galaretka - 14130 przepisów (strona:527/942)

Ciasto cytrynowo-kokosowe 165

wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 170 st. KREM:   200 g wiórków kokosowych 1 duży (400ml) jogurt grecki 0,5 litra śmietany kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru  PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku sok z 1 dużej cytryny 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu(...)Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno.   Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami. Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na biszkopt. Zimny biszkopt należy przekroić na dwie części z tym, że ta dolna część placka może być grubsza

Cakes By Kejt
Jeżynowy deser z jogurtową chmurką 130

wolę się trzymać z daleka, ale kiedy one tak proszą, tak bardzo proszą, żeby jakoś je wykorzystać, coś dobrego z nich zrobić... I nagle eureka! Jogurty mam, herbatniki i galaretki też, przydałoby się też zacząć testować nagrody od oetker.pl , więc biorę się! Robię!  Kiedy po wszystkim dałam do wylizania łyżkę po kremie Malwince, usłyszałam: Mama! Pycha! Składniki: SPODY: 100g(...)pełnoziarnistych 50g rozpuszczonego masła CHMURKA: 2 x 200g jogurtu greckiego light krem jogurtowy  taki  MUS: 300g jeżyn 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzątku (lub 1/2 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody, smak dowolny) 3 łyżki cukru pudru DEKORACJA: 6 łyżek bitej śmietany 3 ciasteczka przełamane pa pół 3 kostki startej, gorzkiej czekolady kilka jeżyn (u mnie

Cakes By Kejt
Śmietanowiec z brzoskwiniami 325

Przepis mam od znajomej :) Śmietanowiec z brzoskwiniami Składniki: biszkopty - 1 opak śmietana - 18% - 1 l żelatyna -8 łyżeczek woda -3/4 szkl cukier waniliowy - 1 opak cukier - 1 szkl galaretka brzoskwiniowa - 2 opak brzoskwinie - 500 g Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, dobrze zmiksować.  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.  Gdy żelatyna napęcznieje(...)blachy wyłożyć biszkoptami.  Masę śmietanową wyłożyć na biszkopty.  Brzoskwinie obrać ze skórki.  Przekroić, wyjąć pestki.  Owoce pokroić na małe kawałki, ułożyć na śmietanie.  Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.  Tężejące galaretki wylać na owoce.  Odstawić do lodówki na parę godzin do stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Ciasto cytrynowe 153

łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego 125 ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła Pianka: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 500 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru Poncz: 2 łyżki soku z cytryny pół szklanki wody łyżka cukru pudru Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę(...)wody. Wlewamy do gotującego się soku i wody, mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.  Miękkie masło ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy zimny budyń. Pianka Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder oraz zimną, tężejącą galaretkę. Biszkopt nasączamy ponczem, następnie wykładamy masę budyniową, a na wierzch cytrynową piankę

Słodka Kraina Wypieków
Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno na spodzie z kaszy manny 353

szklanki kaszy manny 2 łyżki cukru Masa serowa z kajmakiem: 500 g sera z wiaderka 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła 200 g kajmaku 1 galaretka cytrynowa 1,5 szklanki wrzątku Masa serowa kukułkowa: 500 g sera z wiaderka 2 jajka 40 g masła 100 g cukru pudru 150 g kremu kukułkowego Zentis  (KLIK) 2 łyżki(...)Jeszcze ciepłą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa nie chce nam się rozsmarować co jakiś czas moczymy łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa kajmakowa: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i czekamy kiedy delikatnie stężeje.  Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy delikatnie rozpuszczone masło i po łyżce sera. Wszystko dokładnie miksujemy

VioletoweKucharzenie
Galaretka z czerwonej porzeczki 157

Konfiturowa galaretka z czerwonej porzeczki Gotowa konfitura składniki. 2 kg czerwonej porzeczki 0,5 kg cukru sposób wykonania. Umyte i oczyszczone porzeczki  przesypujemy  do garnka i zasypujemy cukrem, podana w przepisie ilość jest minimalna aby utrwalić konfitury przez okres 10-12 miesięcy, (mała ilość cukru pozwala zachować wyraźny kwaskowy smak owoców) ale można ja zwiększyć do jednego kilograma(...)przez pół godzimy, po tym czasie lekko studzimy. Teraz  zmiksowane owoce odcedzamy przez gęste sito, ( na sicie zostają pestek i  kawałki skórek) otrzymując w ten sposób jednolitą galaretkę, którą ponownie podgrzewamy smażąc dalszą godzinę, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Po otrzymaniu właściwej konsystencji, ( sprawdzamy gęstość w czasie smażenia,wylewając łyżkę konfitury na talerz wyjęty z lodówki) napełniamy gorącą galaretką

Miód i pieprz
SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 229

kostki masła 2 jajka mus: 1 kg jabłek 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości  2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml) 2 łyżki żelatyny cynamon cukier galaretka: 2 kubki soku jabłkowego (400-500ml) 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 170"C  jajka zalewamy jak najcieplejszą wodą z kranu, odstawiamy na chwilkę, masło roztapiamy, odstawiamy(...)piekarnika, odstawiamy  śmietanę ubijamy, sok jabłkowy podgrzewamy, żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami, aby napęczniała, mieszamy, studzimy mus jabłkowy delikatnie dodajemy do ubitej kremówki, wykładamy na ostudzony spód, zalewamy galaretką wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, najlepiej na cała noc:) SMACZNEGO!! P.S jeśli nie chcecie piec spodu użyjcie herbatników lub innych ulubionych ciasteczek możecie także zastąpić własnoręcznie robioną galaretkę

Luźna Kuchnia
Jogurt z galaretką 189

tylko, ciasta pracochłonne dlatego chciałam zrobić coś na szybko i coś co mogłoby choć trochę pomóc w ochłodzeniu i orzeźwieniu. Przeglądając szafki i lodówkę znalazłam jogurt naturalny i galaretkę i postanowiłam połączyć je i nie skromnie muszę przyznać, że mi się udało :-) Zasmakowało całej mojej rodzince. Polecam zrobić, robi się na prawdę szybko i jest bardzo smaczne. Składniki(...)porcje) 405g jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru galaretka agrestowa Przygotowanie: Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/4 szklance wody, gdy wystygnie przelać do jogurtu i wymieszać do połączenia składników. Przelać do pucharków i włożyć do lodówki żeby stężało. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypką czekoladową (bądź według upodobań.) Smacznego

Motylkowa Kuchnia
Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską 132

okrągłych biszkoptów Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wody 50 g świeżej bazylii Wierzch: 1 galaretka niebieska 400 g borówki amerykańskiej 350 ml wrzącej wody Wykonanie: Bazylię płuczemy pod zimną wodą. Z łodyżek odrywamy listki. Jedną garść listków odkładamy na bok. Do garnuszka wlewamy wodę, doprowadzamy(...)masy, mieszamy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty. Ma biszkopty wykładamy masę sernikową i chowamy tortownicę do lodówki, aż masa stężeje. W międzyczasie w misce mieszamy niebieską galaretkę z wrząca wodą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na wierzchu sernika układamy borówki i wylewamy galaretkę. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. U mnie sernik chłodził się całą

Kulinarne przygody Gatity
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 461

Wspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki(...)czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać

Wanilia i Kardamon
Pawi ogon wg Siostry Anastazji 181

mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Ugotowany budyń studzimy, po czym ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo zimny budyń. DODATKOWO DO CIASTA POTRZEBUJEMY 2 ZIELONE GALARETKI - przygotować je wg przepisu na opakowaniu Przełożenie placka: Na upieczony kruchy placek wykładamy połowę przygotowanego kremu. Na kremie układamy 3 rolady. Pomiędzy rolady wlewamy tężejące galaretki. Po zastygnięciu galaretki wykładamy

psgotujemy
Tort orzechowy 148

wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło i stopniowo do masła dodajemy masę orzechową i spirytus. Masę użyjemy do 2-krotnego przełożenia tortu i do dekoracji wierzchu i boków tortu. GALARETKA: 1 czerwona galaretka - rozpuszczona w 1 szklance wody (250 ml) PONCZ: szklanka mocnej, gorzkiej herbaty + łyżka soku z cytryny PRZEŁOŻENIE: Biszkopt orzechowy I kroimy na 2 części. Na paterze(...)układamy 1 blat biszkoptu orzechowego I, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy orzechowej, na masę wykładamy tężejącą galaretkę i przykrywamy biszkoptem orzechowym II. Następnie nasączamy biszkopt orzechowy II, wykładamy część masy orzechowej (część masy zostawiamy jeszcze do dekoracji tortu) i na masę orzechową układamy drugi blat biszkopta orzechowego I. Wierzch tortu nasączamy resztą ponczu i dekorujemy (ja użyłam do dekoracji

psgotujemy
Ciasto "Dziwak" wg Siostry Anastazji 731

proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do maku, dodajemy bakalie i całość delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. MASA Składniki: 250 dag masła 1 galaretka cukier puder do smaku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do utartego masła stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy cukier puder do smaku. PRZEŁOŻENIE PLACKA Ciasto

psgotujemy
Ciasto z sokiem porzeczkowym 340

ciasto z sokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy do garnka i musimy go zagotować. Budynie rozpuszczamy(...)się sok i energicznie mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. 2/3 gorącego budyniu wlewamy na spód biszkopta, przykrywamy górnym blatem ciasta i wylewamy pozostałą część budyniu.   Ciasto studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z 1 szklanką wody. Do ubitej śmietanki wlewamy powoli galaretkę i całość dokładnie mieszamy. Masę nakładamy na budyń

paapilotkaa
Deser jagodowy z serkiem mascarpone 166

cukier - 1 łyżka serek mascarpone - 125 g jagody - 0,5 szkl na masę serową śmietana 36 % - 125 ml serek mascarpone - 125 g cukier puder - 1 łyżka dodatkowo galaretka truskawkowa - 1 opak woda gotowana - 250 ml jagody - 4 łyżki dekoracja z czekolady  - Słodki Świat listki mięty Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.  Jagody(...)masą serową, zmiksowaną z jagodami, część masy odłożyć na wierzch.  Następnie wyłożyć białą masę serową i resztę masy z jagodami, posypać jagodami.  Wylać łyżeczką na wierzch pucharków, galaretkę truskawkową.  Udekorować czekoladowymi serduszkami, trójkącikami i listkami mięty.  Wstawić na godzinę do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi