lekka - 5765 przepisów (strona:32/385)

Lasange ziemniaczana z pieprzem bałkańskim 145

mieszanki serów żółtych 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku  3/4 łyżeczki  pieprzu bałkańskiego sól Obrane ziemniaki gotować przez 20 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić i pokroić na plastry. Cebulę, pomidory z zalewy i boczek pokroić, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Formę naczynia posmarować oliwą i układać warstwami. Ułożyć na spodzie(...)pierwszą warstwę ziemniaków, posypać pieprzem i majerankiem. Następnie ułożyć połowę boczku, cebulę i lekko ją posypać solą i  słodką papryką, przykryć warstwą pomidorów i zalać resztą sosu pomidorowego z puszki. Wysypać połowę startego sera, drugą część boczku i posypać raz jeszcze pieprzem, papryką i majerankiem. Można dodać natkę pietruszki. Na samą górę równo nałożyć starty ser. Zapiekać

Apetyczna babeczka
Bloomer z makiem 164

powstanie zwarte ciasto, ew. podsypać mąką jeśli zbyt się klei do rąk. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ugniatać 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w dość niskiej tem.15-18 C na 5-6 godzin, by wyrosło i podwoiło objętość. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę, zagniatać starannie i dość mocno(...)godziny lub nieco dłużej. Po tym czasie ponownie wyrobić i zagnieść jak poprzednio. Odstawić na 5 minut,podzielić na pół,  a następnie każdą część rozwałkować na lekko oprószonej stolnicy mąką na prostokąt o grubości 2.5 cm. Zrolować od dłuższej strony i uformować bochenek. Ułożyć na oprószonej mąką blasze i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odwracając na drugą

Apetyczna babeczka
Chleb z serem i cebulą 117

cheddar 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka gorczycy w proszku sól pieprz czarny mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku(...)Wlać mleko i wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło i podwoiło objętość.  Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść. Podzielić na 20 kawałków i uformować z każdego ,,piłeczkę,,. Ułożyć połowę z nich

Apetyczna babeczka
Ciasto z makiem i bitą śmietaną 271

Niezwykle lekkie, puszyste, a co najważniejsze bardzo łatwe do wykonania ciasto. Każdy poradzi sobie ze zrobieniem biszkoptów, a masa wymaga kilku minut i gotowe :). Składniki na placek nr 1: 8 białek 1 szk cukru kryształu 1 szk mąki 3 łyżki maku sypkiego, znajdziecie go na stronie www.Skworcu.pl 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Całość lekko wymieszać. Piec w tem. 175 C przez 30-40 minut. Składniki na placek numer 2 : 2 jajka 8 żółtek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka dobrze ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Piec w tem. 175 C przez

Apetyczna babeczka
Przekładaniec orzechowo - jabłkowy 195

cukru 3/4 szk mąki   łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Najlepiej każdy biszkopt piec osobno. Ciasto orzechowo - jabłkowe : 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 3 łyżki cukru kryształu(...)olej, rodzynki, orzechy. Wymieszać i zostawić na 2 godziny. Białka ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 1 żółtko, (pozostałe żółtka pozostawić do masy), miód, mąkę, sodę, masę jabłkową.Wszystko lekko wymieszać i upiec placek w tem. 180C, przez ok. 40 min.  Oryginalne marmurowe i granitowe patery znajdziecie na stronie firmy Bartosz Masa do ciasta: 3 żółtka 3 łyżki cukru

Apetyczna babeczka
Makaron gryczany z warzywami 188

cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda, dodajemy 2 łyżeczki pasty tajskiej Tom Ka, dusimy do czasu, aż mięso będzie miękkie. Brokuł rozdrabniamy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut, (ma być lekko twardy), wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek, por i cebulę kroimy w cienkie plastry, marchew kroimy w cienkie słupki. Pokrojone warzywa

Apetyczna babeczka
Sałatka z kuskusem i grzybami słomianymi 157

pełnoziarnistego kuskusu, 3/4 szklanki 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz tymianek 1-2 łyżki majonezu , jogurtu naturalnego lub śmietany  Cebulę kroimy razem z zielonymi bączkami i lekko solimy aby zmiękła. Jaja gotujemy, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Kuskus zalewamy wrzącą wodą na 5 minut, wodę lekko solimy i dodajemy oliwę. Na 3/4 szklanki kuskusu dajemy

Apetyczna babeczka
Zupa słodko kwaśna 205

gotuj 5 minut. 4. Dodaj cukier, ocet, sos sojowy, olej z chili, sól i pieprz. Wymieszaj mąkę z wodą na pastę. Dołóż ją do zupy i mieszaj, aż lekko zgęstnieje. 5. Białko lekko ubij, a następnie wlewaj je do zupy ciągłym strumieniem, cały czas mieszając. Gotuj mieszając, aż białko zmieni kolor. 6. Tuż przez podaniem dodaj olej sezamowy. Rozlej zupę

Apetyczna babeczka
Marokański chleb świąteczny 151

elastyczne. 4. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość. 5. Włożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i przekłuć nożem. Delikatnie zagnieść je z pestkami dyni, słonecznika i sezamem. Uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. 6. Ułożyć ciasto na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią i odstawić

Apetyczna babeczka
Makaron z kurczakiem imbirowym 181

wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokrój w półplasterki. Bakłażan pokrój na kawałki podobnej wielkości. 2. W dość dużym płaskim rondlu rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka i podsmaż je do lekkiego zrumienienia. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz. 3. Jeżeli trzeba dolej łyżkę oleju, włóż imbir, dymkę i smaż przez 3 minuty. Włóż kawałki cukinii i smaż jeszcze przez 2-3 minuty(...)powinny się lekko zrumienić). Włóż pastę carry i smaż jeszcze minutę. Wlej mleko kokosowe, wywar z kurczaka, włóż kawałki bakłażana i podsmażone już kawałki kurczaka. 4. Rondel przykryj i duś potrawę przez 10 minut. Włóż makaron i duś jeszcze przez 5 minut (być może trzeba jeszcze dodać trochę wywaru lub wody, żeby makaron nie przywarł do dna). Wsyp kolendrę, wlej

Apetyczna babeczka
Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem 204

miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto. 3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki. 4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez ok. 50-60 minut. 5. Cukier puder(...)przesiać do miski, dodać wrzątek, utrzeć łyżką i lekko płynnym lukrem polać wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka
Szwajcarska chałka z szafranem 170

nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Składniki na 1 sztukę: 35 dag mąki pszennej/ 3 szklanki 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 1 jajko, lekko roztrzepane 5 dag masła/ 4 łyżki masła 2/3 szklanki kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka 2 łyżki ciepłej wody 12 dag cukru kryształu 1 g nitek szafranu  pół kieliszka wódki(...)odstawić. 2. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z wodą.  3. Rozpuścić  masło w średnim rondelku, do roztopionego masła dodać śmietanę i lekko podgrzać, dosypać cukier i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do podgrzanej masy dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać roztrzepane widelcem jajko, oraz przez sito przelać

Apetyczna babeczka
Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą 169

ziela angielskiego liść laurowy sól morska gruboziarnista lub zwykła pieprz  Soczewicę oraz inne przyprawy znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. Soczewicę opłukać i gotować w trzech niepełnych szklankach wody, lekko posolić. Gotować ok. 12-15 minut, tak aby woda się wchłonęła, a soczewica zmiękła. 2. Kapustę kiszoną gotujemy w małej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim przez(...)olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym talerzem, będzie wtedy bardzo miękkie i elastyczne. 2. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Podawać ze świeżą natką pietruszki

Apetyczna babeczka
TORT WIŚNIOWY 166

sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta.  Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą.  Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut.  Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort.  Przekroić biszkopt na połowę.  KREM  Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić do stężenia.  Schłodzoną(...)CIASTA  1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym  2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową.  3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć.  4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać okruszkami startymi z ciasta.  Wierzch tortu udekorować całymi wiśniami. (function

Kuchnia Danusi
Sałatka wiosenna z kurczakiem 244

Pyszna i lekka sałatka na kolację Sałatka wiosenna z kurczakiem SKŁADNIKI: pierś z kurczaka- 1 podwójna pomidory -2 szt rzodkiewka -0,5 pęczka koperek sałata kilka liści sól i pieprz wegeta -1 ,5 łyżki PRZYGOTOWANIE: Pomidory, sałatę i rzodkiewki umyć, osączyć na sicie. Koperek umyć, osączyć, drobno pokroić. Rzodkiewki i pomidory pokroić wzdłuż na cząstki. Sałatę porwać na kawałki

Kuchnia Danusi