Mmmmm........ zaskakująco pyszny! Dżem z cukinii z pomarańczą Składniki: 2 kg cukinii (startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w kostkę - obranej, bez nasion) 2 galaretki pomarańczowe 1 pomarańcza 250 g cukru zapach pomarańczowy sok z 1 cytryny Cukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na tarce.Włożyć do garnka i gotować ok godziny(...)zetrzeć na tarce dodając do cukinii, z reszty usunąć białą część, pestki i również dodać do gotującej się cukinii, podobnie jak cukier, zapach pomarańczowy, sok z cytryny i galaretki. Całość wymieszać i gotowac jeszcze ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i od razu przekładac do słoików stawiając je do góry dnem. Następnego dnia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaodlanym mleku za pomocą trzepaczki rozrobić budyń oraz cukier. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć z masłem. Dodatkowo: 500-600g truskawek ½ galaretki truskawkowej (rozrobiona w 200 ml gorącej wody) Na ostudzony kruchy spód wyłożyć masę budyniową. Na nią ułożyć umyte, bez szypułek połówki truskawek. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki
Fabryka pomysłównaprawdę się udaje :) Biszkopt wyrasta pięknie - ja zawsze ścinam czapę :) Posłużyła jako kruszonka na boki tortu. Biszkopt nasączamy. Warstwa truskawkowego musu: 80 dag truskawek, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 galaretki truskawkowe, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody, + 30 dag truskawek do przełożenia i dekoracji, Truskawki wrzucamy na patelnię razem z cukrem i gotujemy ok. 7 minut - truskawki(...)muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i dodajemy do musu truskawkowego. Żelatynę zalewamy małą ilością zimą wody i chwilę czekamy, aż napęcznieje, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia po czym wlewamy do musu. Całość odstawiamy do zgęstnienia. Warstwa śmietankowo-truskawkowy
Delicious Titbitsrolada biszkoptowa z jabłkami. Jak zwykle gdy nie mam pomysłu sięgam po przepisy siostry Anastazji i trochę je modyfikuję, tak było i tym razem, pozwoliłam sobie na pominięcie galaretki, która była w oryginalnym przepisie. To ciasto wymaga trochę pracy, ale jest po prostu przepyszne więc warto poświęcić mu kilka chwil. Przyznam, że uwielbiam takie warstwowe ciasta, coś składasz, coś
Cynamonowe szczęścieCiasto Brzoskwiniowiec to pyszne ciasto z galaretką z brzoskwiniami, czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Ciasto jest przepyszne i warte wypróbowania. Artykuł Ciasto Brzoskwiniowiec pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudawykonania. Potrzebne składniki: na biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, na piankę: 2 galaretki truskawkowe, 2 szklanki wrzątku, 2 śmietanki śnieżki, 400ml mleka. Piankowiec -- Przepisy na ciasta, ciasteczka, torty | Pyszne domowe wypieki
AleTorcikwykonania. Potrzebne składniki: na biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, na piankę: 2 galaretki truskawkowe, 2 szklanki wrzątku, 2 śmietanki śnieżki, 400ml mleka. Piankowiec -- Przepisy na ciasta, ciasteczka, torty | Pyszne domowe wypieki
AleTorcikSzybko i apetycznie będzie dziś w słoiczkach/pucharkach. Galaretkę zrobiłam z dżemu porzeczkowego a serniczki zrobione z serka homogenizowanego i ricotty, dodałam orzechy. Kto lubi takie połączenie? Szybko się je robi, trzeba tylko chwilę poczekać aż się zetną. Zapraszam do kuchni, będziemy robić serniczki. Serniczki porzeczkowe w słoiczkach - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię je robi, potem co prawda szybko znikają ale to dobrze, bo takie ich przeznaczenie. Kto chętny na takie smakołyki. Zapraszam na kawę i deser. Serniczki w pucharkach z galaretką z kaki - przepis. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesyta a dodatkowo i brzuch będzie zadowolony. Trochę z nim zabawy, z deserem ale powiedzcie czy nie warto? czyż nie wygląda zjawiskowo? Potrzebny będzie skyr i ricotta oraz galaretki smakowe. Można użyć innych niż u mnie jeśli nie znajdziecie tych z Wodzisławia, też będzie ok. Zaczynamy zabawę? zapraszam. Pasiasty deser z ricottą i skyrem z owocami - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieniego używać świeżych owoców, bo mogą być mrożone i to w sumie każdy rodzaj. Truskawki, jagody, maliny, co tam macie w lodowce. Wystarczy tylko dodać odpowiednią w smaku galaretkę i gotowe. Pasuje na każdą okazje przez cały rok. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksuchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić w poziomie na dwa blaty Zmiksowane truskawki wlać do garnka, postawić na ogniu, zagotować. Zdjąć garnek z ognia, wsypać suche galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, aż zacznie delikatnie gęstnieć. Na dnie formy ułożyć blat biszkoptowy, otoczyć rantem zrobionym z podwójnie złożonego papieru do pieczenia i zapiąć metalowy rant (można zrobić rant
ememe kitchenTrzeba korzystać z owoców lata 🙂 Składniki 1 kg sera na sernik 1 mała śmietana 18% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 galaretka 2 szklanki czarnej agrestoporzeczki 30 … Czytaj dalej Sernik porzeczkowy z truskawkami
czarrna od kuchni