galaretka - 14130 przepisów (strona:508/942)

Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą 118

mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem(...)Pieczemy około 30 min w tem 180st Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Prażone jabłka podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę wylewamy na spód biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Rozpuszczamy czekoladę- polewamy ciasto.  Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Smaki Natalii
sernik ze śliwkami 200

Kolejny wypiek inspirowany kolorami i smakami lata- sernik ze śliwkami i galaretką. To niecodzienne połączenie wymyślone przez moją córeczkę. Sernik jest lekki i puszysty, osadzony na herbatnikach jabłkowych, które nadają mu oryginalnego smaku. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto: 300 g herbatników jabłkowych (lub zwykłych) 100 g masła na masę serową: 1 kg sera z wiaderka 5 jajek 1/2 szklanki(...)oleju 80 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru na wierzch: 500 g dużych ciemnych śliwek 1 opakowanie galaretki malinowej (lub innej różowej) Ciastka rozdrobnić w malakserze na proszek, wymieszać z miękkim masłem i wylepić nimi dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Mocno docisnąć. Podpiec w 180*C przez około 10 minut.  Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, olej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Smakołyk śmietanowo jagodowy 165

mąką pszenna typ 500 1 szklanka proszek do pieczenia 1 szczypta ksylitol 1/3 szklanki Masa śmietanowa: serek danio 1 kg żelatyna 5 płaskich łyżeczek Dodatkowo: jagody 400 g galaretka brzoskwiniowa szt na litrowy słoik Krok 1 Ubijamy jaja na puch z ksylitolem,dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Teraz delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia(...)niewielkiej ilości serka, a później powoli wymieszać z jej resztą).Wykładamy zmiksowany serek na ostudzony biszkopt i kładziemy jagody lekko dociskając w serek.Wkładamy do lodówki. Krok 3 Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam litrze wrzątku i zostawiam do ostudzenia.Ostudzoną galaretkę wkładam do lodówki do stężenia.Zalewam serek z jagodami i do lodówki z powrotem na około 4 godziny

Różowa kuchnia
czekoladowa tarta z jagodami 141

Czekolada i jagody to bardzo zgrany i udany duet. Krucha tarta z mocno-czekoladowym kremem, jagodami i kwaskowatą galaretką jest po prostu świetne! Przygotowuje się ją łatwo i stosunkowo szybko (nie licząc czasu oczekiwania), równie szybko znika. Idealna na sympatyczne, towarzyskie spotkania:) składniki: ciasto: 125 g zimnego masła szczypta soli 165 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej(...)łyżki kakao 2 żółtka krem: 1 szkl mleka 1 szkl śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniacznej 509 g masła tabliczka gorzkiej czekolady ponadto: jagody galaretka o smaku czarnej porzeczki Obie mąki przesiać z kakao, dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować

6niebo
Torcik jeżynowy 140

mąki 4 jajka 300g cukru 330g jogurtu naturalnego 330g śmietany kremówki 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1/4 cytryny 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na kremową masę z 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Białka ubić na pianę dodając 6 łyżek cukru. Wymieszać(...)Połową kremu posmarować spód i przykryć go drugim krążkiem. Na to rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie górę udekorować pozostałymi jeżynami i zalać galaretką rozrobioną w 1 szklance wody i chłodzić do zastygnięcia galaretki. Smacznego

kuchnia doski
Leśny sernik na zimno 171

owoców leśnych, dlatego polecam go Wam :) Składniki: 300 ml śmietany 30% 220 g. serka twarogowego 100 g. mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka o smaku owoców leśnych słomka ptysiowa Brześć jagody i poziomki Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia Żelatynę zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy (w kąpieli(...)słomkę wykładamy połowę masy serowej. Pozostałą masę mieszamy z łyżką rozgniecionych lub zblendowanych jagód i przekładamy do tortownicy. Na masie równomiernie rozkładamy owoce - jagody i poziomki i zalewamy zimną galaretką. Chłodzimy kilka godzin w lodówce

Cynamonowe szczęście
konfiturowa galaretka z czerwonej porzeczki 122

konfiturowa galaretka z czerwonej porzeczki Gotowa konfitura W moim domu, od wielu lat właśnie z owoców czerwonej porzeczki robię  pierwsze przetwory na zimę. Osobiście uważam, że właśnie w konfiturach porzeczka odnajduje się wręcz idealnie. Najważniejszą rzeczą, przy konfiturach z tych owoców, jest umiar  w dawkowaniu cukru. Naprawdę nie trzeba go wiele by utrwalić  wyrób, a wtedy zamiast(...)przez pół godzimy, po tym czasie lekko studzimy. Teraz  zmiksowane owoce odcedzamy przez gęste sito, ( na sicie zostają pestek i  kawałki skórek) otrzymując w ten sposób jednolitą galaretkę, którą ponownie podgrzewamy smażąc dalszą godzinę, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Po otrzymaniu właściwej konsystencji, ( sprawdzamy gęstość w czasie smażenia,wylewając łyżkę konfitury na talerz wyjęty z lodówki) napełniamy gorącą galaretką

Miód i pieprz
Sernik truskawkowy na zimno 262

kakaowych 160 g masła 700 g twarogu z wiaderka 250 ml kremówki 30% 150 g cukru pudru 350 g truskawek 4 łyżki żelatyny ale -raj 100 ml mleka 2 galaretki truskawkowe 800 ml wody 400 g truskawek  Przygotowanie: Blachę o wymiarach 24*24 cm z wysokim kantem wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek(...)Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy i miksować. Masę truskawkową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odłożyć do przestudzenia. Na wierzchu rozłożyć pokrojone na ćwiartki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą

Ala piecze i gotuje
Jogurtowiec truskawkowy 286

następny sezon i raczyć się zapasami truskawek z zamrażarki i słoiczków. A serniczek przepyszny idealny na upały. składniki: 1000 g jogurtu naturalnego 5 łyżek cukru 700 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny małe biszkopty do wyłożenia formy Jogurt naturalny przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić(...)lodówki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus i połączyć z wystudzoną galaretką, odstawić. Do rondelka wlać mleko, wsypać żelatynę, odczekać kilka minut aby napęczniała. Następnie podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę (nie gotować), odstawić do wystudzenia. Jogurt naturalny przełożyć do miski. Dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Następnie dodać

Monia miesza i gotuje
Deser z galaretką i truskawkami 247

sernika na zimno, lecz dodane mleko w proszku nieco zmienia jego smak. Zrobiłam w czterech dużych pucharkach, ale można podzielić na sześć lub nawet osiem mniejszych. Składniki: 1 galaretka truskawkowa 300-500 g truskawek 2 żółtka 3 serki waniliowe (po 200 g każdy) 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją(...)mleko w proszku i rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy i rozlewamy do pucharków, po czym odstawiamy do lodówki. Truskawki drobno kroimy i układamy na zastygniętej masie z serków, zalewamy zimną galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki. Smacznego

talerz przyjemności
Brzoskwiniowy przekładaniec - bez pieczenia 583

polecam gorąco Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 1 puszka brzoskwiń 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 5 łyżek cukru ok 50 herbatników 3 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fix Przygotowanie: Połowę mleka wlać do garnka dodać 5 łyżek cukru i zagotować,pozostałe mleko zmiksować z żółtkami(...)ziemniaczaną,mieszankę wlać do gotującego się mleka-cały czas mieszając ugotować budyń,ostudzić. Masło zmiksować na puch,a następnie dodawać porcjami ostudzony budyń,nadal ucierając-na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody,brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki. W prostokątnej blaszce wyścielonej folią spożywczą,ułożyć warstwę herbatników,a na ciastka wyłożyć połowę kremu, równo

Swojskie jedzonko
Galaretki w jabłku jak mini arbuzy 156

Świetny pomysł na szybką słodką przekąskę, idealną na upalne dni :) Składniki: 4 jabłka 1 galaretka Wykonanie: Galaretkę zalać wrzątkiem wg opisu na opakowaniu. Jabłka przeciąć na połówki, wydrążyć, przelać galaretkę i odstawić do wystygnięcia, a następnie do lodówki. Schłodzone kroić na ósemki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 222

szkl. wrzątku Masa truskawkowa: 3 łyżki cukru pudru, 150 ml śmietany 30%, 500 ml sera z wiaderka, 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku, ½ szkl. zmiksowanych truskawek Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa, truskawki WYKONANIE Spód: masło rozpuszczamy, ciastka kruszymy za pomocą blendera. Masło łączymy z ciastkami i wiórkami kokosowymi. Tak powstałą masą wykładamy formę o wymiarach 20x28 cm, wyłożoną folią aluminiową. Masa(...)truskawkowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie serek i truskawki. Na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy wylewamy na ciastka. Truskawki kroimy na mniejsze części. Galaretkę rozpuszczamy w 1 ½ szkl. wrzątku. Truskawki układamy na masie truskawkowej. Zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia

słodki bratek
SERNICZKI NA ZIMNO Z OWOCAMI 97

SKŁADNIKI :  400 ml śmietanki 30 % 2 cukry waniliowe 2 serki waniliowe po 150 g 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance gorącej wody 1 galaretka truskawkowa banan, mandarynki, borówki do deserków(...)śmietanę ubijamy mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Po ubiciu śmietany dodajemy serki i mieszając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.  Masę serową nakładamy do pucharków i chłodzimy w lodówce. Galaretkę rozpuszczamy  i studzimy. Na zimne serniczki układamy owoce, wylewamy porcje galaretki i odkładamy do lodówki. Przed podaniem można deserki udekorować dowolnie. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
DESER Z KIWI 129

SKŁADNIKI : 3 dojrzałe kiwi  350 g jogurtu greckiego, gęstego 1 łyżeczka żelatyny 50 g czekolady deserowej 2 łyżki cukru 1 galaretka zielona bita śmietana do dekoracji prażone migdały, czekolada, borówki do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody, studzimy. Czekoladę trzemy na wiórki.  Jogurt mieszamy z cukrem i czekoladą oraz rozpuszczoną żelatyną, rozkładamy do pucharków i chłodzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklance wody. Kiwi obieramy, mielimy blenderem na papkę i mieszamy z galaretką. Kiedy ostygnie wylewamy ją na desery i ponownie chłodzimy. Po całkowitym zastygnięciu dekorujemy je bitą

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania