tymianek sól morska świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, solimy i podsmażamy, aż będzie szklista i lekko się skarmelizuje. Wtedy dodajemy cukier, lekko przesmażamy, następnie dodajemy ocet i wino. Cebulę smażymy na małym ogniu, aż do odparowania płynów. Na koniec pieprzymy, dodajemy tymianek, mieszamy i podajemy
Kulinarne przygody Gatityognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Pianka: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno miksując wlać tężejącą galaretkę. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier
Ala piecze i gotujeskórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę. Odstawić, by lekko stężało. Wylać na pierwszy blat ciasta. Schłodzić. Krem: 1/2 litra mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru pudru(...)wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Można delikatnie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Źródło: Sto kolorów kuchni
Z miłości do słodkościKolejne uwielbiane przez moją Córcię ciasteczka. Dziś w wersji z karobem, który ma lekko karmelowy posmak. Ciasteczka są pyszne, kruchutkie, bardzo maślane, lekko karmelowe, no i zdrowe: bez pszenicy, bez cukru. Wersji tych ciasteczek bywało już u nas sporo, zamiast karobu można oczywiście dodać kakao. Można wykorzystać kawałki czekolad np.z jajek niespodzianek, które wwałkowujemy w ciasto (po upieczeniu super chrupią
Smaczne ZdroweFormę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie. Krem: 500 ml mleka
Made By Mom And Songarnka. Dodajemy cynamon, cukier, masło oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek z ognia. Dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Przyszła kolej na budyń. W tym przepisie użyłyśmy gotowego budyniu, ale jeśli ktoś ma ochotę pokusić się na budyń własnej roboty to przepis znajdziecie tutaj . Odmierzamy 700ml mleka(...)warstwę kładziemy na blachę. Układamy na niej masę jabłkowa i wstawiamy na około 2h do lodówki by masa całkowicie stężała. Po wyjęciu z lodówki nakładamy budyń i drugi biszkopt. Lekko dociskamy i umieszczamy ponownie w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Mieszamy
Kolizje Smakówłyżeczki cynamonu Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia jajko do posmarowania Przygotowanie: Masa orzechowa: Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić i lekko skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca
Ala piecze i gotujelepiej wydobyć aromat - natrzeć ścianki miseczki, Wrzucić do niej wszystkie składniki - oprócz jajka - przyprawić, dodać oliwę z oliwek i wymieszać razem. Na sam wierzch ułożyć jajko. Sałatka jest lekka, chrupiąca, kolorowa i bardzo śródziemnomorska w swoim charakterze. Jednocześnie stanowi pełnowartościowy i kompletnie dietetyczny posiłek. Wy-GOOGLE-ane w necie - sałatka nicejska danie kuchni francuskiej , rozpropagowane m.in. przez Julię
Grunt to przepis!chlup! A czemu akurat mleko owsiane? Bo nam zasmakowało. Bo ma więcej wapnia niż mućkowe. Bo witaminy i mikro-makro-elementy płyną strumieniem. Bo wspomaga trawienie. Bo lekka kupa po nim jest. I uprzedzam pytanie: nie! Nie mamy skazy. Gizmo jest bardzo tolerancyjny dla laktozy. Po prostu fajnie jest czasem coś zmienić ;) A ja mogę objeść
bastalenapomysłu do czynu i przygotowałam Jesienne pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami. Farsz jest ze słodkiego serka z gruszkami i jabłkami, oraz pokrojonej świeżej gruszki. Pierogi są lekkie i nieskromnie powiem, bardzo smaczne. 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 2 gruszki 1 serek almette z gruszką i jabłkiem 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu(...)wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, kładziemy kulkę z farszu, przykrywamy ciastem, przyciskamy i wykrawamy (wykrawaczką do okrągłych ravioli) okrągłe pierożki, lekko dociskamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętroszkę odmienionej formie. W oryginale był z dodatkiem mąki pszennej, zamieniłam ją na budyń, kiedyś przygotowywałam go na ciastkach tzw.petitkach, teraz przygotowałam go na kruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku zapisałam go jako sernik rewelacja, więc i tak podaję. Składniki na przepis tak jak był w oryginale, poniżej taki(...)bunt rodzinki). A byłyby tu bardzo wskazane. Mimo iż nie jestem fanką rodzynek w sernikach, to w tym mi zawsze bardzo smakowały. Rodzynki po sparzeniu a przed dodaniem obtaczamy lekko w mące lub budyniu i delikatnie mieszamy całość. Smacznego
Smaczne ZdroweCEBULA (3 min): cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. Posypujemy ją szczyptą soli i smażymy na małym ogniu do momentu, aż się lekko zeszkli. 2. CUKIER/MIÓD (5 min): do cebuli dodajemy cukier lub miód, dokładnie mieszamy i karmelizujemy całość ok. 5 min, mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliło. 3. PAPRYKA SŁODKA(...)rondelka dorzucamy paprykę słodką mieloną, mieszamy i smażymy ok. 1 min, tak aby papryka lekko się przysmażyła, ale też nie przypaliła. 4. CZOSNEK (30 sek): dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, znowu mieszamy i podsmażamy nie więcej niż 30 sek. 5. RESZTA SKŁADNIKÓW (5 min): do rondelka dodajemy sos Worcester, sos sojowy, musztardę, ketchup, pieprz oraz piwo (my użyliśmy Fortuny Czarnej
Nerds Kitchenmuffinki goszczą na naszym stole nie od dziś. Są to najukochańsze muffiny mojego syna. Praktycznie wszystkie zjada sam :) Niezwykle delikatne, lekko wilgotne. Ponad rok temu przepis na nie znalazłam u Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki . Musicie je upiec! Składniki na 11 większych muffinek: 125 g masła 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skworcu 1 szklanka(...)również włoskie) 1 łyżeczka kakao 3 łyżki mleka 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady Wykonanie: Produkty powinny byc w temperaturze pokojowej! Masło ucieramy na lekką masę. Wsypujemy cukier i dalej ubijamy do białości i puszystości. Wbijamy jajka po jednym ciągle miksując. Jeśli zbyt szybko dodamy jajka, masa zważy się!!! Następnie wmiksowujemy ekstrakt waniliowy. Mąkę wymiesza
Blondynka GotujeSkładniki : filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić(...)wlać do niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki to można zrobić "zatrzepkę" z mąki w małej ilości wody i wszystko jeszcze raz zagotować- mieszając Danie na tyle proste
Proste Potrawystopni C wrzucamy torebki z herbatą i parzymy około 3 min, wsypujemy żelatynę i dobrze mieszamy (wpierw wyjąć torebki z herbatą ), jesli przestudzimy napar zbyt mocno trzeba go lekko podgrzać przed dodaniem żelatyny , ale lepiej nie gotujmy go ! Środek babeczek smarujemy rozpuszczoną w łaźni wodnej-czekoladą Dalszy tok zaczynamy jak napar z żelatyną zacznie lekko tężeć Białka oddzielamy od żółtek
Proste Potrawy