braku czasu niestety gotowego kremu z proszku. Biszkopt 6 jajek 120 g cukru 100 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 4 łyżki zimnej w o dy Masa malinowa 1 galaretka wiśniowa 1 szkl.wody maliny Pianka 7 białek szczypta soli 200 g cukru 500 g śmietanki 30% 7 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody Dodatkowo biszkopty krem do tortów(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 minut, pod koniec czasu sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia.Ostudzony biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl .wody , dodać maliny i odstawić do lekkiego stężenia. Miskę ustawić na stojącym na małym ogniu garnku z wodą, wbić do niej białka, dodać szczyptę soli i ubijać
Moje domowe kucharzenieszklanki mleka (roślinne kokosowe lub krowie), - 1 opakowanie budyniu waniliowego, - pół szklanki cukru, - okrągłe biszkopty lub herbatniki, - kilka kropel aromatu waniliowego, - pół szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie) - mus truskawkowy, - opakowanie galaretki truskawkowej. Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną podprażyć w garnku lub na patelni. Następnie przelać wrzątkiem na sitku. Włożyć do garnka i zalać dwoma szklankami mleka, dodać wiórki. Gotować do miękkości(...)wchłonie cały płyn. Gotową kaszę ostudzić. 2. Budyń przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu używając dwie szklanki mleka, posłodzić. Gotowy budyń wystudzić. 3. Galaretkę przygotować w o połowę mniejszej ilości wody niż zalecają na opakowaniu i odstawić do ostudzenia. 4. Ugotowaną kaszę i budyń zblendować ze sobą na jednolitą, gładką masę. Dodać olejek waniliowy. 5. Formę wyłożyć biszkoptami/herbatnikami. Boki formy
two broke sistersgorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy(...)masę z mlekiem. Przykrywamy drugą warstwą ciasta, nasączamy znów ponczem. Warstwa ciemna: Mleko, cukier oraz kakao i ¼ część masła zagotowujemy w rondelku mieszając aż masa się połaczy. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, studzimy . Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną
Wanilia i KardamonPrzepis doskonały na imprezę. Shoty są bardzo popularne w Stanach. To jedna z ciekawszych form podania alkoholu. Olśniewają swoimi kolorami, pobudzają naszą inwencje twórczą...;)))) Składniki; galaretki o dowolnym smaku, 150 ml alkoholu na jedną galaretkę, / my dodałyśmy wódkę/, może być gin, rum, Wykonanie; Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość wody. Ostudzić i dodać
Anioły w kuchnibyć. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki pomarańczowe (po 90g każda), 2 łyżki masła. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć wraz z masłem do garnka i dusić około 15 minut(...)małym ogniu, często mieszając. Następnie do gorącej masy wsypać sypkie galaretki, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto. Ostudzić. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 250g jogurtu naturalnego, 2/3 szklanki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno
Z miłości do słodkościwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Galaretka drobiowa to już chyba klasyka. Ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki. Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem). 1/2 kg mięsa drobiowego (wg gustu, np. skrzydełka, udka, korpus, szyjka - ma dużo "kleju") 1 litr wody (mniej więcej) 1 duża(...)oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. W miseczkach ułożyć po dowolnej ilości mięsa, marchewki, jajka, groszku i kukurydzy. Całość zalać wywarem, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała
Di gotujełyżki cukru 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Masa śmietanowa 0,5 śmietany 30 % 3-4 3-4 łyżki cukru pudru 1 galaretka Dodatkowo herbatniki [ u mnie kakaowe] polewa lub inna dekoracja Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek(...)soku, dokładnie wymieszać. Gotować chwilę aż masa zgęstnieje, najlepiej cały czas mieszając.Masę przelać na wystudzony biszkopt z dziurkami -wlewając masę w dziurki. Na masę wyłożyć herbatniki. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzącej wody i ostudzić.Śmietanę ubić z cukrem , dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.Wyłożyć na herbatniki.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniewymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Pozostałą część schłodzić na czas przygotowania nadzienia. Dodatkowo: 1 słoik jabłek prażonych 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie cukru waniliowego Jabłka umieścić w garnku i podgrzać, dodać cukier, cynamon i galaretkę. Mieszać, cały czas podgrzewając, aż galaretka się rozpuści. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć
Chocolate Muffin Blogłyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz: woda i sok z cytryny 2 opakowania herbatników Sposób wykonania: biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier(...)gorącego budyniu przelać rozpuszczone landrynki i całość połączyć. Pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal ucierając na puszystą masę. pianka: Galaretkę rozpuścić z żelatyną i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połączyć śmietanę z tężejącą galaretką. Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę miętową, następnie herbatniki i pianę. Ciasto wstawić
Prosto i Smacznie z Anetąupieczeniu biszkopt był idealny. Jednakże wpadłam na iście głupi pomysł by nadać mu smaku i nasączyć go sokiem ze świeżo wyciśniętych pomarańczy..... Żeby było śmieszniej zamarzyłam o biszkopcie z galaretką (kwiczę ze śmiechu). Gdy ta już ostygła i zaczęła tężeć wylałam ją na biszkopt a ten? wchłonął całą galaretkę. No nic.... ten przepis to przestroga. Ale w smaku był nawet(...)dobry hahahhaa taka biszkoptowa galaretka. A co do zdjęcia jakoś go tam ubrałam :) nawet posypka o smaku mango się znalazła Delecta z serii :DECORADA
ClauditteMissCookingtakże do niego wyszukanych składników. Zielony kolor to zasługa szpinaku, ale wbrew pozorom, ciasto nie jest wytrawne. Dobrze smakuje z ziarenkami granatu, lecz zmodyfikowałam nieco przepis i blaty posmarowałam galaretką porzeczkową, taką z cukrem żelującym, robioną latem- z galaretką z torebki raczej nie osiągnęłabym zadowalającego efektu. Porzeczka okazała się strzałem w dziesiątkę. Ciasto najlepiej smakowało w dniu zrobienia, na drugi(...)składników. Wyłożyć na placek, na wierzch wysypać pokruszone ciasto i owoce. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2h. Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz smarowałam blaty galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto miało być jednocześnie tortem, stąd przekroiłam je na pół i brzegi także posmarowałam kremem, co widać na pierwszym zdjęciu
Wrzosowa Polanarazem były to czarne porzeczki. Początkowo miał powstać z nich sok, ale ze względu na dużą zawartość pektyn, co dało się ocenić już po lekkim podgrzaniu, ostatecznie powstała galaretka. Nadaje się świetnie do przekładania ciast, czy smarowania biszkoptów pod dowolną masę. Śmiało można jej też użyć do rozcieńczania z wodą. Galaretkę można zrobić w sokowniku, jednak podam krok po kroku(...)Porzeczki zasypujemy ok. 0.5kg cukru i stawiamy pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy owoce się zagotują, przelewamy sok przez sitko do innego naczynia. Można delikatnie odcisnąć owoce. Do galaretki dodajemy resztę cukru. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Można pasteryzować
Wrzosowa PolanaWarstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast(...)chłodnej przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Warstwa jabłkowa: 1,5 kg winnych jabłek- po obraniu 4 łyżki cukru lub więcej wg uznania 2 galaretki agrestowe 1 łyżka cytryny do skropienia Warstwa kajmakowo-kawowa 30 dag masła 82 % 510 g masy kajmakowej -1 puszka 10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonej kawy prawdziwej
Wanilia i Kardamonłyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone 2 cukry waniliowe 2 łyżki żelatyny 100 ml wody 1 puszka brzoskwiń 1 szklanka wiśni mogą być z kompotu 3 galaretki poarańczowe 1 l przegotowanej wody 100 ml likieru tiramisu Canari Wykonanie: Blaszkę wyłożyć ściśle batonami mleczna kanapka. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę rozpuścić(...)wody. Serki mascarpone utrzeć blenderem. Do ubitej kremówki stopniowo dodawać serek i likier. Na końcu wlać żelatynę i dobrze wymieszać. Galaretki rozpuścić w 1 litrze przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Na spód batonowy wyłożć połowę masy następnie pokrojoną w kostkę połowę brzoskwiń, przykryć resztą masy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie
Sama słodycz i szczypta chilipółkruche ciasto przełożone orzeźwiającą masą jabłkową, zwieńczone słodką, orzechowo-karmelową skorupką. Prawda, że brzmi smacznie? :) Zapewniam, że całość komponuje się idealnie, choć przyznaję, że nie miałam w domu cytrynowych galaretek, tylko wiśniowe (na agarze, czyli wegetariańskie) , każda na 250 ml płynu. Jak widać dały radę - masa stężała :) Polecam Wam bardzo. Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Ciasto(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru 250 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 opakowania żółtej galaretki w proszku Masa orzechowa: 180 g posiekanych orzechów 150 g cukru 100 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukier
Domowa Cookierenka Agi