pieczenia formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Krem truskawkowy: 800 g truskawek; 250 ml śmietanki 30%; 2 galaretki truskawkowe; Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody (wg przepisu na opakowaniu) i lekko przestudzić. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Połowę truskawek pokroić na kawałki, resztę owoców zmiksować. Schłodzoną śmietankę ubić(...)sztywno, dodać zmiksowane truskawki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone ( o letniej temperaturze) galaretki cały czas przy tym miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać z kremem. Lekko tężejący krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki, by krem dobrze zastygł. Krem adwokatowy: 250 ml śmietanki 30%; 1 śmietana w proszku "Śnieżka
In my kitchenrodzaju wypieków. Składniki : Ciasto szklanka mąki krupczatki jajko skórka starta z limonki łyżeczka miodu 1/4 kostki masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa 150 ml (pół słoika) wekowanych jabłek galaretka cytrynowa (ok. łyżki) Zagnieść ciasto z przeznaczonych na to składników. Wyłożyć do formy (10 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto palcami (jest miękkie, więc się poddaje(...)pamiętając o zrobieniu wyższych brzegów. Można ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Odstawić do ostudzenia. Jabłka uprażyć w rondelku. Dodać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia galaretki. Wyłożyć masę na wystudzony blat. Ozdobić
Weekendy w domu i ogrodzieśredniej wielkości jabłka - mielony cynamon * masa: - 400g kremowego białego serka (np.Philadelphia, Mój Ulubiony etc.) - 150-200g cukru pudru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny - 150ml soku jabłkowego - 500ml śmietany kremówki * galaretka jabłkowa: - 500ml soku jabkłowego - 3 łyżeczki żelatyny Herbatniki/ciastka pokruszyć na proszek, dodać cukier, cynamon i imbir. Wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)Pozostały sok jabłkowy zagotować. Zdjąć z ognia i od razu dodać żelatynę i mieszać do połączenia się soku z żelatyną. Ostudzić i schłodzić. Lekko tężejącą galaretkę jabłkową wylać na masę serową. Schłodzić w lodówce min. 12h. Smacznego! Sernik na zimno z prażonymi jabłkami zdecydowałam się przygotować w nietypowej (jak dla mnie :)) keksówce. Mowa tu o keksówce z ceramicznym dnem
CookYourself22cm): * biszkopt: - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 2 galaretki truskawkowe - 400g mrożonych truskawek - 0,5l wody * masa śmietanowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4-5 łyżek cukru pudru wg smaku - barwnik - użyłam czerwonego barwnika od Dr.Oetker'a - żelatyna (opcjonalnie - jeśli(...)wysokości ok.60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki biszkopta oddzielać nożykiem, dopiero gdy biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty. Masa truskawkowa: Galaretki rozpuścić w wodzie. Lekko przestudzić. Wrzucić (pokrojone na połówki) truskawki i szybko wymieszać. Masa szybko stężeje. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać galaretkę z truskawkami (będzie lekko stężała). Zmiksować. Jeśli
CookYourselfGalaretka z kurczaka inaczej nazywana w moim domu galaretą drobiową to przystawka , która budzi różne wspomnienia. W mojej pamięci wyłącznie te pozytywne, bo przygotowaną przez mamę uwielbiałam zajadać już jako dziecko. A u Was jakie skojarzenia budzi? Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana(...)może być gorący) wywarze. Na dnie miseczek układamy jajko, groszek konserwowy, marchewkę, kawałki mięsa z kurczaka i całość zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały. Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem. Smacznego
Symfonia smakowacukru 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki kakao Masa serowa: 500 g śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany(...)ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowany biszkopt wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25 minut . Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy , po czym dodajemy cukier puder i serek waniliowy. Następnie do masy dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać
Słodkości i nie tylkośmietany kremówki 36%, można użyć 30% 4 śmietany fix (w proszku) 1 łyżka cukru pudru czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Mus pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa miąższ z 2 pomarańczy Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, ubijać bardzo dokładnie, aż masa będzie gęsta i szklista. Dodawać po 1 żółtku(...)śmietanki fix i dokładnie połączyć. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na budyniu kubusiowym. Wstawić do lodówki, aż nieco stężeje. Mus pomarańczowy: Robimy galaretkę według instrukcji z opakowania (ważne – zmniejszcie ilość wody podaną na opakowaniu o ok. 150 ml). Do wystudzonej, ale jeszcze nie stężałej galaretki dodać zmiksowany wcześniej na gładko miąższ pomarańczy
kuchcikowniaPianka 10 łyżeczek żelatyny 400 g truskawek 500 g chudego serka 400 g śmietany kremówki (do ubijania) 75 g drobnego cukru sok z 1 cytryny Do dekoracji 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 100 g truskawek Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować 400 g. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (kilka łyżek). Mus truskawkowy lekko podgrzać z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać(...)żelatynę i dokładnie wymieszać. Stopniowo wmieszać serek. Śmietanę ubić, dodać do masy i wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 120 ml wody, wystudzić. Truskawki pociąć na połówki, ułożyć na stężałej masie. Prawie tężejącą galaretkę przełożyć do szprycy i polać ciasto w linie, kratkę lub inne esy floresy. Smacznego
Pełny talerzmuszę zaznaczyć, że faktyczne ilości ciastek i truskawek mogą się odrobinę różnić. Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno to jednak wpłynąć na efekt końcowy. Sernik jest kremowy i delikatny. Galaretka również nie jest mocno usztywniona żelatyną. Może nawet bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Składniki na kwadratową tortownicę 24x24: Spód(...)mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, połączyć z pozostałą masą serową. Delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Całość przełożyć na truskawki, wyrównać. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę truskawkową. Galaretka truskawkowa 400 g oczyszczonych truskawek 2 łyżeczki żelatyny + 2łyżki zimnej przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki zmiksować z cukrem
Pełny talerzcukrem, zmiksować z jogurtem. Żelatynę zahartować 1 łyżką masy kokosowej i połączyć z resztą. Masę kokosową przelać na stężałą masę jagodową. Odstawić do lodówki. Wierzch 300 g jagód ¼ opakowania galaretki owocowej (takiej na 500 ml wody) ½ szklanki wrzącej wody Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostudzenia. Jagody opłukać, dobrze osączyć na ręczniku papierowym. Owoce rozsypać równomiernie na stężałej warstwie kokosowej(...)zalać zimna galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego! * Puszkę mleka schłodzić przez min. 6 godzin w lodówce. Zimną wyjąć z lodówki, ostrożnie odwrócić do góry dnem. Puszkę otworzyć, wodę przelać do osobnego naczynia, odłożyć do innego użytku. W puszce powinno zostać ok. ⅔ szklanki gęstej śmietanki kokosowej
Pełny talerzsmakowe i estetykę przygotowywanych potraw. Przykłady na to, jak przygotować ciekawe potrawy nie tracąc przy tym cennych właściwości kwasu znajdziecie w najbliższych postach. Dziś pierwszy: dietetyczna świąteczna galaretka - rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda, nie wymaga zdolności kulinarnych i zbyt wiele czasu na przygotowanie (o walorach zdrowotnych już nie wspominając :) ). Może być samodzielną przystawką lub dodatkiem do zimnych przekąsek(...)zamiast majonezu, i tanim sposobem na urozmaicenie świątecznego stołu. Można ją przygotować w dowolnych naczyniach, ja potrzebowałam małych porcji więc wykorzystałam foremki do lodu. Baza galaretki, kwas buraczany, ma słodko-kwaśny smak i nuty przypraw, które dodacie podczas kiszenia buraków. Doprawiacie ją wg. własnych upodobań, sami też ustalacie proporcje kwasu i bulionu, w przepisie podaję tylko przykład. Czas
SzczyptaSmaQDelikatny, rozpływający się w ustach deser śmietanowo-galaretkowy. Składniki: 1 szklanka 3% mleka 200 g śmietany 30% 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 galaretka truskawkowa 4 łyżeczki żelatyny * dodatkowo do podania połówki pomarańczy (bez miąższu) 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance wrzącej wody, następnie wylać ją do pojemniczków. Poczekać, aż stężeje. 2. Następnie(...)włóżcie na chwilę do gorącej wody). * jeżeli po wyciśnięciu soku pomarańczowego pozostały wam połówki pomarańczy to możecie je wykorzystać do powyższego deseru, tj. najpierw połówki ułożyć pod kątem, wlać galaretkę i poczekać, aż stężeje. Następnie całą masę uzupełnić masą śmietanową i schłodzić. Przed podaniem pokroić na grube plasterki
UgotowaćPrzepis na błyskawiczne galaretki z kurczaka, ponieważ warzyw nie trzeba kroić, a mięsa nie musimy obierać. Samo przygotowanie (już z gotowaniem) zajmie mniej niż 1 godzinę. Idealny pomysł na wielkanocne śniadanie. Przepis dodaje do akcji Lekka Wielkanoc . Składniki: 1 duży słoik warzyw w zalewie 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz żelatyna z przyprawami(...)warzywa, później pokrojone mięso i ponownie warzywa - całość zalać wywarem z żelatyną. Najlepiej zalewać do 3/4 wysokości, aby po pewnym czasie dolać resztę wywaru (dzięki temu warzywa będą wewnątrz galaretki i nie wypłyną na sam wierzch). Przygotowane galaretki umieścić w lodówce (na kilka godzin). Podawać z octem bądź sokiem z cytryny
UgotowaćNastępnie całość ozdobić przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi i plasterkami marchewki. Co jakiś czas podlewać wywarem. Przygotowany półmisek wstawić do lodówki. Gdy masa zgęstnieje ponownie polewać wywarem z żelatyną. Dzięki temu, galaretka będzie równomiernie położona. Danie podawać dopiero wtedy, gdy cała galaretka stężeje. Warto dodać, że galaretka musi pokryć wszystkie warzywa i filety z łososia
Ugotowaćzawiera śmietany ani masła. Galaretkowiec to ciasto, które pasuje na świąteczny stół jak i sylwestrową imprezę. Przepis dodaje do akcji Lekkie święta . Składniki na dużą blachę*: 4 galaretki o różnych smakach i kolorach, np. pomarańczową, agrestową, cytrynową i o smaku owoców leśnych 1 duży jogurt naturalny (350 g) 1 duży jogurt grecki (500 g) ewentualnie 2-3 łyżki(...)cukru pudru 6-7 łyżeczek żelatyny Dzień wcześniej przygotować galaretki. Każdą osobno rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje pokroić w zgrabną kostkę. Żelatynę zalać odrobiną wrzącej wody i rozpuścić ją. Odstawić w chłodne miejsce, aż przestygnie. Jogurt grecki i naturalny przełożyć do miski. Dodać cukier puder i żelatynę. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą
Ugotować