lekka - 5765 przepisów (strona:64/385)

MAŚLANE, MLECZNE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ 159

łyżka płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną ksylitolu i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, ksylitolem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE 554

Chyba moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy sernika pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z borówkami, truskawkami jak i innymi owocami :) Podaję porcję na małą blaszkę. Składniki na biszkopt: -3 małe jajka -0,5 szklanki mąki orkiszowej -1/3 szklanki ksylitolu(może być cukier) Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać(...)użyć ksylitol) -mrożone maliny lub inne owoce Galaretkę rozpuścić w 1/2-2/3 zalecanej ilości wody. Przestudzić. Na masę serową wyłożyć maliny lub inne owoce(nie rozmrażać) i zalać chłodną, najlepiej lekko tężejącą galaretką. Zostawić w lodówce do stężenia.  Podawać schłodzone.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
KAJZERKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 148

jeszcze raz.  Ja dodałam jeszcze łyżkę mąki, ponieważ wydawało mi się za luźne. Nie wyrabiałam długo-mąką orkiszowa bardzo tego nie lubi i potem ciasto robi się gumowe. Lekkie dwukrotne wyrabianie w zupełności wystarczyło. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania(pod przykryciem) na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie(...)formować w rękach(wysmarowanych olejem) kulki, lekko je spłaszczyć, podwinąć pod spód i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 45 minut.  Przed wstawieniem do pieca bułeczki naciąć, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać dodatkami. Ja posypałam makiem, słonecznikiem, sezamem oraz ziarnami lnu. Piec w temp. 220 stopni C na termoobiegu przez ok. 15 minut. Studzić

Smaczne Zdrowe
BEZA PAVLOWEJ 413

śmietaną i truskawkami. U mnie kochają ją chyba wszyscy. To ciasto smakuje najlepiej gdy jest zrobione na świeżo, czyli tego samego dnia co ma zostać podane, tylko po lekkim schłodzeniu. Bezy przygotowujemy najlepiej dnia poprzedniego.  Ja lubię podawać polane od góry stopioną  czekoladą oraz posypane prażonymi płatkami migdałów-poezja! Ciasto wbrew pozorom nie jest takie trudne, jednak wymaga(...)łyżce) cukier i ubijać tak długo aż będą błyszczące. Na dwóch blaszkach wyłożyć papier (można obrysować sobie ołówkiem spód tortownicy) i wyłożyć ubite białka, dzieląc mniej więcej po połowie. Lekko wyrównać. Podczas pieczenia beza rozpłynie się troszkę na szerokość, dlatego żeby nie była zbyt płaska ja rozkładam na mniejszą powierzchnię. Jest wtedy super wysoka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA W 3 WERSJACH 176

połączenia składników(można od razu wyrobić rękoma).  Ciasto podzielić na 3 w miarę równe części: 1) Pierwszą część rozwałkować na cienki placek i pokruszone jajka Kinder niespodzianki lekko wwałkować w ciasto. Następnie ciasto zrolować, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do schłodzenia do lodówki na ok.20 minut.  2) Drugą część ciasta posypać zcukrzonym karmelem trzcinowym, lekko wwałkować. Następnie

Smaczne Zdrowe
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE 145

ok.60-90 minut. Następnie z wyrośniętego ciasta uformować okrągłe bułeczki (podwijając łączenie pod spód) i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Ja formuję bułki w dłoniach posmarowanych olejem. Posmarować bułki lekko olejem i odstawić pod przykryciem na 20-30 minut,aż wyrosną. Przed włożeniem do piekarnika naciąć bułki nożem (tępą stroną ostrza) i posmarować wodą.    Piec w nagrzanym piekarniku(...)temp. 220"C przez 15 minut grzanie góra-dół (wtedy jeszcze ładnie urosną), a następnie dopiec jeszcze 5-7 minut  w tej samej temp.na termoobiegu ( lekko się przyrumienią). Po upieczeniu wystudzić na kratce. Ja zostawiłam moje na kratce do rana i były jak świeżo pieczone, nic nie wyschły.             Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 555

razu do dwóch dużych misek). Obydwie czekolady rozpuścić w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej ( tzn.miskę z pokruszoną czekoladą umieścić na rondelku z gotującą się wodą). Odstawić do lekkiego przestudzenia. W tym czasie utrzeć żółtka z ksylitolem, dodać do nich roztarte masło i wymieszać. Ja uprościłam trochę procedury, a mianowicie masło utarłam z ksylitolem na puch i dodawałam do niego(...)nagrzanego do 100*C piekarnika i pieczemy 80 minut, na termoobiegu. Następnie zwiększamy temperaturę do 125*C i dopiekamy jeszcze 50 minut( też termoobieg). W drugim etapie ciasto lekko wyrasta, tylko trochę . Ale nie opada. Długi czas pieczenia i niska temperatura sprawiają, że ciasto jest równe.( nie rośnie gwałtownie i nie opada). Zostawić do całkowitego wystygnięcia ( ok.12h) Wyłożyć na talerz

Smaczne Zdrowe
KONFITURA TRUSKAWKOWO RABARBAROWA Z NUTĄ PIERNIKOWĄ 200

Pyszna, lekka konfitura bez chemicznych dodatków, także bez białego cukru. Do jej przygotowania użyłam trochę cukru trzcinowego i ksylitolu. Jednak z samego ksylitolu można ją również przygotować. Z przypraw piernikowych polecam Kotanyi. Jest to chyba jedyna przyprawa piernikowa bez cukru, z tego względu jest dla mnie idealna. Uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem, a ta nuta piernika, nadaje tu bardzo

Smaczne Zdrowe
CIASTKA AMARANTUSKI SEZAMOWE , BEZGLUTENOWE 303

wielbicieli sezamu i tradycyjnych sezamek - wersja light tego smakołyku. Samo zdrowie : sezam, amarantus i miód. Bardzo lekkie, dietetyczne, niezbyt słodkie - dla mnie idealne. Przechowywane w zamkniętym pudełku zachowają świeżość i chrupkość przez kilka dni, tylko kto je uchroni przed schrupaniem... :-) Znalezione tutaj . Składniki: -1 szkl sezamu -1 szkl poppingu z amarantusa -1 łyżka melasy buraczanej ( ja dałam syrop ryżowy(...)łyżki miodu Sezam uprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Melasę i miód ( w moim przypadku miód i syrop ryżowy) doprowadzić w małym rondelku do wrzenia ( to moment , w którym mieszanka zacznie się intensywnie pienić) i zdjąć z palnika. Od razu wsypać sezam i amarantus i dokładnie wymieszać. Mieszankę wykładamy na pergamin, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy aż uzyskamy

Smaczne Zdrowe
QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI 199

Wersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól(...)pieprz do smaku Jajka roztrzepać , dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną formę posmarować lekko masłem lub oliwą, wylać na nią ubite jajka. Na masę powrzucać rozdrobniony serek i całe pomidorki. Posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok.30-35 minut w temp.170-180*C, termoobieg. Uwaga na pomidorki - są bardzo gorące. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ZUPA KREM BROKUŁOWY 235

Kolejna z lekkich a zarazem pożywnych warzywnych zup bez mącznych zagęszczaczy. Można ją także przygotować w wersji delikatniejszej - bez czosnku. U mnie bywa z czosnkiem i dodatkiem oleju kokosowego zapachowego , który nadaje jej lekko orientalny posmak. Na bazie własnego bulionu, z dodatkiem tylko zdrowych przypraw... Polecam ! :-) SKŁADNIKI : -2 całe brokuły -0,5l bulionu (może być warzywny) -szczypta gałki muszkatołowej -sól

Smaczne Zdrowe
TARTA NA MĄCE ORKISZOWEJ Z PIECZONYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 511

Pyszna, wilgotna, zdrowa - bo z mąką pełnoziarnistą, bez dodatku cukru, za to z mnóstwem owoców. Idealne lekkie ciasto dla dbających o linię ale także o zdrowie . Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi modyfikacjami. Baaardzo godny polecenia. Składniki: - 200g mąki orkiszowej białej - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła - 30g smalcu - 3 łyżki zimnej wody - 3 łyżki ksylitolu - szczypta soli Wszystkie(...)składniki szybko zagnieść . Ja używam do tego malaksera. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok.3mm. Następnie ciasto z papierem przenieść nad formę do tarty ( średnica ok.25cm) odwrócić, delikatnie zdjąć papier i wykleić nim( ciastem) dokładnie formę wysmarowaną wcześniej masłem

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1729

czasu aż piana zacznie błyszczeć. Masa musi być bardzo sztywna. Następnie dodać pokrojone daktyle, wymieszać i wyłożyć na 2 papiery na blaszkach ( koła można odrysować od dna tortownicy), lekko wyrównać , ja lubię jak są takie nieregularne. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec na dwóch poziomach z termoobiegiem . Po ok.7-8 minutach zmniejszyć temp. do 140*C i piec(...)Następnie połączyć obydwie masy, na końcu dodając pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i pokrojone daktyle. Całą masę wyłożyć na dolny krążek i przykryć drugim . Posypać cukrem pudrem i oprószyć lekko kakao. Podawać schłodzony. Można go przygotować dzień wcześniej

Smaczne Zdrowe
ROGALE MARCIŃSKIE 374

tego wyrośnięty rozczyn , pozostałe mleko oraz kogel-mogel. Wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste. Następnie dodać stopione masło i wyrabiać do połączenia wszystkich składników. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski , przykryć folią spożywczą i wstawić na 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę lub po prostu na blat i rozwałkować na prostokąt ( ok. 45x25cm) . 200g masła pokroić(...)środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód ( brzmi skomplikowanie ale robi się łatwo). Masa makowa może a nawet powinna lekko wychodzić  i być widoczna. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.90 minut do wyrastania. Piekarnik nagrzać

Smaczne Zdrowe
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 265

jedyna bez dodatku cukru i mąki) - 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 10g - szczypta soli - 1 duże jajko Masło, miód, przyprawę do piernika i ksylitol( jeżeli nie mamy mielonego) lekko podgrzać ale nie gotować. Masa musi być płynna. Do miski wsypać mąkę ( dałam 530g, ale myślę, że można więcej - najlepiej  powoli dosypywać w trakcie wyrabiania), szczyptę soli, sodę(...)Można całą noc. Ciasto można wyjąć z lodówki kilka minut przed wałkowaniem.  Ja wałkowałam zimne , prosto z lodówki, było mniej klejące. Przy ogrzaniu zaczynało się lepić. Można lekko podsypywać mąką, ja obyłam się bez, ale ciasto musi być dość chłodne. Wycięte pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku. Można piec w temp.170

Smaczne Zdrowe