zjadł do obiadu to znaczy się, że były pyszne! Składniki : * pęczek zielonych szparagów * 3 łyżki masła * 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie : Końcówki szparagów odciąć lub lekko ułamać. Wodę osolić, dodać łyżeczkę cukru. Szparagi obgotować przez 15 minut, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, lekko osolić. Przesmażyć i polać szparagi. Podawać ciepłe
Magiczne Życie Martydomu. Wody smakowe czuć przeważnie tym chemicznym posmakiem niby owoców. Dlatego lepszą alternatywą jest zrobienie sobie takiej wody samemu. Składniki : * gałązka świeżej mięty * kilka plasterków cytryny * woda mineralna lekko gazowana Przygotowanie : Mięte i cytrynę przełożyć do dzbanka bądź butelki, zalać wodą. Ja swoją odstawiam na pół godziny żeby się smaki przemieszały. Idealnie gasi pragnienie. Można także miętę zaparzyć(...)połowie szklanki wrzątku, przestudzić, dodać cytrynę i uzupełnić lekko gazowaną wodą
Magiczne Życie MartyDanusia , Gosia , Iwona , Justyna , Magda , Magda , Marzena , Patryk i Ada Moje wyszły lekko różowe, ale dałam zdecydowanie mniej kakao i cukru, bo wiedziałam że polewa będzie mocno czekoladowa. Zapraszam! Częstujcie się! Składniki na 12 babeczek : * 180 g Kasi * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 jajka(...)stopniach. Polewa czekoladowa : * 100 ml śmietanki kremówki * tabliczka mlecznej czekolady * winogrona do ozdoby Przygotowanie : Czekoladę drobno posiekać, śmietankę zagotować. Dobrze wymieszać z czekoladą, przestudzić i lekko ubić. Wylać na przestudzone babeczki. Odłożyć na kratkę do pieczenia. Ozdobić połówkami czerwonego winogrona
Magiczne Życie Martytakich napojów, które ugaszą nasze pragnienie. Domowa lemoniada jest najlepsza i nie muszę nikogo do tego przekonywać. Składniki : * 6 cytryn * 2 szklanki cukru * 3 szklanki wody * woda mineralna lekko gazowana * plasterki cytryny * kostki lodu Przygotowanie : Wyparzone cytryny pokroić w kostkę. Zagotować razem z cukrem i wodą. Przecedzić i wystudzić. Przelać do dzbanka. Uzupełnić wodą lekko gazowaną. Podawać
Magiczne Życie Martymożna całe ziarenka rozgnieść w moździerzu * kilka lisków świeżej bazylii lub mięty * szczypta soli do smaku * łyżeczka cukru do smaku * sos balsamiczny Przygotowanie : Truskawki posłodzić. Odstawić na chwilę, aż lekko puszczą sok. Zioła drobno posiekać, dodać do truskawek. Przyprawić solą, pieprzem i sosem balsamicznym. Jeśli robimy w wersji na ciepło to wszystkie składniki poza ziołami dodajemy na patelnię, lekko podlewamy
Magiczne Życie MartyCześć :) Kilka dni temu proponowałam Wam tropikalną mannę na śniadanie. Dzisiaj z kolei lekka modyfikacja tamtego przepisu, ale w formie deseru na zimno. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćokazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-) Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpociąg do Warszawy, aby na czas dotrzeć na warsztaty z Kingą Paruzel (uprzedzając pytania - warsztaty były wygraną w konkursie Dr Oetkera i Olympusa :-) ). W drodze na dworzec pojawia się lekka wątpliwość, a co jeśli przez ten orkan, który szaleje po Europie pociąg będzie opóźniony? Uff... jest na czas! 3 godziny spędzam w cieple, czytając sobie Wiosnę w Różanach
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj lekka, śniadaniowa propozycja. Pożywny twarożek z kalarepą i szczypiorkiem. Już wkrótce wiosna, więc miło widzieć na talerzu zielona akcenty :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm - układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach - piec w 180stopniach przez 25 minut - ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie - stwardnieją po ostygnięciu Ciastka owsiane są wspaniale kruche, można je przechowywać
Smakołyki Berenikirzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce - formę na muffiny smarujemy niewielką ilością tłuszczu i posypujemy mąką - kwadraty z ciasta wkładamy do wgłębień w formie lekko wypełniając je, brzegi zostawiamy na zewnątrz - do tak przygotowanych foremek przekładamy masę kremową tak, by wypełniła się cała powstała kieszonka - brzegi kwadratu zaklejamy u góry szczelnie tworząc coś na kształt(...)boki, tylko utrzymuje zwarty kształt, po wyjęciu przypominający babeczkę. Do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru, jeżeli ktoś lubi słodkie nadzienia, moje sakiewki mają delikatny w smaku, lekko kremowy środek. Najlepiej przechowywać je w lodówce
Smakołyki Berenikiwyrośnięcia na 1-1,5 godziny - piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dole postawić naczynie z wodą, które będzie tam stało przez cały okres pieczenia - wyrośnięte ciasto podsypać lekko mąką i zagnieść, podzielić na 6 części i formować bułki - bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, posmarować je z wierzchu wodą, posypać płatkami owsianymi, lekko przyciskając
Smakołyki Berenikiwykrojone wcześniej krążki z ciasta - sakiewki pieczemy w 200 stopniach przez 35minut, na koniec na każdym krążku na wierzchu babeczek kładziemy cienki plasterek banana Moje babeczki mają delikatne lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję
Smakołyki Berenikiblachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i piec w 180 stopniach przez około 60-70 minut, można delikatnie sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone, będzie ono w środku lekko wilgotne - po 30 minutach wyjąć z blachy i studzić na kratce lub papierze, przekładając co jakiś czas z boku na bok Piernik z marchwią jest ciężki i wilgotny, ma piękny marchewkowy(...)kolor (choć barwa uzależniona jest też od tego, jak ciemny karmel przygotujemy), lekko korzenny i marchewkowy smak i obok tradycyjnego piernika śmiało możemy przygotować go na nasz świąteczny stół
Smakołyki Berenikiśmietany 18% lukier z białek i cukru pudru pisaki spożywcze Wykonanie: - margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną i cynamon - z cukru przygotować dość ciemny karmel - karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników - całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny - mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę(...)pierniczków w różnych kształtach. Jeśli nie lubimy dekorowanych wypieków, możemy śmiało pozostawić "gołe" pierniczki, gdyż ciasto nie twardnieje i nie wymaga zmiękczania przez lukier. Upieczony piernik z wierzchu jest lekko chrupiący, a środek ma miękki. Ważne jest, żeby nie przetrzymać ciastek w piekarniku - przy wyjmowaniu będą z wierzchu dość miękkie, nie należy jednak pozostawiać ich na dłużej (oczywiście każdy piekarnik
Smakołyki Bereniki