Kawy pić nie lubię, jednak ciasta z kawą owszem:)) Pokusiłam się ostatnio na ciasto prawie bez pieczenia, na herbatnikowym spodzie z masą kawowo-kukurydzianą. Całość pokrywa lekka bezowa chmurka, delikatnie tylko przypieczona, w środku zaś czeka nas bananowa niespodzianka;) Ciasto bardzo smaczne, tylko jakoś nie chciało współpracować z moim aparatem:))) Spód: 200g herbatników maślanych, łyżka cappuccino
Z miłości do słodkościdocument.write(" "); Cukinie i marchewki myjemy, odcinamy końce, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych lub średnich oczkach (jeśli macie malakser z przystawką do tarcia warzyw, zrobicie to błyskawicznie). Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich posiekane w małą kostkę cebule, żółtka jajek, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę(...)paprykę, ok. 1 czubatej łyżeczki soli oraz dużą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i kaszę manną – mieszamy ponownie. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy, lekko ją rozluźniając. Poszerzoną keksówkę lub inną formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i wyrównujemy. Na wierzchu możemy ułożyć kilka liści laurowych. Pieczemy ok. 50-60 minut
Poezja smakułyżeczki sody - około 200 g łezek czekoladowych * opcjonalnie można dodać też żurawinę, orzechy, rodzynki itp. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Rozpuszczamy masło w małym rondelku. Odstawiamy by się lekko przestudziło. W międzyczasie mieszamy cukry. Dodajemy ostudzone masło i mieszamy. Gdy masa stanie sie jednolita, dodajemy jajko, żółtko oraz pastę waniliową. Znów mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz sodę i dalej mieszamy(...)Następnie układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pamietajmy jednak by zachować kilkucentymetrowe odstępy miedzy kulkami. Pod wpływem ciepła "rozpłaszczą się". Pieczemy około 15 minut. Ciasteczka mają lekko się zbrązowić. Przechowujemy w blaszanej puszce. Smacznego!!! Źródło: Nigella Lawson "Kuchnia, przepisy z serca domu
W mojej holenderskiej kuchnipatelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kroimy szynkę w kosteczkę, po czym wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy do momentu aż wędlina będzie lekko chrupiąca. W miedzy czasie z każdej kromki bagietki wyjmujemy miękki środek, zostawiając jednak odrobinę po bokach. Usmażoną szynkę przekładamy na talerzyk. Na patelni układamy kromki bagietki(...)każdej z nich wlewamy ostrożnie po jednym jajku. Przy tej czynności warto lekko docisnąć bagietkę do patelni. W ten sposób jajko nie wypłynie poza pieczywo. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu. Po kilku minutach gdy spód bagietki jest juz usmażony za pomocą łopatki przewracamy je na drugą stronę
W mojej holenderskiej kuchnitypowo smażoną rybę. Sposób azjatycki to był strzał w dziesiątkę. Połączenie kolendry, chili, imbiru, dymki i sosu sojowego sprawdza się zawsze. Ryba była fantastyczna – ugotowana na parze, lekko ostra, lekko orzeźwiająca z charakterystycznym posmakiem jaki daje kolendra. Na pewno taki sposób na rybę zagości u mnie na stałe. Można podawać z sypkim ryżem lub kuskusem. Składniki: 2 świeże dorady
Poezja smakumigdałowa pozostała po wyrobie mleka migdałowego (jeśli akurat w ostatnim czasie nie przygotowywaliśmy takiego, proponuję użyć 1/3 szklanki zmielonych migdałów połączonych z niewielką ilością wody tak, aby utworzyła się lekka papka) Przygotowanie: Mieszamy ze sobą w jednej misce wszystkie suche składniki. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki. Następnie w suchych składnikach robimy dołek
Weganizm infantylnysałatkę wykonaną z kaszy kuskus z dodatkiem pomidora, ogórka, cebuli, czerwonej i zielonej papryki. Doskonała do grilla lub na przyjęcia. Bardzo smaczna, lekka a przede wszystkim zdrowa. Sałatka dla wegetarian i nie tylko Post Sałatka z kaszą kuskus pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemoim wykonaniu powstają bardzo spontanicznie. Z tych borówek miała powstać pyszna konfitura, niestety upały dają w kość i gotowanie na ciepło to "ZŁO". Musimy teraz jeść wszystko co lekkie za to bardzo smaczne i letnie, a tym własnie są owoce i warzywa, które są dostępne świeże wszędzie. Składniki: 500 g borówek + do dekoracji(...)wanilinowym, do gładkiej masy dodajemy jogurt nadal mieszając. W szklance łączymy żelatynę z wodą dobrze mieszając aby nie było grudek, dodajemy do masy cały czas mieszając. Jak masa lekko zgęstnieje wlewamy ją do tortownicy, dekorujemy świeżymi borówkami i wkładamy do lodówki na 4-6 h. Smacznego
Niezły Młynekskorupkę. Przygotowałam masę cukrową: żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie, a gdy napęczniała wymieszałam ją z glukozą i delikatnie podgrzałam (mieszanki nie można zagotować!), aż powstała jednolity płyn. Odstawiłam do lekkiego przestudzenia. Do lekko ciepłej żelatyny z glukozą dodawałam stopniowo cukier puder i cały czas mieszałam (początkowo strasznie się klei). Gdy dodałam cały cukier, masę zagniatałam, aż stała się miękka
Kulinarny PamiętnikPyszna i lekka zupa. Jeden z moich ulubionych smaków wiosny :) Składniki: 2 spore pęczki botwiny (umyte liście i obrane buraczki) jedna marchewka, starta na tarce o dużych oczkach jedna pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach litr bulionu drobiowo-warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz dodatkowo: posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Bulion zagotowałam
Kulinarny Pamiętnikprzecież lubię. Ciasto po wyrośnięciu polewamy sosem miodowym z prażonymi orzechami. Wkładamy do piekarnika, a następnie przekładamy kremem waniliowo-miodowym. Jest drożdżowo, miodowo, orzechowo… Jest pysznie. W smaku lekko przypomina drożdżówkę z budyniem. Mamy wakacyjnego gościa, moją siostrę, a ona jest krytycznym testerem wszelakich smaków. To ciasto jej bardzo smakowało. Takie inne, pyszne, takie mniam. Składniki na ciasto(...)garnka i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek wlewamy wymieszane mleko z budyniem i miodem. Mieszamy na małym ogniu to otrzymania konsystencji budyniu. Odstawiamy na około 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Po czym przekładamy ciasto. Ciasto po 30 minutach jest gotowe do spożycia. * źródło: magazyn kulinarny Lecker The post Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym appeared first on Made
Made By Mom And Sonkwiaty cukinii po raz pierwszy. Chciałam je ponadziewać, ale troszkę się bałam, że mi nie posmakują. Teraz żałuję, ale wersję nadziewaną przygotuję na pewno. Niestety danie to nie jest lekkie i małokaloryczne, dlatego zjadłam tylko dwa placuszki. Spróbujcie! Składniki : * kilka kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * pół szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * olej do smażenia(...)cukinii dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe, odstawić na 20 minut. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na lekko złoty kolor
Magiczne Życie Martywałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim dno blaszki. Podpiekamy w piekarniku, przez około 15 minut aż będzie lekko złociste. Podpieczony spód posypujemy odrobiną bułki tartej. Na cieście układamy wcześniej przygotowane owoce
Mania Gotowaniagarść ziaren siemienia lnianego - sól do smaku Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, dodajemy siemię i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk i będzie lekko sprężyste. Z dużej kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około 3 cm i formujemy z nich w dłoniach nieregularne placuszki Teflonową patelnię rozgrzewamy bardzo mocno, po czym układamy nasze(...)placuszki i smażymy bez tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i lekko nadmuchane z obu stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU - 2 duże pęczki świeżej natki pietruszki - duży ząbek czosnku - 150ml oliwy z oliwek - łyżka miodu - łyżeczka octu winnego - sok z jednej cytryny - sól, pieprz do smaku Pietruszkę płuczemy, po czym usuwamy grubsze ogonki, a resztę kroimy
Sajkofanka smakuwiśniową. 2. Nakładamy 1/4 masy czekoladowej i delikatnie rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim blatem i dociskamy lekko. 3. Drugi blat ponczujemy, rozsmarowujemy na nim 1/4 kremu czekoladowego i dodajemy owoce. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i dociskamy go lekko. 4. Trzeci blat również ponczujemy
ciemna strona patelni