cukier puder – 100 g * sok z cytryny – 3 łyżki * żelatyna – 3 łyżki * wrząca woda – 1/4 szkl * truskawki, wiśnie – ok. 250 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy. Ser miksujemy z mlekiem koksowym, dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Wlewamy lekko przestudzoną żelatynę i wszystko razem bardzo dokładnie(...)miksujemy. Masę serową wylewamy do tortownicy, przykrywamy owocami. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, odstawiamy do stężenia, a następnie wylewamy na sernik pokryty owocami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ( najlepiej na noc ). Smacznego
Ostra na SłodkoNiestety z racji natłoku pracy i upałów nie upiekłam ani jednego ciasta, ale podaję Wam przepis na ciasto, które piekłam rok temu. Klasyk - biszkopt, krem budyniowy, świeże truskawki i galaretka :) Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki(...)cukru 1 kostka masła / margaryny Dodatkowo: 0,5 kg drobnych słodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec
Kuchnia domowa Animąki pszennej 125 g masła 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody 400 g truskawek 400 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa Do rondelka wlać wodę. Dodać masło, cukier i kakao. Pogrzać aby składniki się rozpuściły, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę i odstawić. Do miski przelać(...)góra-dół. Upieczone ciasto wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch pozostawiając spód o wysokości ok 1,5 cm. Ze spodu wydrążyć nieco ciasta pozostawiając wyższe boki. Ścięty wierzch drobno pokruszyć. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wystudzić. Połowę truskawek (200 g) zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z musem truskawkowym i wystudzoną galaretką. Gotowym kremem posmarować spód ciasta
Monia miesza i gotujeblaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku truskawkowym Polewa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany 12% Dodatkowo: wiórki truskawkowe , truskawki WYKONANIE BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę(...)minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem (na comber) wykładamy folią spożywczą. Z biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości pasek. Resztę ciasta układamy w zaokrąglonej formie. KREM: galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Przełożenie ciasta: Gdy masa zgęstnieje wylewamy
słodki bratekcukier wanilinowy (16g) 6 łyżek cukru pudru (możemy zwiększyć ilość jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta) 1 op. żelatyny spożywczej o wadze 50g 400g jagód Dodatkowo na wierzch sernika: 2 galaretki jagodowe 2 łyżki jagód Wykonanie: 2 galaretki jagodowe rozpuścić w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. 4 łyżki żelatyny wsypać do szklanki i zalać przegotowaną, zimną wodą do 3/4 wysokości(...)chwilkę jak masa zacznie nam lekko gęstnieć, po czym wylać ją do tortownicy i wstawić do lodówki. Kiedy jagodowa masa ztężeje wysypać na nią jagody i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki, najlepiej na kilka godzin
Walijskie PichcenieSkładniki: 2 jogurty naturalne (2x120g) 250g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: czekolada mleczna ciastka Ptysie Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jogurty przelać do miski i miksować. Dodać zblendowane truskawki(...)nadal miksując dodać tężejącą galaretkę. Rozlać do pucharków i wstawić do lodówki na 3-4h. Gdy masa truskawkowa dobrze stężeje, ubić śmietanę na sztywno cukrem pudrem. Wyłożyć na masę truskawkową. Na wierzch posypać startą czekoladą i ozdobić ciastkami. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąserka mascarpone 1 tabliczka czekolady ( ja użyłem gorzkiej) 12-14 szt podłużnych biszkoptów 12 łyżek cukru 150 ml śmietanki 30% 300 g sezonowych owoców do galaretki ( akurat u mnie malin) 5 łyżek żelatyny 2,5 szklanki wody 150-200 g owoców truskawek i czereśni do dekoracji sernika sposób przygotowania Twaróg i serek mascarpone wyjmujemy(...)cukrem. Teraz masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aby się nieco schłodziła ( na około 30-40 minut). Następnie na twarogową masę, wylewamy połowę malinowej galaretki i tortownicę znów wstawiamy do lodówki ( tym razem na ponad godzinę). W tym czasie do rondla wlewamy 1/3 szklanki wody, zagotowujemy dodajemy cztery łyżki cukru, zdejmujemy z palnika, dodajemy
Miód i pieprzWyszło jak zwykle pysznie, nie za słodko, mocno truskawkowo ze smaczkiem białej czekolady. Składniki: 330 ml śmietany 30% 100 g dobrej jakości białej czekolady ok 0,5 kg truskawek galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny 2-4 łyżek cukru opakowanie biszkoptów Śmietanę podgrzewamy w garnku i dodajemy do niej pokruszoną białą czekoladę, mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż czekolada się(...)godzin. Po tym czasie wyjmujemy i zimną ubijamy. Połowę śmietany umieszczamy w tortownicy (22 cm), a na niej układamy warstwę biszkoptów, którą pokrywamy pozostałą śmietaną i kolejną warstwą biszkoptów. Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Pozbawione szypułek i umyte truskawki blendujemy z cukrem. Ja dodałam 2 łyżki, żeby truskawki były lekko kwaśne, ale wiem, że niektórzy mogą się
Cynamonowe szczęściedlatego mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami bez pieczenia. Delikatna pianka truskawkowa na spodzie z biszkoptów. Uwielbiam w upały takie ciasta na zimno z dodatkiem owoców i galaretki. Może i Wy skusicie się na takie pyszności i skorzystacie z mojego przepisu. Truskawki można zastapić malinami i będzie również bardzo smaczne. Składniki 600 ml śmietany kremówki 500 g truskawek cukier(...)puder do smaku 7 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka pomarańczowa Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkopty. Część truskawek odłożyć , a resztę zmiksować wraz z cukrem na gładko. Zagotować je na wolnym ogniu po czym zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać do truskawek. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno
O kuchni z uczuciembitą śmietaną i czekoladą. Jest lekki i puszysty. W sam raz na upalne, letnie dni. Do przygotowania deseru wykorzystałam Likier Strawberry Dalkowski . Przepis na 3 porcje SKŁADNIKI: 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 350 ml śmietany 36%, 200g truskawek, 1 kieliszek Likieru Strawberry Dalkowski , 1/2 łyżki cukru pudru, 4 kostki mlecznej czekolady, listki melisy do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę rozpuszczam(...)wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek. Kilka sztuk odkładam do dekoracji. Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Schłodzoną śmietanę (250ml) ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Do masy wlewam likier i dodaję pokrojone truskawki. Wszystko dokładnie mieszam. Masę przelewam do pucharków lub miseczek. Wstawiam na godzinę do lodówki. 2. Czekoladę kroję w małą
Tradycyjna kuchnia Kasiidealny dla kibica hehe :) Składniki: (na 2 porcje) 100 g białej czekolady 125 mascarpone 50 jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 1/2 opakowania galaretki truskawkowej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej, (ale nie gorącej czekolady) dodać mascarpone i jogurt. Dokładnie ze sobą wymieszać. Masę przelać do pucharków i schłodzić w lodówce. Truskawki umyć(...)obrać. Zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przełożyć do garnka i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać aż galaretka się rozpuści i wystudzić. Chłodną masę truskawkową wylać na mus czekoladowy i ponownie schłodzić, aż obie masy będą zwarte, najlepiej na kilka godzin
My simple kitchenpełni więc kolejne ciasto z truskawkami, dzisiaj pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. Zapraszam:) Składniki: 500 g sera białego śmietankowego trzykrotnie zmielonego 3 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 mały jogurt truskawkowy 500 ml przegotowanej wody miseczka truskawek do wyłożenia boków i spodu 600 ml zmiksowanych truskawek 1/2 szklanki cukru(...)łyżki masła tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Ciasteczka mielimy z masłem w blenderze.Następnie przekładamy do tortownicy i dobrze ubijamy spód.Wkładamy do lodówki na 15 minut. 3 galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.Zmielony ser mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem, następnie dodajemy tężejącą galaretkę i energicznie mieszamy najlepiej mikserem.Blaszk
Sama słodycz i szczypta chiliPIANKOWY DESER Z TRUSKAWKAMI. Składniki na 2 - 3 lub 4 mniejsze porcje: 200 g śmietany kremówki 36% 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny około 500 g truskawek pistacje do dekoracji Sposób przyrządzania: Do miski wsypać galaretkę truskawkową, dodać żelatynę, zalać(...)osączyć na sicie. 200 g truskawek zmiksować na mus i przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurt grecki, mus truskawkowy i tężejącą galaretkę. Połowę kremu przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce przez kilka minut, tak aby stawiał lekki opór. Wyłożyć z lodówki i przy bokach pucharków ułożyć połówki truskawek. Następnie wyłożyć resztę kremu
Zakątek rozkoszy kulinarnychpostanowiłam zrobić rureczki z gotowego ciasta francuskiego. Nadziałam je pysznym kremem truskawkowym. Napiekłam, naowijałam się a one migiem zniknęły :) składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 1 galaretka truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 200 g truskawek 1 jajko cukier waniliowy do posypania Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby trochę się ogrzało ok 20-30 minut, dzięki temu będzie(...)Wstawić do piekranika nagrzanego na 200 C i piec aż rurki dobrze się zrumienią, funkcja termoobieg. Upieczone rureczki jeszcze ciepłe ściągnąć z foremek i ułożyć na desce do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną galaretką. Masę wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujegorzkiej dobrej czekolady 3 jajka 200 g masła 270 g cukru 135 g mąki Składniki na mus truskawkowy: niecały 1 kg truskawek 3 - 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku truskawkowym opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam bo truskawki były bardzo słodkie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja nie dodałam) Masło włożyłam do małego garnka i rozpuściłam na małym(...)piekłam przez około 35 minut. Mus można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki. Zacznijmy od naszych truskawek. Zblendowałam je na gładką masę. Dodałam rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i galaretkę. Można zamiast galaretki dodać więcej żelatyny i rozpuszczone w zimnej wodzie 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na wystudzone ciasto wlałam sos z truskawek. Wstawiłam ciasto do lodówki aż mus stężał. Smacznego
potrawyregionalne