dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i do jednej wlać rozpuszczoną w małej ilości wody kawę, delikatnie wymieszać. Tortownicę ,28 cm, chciałem cienkie ciasto, lekko wysmarować i posypać kaszką manną. Ciasto wykładać na środek formy naprzemiennie, po 2-3 łyżki stołowe białego i kawowego. Na wierzchu ciasta zaczynając od środka przeciągnąć kreski tworzące(...)pajęczynę. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp.160 stop..60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie. Brzegi serowej pajęczyny posmarowałem lukrem kawowym
Kulinarny karnet Christopherałyżki natka pietruszki 50 ml białe wino wytrawne sól pieprz 3 małe jajka masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać, nałożyć do rękawa. Na papierze do pieczenia narysować kółka, papier odwrócić, kółka będą widoczne. Lekko natłuścić papier i wyciskać spiralnie
Kulinarny karnet Christopheraziemniaczana 1 łyżeczka musztarda 1 łyżeczka majeranek 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do dań Kucharek papryka słodka pieprz harrisa Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty wymieszać trzepaczką. Filety ze schabu lekko rozklepać, lekko posolić i włożyć do marynaty. Pojemnik z marynatą i filetami przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 doby. Część marynaty zostanie wchłonięta przez filety
Kulinarny karnet Christopheralemon foam Składniki. 250 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 4 nektarynki 250 g malin 2 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody gorącej. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie stopniowo wlewać jogurt i miksować do uzyskania jednolitej pianki. Na dno pucharków nałożyć po łyżce dżemu pomarańczowego. Obrane nektarynki pokroić w kostkę. Część nałożyć do pucharka. Przykryć pianką(...)nałożyć maliny, przykryć pianką i powtarzać czynności do wyczerpania zapasów lub pojemności naczynia. Lekko gorzkawy dżem pomarańczowy doskonale współgra z pianką jogurtową
Kulinarny karnet Christopherapokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce. Rada. Jeżeli zamiast łososia
Kulinarny karnet Christopherakoniec do masy białkowej dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksować - masę bęzową należy od razu wykładać na blachę - na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formować w lekkich odstępach bezy - łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego - blachę wstawić do piekarnika i piec/suszyć bezy (ja robiłam to przy lekko uchylonych drzwiczkach) do momentu, aż będą kruche (najlepiej sprawdzić
Smakołyki BerenikiMój ulubiony kapuśniak w mocno żółtym, nieco słonecznikowym kolorze.... a to za sprawą puree z dyni, które dodałam pod koniec gotowania. Zyskał dzięki temu również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin... Składniki: kawałek wędzonego boczku - ok 100 g 250 g kiszonej kapusty 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka(...)dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć wraz z listkiem
Czerwień i błękitmyśl to pytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną z nich była pyszna, lekka zupa krem z warzyw i kaszy jaglanej. Pychota! Delikatna w smaku, kremowa i sycąca- idealna propozycja na ciepłe dni. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej
peanutbuttermonsterszpinakiem, z kapustą lub też na słodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci obecnej pory roku mamy możliwość rozkoszowania się ich lepszą, świeżą wersją, więc warto zaserwować sobie taką lekką, obiadową ucztę. Do przygotowania pierogów z dzisiejszego przepisu użyłam mąki żytniej razowej- osobiście bardzo lubię jej smak, lecz jeśli za nim nie przepadacie możecie użyć jakiegoś "lżejszego" typu pełnoziarnistego(...)orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka owoce i sklejać Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzch Podawać z jogurtem i owocami oddzielnie lub zmiksowanymi Pierogi z jagodami, jogurtem naturalnym i cynamonem
peanutbuttermonsterstanowią świetny zastrzyk energii na melancholijne, jesienne popołudnie, więc jeśli dopadło Was znużenie przygotujcie ciasteczka owsiane z ich dodatkiem. Jest to szybki i banalnie prosty sposób na wyczarowanie lekkiej przekąski, bo potrzebujemy tylko trzech bazowych składników. Jedno takie ciastko(ok.20g) to zaledwie niecałe 60kcal w tym 1,8g białka, 1,5g tłuszczu, 10,5g węglowodanów i 1g błonnika. Ciasteczka zawierają(...)orzechowe o gładkiej konsystencji Banana rozgniatamy widelcem w misce Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka, lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 10-15 minut w 180°C Tak przygotowane ciasteczka świetnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko w domu
peanutbuttermonsterDzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna uwagi alternatywa dla kurczaka i warzyw. Przyznam, że pierwszy raz od bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego
peanutbuttermonsterszklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Do wyrobionego ciasta dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być jeszcze lekko ciepła), dokładnie wymieszać. Dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone). Wymieszać, przełożyć do płaskich foremek. Warstwa ciasta powinna mieć grubość 1,5 - 2 cm. Na wierzchu ułożyć kabanosy i ćwiartki pomidorków koktajlowych(...)Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20-30 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz w tym poście
głodny alergikszklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Do wyrobionego ciasta dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być jeszcze lekko ciepła), dokładnie wymieszać. Dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone). Wymieszać, przełożyć do płaskich foremek. Warstwa ciasta powinna mieć grubość 2 - 3 cm. Na wierzchu ułożyć oliwki i pomidorki koktajlowe. Nakryć(...)Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20-30 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz w tym poście
głodny alergikrazem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka gryczana 1/4 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki wiórki kokosowe 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 1 1/2 szklanki(...)wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikkropli cukier 2 łyżki woda 2 szklanki truskawki około 1/2 kg herbatniki do wyłożenia tortownicy (niekoniecznie) Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka o grubym dnie i uprażyć, aż lekko się przyrumieni i zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat. Przepłukać kilkakrotnie wrzącą wodą. Dolać 3 szklanki mleka i gotować na małym ogniu aż kasza stanie się miękka i zacznie się rozklejać(...)spodu, bo akurat nie miałam bezglutenowych ciasteczek ale chyba wygodniej nakładałoby się gdyby użyć herbatników. Masę przełożyć do tortownicy i schłodzić. Wierzch udekorować truskawkami, polać galaretką (najlepiej taką już lekko gęstniejącą
głodny alergik