sera białego 2 szkl mleka 8 łyżek cukru sok z połowy cytryny 400 ml mrożonych malin 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka niebieska lub turkusowa truskawki Galaretkę rozpuścić w połowie szkl gorącej wody. Ser , 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru sok z cytryny zmiksować w kubku blendera, dodać galaretkę i wlać do formy babkowej silikonowej. Do masy zanim zastygnie wetknąć
Gotowanie jest łatwemasła 500 g sera białego 2 jajka 1 szkl cukru cukier wanilinowy mieszanka keksowa galaretka duża paczka herbatników polewa czekoladowa Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wylać w płaskim naczyniu i zastudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać stopniowo jajka i ser. Zmiksować dokładnie ułożyć dwa rzędy herbatników, posmarować masą serową, na tym ułożyć jeden(...)rząd, nałożyć sporo masy serowej, pośrodku umieścić pasek galaretki, przykryć serem , następnie obłożyć herbatnikami tworząc chatkę i kolejna warstwa serowa z herbatnikami, przycisnąć by wszystkie równo się ułożyły. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce
Gotowanie jest łatwe200ml mleka 120g truskawek 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 150g masła w temperaturze pokojowej galaretka truskawkowa Przygotowanie: Ciasto czerwone: mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać białko, roztopione masło oraz odrobinę czerwonego barwnika. Wszystko zmiksować. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć(...)miksera. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę ze wzorami. Piec 10min w 180C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Pokroić w grube paski. Masa budyniowa: Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek. Dodać cukier i zagotować
Amatorka kuchennaSkładniki : - serek vitello (twarogowy, naturalny) - 2 galaretki w dowolnych smakach (w mojej wersji agrestowa i cytrynowa) - herbatniki - 1 banan Przygotowanie : 1. Nałożyć na spód tortownicy herbatniki. 2. Rozpuścić 1 galaretkę w 500 ml zagotowanej wody i odczekać około 2 godziny aż trochę stężeje, a następnie wymieszać ją z serkiem vitello. 3. Tak przygotowaną masę zostawić na jakiś(...)trochę zgęstnieje, po czym zalać nią herbatnki i włożyć do lodówki. 4. Kiedy już sernik będzie twardy nałożyć na wierzch pokrojonego banana. 5. Na końcu rozpuścić 2 galaretkę w 500 ml gorącej wody, odczekać około 2 godziny aż trochę stężeje i polać tym wierzch sernika. Smacznego
Kuchenne innowacjepieczonej dyni 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 2% 4 białka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy Pianka ze śmietanki: 1 szklanka śmietany 30% 1 galaretka pomarańczowa Prymulki Dr.Oetker Cytrynowa beza Dr.Oetker Blask pereł Dr.Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek(...)kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy
Wanilia i Kardamonpachnący malinami...po prostu lato na talerzu. Słodki czekoladowo karmelowy spód wspaniale dopełnia całości. Proporcja na blachę 24x30 cm. - 800 gr sera trzykrotnie mielonego - 500 ml śmietanki kremówki - 2 galaretki cytrynowe + 1 czubata łyżka żelatyny - skórka z 1 średniej cytryny + sok z połowy cytryny spód: - 3 szklanki czekoladowych płatków kukurydzianych - puszka masy krówkowej ( moja miała(...)świeżych malin Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Płatki pokruszyć*. Wymieszać z masą krówkową, Wyłożyć masą blaszkę. Śmietankę ubić na sztywno. W drugiej misce ubijać serek. Kiedy jego konsystencja delikatnie się rozluźni dodawać porcjami kremówkę, następnie skórkę, sok z cytryny i tężejącą galaretkę. Wyłożyć na karmelowy spód. Kiedy masa zacznie się ścinać ułożyć
kawawszklanceszkl.cukru 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa jogurtowa 500 ml jogurtu owocowego 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody Dodatkowo 2 różne galaretki owoce czarnej morwy Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze(...)stopni. Zimny biszkopt przeciąć na pół. Galaretki [ osobno] rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do zastygnięcia.Następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w wodzie .Do jogurtu dodać pokrojone galaretki ,owoce morwy i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem wymieszać i przełożyć biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia
Moje domowe kucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany 30 % 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem i zmiksować(...)wymieszaną z proszkiem i makiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Ostudzić. 3. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Na koniec dodać chłodną galaretkę i dokładnie wymieszać. 4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu - 1/2 pianki wiśniowej - biszkopt
Na Ciasteczkowych Papierachłyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami cukru pudru) Masa jabłkowo-pomarańczowa: 8-9 średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru (lub do smaku) galaretka pomarańczowa Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Do dekoracji: 100 g orzechów włoskich pokrojonych na mniejsze kawałki 50 g startej gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) Przygotowanie ciasta Ciasto makowe: Miękką(...)koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać skórkę otartą z pomarańczy i galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód ułożyć placek makowy Na placku rozsmarować 2/3 masy budyniowej Na masie ułożyć placek orzechowy i skropić go sokiem z pomarańczy
Trzeci talerzszans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 500 g malin (koszyczek) 2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości(...)malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki (330 g) śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Do posypania: 30 g czekolady startej na tarce Przygotować formę keksówkę o wymiarach około 10x35 cm. Wyłożyć
Świat Ciastaopublikować. Ciekawe czy moje zamierzenia zrealizuję? Znając życie to nie :P. Po tak intensywnym dniu należy się relaks oraz pyszny deser. Do deseru użyłam własnej roboty musu dyniowego z galaretką pomarańczową, mascarpone i śmietany kremówki. Bardzo byłam ciekawa efektu i jestem z niego w pełni zadowolona. Wyszło bardzo ciekawe zestawienie smaków. Dla takich łasuchów jak ja, to idealna słodycz. Pozdrawiam(...)MUSEM DYNIOWYM I MASCARPONE. Składniki na 2 porcje: 100 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone około 270 g musu dyniowego z galaretką pomarańczową kilka ciastek zbożowych z czekoladą mleczną i kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 50 g suszonej żurawiny Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszną szarlotkę na biszkopcie z galaretką i masą budyniową a do tego posypka z prażonych migdałów z cukrem trzcinowym .Ciasto podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl(...)cukier waniliowy 2 galaretki agrestowe 4, 5 łyżek cukru
Sama słodycz i szczypta chilicukier waniliowy 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka przegotowanej wody(...)pianę dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Galaretki rozpuścić w szklance przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym . Następnie dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.Na końcu dodać posiekaną czekoladę
Sama słodycz i szczypta chiliCały czas przymierzałam się do tego ciasta. Jednym z powodów upieczenia była prośba mojego synka, że marzy o cieście z owocami , galaretką i kremem. Na internecie pojawiają się różne wersje to i ja upiekłam swoją. Podoba mi się również nazwa ciasta JAMAJKA. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj Ciasto 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki(...)wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i po napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewać do ubitej śmietany ciągle miksując. dodatkowo 2 galaretki cytrynowe 4-5 bananów wiórki czekoladowe Składanie ciasta 1 blat ciasta nasączyć i ułożyć na nim banany przecięte na pół wzdłuż. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (dałam
O kuchni z uczuciemserka ricotta 150 g cukru pudru (1 szklanka) 3 jajka 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (proszek) Wierzch: 400 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka galaretki malinowej (proszek) ok. 150 g malin + do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Brownie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej lub szklanej misce postawionej na rondelku(...)masę brownie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Malinowa pianka: Łyżkę galaretki rozpuszczamy w ok. dwóch łyżkach wrzątku. Zostawiamy do ostudzenia. Maliny rozgniatamy widelcem tak, aby były mniejsze i większe kawałki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy maliny i ostudzoną galaretkę. Mieszamy
Poezja smaku