lekka - 5765 przepisów (strona:31/385)

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 179

mąki wieloziarnistej, wzbogacając recepturę o dodatek karobu, którego zapach uwielbiam  i poppingu z amarantusa.  "Zdrowy ciemny chlebek", jak nazywają go moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje  świeżość.  Składniki: Koncentrat mąki wieloziarnistej bezglutenowy 500 g karob mielony 2 łyżeczki popping (ekspandowane nasiona) z amarantusa 1 szklanka(...)rzepakowy) 3 łyżki woda  1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), mleko (też lekko ciepłe) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (kukurydzianą, ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić

głodny alergik
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 219

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów.  Składniki: Ciasto: margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia  2 łyżeczki otarta skórka(...)gładką masę, dodać skórkę z cytryny. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia).  Po wystudzeniu przekroić na dwie warstwy Pianka: Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącego mleka. Banany obrać, rozgnieść widelcem w szklanej  misce, przykryć talerzem i wstawić

głodny alergik
Sernik z konfiturą jagodową na spodzie z kruszonych ciastek (bez glutenu) 250

cytrynową i ekstrakt waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem. Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić. Konfiturę podgrzać lekko do rozpuszczenia    (np. w mikrofalówce) , polać wierzch sernika

głodny alergik
Sałatka z roszponką, endywią i mandarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 164

Lekka, kolorowa i pyszna sałatka, idealna na upalny dzień.  Składniki: mix sałat: endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponka mandarynki 3 szt zielone pestki z dyni 1 łyżka orzeszki piniowe 1 łyżka oliwa 2 łyżki ocet balsamiczny lub jabłkowy 1 łyżeczka sól, cukier - do smaku posypka: suszone pomidory, czosnek, czarnuszka i natka pietruszki Przygotowanie: Mandarynki obrać

głodny alergik
Krem z zielonego groszku z szafranem i rozmarynem (bez glutenu, mleka, jajek) 145

Lekka, dietetyczna zupa ze świeżego groszku, z dodatkiem młodych ziemniaków, marchewki i jabłka. Składniki: zielony groszek  1 szklanka ziemniaki 4-5 szt. marchewka 1 szt. jabłko 1 szt. rozmaryn świeży 1/2 łyżeczki  szafran  1 szczypta sól do smaku mleko sojowe, ryżowe lub inne 2-3 łyżki Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę obrać, pokroić na kawałki, dodać groszek, zalać

głodny alergik
Najlepsze sushi - futomaki z melonem 223

zmniejszamy płomień na najmniejszy i gotujemy 15 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i czekamy 15 min. Rozpuszczamy w occie ryżowym sól i cukier (można dodać łyżkę wody i lekko podgrzać). Otrzymujemy zaprawę do ryżu nazywaną awase-zu. Po ugotowaniu ryż przekładamy do miski, skrapiamy zaprawą octową i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Aby przyspieszyć stygnięcie można wachlować ryż, wkładanie(...)przekroju 1x1cm.  Na bambusowej macie układamy arkusz wodorostów nori błyszczącą stroną do spodu. Nakładamy warstwę ryżu na 2/3 powierzchni, zostawiając pasek z jednego boku pusty. Ryż wyrównujemy (najlepiej lekko uklepać) układamy na środku pasek melona, łososia i pasek sera (lub tofu). Dodajemy wasabi (dzieci wolą bez ;).  Rolkę zwijamy dosyć ciasno, rozpoczynając od boku wypełnionego ryżem, w kierunku boku

głodny alergik
Sałatka z grillowanym kurczakiem i mozarellą 372

Lekka ale sycąca sałatka na obiad lub kolację. Jako dodatek polecam kilka kromek razowego pieczywka. Składniki: pierś z kurczaka kuka mozarelli rukola pomidorki koktajlowe czerwona cebula zioła prowansalskie na sos: oliwa z oliwek ocet balsamiczny pieprz, sól czosnek Pierś z kurczaka skropić oliwą, oprószyć pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Upiec na patelni grillowej. Mozarellę pokroić lub rozdzielić na kawałki

wyzwania kuchenne
Kotlety mielone z dodatkiem musztardy i otrębów 147

Develey ząbek czosnku sól,pieprz , majeranek, wegeta oliwa z oliwek  Cebulę drobno pokroić.Mięso dokładnie wyrobić z cebulą, otrębami, musztardą i przyprawami.Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety.  Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony do lekkiego zarumienia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru) 214

wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce zachowując 2-3 centymetrowe odstępy. Z tej porcji wyszło mi mniej więcej 16-18 średniej wielkości ciastek. Piec ok 15 minut aż się lekko zarumienią

Ze smakiem i z pasją
Sobota z jajem #6 Szalony omlet cesarza Lucjanka czyli dżem dobry na piątkę. Na piąstkę. Na piętkę. Dżem dobry na wszyst 192

żurawiny łyżka masła 2 łyżki dżemu Łowicz Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam na sztywną pianę.  Żółtka i mąkę roztrzepałam. Do masy dolałam mleka, na oko. Wrzuciłam garść żurawiny. Lekko przemieszałam. Na koniec dodałam białkową pianę. Wymieszałam łyżką. Masło rozpuściłam na patelni. Wylałam masę i smażyłam. Lekko ścięte ciasto poszarpałam łyżką. Oprószyłam cukrem. Smażyłam do zarumienienia. Serwowałam na ciepło

bastalena
CIASTO BARDZO CZEKOLADOWE Z MALINAMI 360

mleko roślinne (letnie, nie z lodówki)  z octem jabłkowym i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać do mleka ksylitol (lub cukier), roztopiony letni olej kokosowy i lekko ubić. Następnie wlewamy 1/3 płynnych składników do suchych i mieszamy łyżką, następnie dodajemy kolejną część składników płynnych i mieszamy na niskich obrotach miksera. Dodajemy ostatnią część składników płynnych i mieszamy(...)pieczemy ok.30 minut na programie góra-dół. Do suchego patyczka. W rondelku roztopić na malutkim ogniu olej kokosowy i pokruszoną czekoladę z dodatkiem kremówki. Lekko przestudzić i polać nią jeszcze letnie ciasto. Ja dodatkowo posypałam płatkami czekoladowymi (wege, z ksylitolem). Idealne do jesiennej kawki. :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Szarlotka wschodnia 161

świeżych 10 dag rodzynek 10 dag fig suszonych lub świeżych   Wykonanie ; Z podanych składników wyrobić ciasto – będzie sypkie,  byle by dobrze wymieszane.Wysypujemy dno blaszki ciastem i lekko ugniatamy i tak do samej góry, ciasto na 4 warstwy jest sypane – wiec trzeba równo podzielić, aby wystarczyło do końca. Bakalie kroimy, jabłka obieramy i szatkujemy na plasterki. Przygotowujemy blaszkę(...)wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno ….ciasto na dno, 1/3 cześć jabłek i sparzone pokrojone orzechy …sypiemy ciasto – lekko ugniatamy, następnie 1/3 jabłek i rodzynki, znów warstwa surowego ciasta i …1/3 jabłek oraz figi …zasypujemy resztą ciasta i na górze układamy morele i posypujemy cukrem kryształem, (świeże będę lepsze od suszonych ). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego

Apetyczna babeczka
Uszka z grzybami do barszczu 325

wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być gorąca   Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na ściereczce. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, od wypłynięcia gotować nie dłużej niż 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta.Wyciągać łyżką cedzakową(...)łyżki kwaśnej śmietany  oliwa sól świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej Jeżeli będziemy używać grzybów suszonych trzeba je namoczyć kilka godzin wcześniej, potem obgotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby mrożone wrzucamy od razu do wody i gotujemy. Ugotowane grzyby odcedzamy i studzimy.  Na rozgrzanej oliwie, blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę razem

Apetyczna babeczka
Sałatka z fasolą adżuki i pieczarkami 200

łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć ją na noc. Po namoczeniu wodę odlewamy i garnek napełniamy świeżą wodą, gotujemy ok 50 minut, lekko solimy pod koniec gotowania. Odcedzamy i studzimy. Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Por pokroić w krążki, posolić

Apetyczna babeczka
Naleśniki z twarożkiem - wiśniami i świeżą miętą 166

mleka Mąka krupczatka i pszenna ok. 40 dag z przewagą pszennej Sól 3 łyżki oliwy 1-2 jajka Miksujemy, mąkę sypiemy tyle ile zabierze mleko, aby wyszła konsystencja lekko lejąca Farsz ; 20-30 dag białego sera 1-2 żółtka Cukier kryształ do smaku Cukier z prawdziwą wanilią z www.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser, żółtka, śmietanę i cukier razem rozcieramy(...)robimy farsz do naleśników. Ciasto pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem patelni na cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony lub składamy na kwadraty. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na talerzu posypujemy je  cukrem pudrem, układamy wiśnie w syropie i świeżą bazylię. Zapach i smak jak u Mamy

Apetyczna babeczka