się któregoś dnia pudding. Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane nam serniki i makowce, ale równie smaczny. 72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style(...)kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny. Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut
Przysmaki Karolkigrube plastry. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno wysypujemy pozostały cukier (40 g), a następnie układamy przygotowane plasterki jabłek. Najlepiej układać je tak by lekko zachodziły na siebie. Na jabłka wysypujemy cynamon (ja użyłam przyprawy do piernika). Na koniec wykładamy ciasto. Ponieważ ma ono konsystencje musu najlepiej porozkładać ciasto równomiernie łyżką, a dopiero na końcu(...)wyrównać. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. Po upieczeniu gdy lekko ostygnie wyciągamy ciasto w foremki i przekładamy na talerz odwracając do góry dnem
Przysmaki Karolkimarchewki. To właśnie z niej stworzyłam małe i cieple danie, które sw ą optymistyczn ą barw ą bez trudu poprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch, a co najważniejsze smaczna. Flan z marchewki składniki: 400 g marchewki 2 jajka 100 g serka mascarpone 1 łyżka mielonych migdałów 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz masło
Przysmaki Karolkipiekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka(...)pozostawić 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Następnie rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę Resztą kremu ozdabiamy roladę z wierzchu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie robimy na roladzie wzory według uznania i talentu
Przysmaki Karolkiniechęcią podchodziłam, mimo ze figi suszone wręcz uwielbiam. Kupienie fig okazało się nie takie trudne, gorzej było z wymyślenie co tu z nich zrobić. W końcu padło na lekką przekąskę z grilla z połączenia dietetycznych kiełbasek drobiowych, fig i lekkiego sosu. A zainspirowała mnie do tego nuta zapachowa Apart żelu proBIOtic z figą . Zatem dołączam przepis do konkursu na Durszlaku
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsta, lekka sałatka ze szpinaku zarówno do obiadu jak tez jako samoistna przekąska. Teraz gdy trwa zima i brak nam wielu witamin i składników mineralnych taka bomba Popeya pewno się przyda każdemu. Do tego pyszny sos na bazie soku z grapefruita i mamy smaczny duet. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbyć pieczony tradycyjnie czy z rożna, można go także upiec na sposób indyjski w marynacie z jogurtu, limonek i curry. Chrupiąca, lekko pikantna skorka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej. Kurczak w indyjskiej marynacie cały kurczak ok 1,5 kg 1 szklanka naturalnego jogurtu(...)piersi kurczaka i także wmasować marynatę pod skórę. Łyżka pozostały marynaty do jamy kurczaka. Umieścić kurczaka na blasze do pieczenia, odłożyć na min 1 godzinę, żeby lekko skruszał. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st. i umieścić kurczaka w piekarniku. Piec przez 45 minut, po czym podwyższyć do 220 ° C i piec kolejne 30 lub 45 minut, jeśli kurczak
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodanie jest bez liku. Tym razem wykorzystałam do nich pastę z chilli - harisse, którą kiedyś kupiłam na bazarze z egzotyczną żywnością. Często ją używam podkreślając smak potraw, nadając im lekko pikantnego charakteru. Tak tez jest z pałkami, są aromatyczne, lekko ostre z nutą kwaśnej limonki. Polecam. Jeśli brak wam pasty, można zrobić ją samemu, wystarczy wysuszyć kilka świeżych chili
Bernika - moj kulinarny pamietnikzapraszam na pyszna, słodką tarte, mistrzowska wg Julii z kremem cukierniczym, którą podałam z jeżynami oraz malinami. Wypiek idealny, gdy trwa sezon na owoce, do tego jest pyszna i lekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które podałam jest wg Julii idealne zarówno do tart słodkich jak i wytrawnych wystarczy do wytrawnych nie dodawać cukru. Zatem
Bernika - moj kulinarny pamietnikTakiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikktórym przygotowywał te wołowinę postanowiłam przygotować to danie żeby sprawdzić jak naprawdę smakuje połączenie mięsa, ciemnego piwa i piernika. Danie okazało się niezwykle interesujące, głębokie w smaku, z lekka goryczką piwa, dla smakoszy na święta idealne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj wracamy do lekkich dań, pysznego kurczaka pachnącego orientem. Zamarynowany kurczaka w aromatycznych przyprawach , lekko upieczony to idealny posiłek zarówno dla odchudzajcych sie jak i tyn nie na diecie. Zapraszam. Przepis pochodzi z książki M. Montignac Smacznie i zdrowo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdopada nas głód szczególnie wieczorem, gdy nie mamy pomysłu na zdrową kolację albo chcemy zabrać ze sobą coś lekkiego a jednocześnie pożywnego do pracy na lunch czy obiad polecam zrobić szybką sałatkę. Wystarczy pierś z kurczaka, kilka warzyw i sos na bazie jogurtu. Szybko, smacznie i lekko. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświątecznym obżarstwie takie lekkie, bezmięsne i ekspresowe danie jest najlepsze. Wystarczą cztery składniki by mieć prawdziwą włoską ucztę. Prosto, lekko, zdrowo i kolorowo. Do przygotowania dania wykorzystałam gotową mieszankę kolorowego makaronu, którą córka przywiozła mi z Włoch. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierwsze ciepłe dni nastały, a z nimi w sklepach pojawiła się pierwsza botwinka. Idealna na najlepszą i najpiękniejszą polską zupę czyli chłodnik. Połączyłam ją z awokado, ogórkiem i rzodkiewką. Lekka, pełna warzyw, aromatyczna. Wraz z nią czekam na lato. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik