lekka - 5765 przepisów (strona:54/385)

1514. Przekładaniec jabłkowy 187

miód zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych.Ma kolor ciemno brązowo-żółty.Zawiera białko kwasów tłuszczowych,witaminy B1,B2,C oraz potas,żelazo.Ma działanie krwiotwórcze-oczyszcza krew.W smaku lekko karmelowy.Posiada dużo fruktozy dlatego polecany jest dzieciom.Jest REWELACYJNY." I taka jest prawda...miód jest pyszny....kupcie..a nie pożałujecie.. 2 szkl.mąki 1/2 szkl.cukru pudru 1/2 kostki margaryny(...)rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć. Serek utrzeć z cukrem , dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Na jeden upieczony placek wyłożyć jabłka z galaretką [ chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z jabłek i galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie rodzynki zalane bezbarwną polewą].Odstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
1545. Ciasto czekoladowe 214

sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  3 łyżki kakao bez cukru 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml oleju 220ml maślanki [ jogurtu naturalnego] 3 jajka lekko ubite widelcem Dodatkowo: 150g mlecznej czekolady  albo  polewa: 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 3 łyżki cukru  1/4 kostki margaryny kolorowa posypka cukrowa  śmietana+cukier(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto można przekroić na połowę i przełożyć ubitą śmietaną z cukrem. Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje. Wierzch ciasta polać polewą  i udekorować kolorową posypką

Moje domowe kucharzenie
Pancakes z makiem 198

Lubicie mak... lekko zgrzytający między zębami?...ja nie za bardzo..ale takie pancakes to smaczne urozmaicenie śniadania...polane syropem klonowym..pycha... 2 jajka 2 szkl. mąki 1,5 szkl.mleka 80 g roztopionego masła 1/4 szkl. cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki maku  Kresto Wszystkie składniki zmiksować. Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni

Moje domowe kucharzenie
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 190

razy. Z tego etapu powinno się w zasadzie pobierać zaczątek do dalszych wypieków, żeby osiągnąć najlepsze rezultaty. Ciasto zakwaszone czyli zaczyn jest gotowy, gdy: - jego powierzchnia jest lekko wklęsła, czyli ciasto podniosło się wyraźnie do góry, ale jeszcze nie opadło całkowicie. - na powierzchni widoczne są równomierne drobne spękania, a przy przechyleniu pącherzykowate, galaretowate wnętrze. - powinno pachnieć kwaśno, lekko alkoholowo

Moje domowe kucharzenie
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 207

odstawić do wyrośnięcia na 1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec

Moje domowe kucharzenie
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 210

minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodać pestki słonecznika i miksować tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełożyć do foremki keksowej, wyrównać, przykryć folią aluminiową. Odstawić  do wyrośnięcia(...)godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z foremki. Smacznego! W Ezoterycznym spotkaniu spotkały się ze mną następujące osoby: Małgosia z blogu Smaki Alzacji Justyna z blogu Mama i pomocnicy Dobrawka z blogu Bona A petita

Moje domowe kucharzenie
Wytrawne drożdżówki- kwiatki 186

robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy

Moje domowe kucharzenie
Bitki w sosie pomidorowym 182

apetytu.. schab lub polędwica cebula susz warzywny lub świeże warzywa pomidory z puszki przyprawa do wieprzowiny sól, pieprz listek, ziele bulion  Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodac pomidory z puszki.Dusić aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby dolać wody.Pod koniec sos można(...)glutaminianu sodu ani sztucznych barwników. W skład mieszanki wchodzą: cząber, tymianek, majeranek, sól, papryka, pietruszka, cukier.  Zastosowanie w kuchni: Przyprawa służy do podkreślania smaku mięsa wieprzowego. Nadaje potrawom lekko pikantny posmak

Moje domowe kucharzenie
Kruche różyczki 170

pół, rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka. 5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek nakładać marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę(...)rozchylić płatki. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 - 30 minut, powinny się lekko zrumienić. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Mufinki z suszoną śliwką 154

łyżki mielonych orzechów  Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste

Moje domowe kucharzenie
Risotto z pieczarkami 163

przełożyć z patelni na talerz i wrzucić ryż, smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję

Moje domowe kucharzenie
Cygańskie ścieżki po mojemu -biszkopt z olejem rzepakowym 224

minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, galaretki rozpuścić w 3 szkl.wody.Dodać jabłka , rodzynki.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia,a następnie wylać na jedną cześć ciasta.Odstawić aż galaretka stężeje,następnie przykryć drugą częścią ciasta. Śnieżkę ubić z 200 ml wody i cukrem, dodać żelatynę rozrobioną(...)wody.Wymieszać , jak zacznie tężeć wylać na ciasto.Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką

Moje domowe kucharzenie
Tiropsomo 187

drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko. Połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku(...)każdej części zrobiony długi wałek,na środku zawiązany węzełek , końcówki wałka owinięte dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.] Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasteczka z jagodami 213

lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny) lub włożyć do lodówki na całą noc.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując lekko mąką) na grubość około 2 mm.Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie jagody wymieszane z cukrem] lekko go dociskając

Moje domowe kucharzenie
Pizza time! 156

mąkę i dodajemy rozczyn. Następnie dodajemy soli i oleju i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto podsypujemy lekko mąką i wkładamy do formy, którą lekko smarujemy olejem. Nakładamy przecier pomidorowy, pieczarki, cebulkę, paprykę, salami i na wierzch mozzarellę :) Wsadzamy całość do piekarnika nagrzanego do 150C

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania