lekka - 5765 przepisów (strona:35/385)

ROOIBOS SENSE - LOYD 161

herbatę mrożoną w butelce. Tej herbaty nie należy nawet słodzić, biały cukier zniszczyłby w niej wszystko to, co ma ona do przekazania. Można dodać miodu ,ale niekoniecznie. Herbatka ma lekko słodkawy smak. Ten napar nie ma nic wspólnego z chińską czy cejlońską herbatą.  Co ciekawe herbatka ta ma właściwości lecznicze. Napar z ziela czerwonokrzewu tradycyjnie stosowany jest w różnego(...)saszetkach. Piekne opakowanie i syngolarnie zapakowana każda torebka, zachęcają do … relaksu...odpoczynku...zdrowia! Po wypiciu dwóch filiżanek Rooibos Sense miód i wanilia, bez obaw sięgnęłam po Rooibos naturalną. Lekko bursztynowy, czerwonawy napar o mocnym charakterystycznym akcencie, tym razem pozbawiony wanilii i miodu...zaprosił do zadumy, uspokoił i pomógł mi zasnąć. Co ciekawe torebkę można zalać wrzątkiem dwa razy. Z aspalatu

Z Kuchni Do Kuchni
DIETA VITALIA 181

żywieniowe); Kolejna zaleta to bardzo dobrze rozbudowany serwis internetowy,czytelna strona, jasno i wyraznie opisane.... Bardzo pozytywna cechą jest możliwość wyboru diety, która najbardziej nam odpowiada (Smacznie Dopasowana, Vita Lekka, Dużo błonnika itp.); Co ciekawe mamy bezpośredni kontakt z dietetykiem – włączamy czat i pytamy o co chcemy! Kolejna fajną sprawą jest fakt, że są oddane do naszej dyspozycji przeliczniki

Z Kuchni Do Kuchni
Przystawka na dużego głoda 260

prażone najwyższej jakości , od ziarenkowo gdyż sa to mieszanki gotowe i idealnie wyważone, w moim przypadku jest to mieszanka Słoneczne Pola Na maśle podduś czosnek żeby nie był nawet lekko podpieczony, ma być maślany, miękki, biały.  Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di Pachino.  Następnie na wszystko włóż szpinak(...)przykryj, duś do momentu kiedy szpinak opadnie i się po prostu udusi. Mieszaj od czasu do czasu.Możesz dodać oliwy z oliwek. Do lekko chłodnego szpinaku dodaj kubeczek ricotty- kto mieszka w miejscu gdzie ma dostęp do ricotty na wagę lub „pod drzwi od owczarza” ten wie, że taka ricotta ma smak niezapomniany i żaden inny ser nie jest

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 183

kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy(...)robimy grzanki na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas. Do blendera wrzucamy liście natki i bazylii, dodajemy ząbki czosnku i 1/4 szklanki oliwy. Wszystko dokładnie blendujemy. na lekko przesmażone grzanki wylewamy ziołowy sos i dalej przesmażamy grzanki, aż będą chrupiące. Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy posypany grzankami i ozdobiony kleksem że śmietany

Kulinarne przygody Gatity
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 219

obie cebule  kroimy w drobną kostkę, a główkę czosnku kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej na średnio-wysokim ogniu i wrzucamy wołowinę. Smażymy cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia, a następnie przekładamy na talerz i odstawiamy na bok. 2. Zmniejszamy ogień i na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i kładziemy czosnek. Po 4 minutach czosnek wyjmujemy i odkładamy(...)Cebulkę smażymy do lekkiego zbrązowienia, czyli jeszcze przez 6 minut.  3. Do cebuli dodajemy wołowinę wraz z sokami, które się wytworzyły, doprawiamy pieprzem, imbirem i solą, kruszymy papryczkę chilli. Przesmażamy przez około minutę. Po tym czasie dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso wraz z cebulą

Tajskie smaki
Brioszka dyniowa 186

miekkiego masła 80 gr cukru Otarta skórka z cytryny dodatkowo: żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy wyrośnięty zaczyn, obie mąki, jajka,  pozostały cukier, mleko i skórkę z cytryny- wyrabiamy ciasto( łyżką(...)razy na tzw kopertę. Nadajemy mu formę prostokąta. Prawy bok prostokąta zakładamy do środka, następnie lewy bok zakładamy na prawy. Tak samo postępujemy z dolnym i górnym bokiem. Ciasto lekko rozpłaszczamy. Całe składanie powtarzamy raz jeszcze. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połowkę ciasta kroimy na 8 kawałków o takiej samej wielkości/wadze. Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach

Mia Cucina Sofieta
Leczo z cukinią 765

cukinię i wszystkie papryki w grubą (ok.1,5-2 cm) kostkę. Przygotowujemy duży garnek i dużą patelnię. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cukinię. Gdy zacznie się lekko rumienić delikatnie przesypujemy ją do garnka (bez oleju). Na patelni podsmażamy pieczarki – po podsmażeniu także dodajemy do garnka. Dolewamy olej na patelnię i podsmażamy cebule. Lekko je solimy

Poezja smaku
BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE 188

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok.40 minut (pod przykryciem), w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, lekko zagniatamy, posypujemy delikatnie mąką i formujemy wałek (ok.60x8cm), lekko go spłaszczamy i kroimy na 8-10 kawałków. Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok.30

Smaczne Zdrowe
Tarta kawowa 1412

nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty - ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 20 minut do lekkiego zrumienienia - gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA KAWOWA - kawę zalać 2 łyżkami gorącej, przegotowanej wody, ostudzić - składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej - mascarpone krótko(...)mascarpone dodać przesianą mąkę oraz jogurt, składniki wymieszać/zmiksować tylko do połączenia się ze sobą, masa będzie rzadka TARTA KAWOWA - ostudzony spód do tarty posypać mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarować ją dłonią po cieście - na ciasto wylać masę kawową, powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty - formę delikatnie wstawić do piekarnika, piec w 175 stopniach przez około 35 minut

Smakołyki Bereniki
Zielone warzywne curry 190

ostrzejsze, wszystko zależy od nastroju. Dziś naszła mnie ochota na zielone curry przygotowane tylko i wyłącznie z samych warzyw. Do tego odrobina kaszki kuskus i pyszny, lekki obiad lub lunch gotowy. Zielone warzywne curry Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 120 g zielonej fasolki szparagowej 350 g cukinii 1  fenkuł 3 małe kapusty(...)mleka, dodajemy imbir, listki limonki, sos rybny i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Curry doprawiamy solą i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
92. Figowe-love, czyli sernik z białą czekoladą i figami. 168

ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym jajku i po każdym dokładnie(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (na większym garnuszku wypełnionym wodą do mniej więcej 1/4 wysokości umieszczamy mniejszy z czekoladą tak, aby dno mniejszego nie dotykało do powierzchni wody). Lekko studzimy i powoli ciągle miksując (gdy poprosicie kogoś o pomoc będzie łatwiej) wlewamy czekoladę do masy serowej. Figi kroimy w cienkie plastry. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Na podpieczony spód

Symfonia Smaków
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 155

długo, w trakcie wyrabiania dodaję łyżkę zimnej wody i jedno żółtko. Formuję burgery i wstawiam do lodówki. Pół godziny przed smażeniem wyciągam, żeby mięso miało temperaturę pokojową. Smażę na lekko natłuszczonej patelni grillowej lub grillu. Stopień wysmażenia pozostawiam wam. U mnie się dzieli, ja lubię różowe w środku, a Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec(...)kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam wam wybór, od kajzerki, przez bułki z ziarnami, domowe wypieki, po dmuchane buły z marketu. Bułkę smaruję lekko olejem lub masłem i grilluję z wewnętrznej strony. Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść sałaty rzymskiej, mięso z plastrem sera, zrobiony przez siebie

ladykitchen
Omlet z cukinią 231

świeżych warzyw to właśnie warzywa warto wykorzystać jako główny dodatek. Tym razem do omletu dodałam świeżą cukinię. Omlet z cukinii jest wilgotny i delikatny. To idealna propozycja na lekki lunch lub kolację. Możemy go podać z lekkim  sosem jogurtowo-ziołowym  lub z  sosem feta . Omlet z cukinią Składniki na 4 porcje Czas przygotowania:  Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Knedle ze śliwkami 182

jajka * około 300 g mąki pszennej * około 500 g śliwek * 3 łyżki cukru pudru * sól * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka masła * 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie - pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Śliwki umyć, usunąć pestki w taki sposób, by połówki śliwek pozostawały nadal złączone. Do wnętrza każdej śliwki włożyć troszkę cukru pudru, zamknąć owoc. Zimne(...)być może będziecie potrzebowali więcej. Wszystko zależy od ziemniaków. Z ciasta formować kuli, rozpłaszczać. Na środku każdego placka kłaść zamkniętą śliwkę, zlepiać ciasto, formując kulę. Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę - po kilka sztuk. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą z dodatkiem cynamonu.  Można oprószyć cukrem pudrem

kolorowotorcikowo
Sernik czarno-biały z Nutellą 178

masy ciasteczkowej. Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczkami dokładnie wylepiamy dno tortownicy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Upieczony i lekko ostudzony spód smarujemy dżemem.   W dużej misce umieszczamy twaróg, śmietanę, cukier, budyń i jajka, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Z całości masy serowej odlewamy połowę(...)czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wykładamy na górę masę waniliową. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy dodatkowe 60 minut w 150 stopniach. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie schładzamy w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Dekorujemy ulubionymi owocami

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania