galaretka - 14130 przepisów (strona:672/942)

Ananasowa bajka 204

kokosowych   Śmietanę ubić, dodać śnieżkę w proszku, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, wszystko dobrze mieszamy. Dodatkowo: 1/2 świeżego ananasa 1 galaretka cytrynowa Przełożenie ciasta: biszkopt -  1/3 masy śmietankowej - ananas pokrojony w kostkę - tężejąca galaretka -  2/3 masy śmietankowej - kokos do posypania.  Kto zajada ananasa czy to młody

Apetyczna babeczka
Kruche z budyniem i jabłkami 362

budyniem i jabłkami CIASTO KRUCHE: margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki mąka- 2 szkl jajka - 5 szt cukier - 3 łyżki MASA JABŁKOWA jabłka-1,5 kg galaretka cytrynowa -2 opak masło -1 łyżka MASA BUDYNIOWA budyń śmietankowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki cukier puder PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE:  Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)minut.  MASA JABŁKOWA:  Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.  MASA BUDYNIOWA  2 szkl mleka zagotować

Kuchnia Danusi
Biszkopt z jabłkami 352

cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą(...)sztywną masę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, przesmażyć na ogniu. Do podsmażonych jabłek dodać cukier, chwilę przesmażyć. Następnie zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. PONCZ Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać. POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę roztopić w rondlu. Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę

Kuchnia Danusi
Biszkopt z jeżynami 139

sezonowymi owocami Biszkopt z jeżynami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka -5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka PRZEŁOŻENIE śmietana 18%- 500 g + 2 łyżki galaretki wiśniowe - 2 opak jeżyny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, w czasie ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem  do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie(...)ciasto, przekroić wzdłuż na połowę. Na gorący biszkopt wylać śmietanę z kubka, dobrze rozsmarować, przykryć gorącym biszkoptem. Wierzch posmarować dwoma łyżkami śmietany, ułożyć na cieście jeżyny, zalać lekko stężałą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Pychotka 156

mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy KREM 1 szkl śmietany 36% 2 śmietan-fix DODATKOWO 1 dżem wiśniowy 1 słoik marmolada jabłkowa 1 galaretka cytrynowa 1 tabliczka czekolady z orzechami PRZYGOTOWANIE  BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując. Mąkę wymieszać(...)połowę. KREM Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fix na sztywno. DODATKOWO Do rondla wyłożyć dżem wiśniowy i marmoladę jabłkową, mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretkę dobrze rozmieszać. Odstawić do ostudzenia. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na pierwszą część biszkoptu, wyłożyć dżem, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć krem śmietankowy. Czekoladę z orzechami, zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. Wstawić ciasto

Kuchnia Danusi
Szarlotka 390

Szarlotka  SKŁADNIKI: 0,5 kg mąka 5 szt żółtka 2 łyżki proszek do pieczenia 0,5 szkl cukier 1 kost margaryna MASA JABŁKOWA 1 opak galaretka cytrynowa 1.5 kg jabłka pokrojone cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: CIASTO : Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części(...)jedną cześć zetrzeć na tarce na spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku. Masa jabłkowa pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć z cukrem. Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na jabłka. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Ciasto jabłkowo-wiśniowe 362

szkl mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA marmolada jabłkowa - 2 słoiczki od dżemu dżem wiśniowy -0,5 słoika galaretka cytrynowa - 2 opak MASA BUDYNIOWA masło -250 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki mąka pszenna -2 łyżki cukier -0,5 szkl mleko 0,5 l żółtka jaj - 2 szt cukier puder(...)połowę.  MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA  Do rondla wyłożyć marmoladę jabłkową i dżem wiśniowy, wymieszać. Postawić rondel na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia , wsypać galaretki wymieszać.  MASA BUDYNIOWA  Do miski przełożyć żółtka, dodać obie mąki i pół szklanki mleka, zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać zawiesinę z mąki

Kuchnia Danusi
Sernik na zimno z musem truskawkowym 188

serek danio homogenizowany- 600 g żelatyna - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kremówka 30% - 300 ml MUS TRUSKAWKOWY truskawki - 800 g z (truskawkami wyłożonymi na ciasto) cukier- 3 łyżki galaretka truskawkowa - 2 opak PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywno, dodając po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać(...)miski i za pomocą blendera dobrze zmiksować na mus. U mnie wyszło 800 ml musu. Mus przelać do garnka, dodać cukier, zagotować. Zdjąć z ognia garnek, wsypać dwie galaretki dobrze rozmieszać. Truskawki przekroić na połowę, ułożyć na masie serowej. Mus truskawkowy wylać na truskawki, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Ciasto z jabłkami i ze śmietaną 210

Jabłka: 1 kg jabłek,  2/3 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  1/2 szklanki wody,   3/4 szklanki kaszy manny,  łyżka masła,  1 dowolna galaretka. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotować z cukrami. Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu przez około 8 minut.  Dodać kaszę oraz masło(...)Stale mieszając, smażyć, aż kasza się rozgotuje. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku.  Ciepłą masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Schłodzić. Masa śmietanowa: 250g masła lub margaryny,  3/4 szklanki cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego,   szklanka kwaśnej śmietany 18%,  2 łyżki soku z cytryny,  50g mlecznej czekolady. Miękkie masło utrzeć z cukrami

Z miłości do słodkości
Surówka z czerwonej kapusty 171

cynamonu ,  200 ml czerwonego wina,  6 łyżek octu,  około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 3-4 łyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIE Kapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć  dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól  i wymieszać, doprowadzić(...)podlać wodą. Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do kapusty na ok 15 min przed końcem. łyżkę skrobi  rozrobić z  łyżką  wlać do kapusty . Dodać galaretkę , doprawić octem , cukrem , solą SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Tort z truskawkami 157

jajka,  1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 masło, dodatkowo: 0,5 kg truskawek, 3 galaretki truskawkowe. Przygotowanie:     Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy na zmianę po trochu mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i żółtek, ciągle ubijając. Gdy powstania(...)Krem: żółtka ucieramy z cukrem do białości, kolejno dodajemy kawałki masła i ucieramy na krem. Biszkopt przekrawamy i smarujemy kremem, na wierzchu układamy truskawki i zalewamy  tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 1 litrze wody

Aga w kuchni
Babeczki z kremem budyniowym i borówkami 145

borówek,   1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker,   200 ml mleka,   2 łyżeczki cukru pudru,   2 żółtka,   100 g masła,   3 łyżeczki galaretki wiśniowej Dr. Oetker. Przygotowanie:   ciasto : Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy  na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki(...)ognia, cały czas mieszając. Żółtka ubijamy z cukrem i posiekanym masłem. Dodajemy budyń i miksujemy. Wkładamy po 2 łyżeczki kremu budyniowego do babeczek. Dekorujemy borówkami i polewamy tężejącą galaretką wiśniową. Chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Ciasto bez pieczenia. 229

Składniki: biszkopty (podłużne) Masa serowa: 1 kg g waniliowego serka homogenizowanego, 200 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżki cukru pudru, 2 czubate łyżki żelatyny, ok. 300 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa lub malinowa. Przygotowanie:       Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości(...)wykładamy folią spożywczą - same boki. Układamy biszkopty w tortownicy i wlewamy masę serową. Następnie wstawiamy sernik do lodówki. Następnie układamy pokrojone truskawki w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia

Aga w kuchni
Sernik na zimno z brzoskwiniami-3 składniki. 1143

brzoskwiniami. Chyba nie muszę za dużo opisywać, bo i tak wiadomo, że brzoskwinie z twarogiem to niesamowite połączenie. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Brzoskwinie w zalewie 1 kg twarogu 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie:  Twaróg mielimy za pomocą blendera.   Brzoskwinie odsączamy z zalewy i przecieramy papierowym ręczniczkiem, a zalewę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy szklankę wody i galaretki, dokładnie

Kuchnia Łukasza
Gdy zlapie nas “zachciewajka” ...na troszke grubsza owocowa tarte 169

Składniki: Na ciasto: 2 żółtka 1 szklanka mąki pszennej 125g masła (margaryny) – zimne cukier waniliowy 16 g Owoce świeże lub mrożone, całkowita dowolność Ja dalam swieze wisnie Galaretka (pod kolor do owoców) rozpuszczona w połowie ilości wody podanej na opakowaniu Ciasto: Z podanych składników zagnieść (do dokładnego połączenia składników, nie wyrabiać). Wstawić ciasto na 1h do lodówki Okragla f ormę(...)Wyciagnac z piekarnika. Posmarowac dzemem w moim wypadku wisniowym i wlozyc na 10 minut do piekarnika. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Nastepnie nalozyc galaretke i do lodowki aby galaretka sie sciela a tarta przegryzla

Z Kuchni Do Kuchni