maracui 1 jajko Wykonanie: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że dodajemy mniej mleka. W mleku rozpuszczamy też od razu cukier. Gdy budyń lekko przestygnie dodajemy do niego masło i dokładnie mieszamy. W trakcie stygnięcia budyniu, mieszamy go do czasu do czasu, żeby nie utworzył się na nim kożuch. Piekarnik nagrzewamy(...)kroimy w plastry o szerokości 2,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut. Roladki zdejmujemy z blachy, dopiero gdy lekko przestygną
Kulinarne przygody Gatityświeżych truskawek Wykonanie: Ciasteczka miksujemy razem masłem i kakao. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą, a na nią wysypujemy herbatniki i lekko dociskamy je do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając, że biała czekolada topi się w niższej temperaturze niż(...)zwykła i może się nam zważyć. Twaróg miksujemy z lekko ciepłą czekoladą, dodajemy wanilię. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, około 1/3 szklanki. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno zimną kremówkę. Do twarogu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy
Kulinarne przygody Gatityodkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy zmieloną łopatkę. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, dalej smażymy. Gdy mięso i cebula będą lekko zrumienione dodajemy do nich cukinię i przyprawy. Smażymy jeszcze około 5 minut, aż cukinia lekko zmięknie. Patelnię odstawiamy z ognia, do mięsa z warzywami wbijamy surowe jajko i dodajemy posiekany czosnek
Kulinarne przygody Gatitycukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okragłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut. Puszkę z mlekiem gotujemy przez 2 godziny w dużym garnku(...)Ciasto smarujemy powidłami, masę kajmakową wylewamy na powidła i rozsmarowujemy równomiernie. Najlepiej wylewać ciepła masę, wtedy nie zastygnie nam od razu, tylko ładnie się rozleje. Gdy masa lekko stężeje dekorujemy ciasto
Kulinarne przygody Gatityramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam wiejski chleb francuski na zakwasie . Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go upiec po raz kolejny, ale tym razem lekko zmodyfikowany. Dziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu(...)dostatecznie wyrośnięty. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Chleb delikatnie przekładamy z koszyka na łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do lekko naparowanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Studzimy na kratce
Kulinarne przygody Gatitywymiarach 36 x 13 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formy lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, serkiem, przyprawami i tymiankiem.. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, pomidorki kroimy na pół. Na ciasto(...)wylewamy porcję masy jajecznej, układamy szparagi i pomidorki. Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu obiecany przepis na delikatne i lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietanowym kremem. Wbrew pozorom ciasto nie jest bardzo ciężkie, bo bita śmietana jest wymieszana z galaretką, więc powstał z niej taki piankowy krem. Nie dodawałam też do ciasta zbyt dużo cukru. Mogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść(...)wysokości 60 cm na blat. W ten sposób zapobiegniemy opadnięciu biszkoptu podczas stygnięcia. Tortownicę z powrotem wkładamy do piekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy, aż rozpuści się żelatyna. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie się delikatnie ścinać w wysokim pojemniku ubijamy zimną kremówkę. Pod koniec
Kulinarne przygody Gatitywymiarach 30 x 40 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem. W misce mieszamy jajka z ricottą, serkiem i przyprawami. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, część listków oregano siekamy. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej(...)układamy szparagi i pomidorki. Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje.Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika lub gdy przestygnie
Kulinarne przygody GatityUpał, upał, upał... W taki dzień jak dzisiaj nie mamy ochoty na dłuższe stanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa sałatka skomponowana na bazie różnych jadalnych liści. Rukola, roszponka, szpinak sałatkowy i mojego zeszłoroczne odkrycie burak liściowego Mangold, oto jej główne składniki. Ekspresowa letnia sałatka Składniki
Kulinarne przygody Gatityżelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka miksujemy, dodajemy kakao i masło i ponownie miksujemy. Wykładamy nimi dno tortownicy, lekko je uciskając, po czym wkładamy do lodówki. W garnku gotujemy mleko z dodatkiem cukru i masła. Gdy będzie już gorące dodajemy ziarenka wanilii i kaszę mannę. Mleko doprowadzamy do zagotowania, cały(...)czas mieszając, a następnie zmniejszamy ogień i dalej gotujemy do momentu otrzymania gęstej kaszy. Kaszę lekko studzimy przez około 15 minut i jeszcze ciepłą wylewamy na ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą kaszę wtykamy truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez
Kulinarne przygody Gatityugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki szczypta sól Wykonanie: Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące
Kulinarne przygody Gatityziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 4 łyżki pesto z rukoli świeżo stary parmezan Wykonanie: Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące
Kulinarne przygody Gatitydodajemy płatki migdałowe i zagniatamy. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowej
Kulinarne przygody GatityCurry warzywne, to fajne lekkie danie lunchowe lub nawet obiadowe. Gdy za oknem temperatura spada lekko, fajnie jest się posilić czymś na ciepło. Obok ziemniaków w moim curry pojawia się też zielona francuska fasolka, która w domu uwielbiamy. Wykorzystuję ją póki jeszcze jest dostępna świeża. Ta cienka fasolka gotuje się w miarę szybko, jeśli będziecie natomiast chcieli wykorzystać
Kulinarne przygody Gatitystarych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki pure z pieczonych buraków Wykonanie: Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, pure z buraków (pure powinno być gęste(...)innym wypadku trzeba dodać więcej mąki), jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Formujemy kluseczki i na każdej widelcem delikatnie odciskamy wzorek
Kulinarne przygody Gatity