preferują tego przepysznego, barwnego warzywka. Na przykład pieczone buraki! Kto ich nie ubóstwia? Nasza dzisiejsza propozycja na wiosenny obiad to krem delikatny w smaku, ale i z wyczuwalną lekką ostrością, która idealnie przełamuje się ze słodkimi truskawkami. Truskawki i chili? Również połączenie idealne! (: Krem z każdą kolejną pochłanianą łyżką jest coraz bardziej apetyczny, a więc z góry uprzedzamy
Symfonia Smakówprosto, bo przygotowanie idealnego, okrągłego jaja w koszulce z płynnym żółtkiem i ściętym, 'nieglutowatym' białkiem nie jest wcale takie łatwe. Połączenie smaków, chociaż niezbyt skomplikowane, bardzo przyjemne i lekkie . Zapraszamy do przygotowania na śniadanie, obiad, podwieczorek (: Składniki Szparagi (4 sztuki do jednej porcji) Oliwa z oliwek Sól, pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie Szparagi myjemy dokładnie, osuszamy i odcinamy
Symfonia Smakówmarchew pomarańczowa, sól, zielona pietruszka, Sos: 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany, 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1 kostka drobiowa, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, na al dente. Filet płuczemy i kroimy w cienkie plastry, smarujemy musztardą i grillujemy (tradycyjnie na grillu lub patelni). Doprawiamy solą
Moniki Smakołykikostkę, podsmażyć. Nadmiar tłuszczu odlać. Żółtka rozbić ze śmietaną, doprawić solą , pieprzem, wsypać ser. Wszystko wylać do boczku, mieszać i smażyć ok 5 min. Makaron ugotować . Powinien być lekko twardy typu al dente. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewykażdą połówkę wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty. Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania. Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę
Mania Gotowaniaboczek ( jeśli boimy się że boczek się przyklei do patelni można dodać troszkę tłuszczu ) Po chwili jak już z boczku wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę Po lekkim zezłoceniu dodajemy pokrojoną w kostkę cebule Jak wszystko nabierze ładnego złotego koloru to zawartość patelni - bez tłuszczu przekładamy do garnka z fasolką Do gorącego tłuszczu dodajemy mąkę ciągle
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmałym ogniu aż miód się rozpuści i połączy z resztą. Wlewamy do kubeczka. Smacznego i na zdrowie :) Żeby podnieść walory zdrowotne napoju najlepiej przestudzić lekko mleko z masłem i dopiero dodać miód . Pyszny napój ale też najsmaczniejsze lekarstwo gdy coś nas bierze
Od kuchni czyli o wszystkim po trochękonsystencji sera Wbijamy jajka Mieszamy Dodajemy resztę składników - jeśli masa jest za lepka dodajemy mąki Kształtujemy kule którą dzielimy na 4 części Nastawiamy garnek z wodą którą lekko solimy , dodajemy kilka kropli oleju - zagotowywujemy Z każdej części robimy wałeczek Wałeczki kroimy w około 2 - 3 cm kawałki Wrzucamy na wrzątek Gotujemy kilka minut od wypłynięcia Podajemy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochębyło za dużo wody - trzeba je odparować lub na ciasto kruche wysypać koło 2 łyżek bułki tartej ) Wyłożyć na ciasto . Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na jabłka , lekko po-nakłuwać Piec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez około 30 - 40 min do zrumienienia Gotowe posypać cukrem pudrem jeszcze ciepłe można podać z lodami śmietankowymi , waniliowymi
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęupodobań Wykonanie : Gotujemy makaron wg . przepisu na opakowaniu Truskawki myjemy i obieramy ze szypułek - zasypujemy cukrem po chwili dodajemy śmietanę / jogurt miksujemy - możemy też wszystko rozgnieść widelcem Ugotowany lekko przestudzony makaron nakładamy na talerz i wykładamy zmiksowane truskawki Zamiast truskawek możemy użyć malin , jagód i będzie równie pyszne
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmakaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki, a zarazem sprężysty (al dente), odcedzam i odstawiam na bok. Brokuła płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w lekko osolonej wodzie maksymalnie 2-3 minuty od chwili zagotowania się wody (dla zachowania soczystego koloru i jędrności). Cebulę obieram, drobno siekam, a obrany czosnek przeciskam przez praskę. Szklę na niewielkiej
W kuchni Karmel-itkimąki. Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek. Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Przygotować blaszkę na muffinki, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość, odrywać
Moje domowe kucharzeniePowinniśmy otrzymać konsystencję słodkiej śmietanki. Odstawiamy , czekamy aż drożdże podrosną. Do mąki dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i tyle mleka, aż otrzymamy dość zwartą i gęstą masę, ale taką, która lekko spływa z drewnianej łyżki. Wsypujemy namoczone wcześniej w wodzie rodzynki. Dodajemy również starte na tarce jabłka posypane cynamonem i łyżką cukru. Jabłka puszczą sok, należy go odcisnąć. Mieszamy. Odstawiamy
W kuchennym oknie Ewyilości oleju formując cienkie placki**. Można je podawać z cukrem, Golden syropem, bitą śmietaną lub dżemem. *Dynia powinna mieć temperaturę pokojową. **Cieńsze placki lepiej się smaży, grubsze mogą się lekko rozpadać. Smacznego
Złote przepisyłyżka soku z cytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół. Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać
Kulinarny karnet Christophera