mlecznej czekolady 100 ml wody 2 łyżki likieru amaretto 5 jajek 180 g drobnego cukru 1/4 szkl. mąki pszennej Mus truskawkowy: 450 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1 galaretka truskawkowa sok z 1/2 cytryny 150 g cukru pudru 500 ml śmietanki 36% Dodatkowo: 1-2 łyżeczki żelatyny 2/3 szkl. kompotu truskawkowego lub „gładkiego” soku z dodatkiem truskawek opcjonalnie(...)nastąpi skrapiamy je niewielką ilością soku z cytryny i miksujemy na mus. Następnie dodajemy cukier puder i podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia naczynie zdejmujemy z palnika, dodajemy suchą galaretkę i mieszamy do czasu, aż całkowicie się ona rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mus truskawkowy. Gotową piankę przekładamy od razu
Smaki Na Talerzuposzła w jeden wieczór. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI : 1 paczka herbatników 1 opakowanie serka mascarpone (250 dag) 1 śmietanka 30% (330 ml) 2 łyżki cukru pudru 2kg jabłek 2 galaretki owocowe garść orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE : 1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i zesmaż. Dodaj galaretki i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia; 2. Śmietanę ubij
Prosty przepis naSkładniki : Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Masa serowa : 1 kg sera 4 jajka 1/3 szkl mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła 250 g cukru Dodatkowo : herbatniki kakaowe - 30 szt herbatniki białe - 60 szt polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie : Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do jabłek dodać cukier, przesmażyć(...)wolnym ogniu przez kilka minut, zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić masę do ostudzenia. Masa serowa: Ser zemleć w maszynce trzykrotnie. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka, mieszając na wolnym ogniu
Kuchnia Danusidynie , to proste ciasteczka maślane ozdobione lukrem królewskim i dekoracją z masy cukrowej. Do zrobienia Pianek Frankenstein potrzebne będą pianki marshmallow, czekolada, masa cukrowa i czekoladowa posypka. Oczy z galaretki to prosta i smaczna przekąska. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, trzeba zarezerwować sobie jednak trochę czasu na tężenie galaretki. Co roku będę aktualizować tę listę o nowe pomysły na straszne
CiastkozercySzczypta soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 8 łyżek wody 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 2 łyżki musu jabłkowego 2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garście truskawek (mogą być mrożone) ½ galaretki truskawkowej wegańskiej (z dodatkiem agaru albo karagenu) Siemię lniane zalewam wodą i mieszam. Wszystkie składniki, łącznie z siemieniem, umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję na grubość około(...)się lekko zarumieni. Odstawiam do wystygnięcia. Mazurka zawijam szczelnie w folię aluminiową i zostawiam tak na2 dni. Następnie przygotowuję polewę. Truskawki gotuję w garnku, aż się lekko rozpadną. Dodaję galaretkę i jeszcze chwilę gotuję. Polewę wylewam na ciasto. Mazurka można przyozdobić migdałami. Całość odstawiam do wystygnięcia. Smacznego Artykuł Mazurek truskawkowy (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentsłoika aromat wydobywający się z niego działa pobudzająco na nasz apetyt, a po spróbowaniu nasze kubki smakowa szaleją i chcą więcej. Na wierzchu delikatny smalczyk a na dnie pyszna galaretka. Takie mięsiwo robiła moja mama, kiedy byłam jeszcze dzieckiem, a ja czekałam niecierpliwie, kiedy w końcu będzie gotowe do jedzenia. Teraz sama robię takie przysmaki, a domownicy z utęsknieniem czekają(...)Jeżeli w trakcie gotowania woda się nadmiernie wygotuje, musicie ją uzupełniać wlewając wrzącą wodę z czajnika. Zimne słoiki z mięsiwem po trzykrotnym gotowaniu przenosimy w chłodne miejsce, żeby stężała galaretka. Takie mięsiwo może stać nieotwierane do następnego roku. Smacznego :)) łopatka wieprzowa, wieprzowina, czosnek
Bułka z Chlebemmiękkiego masła 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 małe jajka 1/2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej pół opakowania budyniu waniliowego Mus truskawkowy: 30 dag truskawek pół galaretki malinowej 1-2 łyżki cukru Dodatkowo: truskawki do dekoracji Wykonanie: Spód: Herbatniki rozdrobnij. Zrób to wkładając je do foliowej torebki zamykanej na zip a następnie pokrusz za pomocą wałka(...)truskawkowy: Truskawki umyj, usuń szypułki i podziel na mniejsze części. Wsyp do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Poczekaj aż woda częściowo odparuje, zdejmij z ognia a następnie wsyp galaretkę i mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Po wystudzeniu zblenduj i wyłóż na serniczki, udekoruj truskawkami według uznania. Gotowe, smacznego
Słodki Blogsłodkości Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 170g miękkiego masła 70g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek ( waga przed obraniem ) 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna Krem orzechowy: 250g obranych orzechów włoskich 250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru Polewa czekoladowa: 80g masła 2 łyżki kakao gorzkiego, ciemnego(...)ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przekładamy do garnka, podgrzewamy około 5 minut na dość intensywnym ogniu. Zdejmujemy jabłka z ognia, wsypujemy galaretkę, mieszamy dokładnie i tak przygotowaną masę jabłkową, przekładamy na upieczony i wystudzony spód. Wyrównujemy masę jabłkową na spodzie, wkładamy do lodówki, by stężała. W międzyczasie kiedy masa jabłkowa tężeje, warto przygotować
NiePieprz.plblachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. kroimy na 3 równe blaty. Składniki na mus : 5 jabłek 200 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy około 10 minut- dodajemy mrożone truskawki. Dusimy jeszcze 10 minut, aż większość wody odparuje. Wsypujemy galaretki. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia
Domowe ciastalaskowych/ można zastąpić inną mąką albo innymi orzechami mielonymi/ 4 jajka wielkość M 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa pigwowa: 1 i 1/2 kg pigwy 2 galaretki cytrynowe 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego krem grysikowy: 6 łyżek kaszki manny 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 400 ml mleczka kokosowego 91 % posypka kokosowa: 50 g wiórek kokosowych Biszkopt(...)pozbawiam nasion. Kroję w kostkę, przekładam do garnka, wlewam 125 ml wody, dodaję 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego i gotuję na wolnym ogniu aż pigwa będzie miękka. Na końcu wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam do przestygnięcia. Krem: Do garnka wlewam mleczko kokosowe, wodę i zagotowuję. Wsypuję stopniowo kaszkę i cały czas mieszam rózgą. Jak kaszka zgęstnieje przykrywam
wesoła kuchniażółtek 200g cukru 250g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao Pianka owocowa: 500g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 ml wody 2 galaretki truskawkowe 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: ok 0,5 kg śliwek węgierek *** Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy razem *** *** Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej(...)garnka i zasypujemy cukrem *** *** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Pół szklanki musu owocowego odlewamy, a resztę dodajemy partiami do śmietanki i delikatnie mieszamy *** *** Całość wylewamy
Blog z Apetytempszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek(...)schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić. Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułożyć dowolny wzór na cieście
ciasta i desery czyli na słodkoSurowe owoce pigwy są dość kwaśne i nie należą do najsmaczniejszych, za to po ugotowaniu smakują wybornie. Pigwa zawiera dużą ilość pektyn, dlatego świetnie nadaje się na galaretki. Pigwowiec jest krzewem dorastającym do około 1,5 m wysokości, o bardzo kwaśnych owocach, niewiele większych od orzecha włoskiego. Owoce pigwowca, po pokrojeniu w plasterki i ususzeniu można dodawać do herbaty zamiast(...)cytryny. Z owoców pigwy i pigwowca można przygotować kompoty, nalewki, dżemy, konfitury, syropy i galaretki oraz dodawać do ciast i delikatnych mięs. Nie nadają się natomiast do jedzenia na surowo. Na zdjęciu powyżej pigwowiec, przepis na nalewkę z owoców pigwowca znajdziecie na blogu Ani Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy 1 kg dojrzałych owoców pigwy lub 1,5 kg pigwowca
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Z jednego szklanką wykrawamy biszkopciki. Mus brzoskwiniowy: 4 średnio twarde brzoskwinie 2 galaretki brzoskwiniowe Z brzoskwiń wyjmujemy pestki. Smażymy do miękkości Następnie dodajemy galaretki i smażymy jeszcze chwilę. Studzimy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style
Domowe ciasta