galaretka - 14130 przepisów (strona:589/942)

Oszukana szarlotka (ciasto z rabarbarem) 137

butelce firmy Ponti) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: 1,2 kg rabarbaru (łodygi) 1 duże jabłko 1,5szkl. cukru (lub mniej według uznania i w zależności od kwasowości rabarbaru) 1 galaretka brzoskwiniowa 1 łyżka soku z cytryny (użyłam soku w butelce firmy Ponti) Sposób przygotowania: Mąkę krupczatkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia. Dodałam żółtka, zimne(...)gotowania. Zlany sok można rozcieńczyć wodą i powstanie smaczny kompot. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i starłam na tarce na dużych oczkach. Odsączony rabarbar wymieszałam ze startym jabłkiem, suchą galaretką i sokiem z cytryny. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach zamrożoną większą część ciasta. Ciasto rozłożyłam równomiernie i lekko

Waniliowe Improwizacje
Rolada waflowa z bananem 152

się swoimi prawami i jakiś deserek na weekend musi być. Dzisiaj jest to rolada waflowa z bananem. Składniki: - 250 g masła - 100 g cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 galaretka cytrynowa - 250 g herbatników - wafle - 2 banany - gorzka czekolada Przygotowanie: Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao. Całość zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki

Zainspirowana w kuchni
Cytrynowiec 138

wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Nasączenie: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklani wody 1 - 2 łyżki cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka cytrynowa sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 125 g masła 2 szklanki wody Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem. Do gotującej wody wlewam(...)rozpuszczony budyń i mieszając  gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu, sok z cytryny i pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt. Masa śmietankowa: 500 ml śmietany

Cynamonowe szczęście
Motylek 116

biszkopt 3 krąki krem śmietankowy - 1op krem czekoladowy 1 op krem ajerkoniakowy 1 op mleko masło papaja kandyz 10 dag czekoladowe kulki 10 dag galaretka w cukrze 1 op bezy 10 dag rurka czekoladowa 2 szt dowolny alkohol 50ml  biszkopt nasączyć alkoholem wymieszanym z odrobina wody.Kremy przygotować wg opisu na opakowaniu, ja dokładam zawsze odrobinę masła. Każdym kremem przełożyć(...)krążki biszkoptu. Wierzch tortu posmarować najlepiej białym kremem, obsypać boki skórką, ułożyć bezy i galaretkę, w środek nasypać czekoladowych kulek i umieścić rurki czekoladowe. Schłodzić. Szybki w wykonaniu i zadowolenie wśród gości

przepisy- Milki
Przekładaniec Siostry Anastazji 113

kruche: mąka 3 szklanki, margaryna 22 dag, cukier puder 18 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana kwaśna 3-4 łyżki, żółtka 6 szt, masa jabłkowa: jabłka 1 kg, galaretka agrestowa 1 szt, cukier 1 łyżka, masa kokosowa: białka 6 szt, cukier kryształ 1 szklanka, wiórka kokosowe 20 dag, mąka ziemniaczana 1 łyżka, masa orzechowa: jajka 4 szt, orzechy mielone(...)kruchego posiekać nożem, następnie zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce.  Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć z cukrem i pod koniec dodać galaretkę i wymieszać.  Masa kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką. Masa orzechowa: Białka ubić na sztywną

kulinarne odsłony pati
Cytrusowe wafelki 151

Chodziło za mną coś słodkiego i wychodziło :) Wafelki o lekko kwaskowatym smaku szybko się robią i jeszcze szybciej znikają :) Składniki: - 200 g masła - 100 g cukru kryształu - 100 g galaretki limonkowej lub cytrynowej (u mnie 2 sztuki) - 250 ml śmietany 18 % - opakowanie wafli Przygotowanie: Masło i cukier rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy galaretkę

Zainspirowana w kuchni
Cygańskie ścieżki 114

Cygańskie ścieżki to nazwa kolorowego ciasta, przełożonego masą serową z dodatkiem galaretek. Przygotowanie samego ciasta jest podobne do popularnej "Zebry", z tym, że tutaj paski są w kilku kolorach - z dodatkiem kisielu, kakao i maku. Do przełożenia użyłam masy z serka homogenizowanego, wymieszanego z galaretkami o różnych smakach. Całość oblałam polewą czekoladową. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Ciasteczka z żelką rabarbarową 110

łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany gęstej ukwaszonej Żelka rabarbarowa: 50 dkg rabarbaru 250 ml wody 2 torebki herbaty owocowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki galaretki truskawkowej 2 łyżki cukru dekoracja: 200 ml śmietany kremówki 30 % 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru Ciasteczka: Składniki na ciastka przełożyć do miski i zagnieść ciasto szybko. Ciasto kruche im krócej(...)wody. Wlewam do rabarbaru i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękki. Przecieram przez sito.Pozostałości z rabarbaru wyrzucam. Mus który powstanie przekładam z powrotem do garnka. Wsypuję galaretkę i zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 50 ml wody i wlewam do gotującego musu. Mieszam aż lekko zgęstnieje. Odstawiam do lekkiego ostudzenia. Zimne ciasteczka napełniam żelką jeszcze ciepłą. Kremówkę ubijam

wesoła kuchnia
Tort naleśnikowy przekładany serowym oraz rabarbarowo-truskawkowym nadzieniem 90

szkl. mleka 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie owocowe: 500 g rabarbaru około 350 g truskawek (dałam mrożone) 1 op. galaretki truskawkowej 2-3 łyżki cukru (lub do smaku) Masa serowa: 600-700 g twarogu sernikowego 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy(...)truskawki (u mnie mrożone). Gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać. Dodatkowo owoce można jeszcze zmiksować na mus. Garnek z musem owocowym zdejmujemy z palnika. Do gorącej masy wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku. Odstawiamy aż do lekkiego stężenia. W misie miksera umieszczamy twaróg. Dodajemy oba cukry oraz żółtka. Miksujemy do połączenia. Na płaskim talerzu umieszczamy

Smaki Na Talerzu
Afrodyta 140

wszystkim smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 0.5 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia KREM RÓŻOWY: 2 kisiele żurawinowe 2 galaretki (ja dałam brzoskwiniowe) 200 g masła 1 puszka brzoskwiń WIERZCH: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Białka ubij(...)masła w rondelku; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 8. Do gotującej się wody z sokiem wlej rozmieszany proszek kisielowy i energicznie mieszaj aby nie powstały grudki; 9. Do ugotowanego kisielu dodaj galaretki i mieszaj aż do rozpuszczenia; 10. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie zamieszaj, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Odstaw do wystudzenia; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 11. Brzoskwinie pokrój

Prosty przepis na
Migdałowo-czekoladowa tarta z truskawkami 85

szczerze polecam. Zapraszam:) Migdałowo-czekoladowa tarta z truskawkami - 100g mąki ziemniaczanej - 100 g zmielonych migdałow - 30g gorzkiej czekolady - 150g mąki pszennej - 300g masła lub margaryny - 100g cukru pudru - truskawki - galaretka Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy zmielone migdały i mieszamy. Dodajemy zimne masło, startą na malutkich oczkach tarki czekoladę i cukier puder i zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki(...)formie, po czym nakłuwamy widelcem, żeby za bardzo nie urosło. Pieczemy w temp.180C ( przy termoobiegu) jakies 20 min do zbrązowienia. Po upieczeniu i wystudzeniu , układamy obrane truskawki i zalewamy galaretką

Kuchnia Pełna Emocji
Jogurtowiec z truskawkami 82

łyżeczki proszku do pieczenia Krem: - 300 g miękkiego masła - 150 g truskawek - cukier puder do smaku - 1 kieliszeczek wódki albo spirytusu Do tego truskawki świeże i pół kubeczka czerwonej galaretki Na początek ciasto.  Jajka łączymy z jogurtem greckim i dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się połączą dodajemy masło, cukier i znów mieszamy - na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia(...)gładki krem. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą przekładamy kremem . ( na krem można też nałożyć truskawki ) Na wierzchu smarujemy cienko kremem, układamy gęsto owoce i zalewamy bardzo ostrożnie galaretką

Kuchnia Pełna Emocji
Ciasto " Kubuś" 74

cukru - szczypta soli - 3 łyżki mąki tortowej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: - 900ml soku przecierowego marchwiowego z bananem - 3 budynie śmietankowe do tego duża paczka delicji pomarańczowych i 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Na początek oczywiście biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę . Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem, po czym delikatnie dodajemy połowę piany(...)drugim biszkoptem na to kolejna warstwa budyniu. Na wierzchu układamy delicję , warstwą czekoladową do dołu ( czyli czekolada ma być na budyniu a biszkopcik na górze) i to wszystko zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i wsuwamy

Kuchnia Pełna Emocji
Tort czekoladowy z wiśniami 118

300ml śmietany 30% 300g dobrej, mlecznej czekolady Pralina: 30g orzeszków ziemnych 30g drobnego cukru 30g płatków kukurydzianych 100g czekolady mlecznej  Warstwa wiśniowa: 300g mrożonych wiśni 100g cukru ½opakowania galaretki wiśniowej Krem do tynkowania tortu: 1 kostka masła 150g masy krówkowej z puszki Polewa: 40ml słodkiej śmietanki 60g mlecznej czekolady Dodatkowo słodycze lub owoce do dekoracji tortu Sposób przygotowania Biszkopt(...)Warstwa wiśniowa: Mrożone owoce wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż wytworzy się sok, a owoce zmiękną. Zestawiamy i wsypujemy galaretkę w proszku. Mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Tą warstwę przygotowujemy ok 1 godzinę przed przełożeniem tortu. Krem kajmakowy: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zbliżoną do siebie, co sprawi że masa się

Kuchnia w czekoladzie
Idealne Makaroniki (b. włoska) 84

zbalansowane goryczką ciemnej czekolady . Do makaroników pasuje też lemon curd , lub masy na bazie białej czekolady , np. malinowa . Makaroniki można przyrządzić, również ze świeżymi owocami lub kwaskową galaretką . Musisz jednak wiedzieć, że kremy o dużej zawartości wody (kremy na śmietanie, galaretki, żele) rozmoczą po jakimś czasie makaronikową skorupę . Jeśli wiesz, że Twoje makaroniki będą nadziane przez dłuższy czas przed

SmartBake.pl