galaretka - 14130 przepisów (strona:655/942)

Torcik karpatkowy o smaku kiwi 186

kostki masła 1 1/4 szklanki wody 1 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej szczypta soli 6 dużych jaj Masa śmietanowa z kiwi: 3 sztuki dojrzałego kiwi 1 galaretka kiwi 1/2 szklanki wody 1/2 litra śmietany 36% 3 łyżki cukru polewa czekoladowa Sposób wykonania: Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy mąki mieszamy(...)piekarniku przez 20 minut w temp 180*c. Krem: Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób

Wanilia i Kardamon
Deser jagodowo- ajerkoniakowy 160

obniżają poziom złego cholesterolu. Doskonale nadają się do przygotowania ciast i deserów. Ja wykorzystałam te pyszne owoce do przygotowania deseru. Oto przepis: SKŁADNIKI: 30 dag jagód, 1 opakowanie galaretki czerwonej, 250 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 100 ml ajerkoniaku, 4 wafelki w czekoladzie, jagody do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jagody przekładam do garnka. Chwilę duszę, aż owoce się(...)rozgotują. Wsypuję galaretkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.  2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Wlewam 80ml ajerkoniaku, miksuję.  3. Wafelki kroję w kosteczkę i przekładam na dno pucharków. Następnie nakładam naprzemiennie porcję kremu i gęstego musu jagodowego. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników.  4. Wierzch deseru polewam pozostałym ajerkoniakiem i posypuję jagodami

Tradycyjna kuchnia Kasi
TRUSKAWKOWA CHMURKA 1183

łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po żółtku, miksujemy, następnie stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Kolejny krok to dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia(...)dodajemy do ubitej kremówki, miksujemy.Gotową masę wykładamy na upieczony, wystudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa truskawkowa: Da garnka wrzucamy odszypułkowane truskawki. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy galaretki, chwilkę podgotowujemy. Studzimy. Zimną masę wykładamy na masę śmietanową. Odstawiamy do lodówki do dalszego tężenia

Z Majeczką w kuchni
Tarta z musem z rabarbaru i bitą śmietaną 146

minut włożyć do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem. Wystudzić. Mus z rabarbaru: 700 g rabarbaru 9 łyżek cukru 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki wody ½ szklanki wrzątku Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę, mieszamy i   gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki(...)Ciepły rabarbar miksujemy blenderem na gładko. Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Gorącą dodajemy do zmiksowanego musu. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudtu Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Na zimy spód tarty wykładamy tężejący mus z rabarbaru, na wierzch ubitą śmietankę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji 289

ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz. Składniki na masę: kilogram obranych jabłek   2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe Wykonanie masy:  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki

Mania Wypiekania
Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 195

niej zrobić Składniki: 2,5 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 400g cukru torebka dżemfixu, konfiturexu, żelfixu 2:1 lub 3:1 pół flakonika olejku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie: Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Zasypać cukrem połączonym z dżemfixem/żelfixem. Poczekać(...)godziny, aż dynia puści sok. Nadmiar soku należy odlać. Dynię prażyć na malutkim ogniu ok. 3 godziny. Na drugi dzień dodać 2 łyżeczki kwasku, pół flakonika olejku i 2 galaretki i gotować na malutkim ogniu ok. 2 godziny. Gdy masa będzie gładka, jednolita przełożyć do słoiczków (wcześniej wyparzonych i wysuszonych). Dżemy pasteryzować* ok. 10 minut. * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę

Mania Wypiekania
Andruty o smaku owocowym 175

Coś słodkiego na szybko.     Składniki: -opakowanie wafli  -2 galaretki owocowe -400 ml słodkiej śmietany 30% -1/2 szklanki cukru -15 dkg margaryny W rondelku podgrzewamy śmietanę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy galaretki w proszku i mieszamy do ich rozpuszczenia. Dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu do jej rozpuszczenia. Studzimy. Masę

Maminek kulinarny
Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami 204

koniec wmieszać pokruszone płatki i rozpuszczoną żelatynę. Pokryć pianką drugą warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na czas stężenia. Masa truskawkowa : ok. 700 g truskawek, umytych i odszypułkowanych  1 galaretka truskawkowa łyżka żelatyny 2 łyżki cukru szklanka wody  Truskawki rozgnieść przy pomocy np. praski do ziemniaków. W garnku zagotować wodę, wsypać galaretkę, żelatynę i cukier, a następnie przemieszać. Odstawić

Kuchnia Ellie
Sernik truskawkowy 197

masła 40 g ryżu preparowanego 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu w wiaderku 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 kg truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Biszkopty ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z kakao, dodaję miód i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam łyżka, dodaję ryż preparowany i ponownie mieszam. Gotową  masę(...)lodówki. Białka ubijam na sztywno i również odstawiam do lodówki. Truskawki miksuję,  przelewam do rondelka, dodaję 1/2 szklanki cukru, i podgrzewam, aż cukier się rozpuści. Wsypuję suche galaretki i mieszam, aż żelatyna połączy się z musem truskawkowym. Odstawiam by całość przestygła. Twarożek przekładam do misy od malaksera, dodaję pozostały cukier, jogurt i wszystko razem miksuję. Dodaję zimny

Ciasteczkowy Potwór
Zupa truskawkowa 225

blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki 2 goździki opcjonalnie śmietana lub jogurt WYKONANIE Truskawki zalewamy 2 litrami wody dodajemy goździki. Zagotowujemy i od tego momentu gotujemy(...)Kisiel rozprowadzamy zimną wodą dodajemy do zupy. Galaretkę rozprowadzamy wrzątkiem i również wlewamy do owocówki. Mieszamy. Owoce możemy wyjąć i dodawać do talerza lub zostawić w zupie. Zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. U mnie 3 łyżki jogurtu. Makaron gotujemy w wodzie al dente. Podajemy z zupą na gorąco lub na zimno. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Kolorowy zawrót głowy 108

Znacie taką reklamę „Winiary dobre pomysły dobry smak”. Muszę przyznać, że coś w tym jest. Gdy tylko stałam się posiadaczką nowej serii galaretek tropikalnych WINIARY, pomysły jeden za drugim wpadały mi do głowy. Dwa z nich już zaprezentowałam we wcześniejszych postach. One były takie w moim ulubionym stylu czyli klasycznej elegancji. Takie jak lubię, subtelne, skromne i delikatne. Dzisiejsza propozycja(...)jest zupełnie inna. Szalona, kolorowa z czekoladowym akcentem. Mocno nafaszerowana galaretkami. Występuje w nim różnorodność smaków i kolorów. Przeplatają się tu nuty kokosa, mięty, ananasa, limonki, pomarańczy i truskawki. Myślę, że dzieciom przypadnie do gustu. Świetnie się też sprawdzi jako tort urodzinowy dla naszych pociech. Niedługo będzie Dzień dziecka, może ktoś zechce wykorzystać ten przepis. Smaki i kolory można dowolnie

Wiem co jem
Pijane truskawki 158

trwa tak krótko, że trzeba korzystać ile się da nie zważając na koszty. Na początek proponuję z tych pysznych owoców deser z nutą alkoholu. Dodałam go trochę zarówno do galaretki jak i masy serowo-śmietanowej. W pierwszym przypadku jest to półwytrawne różowe wino, które świetnie się komponuje z owocową galaretką, w drugim zaś ajerkoniak, który bardziej pasuje do sera

Wiem co jem
Indyk w galarecie z brokułem i marchewką 115

niepodzielna końcówka - porcja za duża na jedną osobę, a za mała na więcej. Niestety, na tą końcówkę wszyscy mają największą ochotę. Żeby pogodzić rodzinę, na takiej końcówce najczęściej robię galaretkę, do której wkładam resztki mięsa i jakieś warzywka. Tym razem padło na mięso z indyczych szyjek, marchewkę i kawałek, ugotowanego wcześniej do obiadu, brokuła. Samo zdrowie na talerzu :) Indyk(...)dołożyłam rozdrobnione mięso, oraz pokrojoną marchewkę i brokuła, przemieszałam, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Masą napełniłam trzy filiżanki i jeden pojemniczek po kiełkach. Po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby galaretka stężała. Podałam z pokrojoną na cząstki cytryną

Kuchenne zapiski Edyty
Szybka domowa galaretka z owocami (wegańska) 198

Idealny deser na upalne dni :) Galaretka w tej wersji jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od tej kupnej. Poza tym, szybciej od niej tężeje, a wykonanie jest banalnie proste. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki (na 15 szt.): 0,75 l soku z czerwonych owoców (winogrona, wiśnie, maliny). Można wycisnąć samodzielnie, bądź kupić gotowy, byle był bez dodatku cukru(...)poukładać w nich umyte owoce. 2. Sok zagotować. Dodać agar agar, dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanych foremek.  3. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki, aby galaretki stężały

Domowa Cookierenka Agi
Sernik śmietankowo-malinowy 158

tabliczki białej czekolady olejek śmietankowy 2 łyżki masła Warstwa malinowa: 30 dag malin świeżych lub mrożonych 200 ml wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Ciasto: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej. Masa serowa(...)będzie całkowicie zimny. Warstwa malinowa: Maliny wsypać do rondelka wlać wodę wsypać cukier dodać sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu 3-5 minut, zestawić z ognia wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą masę wylać na zimny sernik, zostawić na całą noc w lodówce do stężenia

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania