zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu. Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają(...)dłoni . Należy wziąć kawałek ciasta, utoczyć z niego kulkę, spłaszczyć dłonią, po czym przy pomocy palca zamoczonego w oleju zrobić w centrum duży otwór. Pączki wkłada się do lekko ciepłego oleju (tak było w moim przepisie, Pani z filmu wkłada je wręcz do zimnego oleju), tak więc smażą się stopniowo, wraz ze wzrostem temperatury oleju. Ważna uwaga - jeżeli
Chilli Czosnek i Oliwamięsa i sera lasagne bożonarodzeniową , chodził za mną pomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege . Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii. I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty makaronu i obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch(...)lasagne Arrighi - można robić potrawy z surowych płatków. Od Indexfood dostałam do wypróbowania makaron w wersji ze szpinakiem (skład: mąka z pszenicy durum, szpinak 2%, woda), który oprócz lekko wyczuwalnego szpinakowego posmaku, ma śliczny zielony kolor. Sos pomidorowy jest prosty i szybk i, szczególnie jeżeli użyjecie robota kuchennego do siekania składników. Zdecydowałam się wzbogacić szpinak i pieczarki posiekanymi orzechami włoskimi
Chilli Czosnek i Oliwaugotowanego na twardo jajka oraz kawałki tuńczyka, dzięki czemu sałatka jest bogata w różnorodne smaki oraz dość sycąca. Taką sałatkę możecie podać jako wyśmienitą przystawkę w śródziemnomorskich stylu lub lekki obiad. P.s. Do przygotowania sałatki tunezyjskiej wykorzystałam tuńczyka Callipo oraz oliwę Olitalia, które otrzymałam do wypróbowania od firmy IndexFood , dlatego dzisiejszy post oznaczyłam jako wpis promocyjny. Sałatka z pieczonych(...)skórka powinna być przypieczona i czarna. Wyjmij papryki z piekarnika, przełóż do miski i przykryj ją folią spożywczą. Po 5 minutach zdejmij z miski folię i odczekaj, aż papryki lekko przestygną. Następnie zdejmij z papryk skórę i pokrój je na długie paski. Od momentu wyjęcia papryki z piekarnika, piecz cebulę jeszcze przez 15-20 minut, aż stanie się miękka. Gotową
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić(...)obecnością cebuli w sałatce - używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości. Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się go jako substytut soku z cytryny. Wykorzystuje się ją w potrawach kuchni arabskiej i tureckiej. Można ją kupić w sklepach typu kuchnie świata
Chilli Czosnek i Oliwacieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne zielone szparagi i jasnozielone ziarenka bobu . Do tego cudowne chrupiące dymki, aromatyczna pietruszka i wspaniale odświeżająca mięta . Danie jest zdrowe, lekkie i proste w przygotowaniu. Kiedy na nie patrzę, od razu poprawia mi się humor i czuję wiosnę na talerzu:) Przepis pochodzi z książki jednego z moich ukochanych autorów kulinarnych, Nigella(...)godz. na wcześniejsze moczenie ryżu Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści bobu (poza sezonem mrożonego) 120 g ryżu basmati 50 g masła 3 liście laurowe 6 strączków kardamonu, lekko rozgniecionych 6 ziarenek pieprzu kawałek cynamonu szczypta nasion kminu rzymskiego kilka gałązek tymianku 4 cebulki dymki 4 gałązki natki pietruszki sól do podania: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanych
Chilli Czosnek i Oliwaumiemy przyrządzać warzyw strączkowych, a jeśli już po nie sięgamy, tłamsimy je toną boczku i kiełbasy. Kiedy dorosłam, dosłownie pokochałam fasolę i nauczyłam się ją przygotowywać tak, aby była lekka i pełna smaku . Już kiedyś pisałam Wam o tym, że rzadko jadam wędliny na kanapki, za to często przygotowuję sobie przeróżne fasolowe pasty. Dziś przedstawiam Wam przepis na kolejną
Chilli Czosnek i Oliwatego jeszcze ten szczaw?) jest naprawdę smaczna . Winegret na bazie miodu doskonale dopełnia smak kaszy i równoważy kwaśny szczaw. Byłam naprawdę zaskoczona, jaka wyszła dobra:) Sałatka jest bardzo lekka, możecie ją więc uzupełnić grillowaną piersią z kurczaka lub rybą. Uwagi do przepisu: Kaszę bulgur powinniście dostać bez większych problemów w supermarketach, delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością
Chilli Czosnek i Oliwawegetariańską), to kolejna po gazpacho andaluz potrawa, którą skosztowałam po raz pierwszy w czasie mojej podróży do Hiszpanii. Można powiedzieć, że jest to przeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana . Jest lekka, pełna różnorodnych smaków i można do niej wykorzystać warzywa , które akurat są w sezonie . Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający się już
Chilli Czosnek i OliwaDanie to podaje się w Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem Wam, że danie smakowało mi niebiańsko . Zamiast pocić się po zjedzeniu gorącego obiadu, skonsumowałam lekką warzywną potrawę, po której czułam się odświeżona, ale i nasycona. Pamiętajcie, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich wiedzą, co jeść w gorące dni, więc warto sięgać po inspiracje do ich dorobku kulinarnego(...)dużej patelni i rozgrzej na dużym ogniu. Obmyj bakłażana z soli pod bieżącą wodą, następnie osusz na ręczniku papierowym. Smaż bakłażana na oliwie aż stanie się miękki i lekko zacznie się brązowić, prawdopodobnie będziecie musieli zrobić to partiami. Bakłażan wsiąknie sporo oliwy, dlatego należy sukcesywnie ją uzupełniać. Następnie usmaż kawałki cukinii. Usmażone warzywa rozłóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć
Chilli Czosnek i Oliwakolokithokeftedes. Placuszki są w konsystencji bardzo delikatne , a po przekrojeniu uroczo zielone:) Grecy podają je jako jedną z przekąsek ( meze ). Jednak według mnie świetnie sprawdzą się jako lekki, letni obiad (szczególnie podane ze schłodzonym sosem tzatziki). Myślę, że także dzieciom mogłyby przypaść do gustu. Placuszki z cukinii z fetą Kolokithokeftedes przepis własny na 20 szt. czas przygotowania(...)miętę, koperek, duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego i odrobinę oliwy, posolić do smaku i wymieszać, warto schłodzić go w lodówce Przygotowanie: Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko posól, po czym odstaw na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij. W misce roztrzep jajka i, ciągle mieszając trzepaczką, dodaj mąkę, sól i pieprz. Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię
Chilli Czosnek i Oliwamyśli sałatki owocowej, lecz taką z dodatkiem pomidorów, ogórków, fety i mięty. Zdziwieni? Arbuz z fetą i miętą to znana w Grecji sałatka, która od dawna mnie ciekawiła. Lekko słodki, soczysty arbuz skontrastowany jest słonym serem, do tego mięta i ogórek, które znane są ze swoich wychładzających organizm właściwości i polecane właśnie latem. Składniki sałatki pasują do siebie zaskakująco dobrze(...)Mężem ze smakiem - w końcu Grecy znają się na kuchni:) Nie ma nic lepszego w upalny dzień (no może jeszcze lody;)), szczególnie jeżeli sałatkę schłodzicie przed podaniem. Posiłek będzie lekki, odświeżający i soczysty. Oto idealna letnia sałatka na upały. Kto z Was ma ochotę na orzeźwiającą sałatkę z arbuza? Skusicie się? P.s. Polecam Wam również cytrusową sałatkę z kuskusem - jest
Chilli Czosnek i Oliwaproszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm). Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek). Możemy lekko wcisnąć je w masę. Całość posypujemy jagodami a następnie schłodzoną kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) function load
Mienta blogsamym czasie co karmel. Na dno nieprzywierającego rondla lub patelni wlewamy dwie łyżki wody, a następnie wsypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy, w późniejszym czasie możemy tylko lekko potrząsać patelnią), aż cukier zmieni się w złoto-bursztynową wrzącą masę – czyli karmel. W tym samym czasie podgrzewamy maliny ze śmietaną – do osiągnięcia 80°C (ja czekam(...)karmelu i także trzeba wstawić go z powrotem na ogień i troszkę dłużej podgrzewać. Warto jednak próbować! Nam się udało – bez termometru, choć przyznam że jak karmel się lekko zgrudkował to byłam przerażona Na szczęście po podgrzaniu wszystko wróciło do normy. Post Tarta z karmelem malinowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusię w karmel, ale się nie palił. Aby przekonać się jak łatwo/trudno się go czyści, część skarmelizowanych kropelek wytarłam suchym ręcznikem papierowym, a następnie ręcznikiem nasączonym wodą. Po lekkim ostygnięciu, spłukałam patelnię letnią wodą i wytarłam do sucha. Efekty możecie sami ocenić na zdjęciach. Ja jestem zdumiona! Na tej samej patelni, po chwili uprażylam płatki migdałów. Jak patelnia(...)tygodniach intensywnego używania, prezentuje się jak nowa. Pamiętajmy, aby po umyciu i wysuszeniu przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju. Reasumujac, polecam patelnię Positano tym, którzy preferują kuchnię apetyczną, lekką, a przede wszystkim bez tłuszczu. Dania przygotowane przy jej użyciu niczym nie odbiegają od dań przygotowanych na grillu. Możemy więc grillować gdy za oknem pada deszcz czy mróz szczypie
Mia Cucina Sofietaczas mieszając powoli wlewamy mleko połączone z wodą. Doprowadzamy całość do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy ser pleśniowy, mieszamy i odstawiamy. Formę do zapiekania można lekko przesmarować olejem (ja zawsze zapomnę). Na dnie wykładamy 1/2 podsmażonych polędwiczek, na nich wykładamy połowę przygotowanych warzyw, zalewamy połową sosu beszamelowego i posypujemy połową startego żółtego sera. Następnie warstwy powtarzamy(...)warzyw, wykładamy ugotowane i odsączone z wody kawałki brokuła, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy resztą startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekamy na termoobiegu do lekkiego zrumienienia sera, ok.30 minut. Smacznego
Smaczne Zdrowe