Przyznaję się bez bicia, że wszystkie krzaczki czarnego bzu w promieniu 2 km od mojego domu są przeze mnie ogołocone. Wszystko za sprawą syropu którym raczyła mnie babcia Aniela. Uwielbiam go! Ale nie tylko smak jest tu ważny. Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym czyli mają zdolność do wiązania wolnych rodników. Przetwory z owoców czarnego bzu chronią komórki i zapewniają im dłuższą żywotność, a także mają właściwości bakteriobójcze oraz zdolność wiązania się flawonoidów zawartych w ekstrakcie z wirusem gr... czytaj dalej...
Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Coraz częściej mówi się o szerokim zastosowaniu czarnego bzu.
Czytaj dalej...