łyżki mielonych orzechów Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste
Moje domowe kucharzenieprzełożyć z patelni na talerz i wrzucić ryż, smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję
Moje domowe kucharzenieminut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, galaretki rozpuścić w 3 szkl.wody.Dodać jabłka , rodzynki.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia,a następnie wylać na jedną cześć ciasta.Odstawić aż galaretka stężeje,następnie przykryć drugą częścią ciasta. Śnieżkę ubić z 200 ml wody i cukrem, dodać żelatynę rozrobioną(...)wody.Wymieszać , jak zacznie tężeć wylać na ciasto.Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką
Moje domowe kucharzeniedrożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko. Połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku(...)każdej części zrobiony długi wałek,na środku zawiązany węzełek , końcówki wałka owinięte dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.] Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut
Moje domowe kucharzenielodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny) lub włożyć do lodówki na całą noc.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując lekko mąką) na grubość około 2 mm.Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie jagody wymieszane z cukrem] lekko go dociskając
Moje domowe kucharzeniemąkę i dodajemy rozczyn. Następnie dodajemy soli i oleju i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto podsypujemy lekko mąką i wkładamy do formy, którą lekko smarujemy olejem. Nakładamy przecier pomidorowy, pieczarki, cebulkę, paprykę, salami i na wierzch mozzarellę :) Wsadzamy całość do piekarnika nagrzanego do 150C
Emcia Pichciciasta. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie lekko zagniatamy. Przekładamy na blaszkę lekko naoliwioną. Nakładamy ketchup, kukurydzę, paprykę, kabanosy (pokrojone w talarki), oliwki i ser, również pokrojone na plasterki. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C
Emcia Pichciostygnięcia. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki ze sobą (oprócz śliwek). W osobnej miseczce łączymy suche składniki (oprócz płatków owsianych). Łączymy dwie części ciasta w całość lekko mieszając. Nakładamy ciasto do papilotek po jednej łyżce, następnie dodajemy cztery cząstki śliwek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi (lekko je przyklepując). Wstawiamy muffiny w formie
Emcia Pichciłatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki
Emcia Pichcipasztetu sojowego 1 jajko ok. 2 łyżki kminku całego Przepis: Ciasto francuskie rozwijamy. Ok. 1 cm od krótszego brzegu ciasta, nakładamy warstwę pasztetu. Następnie zawijamy ciasto w rulonik lekko go przygniatając i za pomocą noża odcinamy rulonik od reszty ciasta. Czynność powtarzamy aż skończą nam się składniki. Następnie kroimy rulon na mniejsze części (np. kwadraty lub romby). Wierzch smarujemy rozbełtanym(...)jajkiem i posypujemy kilkoma ziarenkami kminku, który później lekko dociskamy do ciasta. Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 13 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Pasztety Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują jako dodatki do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecane są wszystkim smakoszom pasztetów, past i paprykarzy
Emcia PichciCiasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam(...)posiekać, zagnieść gładkie ciasto - formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na placek (jeżeli ciasto się klei, można podsypać mąką), przełożyć do formy - wiśnie osuszyć, układać dość gęsto na wierzchu placka, lekko wciskając je w ciasto - ciasto przykryć, odstawić na krótko - piec w 180 stopniach przez około 35 minut - ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem Placek można wzbogacić o dodatek
Smakołyki Berenikikolejne 5 minut. Do pomidorów wlewamy bulion, wsypujemy wedle uznania oregano,tymianek lub bazylię oraz sól, pieprz i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok.12 minut. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem i dodać jogurt. Danie możemy podawać na ciepło, wtedy lekko zupę podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, ponieważ może się zwarzyć. Uwagi: Jeśli zupę podajemy na zimno
Gorący kąsekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zupa kalafiorowa z dużą ilością warzyw. Doskonała na letni posiłek. Poza sezonem można wykonać ją z mrożonego kalafiora. Pyszna, lekka i niskokaloryczna, w sam raz dla osób dbających o linię. Post Zupa kalafiorowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewodę, bo szybko odparowuje. Marchewkę kroję w talarki albo kostkę i dodaję do gotującej fasoli. Gdy marchewka będzie ugotowana dodaję koncentrat pomidorowy. Parówki kroję w plasterki i podsmażam lekko na łyżce oleju. Jak będą lekko rumiane dodaję je do fasoli. Na tej samej patelni rozpuszczam masło i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się już zeszkli, dosypuję mąkę
Olikowa kuchniamasło klarowane do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa Kamis do smaku 5 łyżek śmietanki 30 % Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórka na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, wymieszać i odstawić na sicie aby puściła sok. W tym czasie kalarepki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kalarepkę i smażyć aż lekko zmięknie. Dodać
Monia miesza i gotuje