łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g sera z wiaderka na sernik, 4 łyżeczki żelatyny, 1-2 łyżki cukru pudru, 1 czekolada nadziewana "Złoty Orzech" Goplana Dodatkowo: galaretka owoce leśne, kuleczki czekoladowe, jagody, biszkopty podłużne, herbata do nasączenia WYKONANIE Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem(...)cukrem, dodajemy ostudzoną czekoladę oraz żelatynę. Połowę masy wylewamy na biszkopt, na wierzchu układamy po kilka biszkptów nasączonych w herbacie, zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy jagodami i kuleczkami. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku. Gdy masa stężeje zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
słodki bratekherbatników (wszystko zależy od wielkości blaszki, tak żeby starczyło na 2 warstwy) 300 ml śmietany kremówki (30%) 1 kg serka (u mnie o smaku brzoskwiniowym VITELLO) 2 galaretki (u mnie truskawkowe) Dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru cukiereczki Wykonanie: Rozpuść 2 galaretki w 200 ml wody i odstaw do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli(...)spodzie ułóż warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy. Następnie wlewaj zimną, ale nadal płynną galaretkę, krótko zmiksuj do połączenia składników (można dodać kawałki dowolnych owoców). Wlej masę do blachy i ułóż na wierzchu drugą warstwę herbatników (zrób minimalne odstępy między ciasteczkami żeby później było lepiej kroić
Kulinarna (nie)codziennośćCiasto, które chcę dziś pokazać to kolejna wariacja na temat znanego w mojej rodzinie od dawna i bardzo lubianego mazurka cygańskiego . Tym razem pyszne i wilgotne ciasto makowe przełożyłam galaretką ze śliwkami i kremem na bazie serka mascarpone. I jest mega-obłędnie-pyszne! Wygląda niebanalnie i roboty przy nim nie bardzo dużo, warto więc zachować ten przepis:) składniki: ciasto(...)kawy 1 łyżeczka sody szczypta soli krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny warstwa śliwkowa: ok 500 g śliwek galaretka wiśniowa polewa: 1 jajko 100 g masła 3 łyżeczki cukru 3 łyżki kakao Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku
6nieboDelikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku. A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru. *foremka(...)krem: 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku na poncz: 1/3 szklanki wody przegotowanej zimnej sok z całej cytryny na galaretkę porzeczkową: 0,5 kg czerwonej porzeczki sok z połowy cytryny 150 g cukru 1/2 opakowania żelfixu 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne, delikatne i lekkie ciasto na bazie mojego ulubionego jogurtu greckiego. U mnie z pysznymi, leśnymi jagodami i galaretką żurawinową, poza sezonem takie ciasto przygotować można z innymi owocami, będzie super! składniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru łyżka zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml jogurtu greckiego(...)łyżki cukru pudru 2 duże łyżki żelatyny 1/2 szkl mleka łyżeczka ekstraktu z wanilii ponadto: ok 500 ml jagód owocowa galaretka (moja żurawinowa) Jaja ubić z cukrem i dodatkiem wody na gładki kogel-mogel. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Przelać do tortownicy (moja 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 20 minu Po upieczeniu wystudzić
6niebopieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa: 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 50 ml likieru advocat, Dodatkowo: 500g malin, 3 opakowania galaretki malinowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek(...)minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję. 3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasicukier waniliowy 1 czubata łyżka kakao 1 duży lub 2 średnie słoiki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie porzeczka i jagoda) cukier puder sól (do piany) 1 galaretka wiśniowa (lub inna czerwona) * 1,5 szklanki orzechów lub migdałów ** * - jeśli chcesz zrobić pleśniak z trzech kolorów. :) ** - opcjonalnie, możesz dodać, nie musisz. :) Wykonanie: Oddziel żółtka od białek. Białka(...)wstaw do lodówki. Do miski włóż mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć ciasto, następnie podziel je na dwie części (jeśli nie używasz galaretki) w proporcji 60% i 40%. Do mniejszej dodaj kakao, zagnieć. W przypadku, gdy zdecydujesz się na trzy warstwy, podziel ciasto na trzy równe części: 1. Zostaw białą część. 2. Do drugiej
Garniec Magalie5dag.wiórków kokosowych) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Olej wymieszać z wodą gazowana i ubijając dodać cukier,mąkę z proszkiem,kawę i kakao.W naczyniu żaroodpornym(u mnie w małej tortownicy) upiec ciasto.Wystudzić.Galaretkę rozpuścić w o.5litra gorącej wody,dobrze wymieszać,wystudzić.Jak się będzie galaretka tężeć ubić śnieżkę z mlekiem i usztywniaczem do śmietany lub bez.Dodać do galaretki,zmiksować,zalać ciasto.Wstawi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiLato w pełni, upały. To może coś dla ochłody. Pyszny deser - pianka z lodami i owocami. Składniki: (12 pucharków) 4 "Śnieżki" 4 szklanki mleka 4 galaretki: cytrynowa, pomarańczowa, truskawkowa, agrestowa lody owoce Każdą galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. "Śnieżki" miksujemy z mlekiem (każdą oddzielnie). Do ubitej "Śnieżki" dodajemy galaretkę
Pyszności SłodkościSposób wykonania: Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu (redukując ilość mleka do 3/4 litra) Dobrze studzimy. Kostkę masła ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce budyniu. Dokładnie mieszamy. Dodatkowo Galaretka brzoskwiniowa Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Wykończenie ciasta: Na ostudzony biszkopt nakładamy krem oraz lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smaki Nataliifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Lekki i pyszny deser, który zaspokoi mały głód na coś słodkiego :) Lekki deser bananowy Składniki: 3-4 dojrzałe banany 1 galaretka cytrynowa 250 g jogurtu naturalnego Dodatkowo 2 brzoskwinie do dekoracji Sposób wykonania: Galaretkę rozpuścić w 1 ½ szklance wody. Ostudzić. Banany dokładnie zmiksować. Do bananów dodać jogurt i ostudzoną galaretkę. Przelać
Smaki Nataliimąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( dowolny smak) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo 2 opakowania herbatników Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym żółtku(...)zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt. Masa śmietanowa: W szklance wody rozrabiamy galaretkę. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę i mieszamy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Wykładamy na zimną już masę kubusiową. ( Uwaga! Jeżeli masa wyjdzie
Smaki Nataliiszklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( zielony) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka agrestowa Dodatkowo 2 opakowania delicji Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym żółtku(...)opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt. Na to wykładamy delicje. Masa śmietanowa: W szklance wody rozrabiamy galaretkę. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę i mieszamy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Wykładamy na zimną już masę kubusiową. ( Uwaga! Jeżeli masa wyjdzie
Smaki Nataliisernik w szklance. Idealnie zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Polecam! :) Serniczek bananowy na zimno w szklance Składniki(na 4 porcje) 4 dojrzałe banany 3 serki homogenizowane waniliowe 1 galaretka cytrynowa Sposób wykonania: Galaretkę rozpuścic w szklance wody. Ostudzić. Banany zmikskować, dodać do galaretki. Dokładnie wymieszać. Do tego dodać 2 serki homogenizowane, ponownie wymieszać. Rozlać do szklanek. Wstawić
Smaki Natalii