lekka - 5765 przepisów (strona:48/385)

Batoniki musli 202

Jako, że chwilowo mamy ograniczone możliwości jeśli chodzi o spędzanie czasu w kuchni wrzucamy przepis na szybkie batoniki musli. Przepis który wypróbowałyśmy pochodzi stąd , natomiast poddałyśmy go lekkim modyfikacjom. :-) Batoniki nie zawierają ani cukru (słodzone są miodem), ani masła. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie.  Składniki "suche": 2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie) 0,5 szklanki mąki żytniej(...)równomiernie rozkładamy i wyrównujemy, dociskając łyżką.  Pieczemy przez ok. 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy upieczoną masę rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy na ok.1h w chłodne miejsce po czym kroimy na mniejsze kawałki (nie polecam krojenia "na gorąco" ponieważ masa jest wtedy bardo krucha). Smacznego

kuchnia do kwadratu
Razowo-pszenne naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem" :-) 217

postaci niekoniecznie chciałybyśmy jeść. ;-) Przepis na 6-8 naleśników (zależy od wielkości Waszej patelni :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej 3 szklanki wody lekko gazowanej 2 jajka szczypta soli (my używamy himalajskiej) 5 łyżek oliwy Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy do uzyskania jednolitego, w miarę rzadkiego ciasta. Smażymy naleśniki na patelni(...)lekko wysmarowanej oliwą. Składniki na farsz: 2 papryki 2 małe cebulki 15 małych pieczarek 8 łyżek prażonego sezamu 250g sera długo-dojrzewającego sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Podduszamy na oliwie na półtwardo dodając sól i pieprz. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Kiedy warzywa przestygną dodajemy sezam

kuchnia do kwadratu
Frittata con Asparagi e Mentuccia czyli omlet ze szparagami i miętą 182

Dzień dobry, Dziś chciałam wam przedstawić przepis na pyszny i lekki omlet , jaki przygotowałam niedawno na sobotnie śniadanie z jednych z ostatnich tegorocznych szparagów . Nie przejmujcie się, jeżeli nie dostaniecie już szparagów - omlet będzie równie świetny z dodatkiem zielonego groszku . Zapraszam! Przepis zaczerpnęłam ze "Smaków południowej Italii" Marleny de Blasi. Ta książka jest niezrównana jeżeli chodzi o kuchnię południowych Włoch(...)pędy dzikich szparagów, o których wam pisałam w poście na temat szparagów . Ja specjalnie wybierałam na targu jak najcieńsze szparagi, co mam nadzieje widać na zdjęciu:) Omlet jest bardzo lekki, a mięta nadaje mu bardzo świeży smak. Taki idealny wiosenno-letni posiłek:) Frittatę con Asparagi powinno się jadać na zimno, posypaną listkami mięty. Można ją pokroić na trójkąty i zabrać

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepis na ekspresowe gazpacho czyli jak przetrwać upały w mieście 193

lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić kostki lodu. Gazpacho znakomicie gasi pragnienie i chłodzi. Schłodzone warzywa, szczególnie ogórek, są niczym mini kosteczki lodu. Do tego potrawa jest bardzo lekka i nie obciąża, a o to chodzi w upalnych przysmakach. Ekspresowe gazpacho Przepis własny na 4 porcje Składniki: 500 ml soku pomidorowego 1 ogórek 1 papryka 1 pomidor

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 275

beszamelowym. Moja wersja jest lżejsza od oryginału - sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta , którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam sporo warzyw, które są lekko chrupiące i aromatyczne dzięki smażeniu), a mielone mięso doprawiłam w stylu greckim - oregano, miętą i cynamonem* . Zapiekanka jest aromatyczna, dobrze doprawiona i stanowi kompletny posiłek.  Cynamon w kuchni greckiej(...)resztę ziemniaków.  Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym w dłoniach serem Feta. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min. (ser Feta powinien się lekko roztopić i zarumienić, a ziemniaki powinny być miękkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 207

florenckie gospodynie musiały znaleźć sposób na spożytkowanie jego dużej  ilości. I wymyśliły panzanellę, rewelacyjny sposób na zużycie czerstwego chleba także i dziś. W tradycyjnym przepisie czerstwy chleb jest lekko namaczany w wodzie i następnie odciskany. Dzięki temu staje się delikatny i miękki, ale nie rozmięknięty. W mojej sałatce nie namaczamy chleba, lecz najpierw pieczemy go w piekarniku, a następnie(...)czerwonym octem winnym oraz oliwą (na oko). Do miski z sałatką wrzuciłam gotowe grzanki oraz pozostałe 2 pieczone papryki, porwane w rękach na duże kawałki. Wszystko wymieszałam dokładnie rękami, lekko zgniatając pomidory i grzanki.  Na końcu posypałam sałatkę listkami bazylii i startym parmezanem. Źródła: Wikipedia www.davidlebovitz.com O toskańskich chlebie: www.charmingitaly.com

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette pomidorowo - bazyliowe 176

plastikową i wstawiłam do lodówki na 45 minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki, zdjęłam folię, ułożyłam na dużym kawałku papieru do pieczenia i podsypując lekko mąką, rozwałkowałam je na okrągły placek o średnicy ok. 38 cm. Nie przejmowałam się, że brzegi ciasta są nierówne. Rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia przeniosłam na prostokątną blachę. Pomidory(...)maślanką przy pomocy pędzelka. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 45 minut. Na ostatnie 5 minut zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Ciasto powinno być zezłocone i chrupiące. Upieczone ciasto lekko przestudziłam przed krojeniem. Możemy jeść je ciepłe lub w temperaturze pokojowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 141

placuszki z ciecierzycy z anyżem Poniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze . Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na Kos Jeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych tawern. Łączy je przepiękne, malownicze(...)przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością słonego smaku - od kremowych i lekko słonych, przypominających nasz biały ser, po mocno słone, a nawet kwaskowate, kruszące się pod palcami. To było niezwykłe odkryć tyle nut smakowych w takim znanym mi produkcie. Na Internecie czytałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 144

Naturalny Kwas Chlebowy  firmy Eko-Natura to jeden z tych wypróbowanych produktów, po które pojechałam na targi. Jako jedyny w Polsce w 100% naturalny, o delikatnym chlebowo-słodowym, lekko piwnym smaku - świetnie gasi pragnienie i ma właściwości prozdrowotne . Przy nim te dostępne w sklepach są dla mnie jak sztuczne napoje gazowane o smaku karmelowym (i tym raczej są patrząc(...)wielu sklepach czy pubach - ale zazwyczaj jest dla mnie za słodki i sztuczny w smaku. Ten cydr  smakuje na równi z dobrymi cydrami zagranicznymi - jest wytrawny i lekki.  I sprzedawany w niesamowitej cenie - 8 zł za butelkę 0,7 litra! Nie mogłam w to uwierzyć - do domu przyjechaliśmy z dwoma butelczynami:) Na stoisku sprzedawano ponadto świetną śliwowicę Strykover

Chilli Czosnek i Oliwa
Cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi 291

Dzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, dziś zapraszam Was na fantastyczne kanapki z grillowanym serem halloumi i sosem z czarnych oliwek - tradycyjny przepis z Cypru . Lekki, kolorowy i zdrowy domowy fast food, pełen świeżych warzyw i ziół. Prosty i ekspresowy. Na lunch, na imprezę, dla dzieci. Niech wystarczającą rekomendacją dla przygotowania tych kanapek będą dla Was słowa mojego Męża: - Jeżeli taki(...)rzeczywiście sery przygotowuje się w podobny sposób, jednak używa się innego rodzaju mleka. Do produkcji halloumi wykorzystuje się ponadto podpuszczkę, sól i suszoną miętę. Gotowy ser jest zwarty, lekko słony. Mięta, oprócz nadawania smaku, miała chronić go w przeszłości przed zepsuciem, dzięki swoich antybakteryjnym właściwościom. Ser halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje grillowany, smażony czy roztopiony na wierzchu

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 264

powinno odchodzić od kości:) Wyjmij kawałki kurczaka z garnka i zabezpiecz przed utratą ciepła - ja ułożyłam je na talerzu i przykryłam arkuszem folii aluminiowej. Można je też wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Zwiększ ogień pod garnkiem i gotuj sos, aż uzyska gęstą konsystencję - mi zajęło to 30 min. Mieszaj sos, aby nie przywarł do garnka. Na koniec wmieszaj w niego(...)czym podgrzej całość. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju podpraż przez kilka sekund migdały, po czym dodaj do nich ziarna sezamu. Ogrzewaj na małym ogniu, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Posyp nimi kurczaka.  Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z papryki i koziego sera - do wina na jeden gryz 234

skórki, która została następnie zdjęta, papryki możecie oczywiście również upiec ) nadzianej kozim serem doprawionym cytrynową skórką i świeżym oregano . Mnóstwo smaków w jednym małym kęsie! Takie roladki to wspaniała lekka przekąska  do wina " na jeden gryz" . Nie pogardzą nimi również miłośnicy kozich serów. Owszem, zawijanie zgrabnych roladek okazało się nie takie proste, trzeba robić to cierpliwie i dokładnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 168

zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu.  Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają(...)dłoni . Należy wziąć kawałek ciasta, utoczyć z niego kulkę, spłaszczyć dłonią, po czym przy pomocy palca zamoczonego w oleju zrobić w centrum duży otwór. Pączki wkłada się do lekko ciepłego oleju (tak było w moim przepisie, Pani z filmu wkłada je wręcz do zimnego oleju), tak więc smażą się stopniowo, wraz ze wzrostem temperatury oleju. Ważna uwaga -  jeżeli

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 283

mięsa i sera lasagne bożonarodzeniową , chodził za mną pomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege . Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii. I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty makaronu i obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch(...)lasagne Arrighi - można robić potrawy z surowych płatków. Od Indexfood dostałam do wypróbowania makaron w wersji ze szpinakiem (skład: mąka z pszenicy durum, szpinak 2%, woda), który oprócz lekko wyczuwalnego szpinakowego posmaku, ma śliczny zielony kolor. Sos pomidorowy jest prosty i szybk i, szczególnie jeżeli użyjecie robota kuchennego do siekania składników. Zdecydowałam się wzbogacić szpinak i pieczarki posiekanymi orzechami włoskimi

Chilli Czosnek i Oliwa
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 246

ugotowanego na twardo jajka oraz kawałki tuńczyka, dzięki czemu sałatka jest bogata w różnorodne smaki oraz dość sycąca. Taką sałatkę możecie podać jako wyśmienitą przystawkę w śródziemnomorskich stylu lub lekki obiad.  P.s. Do przygotowania sałatki tunezyjskiej wykorzystałam tuńczyka Callipo oraz oliwę Olitalia, które otrzymałam do wypróbowania od firmy IndexFood , dlatego dzisiejszy post oznaczyłam jako wpis promocyjny. Sałatka z pieczonych(...)skórka powinna być przypieczona i czarna. Wyjmij papryki z piekarnika, przełóż do miski i przykryj ją folią spożywczą. Po 5 minutach zdejmij z miski folię i odczekaj, aż papryki lekko przestygną. Następnie zdejmij z papryk skórę i pokrój je na długie paski. Od momentu wyjęcia papryki z piekarnika, piecz cebulę jeszcze przez 15-20 minut, aż stanie się miękka. Gotową

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania