1/2 litra rosołu drobiowego 1/2 puszki groszku 2 nieduże marchewki z rosołu 2 jajko 3 łyżki żelatyny(...)cytryny lub ocet do skropienia galaretki - opcjonalnie, ja lubię Jajka gotujemy na twardo W rosole rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy Skrzydełka oskubujemy z mięsa Marchewki kroimy w kostkę Do szklaneczek najpierw wsypujemy groszek, potem dodajemy marchewkę, mięso ze skrzydełek i połowę jajka Zalewamy rosołem z żelatyną i wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje Skrapiamy kroplami cytryny lub octem
Szczęśliwa kuchniapowstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce. Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru + sok z 1/2 cytryny cukier puder herbatniki (około 20 sztuk) Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno(...)cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, lukrem posmarować herbatniki. Gotowe ciasto ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymąki 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) Składniki na krem: 1 opakowanie serka Mój ulubiony (450 g) 2 galaretki (dowolny kolor) 5 łyżeczek cukru i 1 łyżka cukru 2 śmietany kremówki (0,5 l razem) lub śmietana wiejska 18% (opakowanie 350 g i 180 g) Składniki polewy: 1/2 kostki(...)wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut. Sposób przygotowania kremu: Do misy włożyć ser, wymieszać go z 5 łyżeczkami cukru. Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, wymieszać z serkiem. Do drugiej misy wlać śmietanę, ubić ją z 1 łyżką cukru. Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody
Przepisy kulinarne babci Antoninynutelli 2 paczki sucharków takich małych (ok. 200-240 g) - polecam te z Biedronki) 400 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 1 śmietan fix 2 galaretki rozpuszczone w 750 ml wody owoce - u mnie wiśnie z nalewki Rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do wystudzenia. Sucharki kruszymy na drobno. Nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z sucharkami(...)lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone oraz cukier i śmietan fix. Całość ubijamy i wykładamy na sucharkowy spód. Układamy na wierzchu owoce i wylewamy połowicznie stężoną galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. A potem możemy jeść, jeść i jeść
Emskie Smakiśmietany 30% 500 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 70 g płatków migdałowych 450 g mrożonych wiśni bez pestek 2 opakowania galaretki wiśniowej przepis Krakersy ścieramy na tarce o dużych oczkach do uzyskania średnio grubej konsystencji lub kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i całość(...)fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 800 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Kolejną warstwą ciasta są mrożone wiśnie które rozprowadzamy na płatkach migdałowych. Na wiśnie wlewamy chłodną
Smakowite Daniaszklanka mleka ziarenka z 1 laski wanilii Skworcu.com.pl 1 budyń waniliowy 2- 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo; kilka kandyzowanych kwiatów hibiskusa Skworcu.com.pl 2 cytrynowe galaretki Przygotowanie; Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić około pół godz. następnie wylepić nim formę do tarty (średnica około 28cm) Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem(...)około 30 min. Kwiaty hibiskusa zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić aby "rozkwitły". Budyń powinien być ścięty a nie płynny. Kiedy budyń się zetnie wyciągamy tarte z piekarnika. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody. Studzimy. Na przestygnięte ciasto układamy kwiaty hibiskusa a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu usunąć papier z ciasta. Masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g 1 cytrynowa galaretka Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić. Masa śmietanowa: 700ml śmietany kremówki
W garach u GosiWystudzony blat czekoladowy przekrawamy na połowę. Poncz: - 1/2 szklanki zimnej wody - sok z połowy cyrtyny - kieliszek likieru - 1 łyżka cukru Dodatkowo: - 8 bananów - sok z 1 cytryny - 3 żółte galaretki oraz 1 litr wody - 4 łyżki dżemu Masa śmietankowa z czekoladą: - 400 ml śmietany kremówki 30-36% - połowa startej mlecznej czekolady - 2 łyżki cukru pudru - 1/3 szklanki gorącej wody(...)następnie wierzch smarujemy kilkoma łyżkami dżemu. 2. Na warstwie dżemu układamy przekrojone wzdłuż banany, które nawilżamy sokiem wyciśniętym z całej cytryny aby nam nie ściemniały. Na banany przekładamy tężejącą galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce do zupełnego zastygnięcia. 3. Na galaretce delikatnie rozprowadzamy masę śmietankową, którą przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch blatu czekoladowego nasączamy resztą ponczu, a następnie wierzch smarujemy
Apetyczna babeczka