SKŁADNIKI : sernik błyskawiczny o smaku jogurtowym – 1 opakowanie – 183 gram mleko 2 % – 600 ml cytryna – 1 sztuka pomarańcza – 1 sztuka galaretka cytrynowa – 1 opakowanie woda – 400 ml herbatniki – 16 sztuk PRZYGOTOWANIE : Zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu, tylko w mniejszej ilości wody – 400 ml. Po wystygnięciu dać do lodówki do połowicznego stężenia. Do wysokiego naczynia wlać mleko. Dosypać sernik(...)miksować mikserem na najwyższych obrotach 4 minuty. Tortownicę wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie herbatniki i zalać masą. Pomarańczę obrać, pokroić w plasterki i udekorować wierzch sernika na zimno. Gdy galaretka stężeje w połowie wylać ją na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce 2 godziny
kuchniabellissima.wordpress.comdość , że szybko się robi to jeszcze ładnie wygląda.Smak trafiony , dzieci zadowolone a i starsi też. Składniki: herbatniki Nysanki w polewie kakaowej 40 szt śmietana 30 % 400 ml galaretki cytrynowe 2 szt woda wrzątek 400 ml sok z cytryny 3 łyżki plasterki cytryny do udekorowania kanapeczki Wykonanie: Formę prostokątną wykładam folią aluminiową i kładę na dno herbatniki(...)kakaowe dosyć szczelnie. Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku i zostawiam do ostygnięcia, dodaje do niej sok z cytryny. Śmietanę ubijam na sztywno, wlewam ciurkiem chłodnawą galaretkę i mieszam( nie powstają grudki ). Przelewam masę cytrynową na herbatniki, na wierzch kładę następną warstwę herbatników i wstawiam do lodówki do stężenia. Następnego dnia można śmiało kroić małe kanapeczki
Różowa kuchniacukru 200 g masła 2 budynie śmietankowe 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego Masa malinowa 600 g malin * 65 g cukru 2 łyżki wody 100 g galaretki malinowej Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy(...)owoce się rozpadły. Następnie maliny przecieramy przez sito. Otrzymany sok malinowy uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać 800 ml płynu. Doprowadzamy ponownie do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretką malinową. Mieszamy dokładnie, aby galaretka całkowicie się rozpuściła. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, aby masa zaczęła tężeć. Przełożenie Na biszkopt wykładamy tężejącą masę malinową. Wstawiamy do lodówki, aby masa
Wędrówki po kuchniblaszka 24 cm x 24 cm) Spód: 2 opakowania herbatników Masa: 0,5 kg zmielonego białego sera 3 łyżki cukru pudru 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Na dnie blaszki układamy herbatniki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody(...)odstawiamy do ostygnięcia. "Śnieżki" ubijamy z mlekiem, aż uzyskamy gęstą, puszystą bitą śmietanę. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy cukier puder oraz ser. Krótko miksujemy. Wystudzoną galaretkę powoli wlewamy do masy. Przygotowaną masę wylewamy na herbatniki. Schładzamy w lodówce. Aby przygotować posypkę kokosową masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Smażymy kokos do momentu zarumienienia. Cały czas mieszamy
Pyszności Słodkościkaszy manny, 500 ml mleka, 250 g miękkiego masła, 200 ml cukru pudru, 4-5 łyżeczek kakao, 1 łyżka brandy, sok z 1/2 cytryny, cukier waniliowy lub brandy waniliowe, galaretka owocowa, biszkopty (około 20), do nasączenia: 50 ml naparu z herbaty, 1-2 łyżki brandy Marszałek Józef Piłsudski 30 maja 1923 r. złożył dymisję ze stanowiska szefa Sztabu Generalnego(...)biszkopty wyłożyć ciemny krem, na nim ułożyć drugą warstwę biszkoptów, również je nasączyć. Na nie wyłożyć jasny krem. Wyrównać. Odstawić do lodówki, aby krem zastygł. W tym czasie przygotować galaretkę (u mnie cytrynowa), odstawić aż lekko stężeje. Na wierzchu ciasta ułożyć galaretkę. Ciasto odstawić do lodówki na parę godzin. Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku, Dworek Milusin, od 1 września tego
królestwo garówbudyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150 g miętowych landrynek 1/4 szklanki wody Pianka miętowa: 1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku 1 galaretka agrestowa 200 ml śmietany 30% Dodatkowo: tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata Sposób wykonania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)przykryć folią, tak aby się stykała bezpośrednio z budyniem. Całkowicie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej ubić, dodawać partiami zimny budyń do uzyskania gładkiego kremu. 3. Herbatę miętową zagotować, wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Ubić śmietanę, wlać tężącą galaretkę i dokładnie wymieszać. 4. Przełożyć tort (od dołu): biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową masa budyniowo-miętowa
Kuchnia domowa Anipszennej ( 40g ), 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 40g ), 1/2 szklanki cukru ( 120g ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 500g serka mascarpone, 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki, smak dowolny ( ja użyłam cytrynowe ), duża puszka brzoskwiń ( 470g po odsączeniu ) masło do posmarowania blachy, bułka tarta do obsypania blachy. Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania(...)Krem: Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Po ubiciu dodawać powoli mascarpone, łącząc na najmniejszych obrotach miksera. Masę wyłożyć na biszkopt i brzoskwinie. 4. Galaretki rozpuścić w 800ml wody. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać ją na ciasto. Ciasto włożyć do lodówki, gotowe będzie gdy galaretka całkiem stężeje
W kuchni u Monikiłyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć 1 biszkoptowy placek. Przygotować dwa garnki. W jednym garnku roztopić 100g masła i 3 łyżki cukru,podgrzewać aż się rozpuści(...)budynie zgęstnieją. Jako pierwszą wylać na przygotowany biszkopt masę czekoladową,wyrównać i ułożyć drugi biszkoptowy placek. Po czym wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki przygotować wg instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Truskawki ułożyć na schłodzonym serniku i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Kolorowa kuchnia ElkiKlasyk wśród andrutów :) Ten szczególnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Składniki: 1 szklanka mleka 2 margaryny 11/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki malinowe 1 szklanka malin 1 opakowanie wafli Wykonanie: Wszystkie składniki masy podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch garnków. Zagotować oddzielnie, stale mieszając. Do galaretki malinowej dodać owoce i bardzo starannie wymieszać
Tradycyjna Kuchniawykorzystaniem nie brakuje. U mnie kolorowe kuleczki wskoczyły do masy serowej i tak oto powstał pyszny, zimny serniczek z galaretką. Składniki : / tortownica ok. 25 cm/ 200 g herbatników 100 g masła 300 g śmietanki kremówki 500 g serka homogenizowanego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody(...)kolorowych winogron 2 galaretki / żurawinowe lub wiśniowe Wykonanie: - Winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć. -Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. -Masło roztopić i przestudzić. -Herbatniki zmiksować na piasek, połączyć z roztopionym masłem. -Masę ciastkową przełożyć do tortownicy i dociskając ręką wyrównać na całej powierzchni. -Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać / nie gotować/, pozostawić do przestudzenia. -Serek / w temperaturze pokojowej / zmiksować
Zakamarki mojej kuchnimogło też zabraknąć deseru godnego małej księżniczki. I tak oto powstał sernik inspirowany różową sukienką Śpiącej Królewny. Mój niezawodny sernik gotowany osadziłam na biszkopcie (oczywiście różowym) i zalałam galaretką, w której zatopiłam delicje. Takie ciasto przyciąga oko a na dziecięcym przyjęciu nie postoi długo na stole. Zachwyt małych księżniczek murowany! *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka(...)barwnika na masę serową: 1 kg sera truskawkowego (z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 2 opakowania różowej galaretki 20 ciastek typu delicje z malinowym nadzieniem bita śmietana do dekoracji Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier następnie dodawać po żółtku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapudru 1 łyżka octu szczypta soli Krem maślany: 20 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 limonki 2 żółtka Nadzienie truskawkowe: 40 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa Biszkopt: Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Gdy gotowe stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. W osobnej miseczce wymieszaj żółtka, proszek do pieczenia, ocet(...)utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Teraz dodaj stopniowo żółtka. Kontynuuj ucieranie. Na końcu dodaj sok z limonki. Nadzienie truskawkowe: Pokrój truskawki na kawałki. Przełóż do garnka, wsyp galaretkę truskawkową i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się galaretki, cały czas dokładnie mieszając. Wystudź. Złożenie ciasta: Biszkopt jak i bezę po upieczeniu wystudź. Biszkopt przekrój raz wzdłuż. Posmaruj pierwszy placek tężejącym
mecooksdokładnie wszystko wymieszać. Zagotować stale mieszając aż powstanie budyń. Pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć, a następnie ucierając dodawać stopniowo masę budyniową. Dodatkowo 600 g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody i odstawić aż zacznie tężeć. Polewa 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady Śmietanę doprowadzić do wrzenia i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie(...)jednolita polewa. Składanie ciasta Ciasto 1 1/2 kremu ułożyć rzędami ptasie mleczko zostawiając przerwy między rzędami i tam wlać gęstniejącą galaretkę. 1/2 kremu Ciasto 2 polewa ciasto z ptasim mleczkiem
O kuchni z uczuciemcukier waniliowy 2 łyżki oleju 1/4 szklanki śmietanki 12 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 l śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 galaretki agrestowe 4 szklanki wody 8 długich bananów 4 łyżki dżemu malinowego Blaszka o wymiarach 27/36 cm Wykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy(...)jednym żółtku, olej, śmietankę i przesiewamy mąkę z proszkiem wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wykonanie masy : Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy galaretkę i mieszamy. Ciasto przecinamy na pół
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wrzątku 2 duże łyżki z czubkiem żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki wrzątku 2 cukry waniliowe 3/4 szklanki cukru 2 śnieżki 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego 2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki ) 1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka wiórki(...)PRZYGOTOWANIE : Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy uważając aby nam nie zastyga. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy herbatnikami, nawet boki bo herbatników nam wystarczy. Śnieżki ubijamy mikserem z zimnym mlekiem na sztywno, następnie dodajemy cały ser i cukier, dalej ubijając wlewamy galaretki i żelatynę. Masę serową wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut
Kulinarne Fantazje Marioli